Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
TITAN ( Ti )


TITAN ( Ti )


TITAN ( Ti )

Scurt istoric : Ca element metalic , titanul este cunoscut inca din anul 1795, cand chimistul german M.H.Klaproth il descopera in minereul numit rutil . Denumirea provine de la Titan , fiul lui Uranus in mitologia greaca , cel care se revoltase impotriva zeilor . In anul 1797 , Klaproth constata ca elementul descoperit de el este identic cu cel descris cu patru ani inainte de englezul W.Gregor , care il descoperise in mineralul menacconit , aflat in nisipurile negre de pe plajele din Cornwall .

Berzelius este cel care realizeaza izolarea titanului , sub forma impura in 1825 , si sub forma pura in 1887 , prin incalzirea clorurii de titan cu sodiu metalic in cilindri de otel .Obtinere : Principala materie prima folosita in procesul de obtinere a titanului o constituie nisipurile titanifere , in care titanul se afla de cele mai multe ori sub forma de rutil sau ilmenit . Acestea se supun unei operatii de flotatie ce permite obtinerea unui concentrat cu circa 90% rutil , care se introduce intr-un reactor unde , la o temperatura de 850-900C , in prezenta carbonului si sub actiunea clorului , se obtine tetraclorura de titan ( TiCl) . Reducerea clorurii poate fi efectuata cu magneziu , in prezenta unui gaz neutru ( argon sau heliu ) , din reactie obtinandu-se titan poros ( denumit burete de titan ) . Procedeele moderne folosesc plasma pentru obtinerea tetraclorurii de titan .

Un alt procedeu de obtinere al titanului il constituie reducerea cu sodiu la circa 1000C a hexafluorotitanatului de potasiu K[TiF] .

Utilizari : Cele patru calitati deosebite pe care le poseda titanul (densitate mica, metal greu fuzibil , rezistenta mecanica buna si o excelenta rezistenta la coroziune ) il fac apreciat de multi specialisti ca metal al viitorului , in concurenta cu otelul .

Titanul si aliajele acestuia au un vast camp de aplicabilitate in domeniul constructiilor de utilaje chimice ( rezervoare , conducte , schimbatoare de caldura ) , in constructiile navale ( la fabricarea arborilor si a unor elemente de pompe ) , la realizarea instalatiilor pentru evaporarea apei de mare , la constructia cuvelor de cromare sau nichelare .

O alta latura a calitatilor pe care le poseda titanul se refera la influenta sa favorabila asupra unor proprietati ale otelurilor . In prezenta titanului , rezistenta la coroziune a otelurilor creste odata cu scaderea temperaturii , la fel rezistenta la tractiune ( la -180C aceasta este de doua ori mai mare decat la temperatura normala ) . Datorita acestei calitati , intrebuintarea aliajelor de titan a fost extinsa si in constructia rachetelor cu carburanti si oxidanti lichizi cu temperaturi de lichefiere cuprinse intre -195 si -250C , precum si in constructia navelor cosmice .

Aliajele de titan sunt folosite la fabricarea instrumentelor chirurgicale , dovedindu-se mai bun pentru aceasta decat otelurile inoxidabile .

Circa 90% din productia actuala de titan este folosita la constructia avioanelor supersonice si a navelor cosmice .

Dintre compusii titanului , TiO, realizeaza in amestec cu uleiurile un colorant de un alb mai stralucitor decat ceilalti pigmenti , rezistent la coroziune si lipsit de toxicitate . Carbura de titan se foloseste la obtinerea aliajelor dure , destinate confectionarii sulelor aschietoare .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate