Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» DOMENIILE MARKETINGULUI


DOMENIILE MARKETINGULUI
DOMENIILE MARKETINGULUI

In prezent exista doua cai principale de extindere a marketingului:

a)       dezvoltarea extensiva reprezinta largirea ariei de raspandire prin incorporarea conceptiei de marketing de catre un numar tot mai mare de firme nu numai din domeniu productiei ci si de sfera comertului si a prestarilor de servicii

b)      dezvoltarea intensiva este rezultatul consolidarii opticii de marketing in cadrul firmei, trece de la o viziune limita orientata doar spre optimizarea productiei la o viziune mai larga si chiar la generalizarea mentalitatii de marketing in toate compartimentele intreprinderii.

I – Potrivit caracterului profilul activitatii economice de marketing este:

a)     marketingul productiei consacrat in literatura de specialitate „Marketingul industrial” specializarea acestui domeniu s-a realizat in principal in functia de caracter rigid al cererii si motivatia sa preponderent rationala datorata numarului relativ redus de agenti economici pe acest profit. Pornind de la aceste premise se desprind o serie de particularitati ale comportamentului agentului economic fata de achizitia bunurilor si serviciilor. In cadrul acestui tip de marketing, metodele, tehnicile si instrumentele de cercetare sunt anevoioase, complicate si conduc la directii distincte in orientarea acestor activitati.

In prezent datorita unor modalitati de promovare moderna (tip produse industriale) aceste ramuri s-au mai dezvoltat dar metodele de investigare a acestui tip de piata au ramas destul de dificile.
b)     marketingul bunurilor de consum este cea mai raspandita forma a marketingului si reprezinta geneza activitatii de marketing. Are cel mai mare punct de aplicare, constituie elemente de raportare a particularitatii celorlalte domenii de specializare. Metodele de cercetare sunt foarte diferite si foarte accesibile celor interesati.

Marketingul serviciilor reprezinta domeniul de specializare cel mai dinamic din cadrul lui facand parte:

marketingul turistic

bancar

marketingul in transport

II – Dupa criteriul geografic

a)     marketing intern

b)     marketing international

In afara de aceasta clasificare, in prezent s-a dezvoltat marketingul social, politic si in activitatea sportiva.

In functie de criteriul organizational activitatea de marketing poate fi:

a)     la nivelul firmei (micromarketing)

b)     la nivelul economiei nationale (macromarketing)
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate