Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» AUR (Au)


AUR (Au)


AUR (Au)

Scurt istoric : Aurul este cunoscut din cele mai vechi timpuri , din vremea in care preistoria se impleteste cu legenda . Desi in antichitate se cunosteau si alte metale , aurul , prin stralucirea sa deosebita si prin raritatea in care se gasea fata de celelalte , devine cel mai pretios dintre toate si apoi un simbol al bogatiei si puterii . Marii scriitori si istorici ai antichitatii mentionau pe larg existenta acestui metal : Homer , in celebrele sale epopei "Iliada" si "Odiseea" , vechi de aproape 3000de ani , istoricii greci Herodot (484-    425 i.Hr ) , Tucidide (460-396 i.Hr ), naturalistul latin Platiniu ( 24-79 ) , autorul monumentalei "Historia Naturalis ", in 37 de volume , poetul latin Vergiliu (70-19 i.Hr ), autorul faimoasei " Eneide ", istoricul roman Tacit (55-120 i.Hr ) sunt cei mai de seama care atesta importanta aurului in lumea antica .

Obiectele de podoaba descoperite pe malurile Nilului si pe cele ale Eufratului , in special in morminte , fac dovada certa ca acest metal era cunoscut cu cel putin 5000 de ani i.Hr . Lucrari foarte recente apreciaza aparitia aurului cu mult inainte , acum 20000 de ani i.Hr .



Descoperirile arheologice au scos la lumina obiecte de aur ingropate de milenii . Astfel , sarcofagul din aur al faraonului Tutankhamon , scos la lumina in Valea Regilor din Egipt , cantarea 1111kg . Tezaurul lui Priam , ultimul rege al Troiei , descoperit de arheologul german Heinrich Schliemann , are o vechime de peste trei milenii si era compus din podoabe de aur : agrafe , diademe , cercei , coliere , etc . Teritoriul tarii noastre este legat de descoperirea aurului prin descoperirea de catre niste tarani a Tezaurului de la Pietroasa , cunoscut si sub numele de Closca cu pui , care consta din 22 de piese din aur batute cu pietre scumpe . Din cercetarile facute reiese ca acest tezaur apartinuse regelui got Athanaric , care in secolul al IV-lea al erei noastre a ajuns cu poporul sau pe teritoriul patriei noastre , in regiunea Buzau-Vrancea . Atacat insa de huni , acesta isi ingroapa tezaurul la marginea actualei comune Pietroasa din judetul Buzau si trece Dunarea . In anul 381 se indreapta catre Constantinopol , cu aprobarea imparatului Teodosiu cel Mare , abandonandu-si tezaurul .

In limba egipteana veche , denumirea aurului vine de la cuvantul sol , care inseamna Soare . In ebraica si feniciana aurul se numea zahav, care inseamna a straluci . Altii sustin ca denumirea ar proveni de la zeita zorilor , Aurora .

Obtinere : Separarea aurului nativ din nisipuri si minereuri se face prin metoda de gravitatie si flotatie , prin amalgamare si cianurare . Minereul se macina , particulele mai grele se separa prin depunere in camp gravitational . Din concentrat , aurul se separa apoi prin amalgamare , amalgamul se supune distilarii , uneori in vid , iar reziduul solid se topeste si se rafineaza . Minereurile mai sarace se prelucreaza prin procedeul cianurarii , care consta in tratarea minereului cu o solutie apoasa de cianura de sodiu sub agitare , timp de 6 - 48 ore in mediu alcalin de Ca(OH)sau NaOH ( 0,02 - 0,05% ) in prezenta aerului , care dizolva aurul prin complexare . Complexul format se descompune electrolitic sau cu granule de zinc , acest metal precipitand aurul si trecand el insusi intr-o cianura complexa . Reactiile care au loc sunt urmatoarele :

2Au + 1/2O + HO + 4CN 2[Au(CN)] + 2HO

2[Au(CN)] + Zn [Zn(CN)] + 2Au

Pulberea solida se spala cu acid sulfuric , se topeste si se supune rafinarii .

Aurul se poate extrage din produse secundare rezultate la prelucrarea cuprului si a plumbului . Din cuprul de convertizor se extrage prin rafinare electrolitica . Namolul , ce contine pe langa alte elemente si 0,8 - 4,2 % Au , se trateaza cu acid sulfuric pentru indepartarea arsenului , stibiului si cuprului , iar reziduul obtinut ( aliaj de aur si argint ) se cupeleaza. Pentru extractia din produsele si subprodusele de la metalurgia plumbului , unde se colecteaza intre 10 - 2000 g aur/t Pb brut , se folosesc doua procedee : procedeul Patinson si procedeul Parkes . Cupelatia amintita anterior este un procedeu pirometalurgic de separare a metalelor nobile ( Au, Ag ) de impuritatile insotitoare , prin oxidare sub actiunea aerului cald . Operatia se executa pe o vatra formata dintr-un material refractar poros (marna si cenusa de oase ) , iar tangential se administreaza un curent de aer fierbinte , in prezenta unui exces insemnat de aer . Toate metalele , cu exceptia aurului si argintului , se oxideaza trecand in zgura ce pluteste deasupra aliajului Au - Ag . Rafinarea aurului se realizeaza in electrolizoare mici de portelan ( 10 - 20 L ) , incalzite in exterior cu apa la 60-70C . Electrolitul este format din clorura aurica 50-60 g aur/L si 60-120 g HCl/L .

Utilizari : Rolul economic al aurului dateaza din antichitate . Datorita calitatilor mecanice si a rezistentei la actiunea agentilor corozivi , a servit la baterea monedelor inca din secolul VII i.Hr . Dupa anul 1930 a inceput sa se renunte la folosirea monedelor de aur . In prezent aurul constituie , in majoritatea tarilor , etalonul monetar , care garanteaza hartia moneda , fiind depozitat sub forma de bare sau lingouri in tezaurul statului . Se foloseste la confectionarea aparaturii de laborator speciale , rezistente la agenti corozivi , si a bijuteriilor si obiectelor de podoaba .

Deoarece este un metal moale , aurul pur se foloseste numai pentru acoperiri sau in practica medicala . Pentru toate celelalte scopuri se folosesc diferite aliaje de aur .

Aliajele sale cu argintul si platina se folosesc in electrotehnica si electronica pentru contacte fine inoxidabile . In tehnica dentara se folosesc diferite aliaje de aur , care , pe langa Ag si Cu , mai contin , in functie de natura lucrarii , Pd sau Pt , fie ambele metale , care imprima o mare duritate aliajului . Daca este nevoie de un aliaj de aur cu un punct de topire mai coborat , se introduce Sn , Zn , sau Cd .

Suspensiile coloidale de aur se utilizeaza pentru decorarea sticlei , a portelanului si a ceramicii ( "purpura lui Cassius " ) , iar solutiile coloidale cu aur radioactiv se folosesc in radioterapie .





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate