Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
Reactiile ionului azotic (NO3-)


Reactiile ionului azotic (NO3-)


Reactiile ionului azotic (NO3-)

Anionul azotic nu poate fi recunoscut prin reactii de precipitare. Schimbarile de culoare datorate puterii lui oxidante permit recunoasterea NO3-. Pentru executarea reactiilor se foloseste o solutie ce contine ion azotat, de exemplu NaNO3.

1. Azotatul de argint, nu precipita.

2. Azotatul de bariu, nu precipita.

3. Acidul sulfuric concentrat, H2SO4, descompune la cald azotatii, degajandu-se vapori bruni de NO2 cu miros caracteristic.

2(Na+ + NO3-) + (2H+ + SO42- = 2HNO3 + (2Na+ + SO42-)

2HNO3 N2O5 + H2O

N2O5 2NO + 3/2 O2

NO + ½ O2 (din aer) NO2

4. Sulfatul feros, FeSO4, este oxidat de catre acidul azotic (azotati in mediu de acid sulfuric concentrat), in timp ce acidul este redus la NO. Apare o zona brun-violeta care este o combinatie solubila y(FeSO4).x(NO). Oxidul de azot format se combina cu FeSO4 in exces si formeaza aceasta coloratie.2(Na++NO3- 6(Fe2++SO42-)+ 4(2H++SO42-) = 2NO+ 3(2Fe3++3SO42-) + (2Na++SO42-)+ 4H2O

y FeSO4 + x NO y(FeSO4).x(NO)

Tehnica de lucru

Intr-o eprubeta se ia o cantitate din solutia de analizat, se adauga o solutie saturata de sulfat feros, apoi se toarna acid sulfuric concentrat de-a lungul peretilor, tinand eprubeta inclinata. Se formeaza doua straturi de lichid cu densitati diferite. La zona de contact apare un inel colorat in brun-violet. Reactia se mai numeste reactia inelului brun si este o reactie specifica de control.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate