Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Micromediul de marketing al firmei ING Group


Micromediul de marketing al firmei ING Group


CUPRINS

Prezentarea firmei

Micromediul de marketing al firmeiMacromediul de marketing al firmei

Concluzii

ING Bank ROMANIA

SCURT ISTORIC ING GROUP

Grupul ING a fost constituit in anul 1991 prin fuziunea dintre grupul NMB PostBank si Nationale_Nederlanden care era la acel moment cea mai puternica societate de asigurari olandeza. Experienta si calitatea serviciilor, atat in sfera asigurarilor de viata cat si in sfera asigurarilor non-viata erau deja garantate de cei aproape 150 de ani de activitate a celor doua fondatoare ale companiei. In anii care au urmat fuziunii, au fost facute alte importante achizitii: banca britanica de investitii Barings in 1995, compania de asigurari de viata Eguitable of Iowa in 1997, precum si Furman Selz, care a oferit Grupului ING si mai multe oportunitati pe piata investitiilor bancare din SUA.

Institutia financiara de origine olandeza ING Group este astazi cel mai puternic grup olandez cotat ca al treilea in topul mondial din sfera serviciilor financiare integrate, ei desfasurandu-si activitatea in domeniul bancar, al a sigurarilor si al investitiilor avand o retea extinsa in 65 de tari si peste 110.000 de angajati.

In numai 6 ani Grupul a reusit sa-si dubleze valoarea pe piata, ajungand la 28.8 miliarde USD, performanta realizata numai de cateva companii in intreaga lume. ING a incheiat secolul XX cu rezultate extraordinare situandu-se intre primele grupuri financiare din lume. Succesul inregistrat se datoreaza importantelor achizitii facute si numarului tot mai mare de clienti-peste 50 de milioane in prezent, care au conferit grupului o prezenta semnificativa pe cele mai importante piete ale lumii.

ING Group asigura o gama larga de servicii financiare integrate pentru clienti individuali si institutionali, folosind mai multe canale de distributie, oferind astfel clientilor sai posibilitatea de a opta pentru varianta care se potriveste cel mai bine nevoilor lor specifice. Cresterile anuale si succesele inregistrate au creat din ING o imagine de marca puternica in lumea financiara. Tot mai multe companii ale grupului au ca strategie includerea numelui "ING" si a simbolului "leul portocaliu" in identitatea lor, beneficiind in acest fel de reputatia internationala castigate de acesta.

Obiectivul principal al grupului ING este de a oferii tuturor clientilor sai servicii la cele mai inalte standarde de profesionalism; aprecierea calitatii si preturilor produselor ING de catre clienti este socotita ca fiind cea mai pretioasa rasplata.

ING Group ROMANIA 

ING Romania face parte din ING Group, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din lume. De-a lungul anilor, ING si-a castigat si pe piata romaneasca reputatia de grup financiar ce ofera cele mai complexe produse si servicii pentru o larga paleta de clienti: corporatii, institutii si persoane fizice. 

  Pe teritoriul roman ING Group si-a inceput activitatea in 1994 prin infintarea ING Bank Romania si ulterior ING Securities Romania in 1996. Acestor importante institutii li s-au alaturat ING Baring Eqiuty Partners Romania in 1998 si ING Employee Benefits Romania in 2000.

ING Group a extins si in Romania limitele responsibilitatilor sale, de la clienti si actionari la intreaga societate. Ca urmare ING considera ca implicarea sa in viata societatii trebuie sa se manifeste atat prin furnizarea unei game largi de servicii financiare de calitate clientilor sai, cat si prin angajarea directa in educarea pietei pe care opereaza.

In cadrul expansiunii internationale a ING Bank, Romania a fost considerata o piata in dezvoltare cu potential ridicat, fiind a doua tara ca marime din Europa Centrala. Patrunderea pe aceasta piata a fost planificata si stabilita cu mult timp inainte ca alti importanti investitori straini sa fie pregatiti pentru acest pas.

Sucursala din Bucuresti a depasit toate asteptarile in ceea ce priveste numarul de clienti si dezvoltarea afacerilor. Numarul angajatilor a crescut de la 14 la peste 700, iar baza de clienti cuprinde 75% din numarul companiilor multinationale care activeaza pe piata, precum si importante societati mixte si majoritatea companiilor autohtone care desfasoara activitati externe. Principala preocupare a ING Bank Romania este sa ofere clientilor sai servicii de incredere, eficiente si flexibile pe o piata imperfecta, adesea dificila.

Prima expansiune a sediilor ING Bank Romania s-a petrecut la doar un an de la inceperea operatiunilor. Datorita cresterii continue a numarului de clienti, banca si-a extins investiile pentru a sprijini aceasta crestere. Ca urmare a dezvoltarii continue, ING Bank Romania s-a mutat in 1997 intr-o cladire complet renovata, un sediu modern construit pe o fundatie solida care a rezistat in timp.

Succesul pe piata romaneasca si recunoasterea atat din partea partenerilor cat si a competitorilor se datoreaza adaptarii continue la nevoile pietei locale, introducerii de noi servicii care sa satisfaca asteptarile clientilor si refuzului ferm de a face concesii calitatii.

MISIUNE SI STRATEGIE

ING Group este o companie orientata catre client, avand o organizare clara si o strategie bazata pe managementul valorii. ING detine o pozitie puternica pe pietele mature, acolo unde se doreste generarea cresterii prin aplicarea corecta a principiilor sale de business (satisfacerea clientului, controlul costurilor si managementul riscului)

Misiunea ING este: "Implementarea unui standard pentru a ajuta clientii sa-si administreze viitorul financiar".

INDICATORI ECONOMICI

Grupul ING a raportat la nivel global un profit net in al treilea trimestru din 2007 in crestere cu 46,8%, pana la 2,3 miliarde euro, datorita vanzarii actiunilor detinute la ABN Amro, si a afirmat ca anticipeaza castiguri din investitii de un miliard euro. Clasata pe locul sapte in topul bancilor din Romania, in functie de active la nivelul anului trecut, ING Bank ar putea fi surclasata in clasamentul pe active de banci precum Alpha Bank sau Volksbank, de vreme ce, pentru acest an, avansul activelor se va cifra sub trei miliarde euro.

Pentru primele trei trimestre, volumul activelor bancii se cifreaza la circa noua miliarde lei, deoarece partea de retail este inca in dezvoltare. Cresterea pe partea de active este de circa 20%, fiind posibil ca activele celorlalti sa se fi majorat peste media pietei. ING se va situa in top 10 si in 2007. Portofoliul de credite al bancii a avansat cu 40% in primele trei trimestre ale anului, numarul total de clienti fiind de 500.000.

Cota de piata a ING pe partea de credite de consum a crescut de la 1,2%, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, la 1,9% la finele lunii august. La sfarsitul lunii august, cota de piata a ING pe segmentul de economisire a gospodariilor era de 5,2%.

Reteaua teritoriala a institutiei de credit a fost extinsa cu 11 unitati, la 134. Activele ING Bank Romania au urcat, anul trecut, cu 6,5%, la 7,22 miliarde lei (2,13 miliarde euro), insa profitul brut s-a injumatatit la 35 milioane de lei, ca urmare a investitiilor pentru dezvoltare. Grupul financiar olandez ING este prezent in Romania atat in domeniul bancar, cat si al asigurarilor si serviciilor de brokeraj.

MICROMEDIUL DE MARKETING AL FIRMEI

Principalii "actori" ai micromediului de marketing al tuturor societatilor comerciale si deci si ai ING Bank sunt concurentii, publicul si firma insasi, adica acele persoane fizice sau juridice cu care firma se afla in contact direct si permanent.

Activitatile de marketing sunt structurate in functie de produsele oferite dar si de segmentele de consumatori existente care se impart in doua categorii simple: oameni care isi pot permite sa beneficieze de srviciile ING Bank si oameni care nu isi pot permite. Office-ul este localizat si in fuctie de asezarea geografica el fiind amplasat central, unde toata lumea sa beneficieza de o distanta cat mai scurta pana la sediu. Segmentele majore ale pietei sunt persoanele capabile sa cumpere un produs dar toate acestea sunt in corelatie cu bunasterea economica a societatii dar si a individului.

DOMENII DE ACTIVITATE

Romania ofera o gama extinsa de produse si servicii pentru corporatiile si institutiile din Romania. Fie ca e vorba de solutii de cash management, de facilitati de finantare complexe sau de orice alt tip de servicii, suntem intotdeauna partenerul dumneavoastra de incredere. Clientii nostri sunt mari corporatii, companii de talie medie precum si institutii financiare.
Prin intermediul echipei de ofiteri de cont, calificati, experimentati si dedicati, clientii nostri beneficiaza de acces direct la o oferta integrata de produse, nu doar la cele apartinand diviziei de servicii bancare pentru companii, ci din intregul grup ING.

In prezent, ING Group desfasoara o gama variata de operatiuni in Romania, oferind un pachet complet de servicii:

. Servicii bancare pentru persoane fizice si juridice - ING Bank

Oferta diviziei de servicii bancare pentru companii este foarte diversificata, cuprinzand Produse de Creditare, Piete Financiare, Plati si Cash Management, Finantari Structurate, Securitizare si Sindicalizare, Leasing, Factoring, Corporate Finance, Servicii pe Piete de Capital si Servicii de Custodie si Depozitare .

. Servicii de leasing - ING Lease

ING Lease Romania IFN SA, detinuta integral de ING Lease Holding NV, ofera produse de leasing financiar companiilor, in regim business-to-business.

Produse

ING Lease ofera solutii de leasing financiar pentru finantari diverse:
a) O gama larga de echipamente
b) In domeniul imobiliar
c) Pentru autoturisme si autovehicule utilitare (sub 3,5 tone); pentru autoturisme este disponibil si produsul leasing operational, oferit de ING Lease in colaborare cu un partener extern, specializat in administrarea de flote auto.

a) Leasing pentru echipamente

Se ofera finantare pentru autovehicule comerciale grele (peste 3,5 tone), autobuze si autocare, utilaje de constructie, echipamente IT, linii de productie etc.

 • Perioada de finantare: minim 1 an- maxim 5-6 ani (in cazuri exceptionale,  in functie de utilitatea echipamentului, poate ajunge la 8 ani)
 • Plati lunare sau trimestriale, se poate acorda de asemenea si o perioada de gratie
 • Avansul si valoarea reziduala sunt calculate in functie de profilul si nevoile clientului cat si de tipul echipamentului

b) Leasing imobiliar

Se ofera finantare pentru cladiri comerciale (birouri, centre de logistica, de productie, galerii comerciale)

 • Perioada de finantare:  minim 7 ani- maxim 15 ani
 • Plati lunare sau trimestriale, se poate acorda de asemenea si o perioada de gratie pe perioada constructiei
 • Posibilitatea de a oferi finantare pentru constructii
 • Avansul si valoarea reziduala sunt calculate in functie de profilul si nevoile clientului cat si de tipul investitiei

c) Leasing pentru autoturisme si autovehicule utilitare

 • Perioada de finantare: minim 1 an- maxim 5-6 ani
 • Plati lunare sau trimestriale; se poate acorda de asemenea si o perioada de gratie
 • Avansul si valoarea reziduala sunt calculate in functie de profilul si nevoile clientului
 • In cazul leasingului operational perioada contractuala este de 3 ani si sunt incluse mentenanta, inlocuirea autovehiculului, schimbarea anvelopelor etc.

Reteaua de distributie
.    Reteaua de sucursale bancare ale ING
.    Direct pe piata, prin intermediul fortei de vanzari a ING Lease
.    Prin acorduri de colaborare cu mari producatori si furnizori

. Servicii de factoring - ING Commercial Finance

ING Commercial Finance este divizia specializata in servicii de factoring a ING Wholesale Banking. Oferta ING Commercial Finance se adreseaza in mod special intreprinderilor mici si mijlocii.
Cum functioneaza factoringul?
Factoringul este operatiunea de cesiune de creanta prin care aderentul, in calitate de creditor al partenerilor sai comerciali (fata de care detine o creanta), transfera aceasta creanta societatii de factoring, numita in continuare "factor". Acesta devine titularul facturilor emise de aderent si singurul proprietar al sumelor pe care initial aderentul le avea de incasat de la partenerii sai comerciali.
Factoringul are la baza un contract comercial de prestare de servicii sau executare de lucrari, incheiat intre aderent si partenerul sau comercial.Societatea de factoring finanteaza un anumit procent din valoarea lor nominala. Clientul primeste acest avans (80% in cazul ING Commercial Finance) iar restul de 20% il primeste dupa ce debitorul efectueaza plata in favoarea ING Commercial Finance.

Oferta ING include:

 • Finantarea facturilor cu scadenta de la 7 la 90 de zile
 • Sistem de raportare on-line
 • Monitorizarea debitorilor
 • Acoperirea riscului in factoringul extern si intern
 • Servicii de colectare

Oferta completa de produse de factoring:

 • Factoring intern cu regres
 • Factoring intern fara regres
 • Factoring de export fara regres
 • Factoring de import
 • Scontare de cecuri si bilete la ordin

. Servicii de real estate- ING Real Estate Investment Management

ING Real Estate Investment Management (ING REIM) Romania face parte din ING Real Estate, care la randul ei este inclusa in ING Group.
ING Real Estate este o companie globala de real estate, activa in managementul investitiilor, dezvoltare si finantare. ING Real Estate este considerata ca fiind una dintre cele mai puternice companii de real estate din lume, avand un portofoliu de 79 bilioane de Euro si birouri in 21 de tari in Europa, America, Asia si Australia. Linia de managementul investitiilor a ING Real Estate, ING REIM, are in administrare bunuri in valoare de aproape 55 bilioane de Euro si este una dintre companiile cele mai mari de acest fel din intreaga lume.
Biroul ING REIM din Romania a fost deschis pe 1 noiembrie 2006 si este situat in anexa ING Bank Romania, pe Bd-ul Kiseleff.

. Asigurari de viata si pensii - ING Asigurari de Viata

Fiecare tip de asigurare de viata este conceput pentru atingerea unor obiective specifice planurilor financiare ale fiecarei familii.Alegerea unui produs de asigurare de viata este un proces complex care trebuie sa aiba ca punct de pornire o analiza a necesitatilor financiare pe termen lung ale fiecaruia dintre noi. Pentru a face o analiza cat mai corecta, consultantii ING au fost pregatiti sa va acorde asistenta de care aveti nevoie.

Optiuni Suplimentare

 • Optiunea de protectie automata impotriva inflatiei
 • Optiunea pentru scutirea de plata a primelor
 • Optiunea pentru crestere garantata a primei si a sumei asigurate
 • Optiunea de intrerupere pe perioada determinata aplatii primelor

Asigurari Suplimentare

Asigurarile suplimentare se adauga politei de asigurare de baza pentru a oferi in plus alte cateva avantaje pe care clientul le considera importante in schimbul platii unor sume foarte mici. Este important de retinut ca toate aceste asigurari suplimentare sunt disponibile numai in cazul contractelor cu o plata esalonata a primelor de asigurare.
1. Asigurarea suplimentara temporara flexibila - permite suplimentarea pentru un anumit numar de ani a sumei asigurate pentru care s-a optat initial.
2. Asigurari suplimentare de accident - o protectie suplimentara o reprezinta si posibilitatea de asigurare a riscului de deces si invaliditate din accident, prin incheierea Asigurarii suplimentare de invaliditate permanenta si deces din accident.
3. Asigurari suplimentare de sanatate-daca in principal se urmaresc beneficiile unei asigurari de viata , se poate adauga politei o Asigurare suplimentara de sanatate.

PRODUSE SI SERVICII BANCARE

Din 1994, ING a lansat permanent produse si servicii inovatoare pe piata romaneasca:

primul furnizor de servicii bancare electronice - 1995

prima sindicalizare internationala - aranjor - 1996

primul furnizor de servicii de custodie - 1996 / banca de depozitare - 1997

prima institutie financiara in tranzactionarea cu titluri de stat

prima banca straina care a deschis o retea de sucursale in Romania - 1997

prima societate de asigurari care a introdus produse de asigurari de tip Unit Linked - 1998

prima institutie financiara care a introdus Employee Benefits - 2000

prima institutie financiara care a introdus Private Wealth Management - 2001

prima institutie financiara care a lansat produse de tip pensii suplimentare - 2002

prima institutie financiara (banca si asigurari) care a introdus un Serviciu Vocal Interactiv pentru clientii sai, atat persoane fizice cat si persoane juridice - 2003

prima institutie financiara care a introdus Self'Bank - 2004

prima institutie financiara care a introdus in Romania MasterCard cu tehnologia chip - 2006

In iulie 2004, ING a lansat serviciile bancare pentru persoane fizice, printr-un concept inovator, Self'Bank, disponibil in ING Office-uri. Prin Self'Bank, clientii pot efectua singuri o multitudine de operatiuni bancare (de la depuneri si retrageri de numerar pana la plata facturilor de electricitate si gaz), oricand intre orele 7 si 23, sapte zile din sapte. In prezent sunt deschise 100 de ING Office-uri.

Dupa lansarea cu succes a platformei Self'Bank pe piata din Romania, ING Bank ofera pentru clientii sai din aprilie 2006 serviciul Home'Bank, disponibil la orice ora, accesibil de oriunde in lume, pentru efectuarea prin internet a operatiunilor bancare fara numerar. In cateva secunde, prin accesarea adresei www.homebank.ro, clientii ING pot efectua in deplina siguranta: transferuri in lei din contul curent catre un alt cont deschis la ING Bank sau la alta banca, administrarea liniei de credit Extra'ROL, schimburi valutare, vizualizarea soldurilor si a istoricului tranzactiilor din ultimele 6 luni.

ING Bank are sucursale in Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Oradea, Brasov, Bacau, Galati, Targu Mures, Craiova, Iasi Sibiu, Arad, Deva, and Piatra-Neamt.

ANALIZA MIXULUI DE MARKETING

Produsul

Unul din obiectivele fundamentale ale politicii de produs urmarite in activitatea comerciala a firmei il reprezinta cresterea cifrei de afaceri dar si maximizarea profitului. Totusi in cadrul ING nu se cauta numai partea financiara ci si atragera unui numar cat mai mare de clienti incercandu-se apropierea de ei oferindu-le o incredere care nu se gaseste la alte banci.

Un alt obiectiv al politicii de produs consta in asigurarea unei stabilitati ridicate prin care se fidelizeaza clientela si se incearca introducerea serviciilor si produselor existente pe pietele si segmentele de piata noi. Linia de produse existente nu ar trebui modificata prin renuntarea la produse ci doar prin adaugarea altor produse noi cum ar fi credite oferite firmelor si credite fara ipoteca, care ar avea in plus o dobanda mai mare dar s-ar elimina aparitia un risc in legatura cu ipoteca.

Produsele oferite de ING Bank sunt variate ele cuprinzand produse pentru persoanele fizice si juridice dar si servicii pentru consultanta si servicii financiare. Gama de servicii oferite este structurata dupa cum urmeaza:

Servicii pentru persoane juridice

Servicii de cash management

Servicii bancare electronice

Extrase de cont la distanta

Rapoarte specifice

Rapoarte pe timpul zilei la fiecare 30 minute

Informatii financiare

Plati in lei si in valuta

Aprobare la distanta a platilor (doua locatii diferite)

Posibilitatea de a dezvolta interfete pentru diferite sisteme contabile

Carduri pentru persoanele juridice in USD (AMEX)

Ridicare si livrare de numerar

Debitare interna directa

Servicii de colectare pe intreg teritoriul tarii (numerar, ordine de plata, cecuri) cu creditarea automata a contului ING

Solutii de efectuare a platii salariilor

Servicii regionale de cash management

Operatiuni de casierie

Depunere de numerar

Retragere de numerar

Emiterea de cecuri de calatorie - doar pentru clientii ING

Incasarea de cecuri de calatorie - doar pentru clientii ING

Plati interne si internationale

SWIFT, cod SWIFT INGBROBU

Telex

Multicash

Ordine de plata

Finantare

Finantarea capitalului de lucru

Linie de descoperit de cont

Acordarea de avansuri pe termen scurt

Finantarea activitatii comerciale

Emiterea de garantii de plata si de buna executie

Finantarea comertului de marfuri

Pre-finantarea exportului

Finantarea post-export

Decontarea tratelor comerciale si a cambiilor acceptate

Acreditive

Tranzactii documentare ca emiterea si acceptarea de acreditive

Solutii adaptate nevoilor de finantare pentru import si export

Finantare structurata

Finantare prin vanzare de actiuni

Finantare pe termen scurt (bridge financing) si pe termen mediu

Facilitati pe termen mediu

Rata a dobanzii flotanta sau fixa (doar in valute convertibile)

Servicii pentru persoanele fizice

Cont 'ROL

>7.000.000 lei in cont, dobanda de deposit (6,85%)

flexibilitate

verificare fara costuri a extrasului de cont

asigurare in caz de deces gratuita

Card ING

VISA electron international

Acces in zona de self banking

Bancomate moderne

Depunere si ridicare de numerar de la bancomate

Efectuare de plati Romtelecom,Orange,Vodafone,RDS

Plata facturi utilitati

Plata cu cardul, fara comisioane,elegant si comod

Exta 'ROL (Linie De Credit)

un surplus de bani pentru cheltuieli neprevazute,fond de urgenta

dobanda de 19,75%

echivalentul a 1,5 venituri impozabile

acordat la cei cu venituri peste 500 RON

disponibil dupa prima depunere de 2.500.000 lei in cont

My line

My payments

Home Bank

Credite ipotecare

Servicii Piete Financiare

Tranzactii de schimb valutar la vedere si la termen

ING Romania cumpara si vinde principalele valute convertibile contra leu si de asemenea efectueaza tranzactii 'cross' (intre valute convertibile). Tranzactiile valutare pot fie efectuate cu decontare in aceeasi zi ('today'), ziua urmatoare ('tomorrow'), la vedere ('spot') si la termen ('forward'). Pentru tranzactiile de schimb valutar nu sunt limite de suma si nu se percep comisioane. Totusi, in cazul tranzactiilor la termen clientul trebuie sa incheie in prealabil un contract-cadru cu banca.

Depozite in lei si in valuta

Depozitele in lei si in valuta pot fi constitutite pentru orice termen solicitat de client. Pentru depozitele la o zi ('overnight') suma minima este un miliard de lei sau 100.000 de dolari sau echivalentul in valutele convertibile. Dobanda medie bonificata la depozitele in lei in perioada 1999-2001 a fost superioara deprecierii monedei locale si indicelui inflatiei.

Investitii in certificate de trezorerie

ING Bank ofera clientilor sai acces la licitatiile organizate periodic de Trezoreria statului si intermediaza participarea la subscriptiile publice de titluri de stat.

Operatiuni de report ('sell/buy-back') cu titluri de stat

Acestea sunt instrumente cu risc teoretic mai scazut decat depozitele obisnuite si care in acelasi timp ofera un randament mai bun cu 1-2% decat acestea. Pentru a efectua operatiuni de report clientii bancii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: limite aprobate, cont de titluri, aranjament de custodie, suma minima de 5 miliarde lei si durata minima de o saptamana.

Prognoze si analize de piata

ING Romania ofera clientilor sai prognoze detaliate pentru evolutia cursului de schimb, rata inflatiei si a altor indicatori economici importanti.

Departamentul de cercetare al ING Bank ofera:

 • Rapoarte detaliate privind evolutiile economice din Romania
 • Informatii privind piata monetara si piata de capital
 • Analize detaliate a diferitelor sectoare financiare si a societatilor din Romania

Servicii de consultanta pentru fuziuni si achizitii

Consultanta fuziuni si achizitii

 • Servicii de consultanta: cumpararea / vanzarea de companii si afaceri, redresarea si dezvoltarea companiei, MABU, consultanta pe pietele financiare.
 • Consultanta in probleme financiare: evaluarea necesitatilor financiare si a scopurilor, imbunatatirea structurii financiare, adaptarea datoriilor la fluxul de numerar, finantarea proiectelor de achizitii / investii, obtinerea de cotatii de credit.
 • Produse de suport a tranzactiilor: evaluarea companiilor sau a afacerilor, previzionari ale profitului si fluxului de numerar, pregatirea de planuri de afaceri, cautare si cercetare a unor tinte in vederea achizitionarii.

Tranzactii pe piata de capital cu valori mobiliare

 • Imprumuturi sindicalizate locale si internationale si facilitati de creditare
 • Obligatiuni locale si internationale in vederea finantarii pe termen mediu
 • Efecte locale de comert si obligatiuni pe termen mediu
 • Listare la bursa prin intermediul bancilor, prin intermedierea creditului pe pietele deschise (vanzare si comercializare a imprumuturilor bancare, titlurilor de valoare, a documentelor cu valoare de imprumut bancar, a titlurilor garantate cu capitalul)
 • Plasamente private pentru datorii si titluri de valoare
 • Certificate Globale de Depozitare (GDR) in Europa si America de Nord
 • Oferte de titluri de valoare pe plan national si international si obligatiuni covertibile.

Servicii pentru imprumuturi structurate

Finantare de proiecte pentru sectoarele energetic si electric, telecomunicatii, media, distribuirea apei, infrastructura, metale si minerit cu participarea Guvernului, a sponsorilor si a altor banci

Finantarea importurilor si / sau a exporturilor de mijloace de productie, cu participarea unei agentii de export / creditare care sa acopere riscurile operatiunilor

Finantarea comertului de marfuri combinata cu alte tipuri de instrumente financiare

Servicii de custodie

Servicii de depozitare - pentru fonduri mutuale romanesti si societati de investitii

Servicii de custodie - pentru programe de depozitare (certificate de depozitare americane si globale)

Servicii de custodie - adaptate pentru titluri guvernamentale si pentru titluri la Bursa de Valori Bucuresti si la Rasdaq, precum si pentru actiunile nelistate.

Gama de servicii include:

 • pastrarea si inregistrarea titlurilor
 • decontare
 • actiuni pentru persoane juridice, vot prin mandat si colectarea veniturilor
 • restituirea impozitului
 • evaluarea portofoliului
 • schimb valutar
 • calculul valorii activelor nete ale fondurilor mutuale si ale societatilor de investitii
 • evidenta posesorilor de unitati de investitii
 • informatii despre piata si date la zi (proceduri, legislatie si reglementari, schimbari organizationale si de structura etc)

CLIENTI

Tot ceea ce face ING Grup are la baza dorinta de a raspunde nevoilor clientilor. Motivatia este clara: se doreste dezvoltarea si mentinerea unei relatii pe termen lung cu clientii, astfel e necesar sa fie capabili sa anticipeze, sa inteleaga, sa faciliteze si sa execute eficient si in timp real solicitarile acestora.
In cadrul ING Wholesale Banking se aplica aceasta abordare in relatia cu trei categorii mari de clienti: Clienti Corporativi, Intreprinderi Mijlocii si Institutii Financiare.

Clientii corporativi au intotdeauna acces la echipa multinationala de ofiteri de cont, specializati in diverse sectoare si produse. Atunci cand este nevoie, echipei i se alatura consultanti care isi pot oferi expertiza in cazul produselor strategice si complexe. Astfel, echipa asigura ca cele mai potrivite resurse sunt puse la dispozitia clientilor.

Pentru intreprinderile mijlocii se ofera o gama completa de servicii financiare si de creditare, pentru a veni in intampinarea nevoilor zilnice ale clientilor in ceea ce priveste gestionarea afacerii. Experienta sectoriala aprofundata permite sa se ofere clientilor cele mai bune servicii de consultanta, oricare ar fi aria in care acestia activeaza.

Departamentul Institutii Financiare administreaza relatiile la nivel local cu alte institutii financiare. Se actioneaza dedicat pentru identificarea si facilitarea oportunitatilor comerciale optime pentru clientii, oferindu-le cea mai extinsa gama de produse si servicii financiare.

Potrivit raportului grupului ING prezentat ieri, reprezentanta din Romania a inregistrat in trimestrul al treilea o majorare de 16% a numarului de clienti pe partea de retail, pana la 406.000. Obiectivul bancii pentru anul 2007 este atingerea unui portofoliu de clienti de 600.000, de vreme ce tinta pentru anul 2008 este de un milion de clienti.

Clientii firmei sunt foarte bine informati in legatura cu serviciile oferite dar si potentialii cumparatori care intra in contact direct sau indirect cu firma primesc informatii edificatoare despre produsele ING Bank.

CONCURENTA

In primele noua luni ale anului trecut ING Bank a crescut sensibil mai incet decat piata si a pierdut teren, coborand in septembrie pe locul 9 in topul bancilor din sistem, cu o cota de 3,6% din activele din sistem, iar ca si institutie financiara situandu-se pe locul 6 in Europa.

In ultimul trimestru banca a recuperat o parte din teren, incheind anul cu active de 2,14 miliarde de euro (potrivit datelor raportate la BNR), corespunzator unei cote de 4,2% din piata. Anul trecut activele ING au urcat cu aproximativ 19%, in timp ce piata bancara a crescut cu aproximativ 46%, depasind pragul de 50 de miliarde de euro. In decembrie 2005 banca avea o cota de 5,6% din activele din sistem.

In alta ordine de idei, banca isi va extinde si retelele de sucursale (atat cea de unitati wholesale, dedicate clientilor corporativi, cat si cea de retail) pentru a-si imbunatati distributia.

Distributia

Obiectivele distributiei sunt acoperirea unui segment de piete cat mai mare pentru a avea o stransa legatura cu potentialii clienti ai pietei. Aceasta distributie se realizeaza prin consultantii care merg la firme si fac prezentari despre serviciile ING. Insa pe partea de personae fizice se lucreaza mult pe activitatea de piata calda adica prin recomandare care se face fie de la prieteni fie de la rude sau fie de la clienti multumiti, iar pe piata rece se merge pur si simplu la persoane insa se lucreaza foarte putin pe aceasta piata. Segmentele de piata pe care se lucreaza sunt personae cu varsta minima de 18 ani care sa fie interesate de aceste produse dar si sa fie capabile sa plateasca pentru ca ING Bank lucreaza mult pe baza respectului si increderii.

MACROMEDIUL DE MARKETING AL SOCIETATII

Unul din cele mai importante elemente al macromediului de marketing al firmei o reprezinte mediul demografic a carei componenta principala o constituie populatia. Tendintele principale ale acestui mediu sunt:

- piramida varstei populatiei- care determina intr-o mare masura volumul si structura nevoilor

- educatia si instruirea populatiei- ca factor de diferentiere si diversificare a nevoilor dorintelor si aspiratiilor omului

- familia- din punct de vedere al modificarilor in structura familiei traditionale

Demografic

Modificarile demografice majore nu pot influenta esential evolutia societatii. Studiile de specialitate mentioneaza o tendinta de crestere a utilizarii serviciilor bancare pe cap de locuitor in tara noastra, fiind in apropiere de media consumului la nivel european.

Schimbari geografice ale populatiei- in vremurile actuale la noi in tara exista fenomenul de imigrare a populatiei (si mai ales a celei de varsta tanara) inspre occident fapt care determina in mod normal o scadere a consumurilor. In acelasi timp exista fenomenul de deplasare a populatiei tinere de la sate la orase ceea ce determina o crestere a populatiei din mediul citadin.

Cresterea exploziva a populatiei- crestere care provoaca ingrijorari in ceea ce priveste caracterul din ce in ce mai limitat al unor resurse necesare vietii si in ceea ce priveste sporul inegal al populatiei in functie de zone. Aceasta crestere nu influenteaza insa activitatea actuala a firmei, iar in perspectiva influenta va fi minora dat fiind faptul ca la noi in ultimii ani nu a mai existat crestere demografica.

Economic

In ceea ce priveste mediul economic acesta este destul de important in conditiile in care cererea si posibilitatile de vanzare sunt in stransa legatura cu nivelul de dezvoltare economica a tarii, de veniturile populatiei si de puterea de cumparare a acesteia. In conditiile actuale la noi puterea de cumparare este redusa, existand categorii de populatie care beneficeaza de servicii de un foarte slab nivel calitativ si cu preturi reduse. In acelasi timp mediul economic influenteaza activitatea unui astfel de grup si prin prisma dezvoltarii pietelor de desfacere, crearii de noi firme concurente sau de produse asemanatoare concurente, lucru care se intampla la noi in tara in perioada de dupa revolutie.

Ecologic

Firma prin activitatea desfasurata nu are legatura cu poluarea si conservarea mediului ambiant.

Mediul natural prin prisma tendintelor sale: criza resurselor materiale, cresterea costului energiei, cresterea poluarii nu influenteaza in mod direct activitatea unei firme de tipul ING Bank.

Tehnologic

Mediul tehnologic nu are o influenta asupra serviciilor oferite de ING Bank deoarece producerea serviciului nu necesita un proces tehnologic in elaborarea lui.

Politic

In ceea ce priveste mediul politic si juridic, dintotdeauna reglementarile juridice au avut influenta in cadrul relatiilor si tranzactiilor economice, influentand activitatea bancilor. Aceste reglementari sunt bine prevazute avand scopul protejarii sigurantei tranzactionariilor de bani de catre persoanele juridice dar si de catre persoanele fizice precum si siguranta statului care este implicat indirect in orice activitate de acest fel.

Cultural

ING Bank lucreaza in mare masura direct cu publicul deoarece aceasta activitate este una care necesita contactul cu clientii. Publicul este elastic la serviciile firmei deoarece concurenta este foarte mare si se poate oricand gasi substituitori la aceste servicii oferite de ING. Firma ar putea fi afectata de schimbarea stilului de viata al clientului, care poate avea un efect negativ sau pozitiv. Imbunatatirea materiala a clientului poate duce la substituirea serviciilor deja existente cu unele mai valoroase din cadrul ING Bank acestea ducand la cresterea materiala a firmei; insa si pierderea bunastarii materiale a clientului poate duce la retragerea colaborarii cu ING Bank. Scara de valori a clientilor nu este un factor esential in abordarea culturala deoarece o modificare a scarii valorilor duce si la o modificare a intregii vieti sociale nu numai a clientilor firmei, dar poate fi o modificare a intregului sistem bancar.

CONCLUZII

Obiectivul principal al grupului ING este de a oferii tuturor clientilor sai servicii la cele mai inalte standarde de profesionalism; aprecierea calitatii si preturilor produselor ING de catre clienti este socotita ca fiind cea mai pretioasa rasplata. Pentru a-si realize obiectivul, sunt de parere ca ar fi necesare niste imbunatiri la nivel de comunicare-promavare.

Astfel, obiectivele actiunilor de comunicare sunt foarte importante in adoptarea strategiei de comunicatii fiind de fapt conditia indispensabila a masurii eficientei acestei actiuni. Prin aceste actiuni se incearca o cunoastere cat mai bine a firmei dar si implementarea in constinta clientului o emblema sau un logo care sa faca o asociere cu firma ( 'leul portocaliu' ). Totusi in ciuda deselor reclame nu se face destula deoarece nu se face pe toate planurile din cadrul firmei si care ar aduce un avantaj in comparatie cu alte firme competitoare. De exemplu nu se face reclama despre cel mai bun credit pentru persoanele fizice de pe aceasta piata. Reclamele existente sunt insa eficiente deoarece publicul si-a facut o parere si imagine despre ING Office din reclama cu "depunere . .".

Promovarea existenta se face prin panouri expuse in diferite zone ale orasului prin afise dar si prin reclama televizata care a reusit sa impuna o anumita deviza pe piata. Personalul de relatii cu publicul este ales riguros pe baza unor teste zilnice si cursuri care se fac la fiecare nou produs astfel incat sa fie cat mai competitive si creativi in legatura cu imaginea si cerintele ING.

Obiectivele fortei de vanzare ale ING Office sunt la fel cu obiectivele ING Bank existand concurenta nu numai la nivelul bancilor ci si la nivelul office-urilor. Cu toate acestea forta de vanzare nu este suficient de numeroasa existand doar trei persoane adica doi comsultanti si directoare offce-ului care nu fac fata cerintelor si din aceasta cauza munca de teren a fost redusa simtitor. O explicatie a faptului ca forta de vanzare este atat de redusa este si faptul ca la ING toate platile se fac electronic prin noua optiune introdusa Self'Bank pe cand la celelalte banci exista mai mult personal deoarece exista si caserie.

De acum nu doar persoanele fizice ci orice firma, indiferent de marime, poate intra intr-un ING Self Bank - bancile fara ghisee. De ce asa? Pentru ca ING este banca fara ghisee, ceea ce inseamna ca clientii bancii isi efectueaza singuri operatiunile, cu ajutorul unui card, la bancomatele ING din cadrul ING Office-uri, sau pe internet, cu serviciul Home Bank, ce se acceseaza de pe site-ul ING.

Avantajele utilizarii serviciilor bancare cu cardul si internet banking
Faptul ca la ING toate operatiunile bancare se realizeaza doar cu cardul sau pe internet ofera anumite avantaje clientilor:
- Orice operatiune bancara se poate face cu ajutorul calculatorului, de la serviciu sau din orice alt loc cu conexiune la internet, ceea ce confera economii de timp (nu trebuie sa te duci la banca) si acces de oriunde la contul bancar.
- Realizarea operatiunilor bancare cu ajutorul cardului, in cadrul ING Office-urilor, se poate face in orice zi din saptamana, inclusiv sambata si duminica si pana seara tarziu (ora 11), cu mult dupa inchiderea unitatilor bancare.
- Scapi de completarea formularelor pentru plati, transferuri, depuneri sau retrageri de numerar, intrucat toate aceste operatiuni se efectueaza direct la bancomat sau prin internet.

Un alt domeniu care consider ca trebuie dezvoltat este politica de pret a firmei.Obiectivele politicii de pret a firmei sunt atat obiective cu caracter general cat si obiective concrete, acestea fiind dictate de mediul si factorii externi care pot fi controlati in foarte mica masura. Actiunea negativa a acestor factori poate fi contracarata doar prin aplicarea cu consecventa a acestor politici de pret.

Largirea clientelei cu ajutorul factorului pret este destul de importanta, deoarece traversam o perioada de transformari , de formare incipienta a unei piete bazate pe disciplina, libera initiativa si concurenta loaiala, iar cumparatorii sunt sensibili la pret.

Obiectivele politicii de pret se afla in stransa corelatie cu cele ale politicii de de produs, de comunicare si promovare,de distributie. Astfel pentru penetrarea pe piata se utilizeaza preturi reduse pentru anumite produse, in corelatie cu promotii ale produselor respective, cu publicitate, concursuri si convingerea clientului de catre agentii firmei.

Preturile sunt in mare masura dictate de concurenta si de costurile pe care si le permite ING. Totusi ING Bank a reusit sa se impuna pe piata datorita unor produse care au cea mai buna calitate pe piate adica o dobanda mica la partea cu conturi-adica 6,85 % care este neimpozabil- si o dobanda de 9 % la creditul de nevoi personale prin care s-a reusit spargerea pietei.

Ca idée inovatoare indraznesc sa introduc un nou sistem prin care banca comunice cu clientii sai permanent: My'Line.

My'Line este un serviciu oferit prin telefon, in mod automatizat, fara interventia operatorului uman. In cazul in care informatiile oferite in mod automat nu raspund in totalitate intrebarilor dumneavoastra, puteti opta pentru transferul catre unul dintre specialistii nostri si obtine astfel consultanta de care aveti nevoie.
Optiunea de transfer catre un operator este disponibila de luni pana vineri, intre orele 8:00 si 19:00, la numarul (021) 402.83.91.

Ce informatii puteti primi prin My'Line? 

Informatii de asigurari disponibile titularilor de contracte de asigurari:

 • Informatii generale despre contractul de asigurare
 • Situatia platilor
 • Statutul contractului
 • Data urmatoarei aniversari
 • Informatii financiare
 • Valoarea de rascumparare
 • Situatia contului in unituri
 • Ultima rascumparare partiala
 • Valoarea maxima pentru rascumpararea partiala

ING Group sta la dispozitia clientilor sai, fie ei persoane fizice, familii, intreprinderi mici si mijloci, corporatii si institutii financiare. Experienta internationala dar si cea de pe piata locala ii ofera posibilitatea de a aborda intr-o maniera profesionista mai multe sectoare de activitate: constructii, telecomunicatii, energie, etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate