Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Structura pietei functie de interesele de marketing


Structura pietei functie de interesele de marketing


Structura pietei functie de interesele de marketing. Segmentarea pietei.

Piata este un conglomerat pe care diferiti agenti cu diferite interese si-l disputa. Daca ne propunem sa delimitam piata produsului exclusiv dupa criteriul interesului de marketing atunci am privi-o ca in figura. Admitem ca piata de referinta este situata intr-un anumit spatiu geografic si socio-demografic in care produsul se afla deja in consum sau urmeaza a se lansa. In aria de cuprindere a acestei piete traieste o anumiti populatie totala formata din indivizi, familii si organizatii carora le este adresat produsul de referinta. Toata populatia alcatuieste piata totala, nu piata nationala (PN). O anumita fractiune din PN este formata din consumatori care au caracteristica ca fie au adoptat in consum produsul fie ii vor adopta in viitor cu un anumit nivel de certitudine. Alta fractiune din PN sunt nonconsumatorii relativi (NCR) si cei absoluti (NCA). Nonconsumatorii absoluti nu au nevoie de produs si nici nu ii vor cumpara niciodata. Nonconsumatorii relativi sunt cei care ar putea avea nevoie de produs dar nu-l cumpara inca din diverse motive conjuncturale. In alte imprejurari unii dintre ei ar cumpara produsul si ar deveni consumatori efectivi.

Piata teoretica (PT) e formata din consumatori si nonconsumatorii relativi sau este diferenta dintre piata totala si nonconsumatorii absoluti. Daca din piata teoretica scadem nonconsumatorii relativi obtinem piata actuala/reala/efectiva.

Pe piata actuala concureaza un numar oarecare de producatori.PA=PAI+PAC PAI- piata actuala a intreprinderii

PAC- piata reala a concurentei

Raportul dintre piata actuala a firmei PAI si piata actuala PA reprezinta cota de piata. Piata potentiala a firmei - PPT - este o marime virtuala posibila intr-un orizont de timp viitor in conditiile indeplinirii cu succes a unor programe de marketing bine precizate.

Scenariile si prognozele de piata pot avea mai multe marimi si configuratii ale pietei potentiale.

Marimea acesteia este modificata de la un moment la altul.

PPT=PAI+PAC*a+NCR*b unde a, b - coeficienti procentuali de acaparare

Piata protejata (PP). Pe termen scurt organizatia trebuie sa ia in considerare o dimensiune critica minimala a pietei sale reprezentata de PP si care este marimea minima acceptabila a pietei, marime la care profitabilitatea = 0. Sub aceasta marime exista pierdere, deci ea este un prag de rentabilitate. De piata protejata organizatia trebuie sa tina cu toate mijloacele legale posibile.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate