Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
Volumetria prin reactii cu formare de complecsi - Complexometria


Volumetria prin reactii cu formare de complecsi - Complexometria


Volumetria prin reactii cu formare de complecsi - Complexometria

Duritatea apei. Generalitati

Calitatea apelor este determinata de totalitatea substantelor minerale si organice, gazelor dizolvate, particulelor in suspensie si organismelor vii prezente.

Impuritatile pot fi dispersate in apa sub forma de suspensie, coloizi sau pot fi dizolvate. Acestea pot proveni din sol, roci, atmosfera, din descompunerea substantelor organice si a organismelor vii. In ceea ce priveste prezenta ionilor in ape, ionii de calciu si magneziu se afla in toate apele in cantitate mai mare sau mai mica. Se mai gasesc ionii K+, Na+, Cl-, SO42-. In functie de continutul in ioni se stabileste gradul de mineralizare. Dupa gradul de mineralizare, apele pot fi:

- cu mineralizare mica - pana la 1 g/l- mineralizate - 1 - 3 g/l

- sarate - 3 - 10 g/l

- foarte sarate - 10 - 50 g/l

Concentratiile recomandabile in ioni pentru apa potabila sunt:

cloruri - 250 mg/l Cl-; aluminiu - 0,05 mg/l Al3+; sulfati - 200 mg/l SO42-

nitrati - 45 mg/l NO3-; calciu - 100 mg/l Ca2+;nitriti - 0 mg/l NO2- (maximum admis 0,3 mg/l NO2-); magneziu - 50 mg/l Mg2+; clor rezidual 0,2 mg/l Cl2; amoniac - 0 mg/l NH3 (maximum admis 0,5 mg/l NH3); sodiu - 20 mg/l Na+; potasiu - 10 mg/l K+.

Duritatea apei este data de prezenta tuturor cationilor din apa in afara de cei ai metalelor alcaline. Deoarece ionii de calciu si magneziu se gasesc in apa in cantitate mult mai mare fata de ceilalti cationi, determinarea duritatii va consta in determinarea concentratiei acestor ioni.

Apele dure sunt neplacute la gust, la fierberea apei sarurile in exces se depun pe vase, cazane, conducte si impiedica buna lor functionare. In amestec cu sapun dau sapunuri insolubile.

Duritatea apei este de doua feluri:

duritate temporara sau carbonatata, data de dicarbonatii de calciu si magneziu Ca(HCO3)2 si Mg(HCO3)2 prezenti in apa;

duritate permanenta sau necarbonatata, data de celelalte saruri de calciu si magneziu (azotati, sulfati, cloruri, fosfati).

Suma celor doua duritati formeaza duritatea totala. Conventional, duritatea se exprima in grade de duritate care pot fi grade germane (1 grad = 10 mg CaO/l apa) sau grade franceze (1 grad = 10 mg CaCO3/l apa).

La noi in tara exprimarea duritatii se face in grade germane. Dupa duritatea totala, apa poate fi:

- foarte moale pana la 1,5 mg echiv./l (0 - 4 grade)

- moale 1,5 - 3 mg echiv./l (4 - 8 grade)

- cu duritate 3 - 6 mg echiv./l (8 - 12 grade)

- dure 6 - 9 mg echiv./l (18 - 30 grade)

- foarte dure peste 9 mg echiv./l (> 30 grade)

Duritatea totala a apei potabile trebuie sa fie 8 grade germane, duritatea temporara 5,77 grade si duritatea permanenta 2,63 grade.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate