Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
╗ WOLFRAM ( W )


WOLFRAM ( W )


WOLFRAM ( W )

Scurt istoric : In Evul Mediu metalurgistii intampinau dificultati in extragerea staniului din casiterit , deoarece minereurile de staniu mai contineau si Wolfram . Ei credeau ca pe suprafata topiturii se formeaza o spuma care inghite staniul , motiv pentru care au numit-o wolfram , adica spuma lupului . In anul 1781 , analizand un mineral greu pe care scandinavii il numeau tungsten ( cea ce insemna "piatra grea " ) , C.W.Scheele il trateaza cu hidroxid de potasiu si apoi cu acid azotic , obtinand in final un precipitat . Arata ca acest mineral , care era in realitate un wolframat de calciu ( WOCa ) , contine un acid particular pe care-l numeste acid tungstic . De aici provine denumirea de tungsten , care se mai foloseste si astazi in unele tari ca Franta si Anglia pentru wolfram . Wolframatul de calciu avea sa fie numit apoi scheelit , in cinstea marelui chimist suedez Scheele .Tot in anul 1781 , T.Bergmann , un alt chimist suedez , arata ca acidul tungstic constituie oxidul unui element nou . In anul 1783, doi chimisti spanioli, fratii JosÚ si Fausto de Elhuyar , obtin pentru prima data wolframul prin reducerea trioxidului de wolfram ( WO) cu praf de carbune. Ca urmare , wolframul rezultat sub forma de pulbere era impurificat cu carbon . Cei doi chimisti au considerat ca numele de wolfram este mai potrivit pentru metalul descoperit decat cel de tungsten dat de chimistul suedez Scheele .

Obtinere : Datorita continutului mic in wolfram , minereurile acestui metal nu pot fi prelucrate metalurgic direct . Concentrarea in wolfram a minereurilor respective se realizeaza dupa procedee cunoscute ( gravitationale, electrostatice, electromagnetice, de flotatie sau chimice) . Minereurile , in prealabil imbogatite in metal , se topesc la 800C cu carbonat de sodiu ; se formeaza wolframatul de sodiu , NaWO, care se trateaza cu acid clorhidric . Acidul wolframic rezultat este apoi calcinat in vederea obtinerii trioxidului de wolfram , care se reduce la metal folosind carbune sau hidrogen la 500-800C . Wolframul obtinut se prezinta sub forma de pulbere . Transformarea pulberii metalice in metal compact se realizeaza cel mai frecvent , prin metoda sinterizarii .

Utilizari : Aliajul wolframului cu cobalt , cunoscut sub numele de metal vidia

serveste la fabricarea placutelor dure pentru sculele aschietoare . Din acest aliaj se mai confectioneaza burghie , fierastraie si cutite utilizate in foraj sau la slefuirea si prelucrarea pietrelor pretioase . Placutele de vidia aplicate pe cutitele de strung au permis atingerea cu usurinta a unor viteze de aschiere foarte ridicate , de ordinul a sute si ulterior a mii de metri pe minut .

Wolframul metalic este folosit in industria electro si radiotehnica sub forma de sarma sau filamente , in tuburile electronice , in becuri electrice , ca tevi , bare , placi in aparate electrice de vid , in electrozi pentru sudare cu hidrogen atomic , contacte pentru comutatorii de curent electric , ca fire de rezistenta in cuptoarele electrice pentru temperaturi pana la circa de 3000C . Datorita conductibilitatii sale electrice si coeficientului sau mic de dilatare termica , wolframul metalic este indicat pentru sudare in sticle dure . Wolframul pur se foloseste pentru confectionarea de anticatozi in tuburile de raze X . Ferowolframul , un aliaj de fer si wolfram , se foloseste la fabricarea otelurilor speciale .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate