Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
MARKETING la Mobilshop


MARKETING la Mobilshop


Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Economia Turismului Intern si International

MARKETING

Cuprins

1. Prezentarea generala a societatii1.1. Scurt istoric

2. Micromediul firmei

2.1. Furnizorii fortei de munca

2.2. Prestatorii externi de servicii pentru societate

2.3. Furnizorii de materii prime pentru societate

2.4. Clientii firmei

2.5. Concurenta directa si indirecta

2.6. Organisme publice

3. Macromediul firmei

Factorii economici

3.2. Factorii tehnici si tehnologici

3.3. Factorul demografic si structura populatiei

Factorii socio-culturali

Factorii politico - legislativi

3.6. Factorul natural

4. Concluzii si propuneri. Analiza SWOT

1. Prezentarea generala a societatii

S.C. Mobilshop S.R.L. este o firma producatoare de mobila care comercializeaza in  bune conditii mobila, si de aceea are un renume pe piata romaneasca.

Elementele de identificare pentru aceasta societate sunt urmatoarele:

Sediul: Brasov, municipiul Sacele, str. Mercur, nr. 25, Romania.

Forma juridica: societate cu raspundere limitata

Nr. de inregistrare, in registrul comertului: J08/17 din 07.02.2000.

Cod fiscal: R1207721.

Telefon:

Fax:

Durata de functionare: nelimitata, punctul de inceput fiind data de inregistrare in Registrul Comertului.

Asociati: Ionescu Andrei, cetatean roman nascut la data de 06.08.1944 in Bran, jud. Brasov , domiciliat in Brasov, str. Uranus, nr. 12, bl. 17D, ap.16;

Popa Valentin, cetatean roman nascut la data de 05.03. 1946, in Brasov, jud. Brasov, domiciliat in Sacele, str. Apei, nr. 24, bl. 18C, ap. 12;

Duicu Liviu, cetatean roman nascut la data de 03.06.1946, in Brasov, jud. Brasov, domiciliat in Sacele, str. Mercur, nr. 19.

Furnizori:

S.C. Lindab Topline S.R.L

S.C. Oritec S.R.L

S.C. Calimex S.R.L.

1.1 Scurt istoric

S.C. Mobilshop S.R.L. a fost infiintata in anul 2000 si are ca obiect de activitate productia de mobila si comertul cu mobila en-detail si en-gros. De-a lungul timpului firma a avut o dezvoltare ascendenta, urmarind sa dezvolte reteaua de desfacere en-detail si en-gros. Propria retea de magazine de prezentare si de desfacere de mobilier in productie proprie.

In Brasov sunt 4 magazine, in Sibiu 3, in Sf. Gheorghe 2, in Bucuresti 3. Magazinele din toate orasele sunt situate in punctele cheie ale acestora astfel incat sa acopere cat mai multe segmente de piata si sa raspunda cerintelor diversificate ale clientilor.

In ce priveste clientii firmei, acestia alcatuiesc cercul firmelor, institutiilor si a persoanelor individuale. Ascensiune deosebita a firmei se datoreaza echipei managere si a personalului bine instruit, care in prezent sunt in numar de 80 de persoane.

Capitolul 2: Micromediul firmei

2.1 Furnizorii fortei de munca

S.C. Mobilshop S.R.L. are un numar de 80 de angajati, impartiti in cele 12 magazine din toata tara. Fiecare magazin are cate 5 angajati, iar sediul din Brasov, are 20 angajati, acolo fiind si conducerea firmei, care se ocupa de tot ce tine de managementul si contractele firmei. Firma are incheiate contracte cu anumite agentii de plasare a fortei de munca, care face anunturi atunci cand este cazul, sau vreun post liber. Toti angajatii firmei sunt angajati cu experienta, mai multa sau mai putina, in special cei din cadrul conducerii, si de aceea rezultatele s-au vazut in ultima perioada, si se vad in continuare, fiind de remarcat profesionalismul acestora.

2.2. Prestatorii externi de servicii pentru societate

Firma ,,Mobilshop" are contracte de colaborare incheiate cu multe firme, banci, agentii de publicitate, cu ziare, reviste sau televiziuni.

Firma colaboreaza cu mai multe banci, prin care se poate face plata produselor, daca este cazul, in special in cazul cumpararii produselor de catre unele firme, care prefera sa faca plata prin ordine de plata, cec-uri, sau alte modalitati, iar pentru a ii ajuta sa faca cat mai usor acest lucru, si fara comisioane, sau alte cheltuieli, are incheiate contracte cu urmatoarele banci: BANCA TRANSILVANIA, BRD, RAIFFEISEN BANK, BCR, BANCA ION TIRIAC.

 

Politica de promovare

Marketingul modern reprezinta mai mult decat simpla distributie a bunurilor de la producator la consumator. El contine toate etapele cuprinse intre realizarea produsului si eventuala sa vanzare. Una dintre aceste etape este promovarea.

Firma noastra este o firma moderna, iar promovarea ocupa un loc important in departamentul de cercetare - dezvoltare, asigurand prosperitate si renume.

Publicitatea

S.C. Mobilshop SRL a alocat o suma considerabila publicitatii, intrucat reprezinta un proces de informare indirecta incitativ, nominativ si rentabil.

Reclama si campania de reclama

Reclama reprezinta o comunicare nepersonala, platita, persuasiva, a unui mesaj referitor la bunuri, servicii sau idei transmis unui public tinta, larg dispersat, de catre un sponsor, prin intermediul unui mijloc de comunicare in masa.

Ca instrument de marketing, reclama se foloseste in cadrul firmei pentru:

comunicare unor informatii despre produsele noastre si anume despre sortimentele de mobila.

pentru a stimula alegerea pentru un produs de catre noi segmente de consumatori (persoane fizice si juridice).

cresterea cererii pentru mobila

eliminarea reclamei concurentelor

Ca tehnica de promovare, reclama pentru S.C. Mobilshop SRL are anumite avantaje:

cost mic, avand in vedere ca mesajul ajunge la milioane de oameni chiar daca se cheltuiau sume mari pentru realizarea si difuzarea lui.

usurinta repetarii necesara pentru a face mai usoara realizarea si difuzarea lui.

permite un grad mare de flexibilitate si creativitate comparativ cu alte mijloace promotionale

multi consumatori considera ca produsul careia se face reclama are un anumit prestigiu datorita faptului ca este facut cunoscut pe scara larga.

Reclama, insa are si dezavantaje, iata unele pe care le comporta in cazul firmei noastre:

- costul total este foarte mare

- nu furnizeaza un feedback rapid si direct

- este greu de personalizat

- nu este la fel de eficace in motivarea actiuni de cumparare.

Reclama poate fi clasificata, in general avand in vedere patru criterii:

In functie de tinta reclamei:

- reclame destinate consumatorilor folosita de firma noastra

reclame de afaceri (industriale , comerciale , profesionale).

In functie de criteriul geografic:

- reclame internationale

- reclame nationale

- reclame regionale

- reclame locale.

In cazul S.C. Mobilshop SRL, reclama e de tip regional si local, extindere sa are in vedere si reclama nationala.

In functie de mediul prin care este transmis mesajul:

- reclame tiparite in ziare sau reviste

- reclame difuzate la televiziune sau radio

- reclame prezentate prin afisaj stradal

- reclame difuzate prin intermediul postei directe

S.C. Mobilshop SRL colaboreaza printr-o relatie stransa prin care se asigura reclama, cu revista 'Casa noastra-Practic', care apare lunar, unde firma noastra ofera idei de amenajare si design pentru case si apartamente; Mobila este proiectata in functie de spatiul si resursele financiare pe care revista doreste sa le aduca in atentia cititorilor, si de asemenea a clientilor potentiali.

De asemenea ziarul ,,Monitorul" aloca un spatiu firmei noastre ce contine adresa noastra, nr. de telefon, sigla precum si un moto: 'Calitate, preturi accesibile , idei pentru o casa de vis'.

Televiziunea a jucat un rol important in a face cunoscuta firma de consumatori, si anume colaboram cu PRO TV Brasov si MIX TV Brasov; Reclama TV contine imagini cu diverse sortimente de mobila comercializata de noi, mobila pentru bucatarii, camere pentru tineret, si mobila pentru birouri, insotite de un moto:'Expertul tau in mobila si idei de amenajare, te asteapta sa-ti implinesti visul'.

Radio-ul care ne difuzeaza reclama este radio Brasov 21, care utilizeaza acelasi motto folosit de televiziune, bineinteles ce include si adresa firmei si un nr. de telefon.

In functie de scopul urmarit:

reclame comerciale

reclame care indeamna la actiune

reclame care stimuleaza dorinta

Mai exista reclama de amintire, utilizata pentru a aduce la cunostinta consumatorilor noile sortimente de mobile de asemenea pune la dispozitie un nr. de telefon, un serviciu la comanda a mobilei. S.C. Mobilshop SRL nu numai ca comercializeaza mobila pentru toate categoriile de consumatori, dar pune la dispozitie un departament in care clientii vin cu propriile lor idei pentru casa lor iar firma noastra le pune in practica.

Insa pentru ca reclama sa aiba efectele scontate acest lucru depinde de proiectarea si planificarea campaniei de reclama.

Campania de reclama sau campania publicitara are 8 etape respectate de firma noastra:

 1. Identificarea si analiza tintei reclame

Grupul de persoane caruia ii este adresat mesajul reclamei: in aceasta perioada S.C. Mobilshop SRL si-a indreptat atentia spre grupul de tineri cuprins intre 16-20 ani si intre 25-50 (mobila de bucatarie, sufragerie).

 1. Definirea obiectelor reclamei e o etapa foarte importanta deoarece in functie de aceasta gandita si proiectata intreaga campanie. Intervalul de timp in care sunt atinse aceste obiective este de 1 an de zile, pentru care se face evaluarea rezultatelor.
 2. Crearea platformei reclamei. Aceasta etapa are in vedere stabilirea aspectelor esentiale ale produsului pe care se va baza mesajul promotional.

Reclama S.C. Mobilshop SRL scoate in evidenta calitatea superioara a lemnului folosit, gabarit redus, comoditate, linie simpla si estetica.

 1. Determinarea bugetului reclamei a fondurilor pe care trebuie sa le aloce firma pentru campania de reclama.

S.C. Mobilshop SRL se bazeaza pe principiul 'a face reclama costa , insa a nu face reclama ruineaza', astfel incat stabilirea bugetului se face prin stabilirea unui procent din vanzari sau din profit, deci a unei cote fixe din volumul vanzarilor trecute sau al celor care vor fi realizate in perioada urmatoare. Procentul stabilit este de 30% din volumul vanzarilor.

Dezvoltarea planului de medii publicitare. Acesta are in vedere mediile de comunicare in masa care vor fi folosite pentru transmiterea mesajului. Asa cum am mentionat S.C. Mobilshop SRL colaboreaza cu: revista 'Practic-casa noastra', ziarul "Monitorul", Televiziunea PRO TV Brasov, MIX TV, radio 21 Brasov.

Dezvoltarea planului de medii publicitare mai cuprinde: publicului careia i se adreseaza, frecventa de difuzare a mesajului, formatul mesajului.

Reclama noastra e difuzata la televiziune in general intre orele 1600-1900, iar la radio atat dimineata cat si dupa-amiaza. Numarul de persoane care e expus la mesaj creste in acest interval de ore intrucat majoritatea sunt acasa in acest interval.

La televizor reclama e difuzata de cel putin 2 in acest interval iar la radio de 3-4 ori pe zi.

Crearea mesajului publicitar. Continutul mesajului: :'Expertul tau in mobila si idei de amenajare, te asteapta sa-ti implinesti visul'.

Executarea campaniei publicitare

Evaluarea eficientei reclamei.

Aceasta se face prin masurarea gradului de atingere a obiectivelor reclamei: evaluarea eficientei textului, a ilustratiei, a modului de organizare, a mediilor publicitare. Un tip de masuratoare utilizata de firma noastra e pretestarea care variaza de la investigarea opiniei unor persoane reprezentative asupra mesajului si post-testare care se realizeaza prin verificare modificarilor aparute in valoarea vanzarilor.

S.C. Mobilshop SRL, datorita promovarii prin reclama, in anul 2003, a remarcat o crestere a valorii vanzarilor cu 20%.

Relatiile publice

Relatiile publice reprezinta o arta si o stiinta sociala de analiza a tendintelor, previzionand consecintele acestora, de sfatuire a managerilor si de implementare a unor progrese de actiune care servesc atat firmei cat si publicului.

Rolul principal al relatiilor publice este de a stabili si intretine o imagine pozitiva a firmei si a produselor sale, intr-un cadru aparent nesponsorizat.

S.C. Mobilshop SRL urmeaza o companie de relatii publice care sa-si indeplineasca scopurile pentru care a fost creata parcurgand 5 etape:

 1. Determinarea schimbarilor necesare a se realiza in compartimentul si activitatea firmei.
 2. Determinarea atitudinilor si opiniilor publicului fata de firma si produsele sale.
 3. Implementarea schimbarilor in comportamentul firmei.
 4. Comunicarea schimbarilor in comportamentului firmei constituie punctul central al activitati de relatii publice, semnificand abilitatea de a determina ce si cum sa se comunice publicului, incat sa se asigure constientizarea publicului.
 5. Masurarea gradului de constientizare a publicului.

Principalele diferente intre relatiile publice si reclama sunt:

Tehnicile folosite in relatiile publice tind sa fie informative, informatiile sunt educative decat persuasive si trebuie evitate mesajele emotionale sau dramatice.

Relatiile publice sunt folosite de mult mai multe tipuri de firme.

Specialistii in relatii publice colaboreaza cu editorii si jurnalistii.

Relatiile publice se pot adresa tuturor grupurilor de public cu care are contact firma noastra (clienti, investitori, angajati etc.).

Relatiile publice urmaresc sa creeze o intelegere mutuala, despre firma insasi sau despre produsele si serviciile ei.

Relatiile publice ofera un background, in timp ce reclama este indreptata spre viitor.

Actiunile de relatii publice sunt unice, cele de reclama sunt repetabile.

Relatiile publice sunt bazate pe dialog.

Publicul relatiilor publice in cazul S.C. Mobilshop SRL poate fi clasificat in 7 categorii: comunitatea, in vecinatatea fiecarei firme existand vecini cu care aceasta trebuie sa fie in cele mai bune relatii; potentiali angajati elevi, studenti, angajati altor firme, angajati proprii; furnizori de materii prime, servicii, institutiile financiare, bursele de valori, banci; clienti actuali; lideri sau grupuri de opinie care prin parerilor lor ajuta sau pot avea un efect negativ.

Relatiile publice au avantaje si dezavantaje.

Cateva avantaje a relatiilor publice care s-au remarcat la S.C. Mobilshop SRL: acoperirea, ele atingand persoane la care reclama ajunge mai greu si economia, costurile relatiilor publice fiind considerabil mai mici decat ale reclamei.

Ca dezavantaj: dificultatea controlului, faptul ca nu sunt repetabile, evaluarea e dificil de realizat.

Tehnici utilizate de S.C. Mobilshop SRL in relatiile publice: sustinerea unor activitati in cadrul comunitatii prin acte caritabile; in apropierea sarbatorilor de Craciun si Paste societatea participa impreuna cu alte firme la acte caritabile pentru orfelinate si azile de batrani din imprejurimile Brasovului.

S.C. Mobilshop SRL a realizat o publicatie proprie firmei.

Brosura e daruita clientilor in incita magazinelor de prezentare. Contine sortimentul mobilei si detalii despre aceasta si preturile.

Participa la manifestari expozitionale la Bistrita anual si organizeaza o expozitie proprie la Brasov in perioada 10-13 iulie.

Participa la evenimente speciale, cu caracter cultural sportiv pentru a atrage atentia publicului larg.

Promovarea vanzarilor

Promovarea vanzarilor este o activitate promotionala destinata cresterii volumului vanzarilor. Cresterea importantei acestei metode promotionale se datoreaza unor factori ca:

supraaglomerarea pietelor cu produse similare,

cresterea nr. unitatilor comerciale de foarte mari dimensiuni,

cresterea exasperata a costurilor mijloacelor mass-media,

completeaza cu succes celelalte tehnici promotionale, actionand in sprijinul programului de crestere a vanzarilor.

Rolul promovarii vanzarilor este producerea unui comportament dorit in cadrul unui piete tinta. Promovarea vanzarilor poate rezolva si alte obiective de marketing: atragerea atentiei, cresterea loialitatii si imbunatatirea oportunitatilor de prezentare.

La fel ca si in cazul celorlalte mijloace promotionale S.C. Mobilshop SRL, urmeaza o campanie de promovare a vanzarilor ce presupune parcurgerea unor etape:

 1. Analiza mediului extern.
 2. Analiza interna ce a implicat o evaluare introspectiva a rolului pe care firma l-a atribuit actiunilor de promovare a vanzari.
 3. Stabilirea obiectivelor campaniei preconizate - obiectivul stabilit fiind faptul de a stabili un comportament de repetare a cumparari.
 4. Fixarea bugetului - a fost fixat la suma de 20.000.000 lei.
 5. Determinarea celor mai potrivite tehnici.
 6. Urmarirea si evaluarea rezultatelor - acestea se realizeaza prin compararea lor cu obiectivele propuse, cu resursele alocate si cu modul de derulare in timp.

Sunt doua tehnici de promovare a vanzarilor:

promovari comerciale,

promovari catre consumatori destinate atragerii consumatorilor, incurajarii lor sa cumpere un anumit produs, sa frecventeze o anumita unitate comerciala.

Promovarea catre consumatori e tehnica folosita de S.C. Mobilshop SRL, fiind denumita si comunicare la punctul de vanzare. Aceasta tehnica cuprinde un ansamblu de tehnici de semnalare in cadrul unitatilor comerciale pentru a atrage, anunta si dirija interesul clientelei catre o oferta, utilizeaza atat mijloace vizuale cat si auditive spre a readuce in memoria cumparatorilor potentiali o utilitate sau a anunta o oferta promotionala.

Promovarea la locul vanzarii indeplineste 4 functii si anume: de informare a consumatorilor asupra diferitelor sortimente de mobila; de reamintire, de convingere, de prezentare propriu-zisa a produsului, respectiv a modului intru-un mod cat mai atractiv si mai accesibil in cadrul spatiului de vanzare.

O practica aparte a S.C. Mobilshop SRL de promovare la locul vanzarii e oferirea unor gratuitati avand imprimate pe ele semnatura S.C. Mobilshop SRL. Acestea sunt: pixuri, calendare, brichete etc.

Promovarea personala

Promovarea personala poate fi definita ca o forma de comunicare de la o persoana la alta, in care un vanzator incearca sa convinga cumparatorii potentiali sa cumpere produsul firmei sale.

Vanzarile personale sunt cea mai scumpa componenta a mixului promotional, dar si cea mai eficienta deoarece ea ofera intreprinzatorilor cea mai mare libertate de actiune pentru ajustarea unui mesaj in vederea satisfacerea nevoilor de informare a cumparatorilor.

Avantajele promovarii personale sunt: asigurarea unei comunicari individuale mult mai eficiente ca urmare a flexibilitati sale ridicate in procesul de comunicare in raport cu nevoile consumatorilor individuali; efortul personalului de cele mai multe ori materializandu-se intr-o vanzare efectiva a unui bun ; posibilitatea asigurarii unor informatii relevante de marketing pentru conducerea firmei.

Succesul promovarii personale rezida din abilitatea personalului de vanzare de a se adapta la diversele situatii referitor la cumparatori care pot apare, aceste situatii cerand un anumit grad de flexibilitate si adaptabilitate. Totodata comportamentul personalului trebuie sa genereze credibilitate folosind variate tehnici de influentare si sa cunoasca modul in care trebuie sa controleze interactiunea vanzatorilor.

Personalul de vanzare a S.C. Mobilshop SRL e un personal instruit in urma unui curs de specializare organizat de firma in tehnica de promovare personala. Pentru ca promovarea personala sa aiba succes personalul de vanzare e recrutat cu atentie, pregatit, motivat prin diverse mijloace.

2.3. Furnizorii de materii prime pentru societate

Furnizori:

S.C. Lindab Topline S.R.L

S.C. Oritec S.R.L

S.C. Calimex S.R.L.

Mobila este formata din diferite piese, fabricate din lemn sau alte materiale ce servesc la satisfacerea unor necesitati si in acelasi timp la decorarea locuintelor, creand un interior reconfortant si placut. Mobila din zilele noastre se caracterizeaza prin gabarit redus, prin comoditate, durabilitate si o linie simpla, dar estetica. Pentru realizarea acestor cerinte se intrebuinteaza din ce in ce mai multe materiale ca: placi din fibre de lemn (PFL), placi din aschii de lemn (PAL), microfurnire, tevi nichelate, materiale plastice.

La fabricarea mobilei sunt necesare materii prime de baza si auxiliare. Ca materii de baza se folosesc: PAL, PFL, panele, placaje, furnire, lemn masiv; iar ca materiale auxiliare se folosesc: lacuri, vopsele, butoni, balamale, arcuri plastice, materiale textile (stofa, chingi, sfoara), cristale, oglinzi.

Fabricarea mobilei necesita urmatoarele operatii principale:

croirea elementelor componente (borduri, stinghii) si fasonarea acestora (prelucrarea mecanica)

asamblarea prin imbinare a elementelor componente sub forma de complexe (panou, cutie), subansambluri (corpul unui birou) si ansambluri (asamblarea se poate face dupa si inainte de slefuire sau dupa finisare)

tapitarea (pentru mobila tapitata)

finisarea

Mobila se clasifica dupa mai multe criterii:

materia prima: mobila din lemn (panel, PAL, PFL) si din materiale combinate

modul de asamblare: mobila montata fix si mobila demontabila

caracteristica tapiteriei: mobila cu tapiterii fixe, detasabile cu fibre vegetale sau animale

modul de finisare: mobila finisata cu pelicula transparenta (cernire) si opaca (email)

destinatie: pentru uz casnic si pentru uz social (birouri)

Odata cu noile tipuri de locuinte s-au realizat noi tipuri de mobila cu utilizari multiple si mobila fabricata pe principiul 'modularii' .

Firma "Mobilshop" are 3 furnizori, de la care primeste materiile prime, sau de la care primeste unele parti din mobila gata facute, care trebuie doar asamblate.

Transportul mobilierului de la furnizori catre reteaua de magazine se realizeaza cu ajutorul mijloacelor de transport propii. De asemenea, pentru toti clientii sai, ,,Mobilshop" asigura transportul la domiciliu al mobilierului cumparat cu ajutorul mijloacelor de transport aflate in dotarea fiecarui magazin. Parcul auto al firmei cuprinde: 25 autoturisme, 12 camioane, 1 TIR.

Fiecare din cei trei furnizori ai firmei, asigura ca totul sa se desfasoare in conditii foarte bune, de o calitate foarte buna, si sa fie respectate toate termenele scrise pe contracte. Firma Mobilshop se afla intr-o relatie foarte buna cu furnizorii ei, acestia fiind implicati inca de la inceputul activitatii firmei. Totul se desfasoara fara evenimente neplacute, furnizorii dand dovada de profesionalism, incredere si respect.

2.4. Clientii

Firma ,,Mobilshop" se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, avand un sortiment de mobila foarte divers, cu solutii pentru toate gusturile, preturile si orice varsta. Clientii firmei sunt atat persoane fizice, cat si persoane juridice - care beneficiaza de cateva avantaje, de reduceri in cazul comenzilor mari, de avantajele colaborarii firmei cu un numar de banci, care faciliteaza platile. Unele sortimente de mobila, se adreseaza unor categorii de varsta cuprinse intre 16-20 ani si intre 25-50 (mobila de bucatarie, sufragerie), dar orice persoana, indiferent de varsta sau gusturi, isi poate gasi solutia de care are nevoie, pentru mobilarea casei.

2.5. Concurentii

Spre deosebire de categoriile de factori externi prezentate anterior, respectiv furnizorii si

clientii firmei, concurentii nu se afla in contact nemijlocit cu aceasta, dar ii marcheaza relatiile cu mediul exterior.

In cercul concurentilor sunt cuprinsi agentii economici cu profil similar sau diferit de al firmei, care sunt susceptibili de a satisface aceleasi nevoi ale clientilor, fiind percepute de consumatori ca alternative pentru satisfacerea nevoilor lor. Din punctul de vedere al firmei concurentii nu sunt toti la fel, ei diferentiindu-se in patru categorii.

Concurentii directi sunt cel mai usor de identificat de catre firma, ei reprezentand acei agenti economici care ofera acelasi tip de produse sau servicii in vederea satisfacerii acelorasi nevoi ale clientelei. In general , aceste produse sunt vandute la preturi apropiate unele de altele si adesea prin intermediul acelorasi distribuitori ajung practic alaturi pe rafturile magazinelor.

Concurenti directi majori pe piata brasoveana avem: "Mobexpert", "Elvilla", "Casa Italia", precum si multe altele, mai putin cunoscute, dar care de asemenea au un cuvant de spus in domeniul producerii si vanzarii de mobila.

Concurentii indirecti sunt firmele care ofera produse similare consumatorilor, dar cu caracteristici diferite ce satisfac alte nevoi sau preferinte. Toate aceste firme activeaza in acelasi domeniu dar se adreseaza unor grupuri socio-economice diferite. Cu toate ca acesti concurenti indirecti sunt mai putin amenintatori decat cei directi, ei prezinta totusi un pericol deoarece conserva disponibilitatea de a ataca o alta piata sau o alta clientela daca doresc, transformandu-se astfel in concurenti directi. Este de remarcat de asemenea ca, indiferent daca sunt directi sau indirecti, concurentii care produc acelasi produs sau unul similar apartin aceleiasi industrii. Pot exista insa, si concurenti care provin din afara domeniului familiar firmei, adica producatorii de bunuri si servicii substituibile si nou-venitii in sector.

2.6. Organisme publice

Firma ,,Mobilshop" se afla sub jurisdictia mai multor institutii publice, cum sunt:

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

Ministerul Economiei si Finantelor

Agentia Nationala de Administrare Fiscala

Garda Financiara, precum si altele, care au rolul de a verifica si coordona

activitatea firmei, pentru desfasurarea in legalitate totala.

Capitolul 3: Macromediul firmei

Alaturi de influenta fortelor ce alcatuiesc micromediul sau extern, firma este marcata totodata de incidenta climatului general, specific societatii in care isi desfasoara activitatea. Acest climat este rezultatul interactiunii la scara nationala si uneori chiar internationala a mai multor factori, care reflecta toate fatetele societatii in structura careia activitatea economica reprezinta doar una din componente. Ansamblul acestor factori alcatuiesc macromediul extern al firmei, care exercita o influenta indirecta asupra acesteia, in timp ce influenta inversa este nesemnificativa sau inexistenta. Intr-adevar, privind numai la dimensiunea firmei in raport cu factorii amintiti, constatam ca aceasta poate face foarte putin, aproape nimic care sa aiba impact asupra macromediului sau. Trebuie doar sa-i monitorizeze evolutia si sa se pregateasca pentru inevitabilitatea schimbarilor. Macromediul cuprinde un set complex de variabile care impreuna formeaza un cadru guvernat de urmatorii factori : factorii economici, factorii tehnici si tehnologici, factorul demografic si structura populatiei, factorii socio-culturali, factorii politico-legislativi si factorii naturali.

Factorii economici

Acestia reprezinta ansamblul elementelor de natura economica din mediul ambiant cu actiune semnificativa asupra activitatii firmei. Ei compun ceea ce se numeste mediul economic, care include practic evolutia tuturor actorilor economici ai societatii. Determinarea corecte a etapei din ciclul economic in care se afla la un moment dat economia nationala este necesara in procesul ajustarii corespunzatoare a activitatii firmei la conditiile de mediu, cunoscandu-se in mare relatiile formate in acea etapa de dezvoltare macro-economica intre variabile ca forta de munca, nivelul veniturilor, inflatia, nivelul dobanzilor etc. De asemenea, intre ciclul economic mondial si cel al anumitor zone geografice sau state pot exista decalaje temporare (vezi in Europa decalajul intre Est si Vest) sau cu tendinta de permanentizare. In acelasi timp, chiar daca economia mondiala trece printr-o perioada de recesiune, economia nationala a unui stat poate sa se gaseasca intr-o evolutie favorabila, uneori chiar profitand de inchiderea unor oportunitatii pentru concurentii sai la nivel international.

3.2 Factorii tehnici si tehnologici

Forta care in prezent produce cel mai mare impact este tehnologia. A fost nevoie de ceva timp pentru ca economistii sa ajunga la aceasta concluzie si sa statueze faptul ca statele puternice se numara printre factorii determinanti in progresul tehnic si tehnologic. Initial, specialistii considerasera tehnologia ca fiind un "factor rezidual" al dezvoltarii societatii, ei plasand in continuare in modelele econometrice drept factori principali munca si capitalul. Ceea ce a determinat redefinirea rolurilor diversilor factori a fost constatarea ca in tarile industrializate factorul tehnologic a fost responsabil de 40% pana la 75% din rata cresterilor economice inregistrate.

Cu toate ca tehnologiei ii datoram produse benefice precum vaccinurile, calculatorul sau stimulatorul cardiac, tot ea a dat nastere si unor erori de genul armelor sau drogurilor de sinteza. De aceea, parerile privind influentele pozitive pe care factorii tehnologici le pot exercita la nivelul unei piete sau a intregii societati sunt totusi impartite in functie de perceptia fiecaruia asupra avantajelor si dezavantajelor unui produs tehnologic. Se spune ca orice tehnologie noua este o forta de distrugere creatoare, in masura in care fiecare val de progres tehnic si tehnologic isi distruge succesiv predecesorii. Detractorii tehnologiei ca factor pozitiv ii reproseaza acesteia in principal degradarea mediului si efectele poluarii. Intr-adevar, activitatile productive in societatea actuala rezida in transformarea resurselor materiale in deseuri uneori degradabile in mai multe secole. O alta problema este riscul tehnologic, care a dat nastere unor catastrofe ecologice de tip Cernobil, ceea ce a atras atentia asupra fragilitatii si vulnerabilitatii unor sisteme tehnice aflate in exploatare. Consecinta acestor manifestari negative este o anumita tendinta de denigrare a tehnologiei la nivelul opiniei publice si mai ales a unor grupuri distincte. In plus, se reinnoieste vechea temere din anii '50, a progresului tehnic generator de somaj. In fapt, statisticile arata ca implementarea noilor tehnologii nu este acompaniata automat de reduceri de personal, ci mai degraba de transferuri de la un sector la altul, de la o regiune sau tara la alta sau de la o calificare profesionala la altele.

Phillip Kotler identifica urmatoarele tendinte de evolutie a mediului tehnologic si impactul acestor schimbari la nivelul firmelor si al intregii societati :

accelerarea ritmului schimbarilor in tehnologie, anticipata si de Alvin Toffler in lucrarea sa "Socul viitorului" (1970), sub forma aparitiei, exploatarii si mai ales difuzarii noilor tehnologii, in sensul reducerii la minim a timpului scurs intre exprimarea unei idei noi si punerea ei in practica cu succes, precum si a timpului dintre realizarea prototipului si aparitia produselor respective pe piata

inasprirea reglementarilor in domeniul tehnologic. Inceputa in urma cu cateva decenii in Statele Unite, devine prioritate si pentru Uniunea Europeana, precum si pentru tarile candidate la integrarea in structurile europene. Ea se refera la garantarea sigurantei consumului produselor de pe piata, pe masura ce complexitatea lor tehnologica se mareste, iar constiinta riscului de consum creste in aceeasi masura.

3.3 Factorul demografic si structura populatiei

In viziunea unor autori, acest factor are cea mai mare influenta la nivelul macromediului firmei, deoarece populatia, oamenii sunt cei care formeaza si sustin pietele. Elementele care contureaza si modifica evolutia mediului demografic sunt: dimensiunea actuala si prognozata a populatiei, ritmul sau de crestere, repartizarea pe grupe de varsta si categorii etnice, nivel de pregatire, tipuri de menaj si caracteristici regionale. In ceea ce priveste dimensiunea efectiva si previzionata a populatiei, se observa o tendinta de crestere accelerata a acesteia, la nivel mondial, manifestata printr-un ritm de crestere de 1,5% pana la 2% pe an, puternic diferentiata pe tari.

Evolutia structurii populatiei este si ea interesant de urmarit din punctul de vedere al intreprinderilor de pe o piata, deoarece prin analizarea acesteia se poate anticipa comportamentul consumatorilor de pe acea piata, in masura in care cererea si structura sa au ca determinanti trasaturi demografice precum varsta, sexul, rasa, ocupatia, etnia, starea civila etc. De exemplu o populatie mai degraba tanara va avea alte nevoi de satisfacut decat o populatie imbatranita (in Japonia, Germania, Franta); de asemenea, cererea de produse va fi diferita in functie de situarea consumatorului la un nivel sau altul de instruire (studii elementare, medii, superioare).

Factorii socio-culturali

Societatea in care se nasc, se formeaza si traiesc oamenii le modeleaza acestora convingerile si valorile, astfel incat analiza gradului de cultura al societatii permite identificarea principalelor credinte, atitudini, obiceiuri si norme comportamentale care o guverneaza. Sistemul de valori al societatii, ca si comportamentele ce motiveaza acest sistem constituie elemente de directionare in evolutia afacerilor, influentand situatia anumitor sectoare si a produselor aferente.

Valorile culturale sunt transmise de la o generatie la alta, fiind accentuate de institutiile educationale si sociale. Valori fundamentale precum onestitatea, valoarea atasata vietii umane, munca au tendinta de a persista in timp. Alte norme culturale pot insa suferi modificari dramatice. Astfel, casatoria nu mai este considerata o conditie prealabila pentru alcatuirea familiei sau pentru a avea copii. De asemenea, divortul si recasatoria au creat noi tipuri de familii, modificand peisajul socio-cultural. Desigur si aici, ca si in cazul celorlalti factori ai macromediului, exista diferente intre diverse societati sau intre zone geografice diferite. Unele au reputatia unor societati conservatoare, traditionaliste (Japonia, pana nu demult), altele sunt mai moderniste, chiar libertine in moravuri (Olanda). Diferentele socio-culturale intre Asia, Europa si America sunt marcante si de ele trebuie sa tina cont firmele ale caror produse se adreseaza chiar acestor diferente sau trebuie sa le estompeze pentru a fi acceptate pe o piata.

Factorii politico - legislativi

Acestia se refera pe de-o parte la elementele cadrului reglementat de functionare a agentilor economici si pe de alta parte la elementul politic referitor la raporturile dintre fortele politice ale societatii si la doctrina de guvernare. Mediul legislativ cuprinde sistemul de legi si acte normative cu caracter obligatoriu si sistemul institutiilor centrale si locale menite sa vegheze la respectarea acestora. Legislatia de afaceri are o menire multipla. Ea este chemata sa defineasca si sa previna concurenta neloiala protejand astfel firmele ce ar putea deveni victime ale unor concurenti mai putini etici. De asemeni, reglementarile in vigoare asigura protectia consumatorului fata de practicile comerciale incorecte, permitand si incurajand infiintarea si activitatea organizatiilor pentru protectia consumatorului, despre care am vorbit mai pe larg in analiza micromediului firmei. In fine, o a treia menire a sistemului legislativ este protejarea intereselor societatii fata de actiunile economice reprobabile ale unor firme, care obtin profituri generand societatii costuri uneori inimaginabile in termeni de scadere a calitatii vietii prin poluare.

3.6 Factorul natural

Suntem de acord cu axioma conform careia mediul natural este un dat pe care societatea umana in dezvoltarea ei nu are dreptul sa-l pericliteze. Deteriorarea calitatii acestui mediu este una din problemele majore cu care se confrunta firmele si consumatorii in momentul de fata. Evenimente ca poluarea aerului, a apei, formarea gaurilor in stratul de ozon si aparitia efectului de sera sunt prea des realitati ale lumii in care traim, iar consecintele lor sunt o plata prea grea a unor nesemnificative profituri sau interese de moment. Protejarea mediului natural devine deci nu numai un comandament, dar si o necesitate vitala la nivelul fiecarui actor economic. In aceste conditii aparitia si proliferarea organizatiilor ecologice nu este numai o consecinta fireasca, ci prin activitatea pe care o desfasoara, un ajutor in sensibilizarea opiniei publice si a guvernelor in vederea eradicarii practicilor distructive ale mediului.

Capitolul 4: Concluzii si propuneri

Orice firma are ca principal obiectiv otinerea de profit in urma activitatii pe care o desfasoara. Deci accentul este pus pe veniturile pe care aceasta le obtine in urma vanzarii de marfuri.

SC "Mobilshop" S.R.L este interesata de obtinere de profit ca toate firmele existente pe piata, dar totodata este interesata si de atragerea a cat mai multor clienti. Firma se bucura de sprijinul furnizorilor care isi respecta obligatiile contractuale si care asigura o aprovizionare cu materii prime si materiale intr-un timp scurt; astfel incat firma sa poata produce intr-un timp cat mai scurt mobilier pentru clientii sai.

Clientii firmei "Mobilshop" SRL, sunt atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Se poate observa cresterea veniturilor care a avut loc incepand din anul 2000 si pana in anul 2004.

Astfel, clientii persoane fizice au achizitionat mobilier de la firma "Mobilshop" SRL, incat veniturile au crescut de la 50 mld lei in anul 2000 pana la 120 mld lei, in anul 2003.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu clientii persoane juridice care au achizitionat mobilier in anul 2000 in valoare de 75 mld lei, cresteri ce au ajuns chiar pana la 139,5 mld lei in anul 2004.

Piata pe care SC "Mobilshop" SRL isi desfasoara activitatea este una competitiva. Acest lucru nu a facut decat sa determine conducerea firmei sa se orienteze catre producerea de mobilier de o calitate superioara si spre fidelizarea clientilor. Acest din urma lucru a fost realizat si prin tactica unor facilitati acordate clientilor, cum ar fi transportul gratuit, montarea mobilierului de personalul specializat si preturile accesibile tuturor categoriilor de cumparatori.

Toate aceste lucruri au dus la castigarea unei imagini favorabile pentru firma, si totodata, a unei pozitii importante intre producatorii de mobila.

Analiza SWOT

O modalitate de sintetizare a diagnosticului strategic al intreprinderii este reprezentata de analiza SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, threats), care cuprinde pe de o parte analiza mediului (analiza externa) iar pe de alta parte analiza activitatii proprii (analiza interna).

Analiza mediului (analiza externa) scoate in evidenta tendintele pe plan macroeconomic, oportunitatile si constrangerile ce se intrevad, precum si impactul acestora asupra rentabilitatii societatii.

Puncte tari

- existenta unui actionariat stabil;

- potentialul de productie ridicat;

- ciclul foarte redus de fabricatie si calitatea produselor;

- experienta in domeniu si existenta unui personal bine format;

- existenta unei retele proprii de distributie si diversificarea produselor desfacute prin intermediul acesteia;

- productia, cu o cerere relativ stabila;

- rentabilitatea ridicata in toti anii de functionare;

- conturarea mai precisa in ultima perioada a strategiei de vanzari;

- inexistenta restantelor in platile fata de bugetul statului si cel al asigurarilor sociale;

Puncte slabe:

- scaderea ponderii pe piata locala si lipsa extinderii pe alte piete.

- diversificarea insuficienta a productiei;

- capacitati de productie si transport mai greu de adaptat la reducerea consumului;

- activitatea de marketing insuficient dezvoltata;

Amenintari

- reducerea veniturilor reale si a consumului populatiei;

- costul foarte ridicat al resurselor financiare, care ingreuneaza activitatea de investitii;

- preturile foarte ridicate ale produselor si serviciilor regiilor autonome (energie electrica, gaz, apa etc.);

- cresterea puternica a concurentei;

- oscilatiile foarte mari la preturile materiilor prime si calitatea necorespunzatoare a acestora;

- fiscalitatea foarte ridicata si existenta evaziunii fiscale.

Oportunitati:

- intrarea pe piata locala intr-un moment prielnic;

- vechimea pe piata, ceea ce incepe sa ii dea un renume;

- cerere relativ in cresterere pentru produse;

- mediu economic mai favorabil intreprinderilor cu ciclu scurt de fabricatie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate