Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» YTRIU ( Y )


YTRIU ( Y )
YTRIU ( Y )

Scurt istoric : In anul 1794 , chimistul finlandez Johann Gadolin a separat dintr-un mineral gasit in localitatea Ytterby ( Suedia ) un „ pamant nou ” pe care l-a numit pamant ytric . Initial acest minereu a fost numit yterbit , iar mai tarziu gadolinit , in cinstea profesorului Gadolin .

In anul 1797, A.G.Ekerberg izoleaza din gadolinit un „pamant nou”, necunoscut , pe care il credea un element si il numeste ytriu . In anul 1843 , tot Mosander arata ca ytriul lui Ekerberg nu este un element chimic , ci un oxid al noului element (YO) si reuseste sa obtina din acesta si impuritatile insotitoare, pe langa ytriul propriu-zis, inca doua elemente noi : erbiul si terbiul.

Ytriul a fost izolat in stare pura abia in anul 1935 , de Hopkins si West prin tratarea clorurii de ytriu cu potasiu metalic .

Denumirea provine de la numele localitatii suedeze Yterby .

Obtinere : Ytriul se poate obtine prin reducerea fluorurii de ytriu cu calciu sau prin electroliza clorurii sale cu adaos de KCl sau CaFpentru reducerea punctului de topire .

Utilizari : Combinat cu europiul , ytriul se foloseste pentru producerea culorii rosii din tuburile televizoarelor color ; este utilizat ca si catalizator in polimerizarea etenei ; ca oxid se foloseste in industria ceramicii si sticlei ; creste rezistenta diferitelor aliaje metalice ; este utilizat in sistemele laser .
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate