Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
Protectia anticoroziva prin tratarea mediului agresiv


Protectia anticoroziva prin tratarea mediului agresiv


Protectia anticoroziva prin tratarea mediului agresiv

Mediul agresiv este unul din cei doi componenti care alcatuiesc sistemele de coroziune; este firesc, deci ca el sa determine termodinamica si cinetica reactiei de coroziune a metalelor.

Influenta mediului agresiv asupra proceselor de coroziune este deosebit de complexa deoarece simultan pot actiona mai multi factori:

natura si concentratia agentului;pH - ul solutiei,

continutul de saruri neutre si de impuritati;

temperatura;

presiunea si viteza de curgere a fluidului;

gradul de umiditate al gazelor;

prezenta radiatiilor ultraviolete.

metodele de prelucrare a mediului corosiv ambiant pentru un sistem constau fie in eliminarea unor agenti agresivi prezenti in el fie in introducerea unor componenti speciali, care franeaza procesul de coroziune.

Micsorarea agresivitatii solutiilor corozive se poate realiza prin modificarea pH -ului solutiilor, indepartarea diferitelor saruri din mediul corosiv, scoaterea gazelor din solutie si prin introducerea in mediul corosiv a unor substante cu proprietati protectoare ( inhibitori)

Modificarea pH- ului solutiei agresive

Coroziunea metalelor poate fi diminuata in unele cazuri prin reglarea pH -ului solutiei, in functie de natura metalului.

Modificarea pH -ului influenteaza procesele de coroziune in doua moduri: deplaseaza potentialul de descarcare a ionilor de hidrogen spre valor mai electronegative si, ca o consecinta, reactia catodica este franata; creeaza conditii pentru formarea de pelicule protectoare pe suprafata metalului.

In general, se recomanda mentinerea pH -ului in intervalul 7,0 -7,5, valoare care asigura tuturor metalelor maximum de rezistenta.

Metale ca; zincul, plumbul, aluminiu prezinta viteze mari de coroziune in mediu acid sau bazic. In solutii neutre atacul este redus.

In sistemele deschise, la reglarea pH -ului trebuie sa se aiba in vedere actiunea CO2 din aer care dizolvat in solutie o aciduleaza. Efectul sau creste odata cu cresterea temperaturii.

In cazul fierului, nichelului, cadmiului magneziului pelicula protectoare de oxizi devina mai stabila in mediul alcalin deoarece in acest domeniu solubilitatea oxizilor formati este extrem de mica.

Marirea alcalinitatii solutiei peste valoarea de 9,5 fara indepartarea concomitenta a oxigenului produce coroziunea localizata, mai ales in prezenta ionilor Cl- .

Un procedu pentru combaterea coroziunie microbiologoce se bazeaza pe modificarea conditiilor de mediu, prin deplasarea pH -ului catre zonele de inhibare a proceselor vitale ale microorganismelor. Astfel, alcalinizarea solutiei franeaza dezvoltarea mucegaiurilor.

Modificarea pH -ului solutiilor trebuie aplicata cu discernamant; in unele cazuri nu se obtin rezultatele asteptate deoarece intervin alte procese care intensifica coroziunea.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate