Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
ARGINT (Ag)


ARGINT (Ag)


ARGINT (Ag)

Scurt istoric : Istoria argintului este strans legata de cea a aurului . Argintul este cunoscut din antichitate si folosit la confectionarea podoabelor si apoi la fabricarea monedelor . Au fost descoperite mine de argint datand din anul 2500 i.Hr . Homer descrie in "Iliada"ca Achile avea scutul si spada din argint . Studiul diferitelor obiecte din argint ce au fost descoperite in morminte arata o vechime de pana la 3500 ani i.Hr .

In vechiul Egipt valoarea argintului nativ era cam aceeasi cu a aurului . Mai tarziu , dupa ce argintul a inceput sa se extraga si din combinatii , pretul lui a inceput sa scada fata de cel al aurului .

Alchimistii au numit metalul Luna , sau Diana , dupa zeita Lunii . Denumirea si simbolul argintului provin de la cuvantul latin argentum care exprima luciul diamantin al metalului . Originea cuvantului se gaseste in grecescul argyros , care inseamna a straluci .Obtinere : Argintul se obtine , in mare parte , ca produs secundar la prelucrarea aurului , cuprului , plumbului si zincului . Din concentratele de plumb si cupru , argintul se obtine de obicei prin procese pirometalurgice . Plumbul care contine argint de topeste cu zinc , formand un strat nemiscibil compus din AgZn care se aduna la suprafata ca o spuma ce contine pana la 15-40% Ag, 60-70% Zn si 5% Pb . Zincul se indeparteaza prin distilare la 1250 C , reziduul se supune oxidarii (proces de cupelare), cand argintul se topeste separandu-se de oxizii formati . Telurul prezent in argintul topit se indeparteaza prin adaugare de azotat de sodiu . Pentru purificare mai inaintata se supune electrolizei , folosind anozi din argint impur, intr-o baie electrolitica de azotat de argint. Uneori, pentru separarea argintului nativ din minereuri se aplica procedeul amalgamarii.

Argintul se poate extrage prin cianurare , asemenea aurului . In acest caz , minereurile sau diferite reziduuri care contin argint se prajesc cu NaCl , apoi se trateaza cu solutie apoasa de cianura de sodiu (NaCN) in prezenta aerului . Din combinatia complexa formata : Na[Ag(CN) ] , argintul este dislocuit cu zinc sau aluminiu in solutie alcalina . Argintul astfel depus se topeste si se supune rafinarii .

Utilizari : Din cauza ca este um metal moale si cu o rezistenta mecanica scazuta, argintul pur are utilizari foarte limitate. Una din principalele utilizari este la acoperirea protectoare a altor metale pe cale electrolitica, operatie numita argintare . Argintul pur formeaza anodul, iar obiectele metalice pe suprafata carora urmeaza sa fie depusa pelicula de argint sunt legate la catod . In acest mod se fabrica si oglinzile cu o mare putere de reflexie .

Avand o duritate mai mare decat aurul , argintul constituie un bun material de antifrictiune, fiind utilizat pentru fabricarea cuzinetilor de la motoarele de avion .

Cantitati mari de argint pur se consuma la fabricarea acumulatorilor. Acumulatorii de Ag-Zn au anozii formati din argint pur , iar catozii din placi de oxid de zinc . Electrolitul este o solutie de hidroxid de potasiu .

Argintul pur mai este utilizat la confectionarea contactelor electrice de intensitati inalte .

Din argint pur se confectioneaza echipamente folosite in diferite ramuri ale industriei alimentare , precum si diferite instrumente medicale .

Avand o actiune sterilizanta prin distrugerea bacteriilor chiar la concentratii de 210 ion-g/L , electrozii de argint se utilizeaza la purificarea apei . In medicina , argintul coloidal se intrebuinteaza ca antiseptic , in preparate ca arghirol , protargol , calargol .

Pe scara mai larga , argintul se intrebuinteaza sub forma de aliaje la confectionarea monedelor , obiectelor de podoaba , aparaturii speciale de laborator , in electrotehnica si electronica pentru contacte inoxidabile , in tehnica dentara , si drept catalizator in sinteza chimica . Se mai foloseste si la fabricarea diferitelor obiecte ca : manere pentru cutite , tacamuri , vesela , tabachere , etc .

Cantitati insemnate de argint sunt transformate in compusi , in scopul utilizarii lor in fotografie si ca reactivi chimici analitici . O utilizare mai recenta a compusilor sai este in fabricarea sticlelor fotocrome , care se inchid la culoare cand sunt expuse la soare si redevin transparente in absenta luminii puternice .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate