Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Prezentarea si pozitionarea companiei apple


Prezentarea si pozitionarea companiei apple


PREZENTAREA SI POZITIONAREA COMPANIEI APPLE

Înfiintata in 1976, Apple Inc. a fost si este una din companiile care au adus schimbarile radicale in societate, in felul oamenilor de a munci si comunica. Alaturi de companii precum IBM sau Microsoft, Apple avea sa dezvolte pe parcursul a 30 de ani o industrie gigant pe care noi o cunoastem astazi ca industria IT, dar care are in spate aparitia si dezvoltarea calculatoarelor, a serverelor si retelelor, a dezvoltarii de limbaje de programare si ulterior de programe software capabile sa asigure o interfata grafica intre om si calculator.Fig.4 Apple I

Apple, Inc. (NASDAQ: AAPL pana in ianuarie 2007 Apple Computer, Inc.) este o sediul in California, a fost inființata la 1 aprilie, 1976 de catre Steve Jobs, Steve Wozniak, și Ronald Wayne. Apple 1 a fost de fapt un calculator personal construit de mana lui Wozniak, dar a fost vandut ca și o placa de baza, fiind lansat pe piața in luna iulie a anului 1976

Sursa:www.mac-history.net

Fig.5 Apple II

Toata povestea celor de la Apple a inceput in garajul parinților lui Steve Jobs, in Los Altos, California, plecand cu o baza materiala obținuta din vanzarea obiectelor personale ale lui Steve Jobs și Ronald Wayne, respectiv un Volkswagen și un calculator personal. Treptat acel garaj avea sa fie pentru cei doi atat camera de lucru, unitate de service și magazin. 

Sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/

Din cauza faptului ca cei doi nu mai faceau fața afacerii care incepea sa prinde contur, aceștia și-au marit investiția datorita imprumutului pe care l-a facut la banca noul colaborator Mike Markkula. Astfel ca, la doi ani dupa inființare, afacerea "de garaj" a devenit Apple Incorporated, avand un capital de $250.000. La finalul anului respectiv, vanzarile au atins cifra de $300 milioane datorita lansarii Apple 2. 

In anul 1983 Steve Jobs a vandut primul computer personal cu interfața grafica, dar acest lucru nu a fost un adevarat succes, datorita prețului mare pe care il avea, insa cu un an mai tarziu cei de la Apple au lansat Macintosh, a carui lansare a fost un eveniment crucial in ceea ce privește numele Apple. Ulterior in anul 1991, Apple introduce PowerBook, echivalentul in zilele noastre a laptopurilor. Deși aceștia au mai scos pe piața și produse care nu au avut succes cum ar fi aparate foto digitale, CD-playere audio portabile și aparatura TV, nu s-au oprit din drumul lor și la 15 august 1998 au lansat un nou calculator care amintea de Macintosh 128k: iMac. Cel care s-a ocupat de designul acestui produs, a conceput apoi designul iPod-ului și al iPhone-ului.

Fig. 6 Macintosh 128k

Sursa: www.appleinsider.com

La inceputul mileniului nostru Apple a scos pe piața un audioplayer digital: actualul iPod, și in același timp se deschide primul Apple Retail Store in Virginia, California, SUA. in 2010 a aparut computerul tableta iPad, care a ajuns sa indeplineasca in același timp rolul mai multor aparate sau dispozitive mobile, cum ar fi smartphone mobile, aparat de navigația dupa sistemul GPS, e-Reader, browser internet, jocuri electronice și dicționare.[1]

1 Piata si evolutia companiei

În zilele noastre, cei de la Apple au ajuns sa produca și sa comercializeze calculatoare și software dar și produse de larg consum. Printre cele mai cunoscute produse ale companiei se numara cele care fac parte din linia de calculatoare Macintosh (MacBook, Mac Pro, iMac, Mac Mini), linia de playere multimedia iPod, linia de telefoane mobile de tip smartphone-ul iPhone si linia de tablete iPad. Notorietatea companiei Apple iși face simțita prezenta in 10 tari prin cele peste 300 de magazine Apple Store și in peste 100 de țari prin intermediul dealerilor autorizați.

În ultimul deceniu a fost constatata o creștere impresionanta a vanzarilor, datorita lansarii constante de produse de succes și a designului aparte. Aceasta creștere a continuat totuși și in perioada de criza, chiar daca produsele și-au pastrat prețul premium. Putem considera volumul vanzarilor un rezultat al gradului de satisfacție ridicat al consumatorilor și al valorii brandului care in anul 2011 a fost declarat cel mai valoros din lume, devansandu-l pe "celebrul" Google.

Dezvoltarea extrem de rapida a industriei calculatoarelor și a software-urilor, cu diverse tehnologii și companii care au aparut peste noapte și altele care au dat faliment la fel de rapid, au constituit de fapt probleme in stabilirea unor fundamente puternice in realizarea unor cercetari și analize eficiente și cu grad ridicat de actualitate. Se poate vorbi despre o incepere a echilibrarii acestei industrii și in același timp a pieței abia odata cu apariția unor sisteme de operare și soluții software stabile care au o interfața grafica precum cele oferite de companiile Apple și Microsoft.

Spre deosebire de cei de la IBM și Microsoft, cei de la Apple si-au dorit intotdeauna sa iși creeze propriul segment in care sa fie lider prin comercializarea de produse diferite care au un design aparte.

Daca vorbim din punct de vedere al viziunii tradiționale, HP, IBM, Asus, Sony etc., nu pot fi considerați concurenți direcți deoarece cei de la Apple folosesc un sistem de operare diferit ce nu utilizeaza soluții Microsoft și datorita faptului ca designul și prețul superior sunt adresate unui segment de piața aparte.

Marirea gamei de produse a oferit șansa patrunderii pe diferite piețe precum cea a telefoanelor mobile de tip smart-phone (iPhone), a dispozitivelor de redare multimedia (iPod) și a celor de tip tableta (iPad). Aceasta dezvoltare a liniilor de produse i-a determinat compania sa scoata de pe piața termenul "computer" din numele oficial și sa ia in calcul o strategie aparte in lupta cu potențialii concurenți, printre care s-au numarat in ultimii ani compania Samsung, pe piața smart-phone-urilor și a tabletelor. Sud-coreenii se plaseaza totuși pe un loc secund, din cauza faptului ca varietatea larga de produse pe platforma Android nu ofera exclusivitate vreunui producator.

2 Inovatia prin design - cheia unui marketing de succes

Atunci cand vorbim despre viziunea unei intreprinderi nu trebuie sa ne limitam intr-un mod simplist la maximizarea profiturilor intreprinderii, ea trebuie sa reflecte valorile de baza ale organizației. Astfel este formulata o misiune pentru a comunica viziunea lor, tuturor parților interesate. "Trebuie avut in vedere faptul ca misiunea nu reprezinta același lucru ca obiectivele intreprinderii, fie ele pe termen scurt, mediu sau lung. Practic, misiunea este o declarație concisa, referitoare la scopul organizației, fiind o expresie a rațiunii de a fi a acesteia. Daca toate nivelurile organizației respective adera la misiunea formulata și acționeaza intr-un anumit mod, astfel incet sa contribuie la indeplinirea ei, se poate vorbi de un succes."[2] Scopul misiunii in sine este acela de a asigura convergența eforturilor firmei in aceeași direcție de a crea un anumit climat organizațional și de a orienta stabilirea obiectivelor, strategiilor și programelor de acțiune viitoare ale firmei.

Și in cazul Apple, aceasta se deosebește de celelalte companii care au un obiect de activitate similar prin misiune. Principala caracteristica este specificitatea. Cu alte cuvinte, misiunea poarta amprenta firmei și o diferențiaza de ceilalți operatori ai pieței. Misiunea Apple este "sa ofere unelte umanizate", iar valorile brandului Apple sunt: individualismul, gandirea diferita, claritatea, inteligența - umana, nu cea artificiala. Pornind de la astfel de valori, Apple a știut mereu sa se diferențieze foarte clar, in primul rand prin denumirea sa, prin logo - marul mușcat, care face trimitere la marul cunoașterii din Biblie, dar și prin designul aparte, de ceilalți jucatori de pe piața.

Diferențierea prin valorile brandului se face printr-un exercițiu de autocunoaștere, astfel incat daca faci un lucru foarte bine și intr-un mod destul de onest, atunci cu siguranța vei descoperi ceva ce iți aparține doar ție, pentru ca fiecare suntem unici și fiecare companie prin oamenii sai, este deosebita de celelalte. Daca valorile tale reflecta cu onestitate ceea ce ești și ceea ce vrei sa faci, atunci vor ramane in timp, relevante pentru oameni, așa ca poți sa schimbi multe, cum ar fi produsul, modul de comunicare cu fiecare segment de consumatori - dar esența brandului tau și poziționarea vor ramane aceleași. Pentru a susține cele spuse anterior, amintesc de perioada in care de la conducerea Apple a plecat Steve Jobs și a fost inlocuit cu James Scully - un profesionist foarte bun, dar care s-a dovedit ca nu avea aceeași viziune și era mult mai preocupat de cifre, decat de brandul in sine. Astfel, sub conducerea lui, Apple a pierdut foarte mult, fiindca a inceput sa se indrepte spre zona in care era poziționat IMB, iar dupa ce vanzarile au inceput sa intre pe o panta descendenta, Steve Jobs a fost chemat inapoi. Dupa revenire, acesta și-a adus propria echipa de conducere și a impus din nou valorile brandului, Apple redevenind ceea ce era inainte.

Nucleul misiunii Apple a fost reprezentat de dorința continua sa inoveze o industrie aflata inca la inceputuri și marcata de o rigiditate din punct de vedere al designului, in mare parte cauzata de limitarile tehnologice din ultimii 30 de ani.

Exista o legatura puternica intre activitațile responsabile de succesul produsului pe piața, acestea fiind marketingul ce are in vedere aspecte precum cercetarea de piața și strategia, designul ce este responsabil de procesul de proiectare al produselor, de felul in care funcționeaza și arata, in timp ce activitatea de inovare se limiteaza la aspecte precum tehnologia și interfața. Aceasta legatura se poate observa și din figura 4.

Fig.7 Legatura dintre cele 3 activitați


La nivelul companiei este utilizata strategia binara care reprezinta tipul leadership-ului de produs. Aceasta strategie presupune un efort continuu de inovare și introducerea constanta pe piața a produselor noi cu scopul de a surprinde consumatorul intr-un mod cat mai placut, acesta fiind primul pas spre fidelizare și spre crearea unui brand cat mai carismatic. Astfel apare nevoia de creativitate,

Apple IDg este departamentul companiei responsabil pentru designul tuturor produselor Apple, inclusiv al liniei de calculatoare Apple Macintosh. Acest departament este veriga unui lanț din care face parte și departamentul de marketing, cele doua reprezentand principala sursa de inovație. Așa cum am precizat la inceputul capitolului, in anul 1977 a fost pusa baza designului industrial al companiei Apple. Dupa revenirea lui Steve Jobs la carma conducerii, s-a reluat și stilul liniilor curbe, insa acesta a fost improspatat cu nuanțe vibrante și detalii translucide. Odata cu lansarea iMac, a fost marcata și o noua direcție a designului, pastrandu-se in același timp elemente remarcabile de la Macintosh-ul original, ca formatul all-in sau manerul de transport.

Limbajul de design reprezinta abordarea generala care ghideaza proiectarea și dezvoltarea produselor, transmițand aspecte precum concept, componente (materiale, culori, forme, modele, teme, texturi, stil), context social.

Anual, in cadrul unor evenimente programate, au loc imbunatațiri și inovari ale produselor. Aceasta politica de produs, elaborata presupune și un departament de design eficient dar și o gestiune a inovației care din punct de vedere al pieței este o problema delicata deoarece pe de o parte se poate depași concurența, iar pe de alta parte trebuie monitorizata și analizata și evaluata reacția pieței la o abatere de la norma stabilita. Se pot deosebi trei tipuri de inovații primare: inovațiile curente, de ruptura și cele de adaptare dar și un tip de inovație secundara cum ar fi inovația de fond. Un exemplu de inovație curenta este imbunatațirea periodica a produselor Apple prin reducerea dimensiunilor acestora, introducerea unor culori și materiale noi și a unor ediții speciale.

"Atunci cand sunt pastrate caracteristicile de baza ale produselor și se realizeaza un pas calitativ prin imbunatațiri și modificari majore ale unuia sau a mai multor aspecte, se face referire la inovațiile de adaptare."[3] Un exemplu pentru acest tip l-a constat transformarea fizica pe care a suferit-o carcasa calculatoarelor ce a dus la schimbarea felului in care sunt percepute. Dupa cum știm cu toții, calculatoarele comercializate in anii '90 aveau un design rigid și auster, fiind vazute ca niște cutii de culoare inchisa, fara un factor diferențiator, altul decat cel tehnic. Acest lucru s-a intamplat odata cu introducerea calculatorului iMac si ulterior a liniilor Mac Mini si Mac Pro. iMac a fost primul calculator care a schimbat felul in care un calculator era privit, devenind un produs cult.

Inovatiile de ruptura sunt marcate deseori (din motive de adaptabilitate a pietei la noile forme) de tipare formale inspirate din elemente traditionale, care cu timpul, printr-un proces firesc, isi dezvolta solutii stilistice proprii. Acestea au constituit si vor constitui in continuare un teren extrem de fertil pentru activitatea de design (ex. trecerea de la trasura la automobil).[4] La nivelul companiei Apple, inovatiile de ruptura au fost reprezentate de renuntarea la tastaturii in favoarea ecranului tactil si de tranzitia netbook - tableta. O inovatie de ruptura care a schimbat complet un produs deja existent a fost introducerea interfetei grafice la nivelul calculatorului de catre Apple.

În ceea ce privesc inovațiile de fond putem vorbi despre lansarea de produse noi pentru piețe noi. Exemple de astfel de produse Apple sunt ipod Touch, derivat din iPhone si solutiile server derivate din produsele Mac Mini si Mac Pro.

Totodata, la nivelul inovarii interfetei si a experientei consumatorilor, Apple, in viziunea actuala, urmareste 2 obiective majore, ce constau in eliminarea din procesul logistic a intermediarilor de tip reseller, vanzand direct consumatorilor si asamblarea si personalizarea produselor bazata pe specificatiile cerute de client. Costurile sunt minimalizate prin simplificarea lantului logistic deoarece prezenta intermediarilor presupune un pret final mai ridicat ceea ce poate duce la pierderea unui avantaj competitiv din punct de vedere al pretului. Pentru a indeplini aceste obiective, compania a dezvoltat mecanisme de marketing si management strategic ce asigura respectarea acestor obiective si urmaresc viziunea de ansamblu a companiei. În dezvoltarea produsului, Apple a optat sa produca parti componente si accesorii de care consumatorii au reala nevoie. Compania achizitioneaza componentele necesare produsului dar in acelasi timp isi produce propriile componente pentru a minimiza costul de productie prin neapelarea la componente provenite din exterior, al caror pret este de obicei superior, datorita marcii.

Proiectarea și producerea propriului sistem de operare dar și a unei mari parti din propriul hardware, soluții software, aplicații și servicii și soluții noi personalizate cu ergonomie superioara, și integrare excelenta hardware software in același timp, finalizand cu un design industrial inovativ reprezinta strategia companiei.

Pe langa imbunatațirile aduse liniei de produse existente compania pune accent astazi și pe revoluționarea produselor digitale și a modului de folosire ale acestora, prin proiectarea și producerea unor produse și servicii ca iPod, iTunes Store, iPhone și iPad. O alta activitate care este luata in calcul in aceasta strategie este și extinderea rețelei de distribuție pentru ca produsele sa ajunga la mai mulți consumatori dintre cei vizați, oferindu-le in același timp vanzari și suport post-vanzare de calitate.

3 Gama de produse si servicii a companiei Apple

Cand vorbim despre gama de produse și servicii Apple, ne referim la una extrem de diversificata care ofera soluții de calcul, comunicare și divertisment, software performant precum și cea mai mare colecție de muzica din lume. in figura de mai jos sunt prezentare o serie de produse marca Apple.

Fig.8 Produse Apple

Sursa: www.apple.com/uk/store

În randurile ce urmeaza, voi prezenta produsele și serviciile oferite de compania Apple:

1. Calculatoare de tip desktop - aceste tipuri se comercializeaza incepand cu anul 1976, anul lansarii companiei. Pot preciza faptul ca evoluția acestora pe parcursul a celor 36 de ani a fost una destul de impresionanta, atat la nivel hardware, cat și software. Apple a fost prima companie care a scos pe piața un calculator cu o interfața grafica, primul calculator cu control prin mouse și primul calculator all-in, care incorpora intr-o singura unitate și corpul și ecranul calculatorului.

ü     Linia de produse iMac - Lansat in 1998, iMac a ramas fidel tipului de design all-in. Devenit cel mai vandut calculator in SUA incepand cu 2000, iMac este comercializat in prezent sub 2 versiuni in functie de dimensiunile ecranului: 21,5' si 27';

ü     Linia de produse Mac Mini - Lansat in 2005, Mac Mini este oferit ca o alternativa mai ieftina a calculatorului iMac. Produsul este comercializat fara ecran, mouse si tastatura si vizeaza in special persoanele ce fac tranzitia de la Microsoft la Mac OS si care au deja aceste componente. Punctul cheie al vanzarii il reprezinta designul unic, calculatorul fiind printre cele mai mici, usoare si eficiente solutii desktop din lume.

ü     Linia de produse Mac Pro - Lansat in 2006, Mac Pro este un calculator de tip statie de lucru destinat in special profesionistilor si dezvoltatorilor software. Posibilitatile de configurare ale acestuia sunt foarte extinse, existand peste 200 de optiuni in configurarea acestuia. În configuratiile de top, Mac Pro este unul dintre cele mai puternice calculatoare comerciale din lume, fiind premiat in cadrul multor targuri IT din lume.

Fig. 9 Mac Mini Fig. 10 iMac

Sursa: www.iclarified.com Sursa:www.topnews.net.nz

Fig. 11 Mac Pro 

Sursa: www.appleinsider.com

2. Calculatoare portabile de tip laptop - Produsele de tip laptop oferite de Apple au fost intotdeauna apreciate pentru designul, fiabilitatea si autonomia ridicata. În acelasi timp, dupa 1990 ele au fost preferate de mediile creative, agentiile de publicitate si grafica pentru puterea de procesare data de arhitectura PowerPC. În anul 2006, Apple a decis trecerea la arhitectura Intel si a restructurat liniile astfel:

ü     Linia de produse MacBook - Lansat in 2006, este cel mai ieftin produs din gama de laptopuri avand o carcasa din policarbonat si fiind destinat in special studentilor. Este disponibil intr-o singura versiune cu dimensiunea ecranului de 13';

ü     Linia de produse MacBook Pro - Linia actuala de laptopuri profesioniste, ce dispun de o carcasa unibody din aluminiu a fost lansata in 2006. Este renumita pentru autonomia impresionanta (intre 7-10 ore) si drept cel mai ecologic laptop din lume. Este disponibil in 3 variante, in functie de dimensiunile ecranului: 13', 15' si 17';

ü     Linia de produse MacBook Air - Acest produs a fost lansat in 2008, fiind la vremea aceea cel mai subtire laptop din lume. Este un produs ultra-portabil, destinat celor aflati in permanenta miscare, cu o carcasa unibody din aluminiu, rezistenta si usoara. Este disponibil in 2 variante, in functie de dimensiunile ecranului: 11' si 13';

Fig. 12 MacBook Fig. 13 MacBook Pro

Sursa: https://apple-history.com/mb Sursa: www.notebookreview.ro

Fig. 14 MacBook Air

Sursa:www.tehnopol.ro

Calculatoare de tip server - Aceste produse sunt destinate companiilor si profesionistilor din mediul online ce au nevoie de o solutie de tip server proprie. Linia de produse Xserve este cea mai performanta din punct de vedere al posibilitatilor de configurare, putand fi folosita la nivelul retelelor si companiilor mari. Versiunile server ale produselor Mac Mini si Mac Pro se adreseaza companiilor mici si a profesionistilor (bloggeri, programatori etc.) care au nevoie de o solutie eficienta si cu un cost scazut.

ü     Mac Mini Server - versiunea modificata a produsului Mac Mini

ü     Mac Pro Server - versiunea modificata a produsului Mac Pro

ü     Linia de produse Xserve - solutii profesioniste

4. Telefoane mobile de tip smartphone - Lansarea in 2007 a telefonului mobil iPhone a reprezentat patrunderea Apple pe o piata imensa, controlata puternic de companii precum Nokia, Samsung si Motorola. Ajuns la a 4 generatie, iphone a inregistrat la nivel mondial vanzari de peste 110 milioane de unitati. Telefonul iPhone a revolutionat piata telefoanelor mobile prin renuntarea la tastatura alfanumerica in favoarea unui ecran senzitiv cu tehnologia Multi-Touch. Majoritatea concurentilor ofera acum aproape in exclusivitate numai telefoane de tipul touchscreen. Lansarea telefonului a creat un efect de halo asemanator cu cel produse de lansarea iPod.

Fig.15 iPhone

Sursa: www.gadgetreport.ro

5. Dispozitive de redare muzica si continut multimedia - Lansarea iPod in 2001 a reprezentat pentru companie trecerea de la productia exclusiva de calculatoare la extinderea catre produsele electronice de larg consum. La momentul lansarii, a reprezentat o inovatie revolutionara si a schimbat felul oamenilor de a cumpara, transfera si asculta muzica. Succesul produsului, vandut in peste 160 de milioane de unitati la nivel mondial a reprezentat o revigorare totala a companiei, creand un puternic efect de halo ce a dus la cresterea vanzarilor de calculatoare Apple. Liniile actuale de produse ipod sunt:

ü     iPod Shuffle - un dispozitiv de redare audio simplu si de dimensiuni reduse.

ü     iPod Nano - un player audio si video de dimensiuni reduse, cu o memorie de tip flash si o paleta de culori disponibile impresionanta.

ü     iPod Touch - un dispozitiv inspirat din produsul iPhone, prezentand majoritatea specificatiilor acestuia, mai putin functia de telefon.

ü     iPod Clasic - produsul clasic, urmasul primului model de ipod. Singurul din gama ipod care foloseste un harddisk pentru stocarea muzicii si ultimul produsul ramas in fabricatie cu tehnologia ClickWheel.

Fig. 16 iPod Shuffle Fig. 17 iPod Nano

 

Sursa:www.bindapple.com Sursa:www.amazon.com

Fig. 18 iPod Touch Fig. 19 iPod Clasic

 

Sursa: www.uncrate.com Sursa:www.support.apple.com

6. Dispozitive electronice de tip tableta multimedia - Lansata in 2010 si ajunsa la a doua generatie, tableta iPad a cunoscut un succes rasunator, avand vanzari la nivel mondial de peste 25 de milioane de unitati. Apple detine o cota de piata in SUA de 87% la nivelul pietei acestor tipuri de produse, desi zeci de companii concurente au lansat solutii asemanatoare. Lansarea tabletei iPad, alaturi de solutiile lansate de concurenta au creat o noua piata ce a dus la declinul noii lansate piete a calculatoarelor de tip netbook.

Fig.20 Tableta iPad

Sursa: www.mobiletrend.ro

7. Produse si accesorii conexe - precum monitoare, hard-disk-uri, routere wirless etc.

ü     Linia de produse Apple Cinema Display

ü     Linia de routere wireless AirPort

ü     Linia de dispozitive harddisk externe Time Machine

8. Muzica digitala - Lansata in 2003, platforma iTunes Store ofera cea mai extinsa colectie de muzica (15 milioane de melodii) dar si continut precum videoclipuri, carti audio, filme si seriale. În 2010 a atins 10 miliarde de descarcari, avand o cota de piata de 90% in SUA la nivelul descarcarii legale de muzica online.

Solutii software Mac OS - prin sistemul de operare Mac OS, ajuns la a 10-a generatie dar si programe software precum: iLife, iWork, Aperture, Safari, iTunes etc.

10. Solutii software iOS - Odata cu lansarea sistemului iOS pe dispozitivele iphone, iPad si iTouch, Apple a lansat noua platforma App Store, parte integranta din iTunes cu scopul de a pune la dispozitie atat solutii software iOS proprii cat si cele produse de catre programatori si dezvoltatori software externi. În 2011, colectia cuprinde peste 300 de mii de aplicatii, iar numarul de descarcari a depasit 10 miliarde.https://www.ifoapplestore.com/the_stores.html consultat la 7.05.2012

Balaure, V.(coordonator) - Marketing, Ediția a II-a revazuta și adaugita, Editura Uranus, București, 2002, pag. 578

Gongea A., Ideile vand! Design Management si succesul pe piata, Editura Cartea Universitara, Bucuresti, 2004, pag. 43

Gongea A., Ideile vand! Design Management si succesul pe piata, Editura Cartea Universitara, Bucuresti, 2004, pag.43

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate