Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» PROIECT Marketing International "Aslavital"


PROIECT Marketing International "Aslavital"


Lansarea produsului

"Aslavital"

pe piata SUA

Scurt Istoric

S.C. "FARMEC"S.A. a laut fiinta in anul 1945 la 1 Iunie sub denumirea de "Laborator Mal-Moss". La inceput laboratorul avea doar 6 muncitori si producea numai apa de colonie si pudra pentru copii.Incepand cu 31 August 1949 laboratorul isi schimba denumirea in "Intreprinderea de Produse Cosmetice- Cluj" si se trece de la productia de tip mestesugaresc, la productia industiala a articolelor cosmetice, realizandu-se diversificarea sortimentala si trecerea la produse de calitate superioara, competitive. Apar pe langa apa de colonie si pudra pentru copii si alte produse ca : creme, rujuri de buze si ulei de par.

In anul 1950 valoarea fondurilor intreprinderii de Produse Cosmetice era de 0.4 mil. lei. Incepand cu anul 1951 se fac investitii mai mari, amenajandu-se un laborator, un magazin, soproane si birouri, iar numarul de muncitori sporeste la 20.

In anul 1957 intreprinderea s-a comasat cu fabrica de uleiuri vegetale "FLACARA", data la care devine "Fabrica de uleiuri vegetale si produse cosmetice ,,FLACARA", avand ca obiect de activitate fabricarea de produse cosmetice si uleiuri vegetale. Incepand cu acest an s-a infiintat activitatea de fabricare a ambalajelor din bachelita si celuloid, ambalaje folosite pentru conditionarea produselor cosmetice, iar dupa doi ani respectiv in anul 1959 ia fiinta activitatea de fabricare a uleiurilor vegetale.

Nomenclatorul de produse al unitatii in perioada 1959-1960 a ajuns la 50 de sortimente ponderea detinand-o cremele si lotiunile.

In anul 1964 s-a desfiintat activitatea de fabricare a uleiurilor vegetale pentru ca dupa trei ani, respectiv in anul 1967 sa se puna in functiune o serie mecanizata de imbutelire a uleiului comestibil, an in care se adopta denumirea de fabrica "FLACARA" avand ca profil de activitate producerea de articole cosmetice si imbutelierea uleiului comestibil. In aceasta perioada valoarea fondurilor fixe ajunge la 13,6 milione lei.

In anul 1968 se pune in functiune actualul atelier de cosmetice I . Din acelas an, 1968, s-a inceput pentru prima oara in tara fabricarea produselor cosmetice sub forma de spray.

In 1970 profilul intreprinderii cuprinde :

activitatea de preparare si ambalare produse cosmetice;

activitatea de confectii matrite;

activitatea de preparare esente si arome alimentare;

activitatea de imbuteliere a uleiului comestibil.

In deceniul 1960-1970 sortimentatia s-a diversificat continuu, aparand noi produse dintre care amintim : crema Sanda cu biostimulatori, lotiunea si emulsia Litoral, rimel contur gene, crema Atractiv, creionul dermatograf, spray-uri, crema gerovital H3, samponul BOB etc, astfel ca in anul 1970 se produceau circa 130 de sortimente.

In anul 1971 sectia mecanizata de imbuteliere a uleiului comestibil este predata intreprinderii de Morarit si Panificatie Cluj.

Incepand cu anul 1972 s-a dezvoltat activitatea de fabricare a ambalajelor din mase plastice, unde s-au concentrat toate tehnologiile de prelucrari a maselor plastice (injectie, suflare, imprimari serii grafice, flexagrafice, fabricarea tuburi din mase plastice). Tot in acest an unitatea isi schimba denumirea in Fabrica de Produse Cosmetice FARMEC, pentru ca incepand de la 9 Aprilie 1973 ea sa devina Intreprinderea de Produse Cosmetice"FARMEC" avand ca obiect de activitate fabricarea de produse cosmetice, parfumuri, compozitii de parfumare si produse de sinteza.

Sub aceasta denumire unitatea cunoaste o dezvoltare continua astfel :

in anul 1973 s-a pus in functiune instalatia de suflare a alcoolilor grasi si

instalatia pentru sinteza dipterexului, materii prime folosite la fabricarea sampoanelor si produselor chimico- casnice;

in anul 1975 activitatea de fabricare a esentelor si aromelor alimentare se

cedeaza la intreprinderea "Victoria"Bucuresti;

in anul 1978 se da in folosinta pavilionul administrativ, atelierul Mecanic dotat

cu masini de prelucrat prin aschiere moderne, atelierul Cosmetice II( spray-uri) dotat cu linii moderne de umplere si ambalare a spray-urilor, atelierul de doze cu linii moderne pentru confectionarea tuburilor de spray din aluminiu, iar in anul 1979 atelierul de produse chimico- casnice, cantina-restaurant, caminul de nefamilisti, complexul de tratamente cosmetice si magazinul de prezentare;

in anul 1980 se da in folosinta depozitul de la Dezmir ( cu acces CFR).

Paralel cu dezvoltarea bazei tehnico- materiale perioada 1971-1980 s-a caracterizat si prin cresterea productiei si diversificarea sortimentala, cu accentuata tenta de modernizare, produsele tinzand tot mai mult spre nivelul calitativ si competitional al celor similare de pe piata internationala. Astfel in aceasta perioada apar produse noi ca : gama spray-urilor Femina si Bob, lacuri de unghii transparent si sidef, dizolvant gras, casetele Adam si Eva, insecticide, casetele Magnolia, emulsii pentru plaja Mamaia, gama spray-urilor Farmec Select, Farmec Lux.

La sfarsitul deceniului opt nomenclatorul produselor cosmetice includea circa 3000 de sortimente, de 6 ori mi multe ca in anul 1960.

Daca in perioada trecuta ponderea mare in totalul produselor o detineua cremele si lotiunile, incepand cu deceniul 1970-1980 ponderea cea mai mare ( apoximativ 60%  din totalul productiei) o detineau produsele cosmetice prezentate sub forma de spray.

Sub aceasta forma unitatea isi desfasoara activitatea pana in 1990 cand se reorganizeaza si isi schimba denumirea in S.C. "FARMEC" S.A..

De la data infiintarii august 1949 si pana in prezent societatea a parcurs mai multe etape de dezvoltare care s-au succedat la intervale scurte, ultimele din perioada 1975-1977 si 1978-1980 fiind determinate pentru potentialul actual al societatii.

In anul 1995 S.C. "FARMEC" S.A. s-a prezentat in totalitate prin metoda MEBO, organizandu-se tot in acest an alegeri pentru Consiliul de Administratie. La sfarsitul anului s-a votat si Statutul societatii si s-a aprobat organigrama si Regulamentul de Organizare interioara (R.O.I.)

Obiectul de activitate al societatii este cercetarea, producerea si comercializarea articolelor cosmetice si chimico-casnice, proiectare si fabricarea ambalajelor din mase plastice pentru acestea, precum si operatiuni de export si servicii pentru terti.

Intreprinderea cu o traditie de peste 45 ani in producerea articolelor cosmetice S.C. "FARMEC" S.A. este unul dintre cei mai mari producatori de cosmetice din Romania estimandu-se ca va ajunge la o cifra de afaceri de apoximativ 2,5 miliarde lei.

Gama sortimentala a produselor realizate in intreprindere este foarte diversificata cuprinzand deodorante, creme,emulsii, sampoane, lacuri, fixative, produse cosmetice pentru ras si dupa ras, produse de fardare, lacuri de unghii, insecticide si produse de uz menajer.

Produsele cosmetice "FARMEC" reprezinta materializarea unei constante colaborari a colectivului propriu de cercetare cu institutii de profil din toata tara cum sunt : "Fundatia Dr. Ana Aslan" din Bucuresti, Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, Clinica Dermatologica Cluj-Napoca.

S.C. " FARMEC" S.A a fost infiintata prin reorganizarea intreprinderii de produse cosmetice "FARMEC" din aceeasi localitate si care este inregistrata in Registrul Comertului la Camera de Comert si Industrie Cluj- Napoca sub nr. 12/14.1991.

Societatea este subordonata Departamentului Industiei Chimice si Petrochimice.

Conducerea societatii este asigurata de directorul general-economistul Turdean Liviu- in baza contractului de manageriat incheiat la data de 25.07.1994, ca urmare a concursului organizat conform prevederilor legale si inregistrat la Camera de Comert sub nr. 1122/0110911994.

In prima parte a anului 2002 societatea a fost cuprinsa in programul de privatizare pe anul de privatizare 2001. In acest scop s-au depus certifcate de proprietate, s-au adunat sume de la participanti. Valoarea resurselor interne( carnete si numerar) reprezinta o pondere mica  in valoarea totala a capitalului social.

Capitalul social subscris la societati este de 28 232 950 000 lei si este divizat in 1 129 318 actiuni nominative in valoare de 25 000 fiecare. Actiunile societatii subscrise, integral de actionari sunt nominative si de valoare egala.

Aslavital

Raspunzand cerintelor, devenite in timp obsesii prioritare in lumea cosmeticii, de ingrijire a pielii, de protejare impotriva factorilor nocivi de mediu si de prevenire a fenomenelor de imbatranire a tenului, compania noastra a creat linia de produse cosmetice Aslavital, avand la baza o conceptie originala, care valorifica potentialul de exceptie al Argilei speciale din Muntii Padurea Craiului.

Linia de produse cosmetice Aslavital cuprinde:

Crema hidratanta cu filtru UV FP10

Emulsie demachianta

Lotiune tonica remineralizanta

Crema hidratanta cu argila

Crema antirid cu argila

Masca detoxifianta 2 in 1

Crema contur ochi

Pudra de argila pentru tratamente cosmetice 1

Pudra de argila pentru tratamente cosmetice 2

Crema pentru maini si unghii

Hidro-balsam pentru maini si corpEmulsie antivergeturi

Lapte restructurant anti-celulitic

Argila supliment nutritiv Farmecvital

Sampon revitalizant multimineral

Masca tratament pentru regenerarea parului

Analiza mediului extern si intern

Piata cosmeticelor a avut parte, in ultimii zece ani, de curbe ascendente si descendente, aflate in strinsa corelatie cu starea economiei rominesti si manifestate, in principal, prin puterea de cumparare a populatiei.

Piata cosmeticelor a evoluat diferit de-a lungul timpului, la acest fapt contribuind numerosi factori, cum ar fi: nivelul de trai si de educatie al consumatorilor, calitatea produselor, pretul acestora, natura nevoilor pe care le satisfac, ambalajul, tara de provenienta, notorietatea marcii si a casei producatoare si, nu in ultimul rind, mesajul de lansare.

Trebuie remarcat faptul ca, in Rominia, consumatorul este deschis mesajului publicitar mai mult decit in tarile vecine. Chiar daca acest lucru pare surprinzator, sa nu uitam insa ca doar un procentaj infim (aproximativ 4%) din venitul lunar impozabil al unei familii este cheltuit pe produse nealimentare. in materie de cosmetice, aceasta realitate se manifesta prin achizitionarea produselor de stricta necesitate si prin faptul ca pretul primeaza asupra calitatii

Confuzii mai mult sau mai putin justificate: creme de intretinere folosite ca baza de machiaj, creme pentru ten gras aplicate pe tenuri uscate, spumante de baie utilizate ca geluri de dus, rimeluri rezistente la apa ilaturate cu demachiante obisnuite, balsamuri de par i loc de sampoane, deodorante pe post de ape de toaleta, creme de noapte confundate cu cele de zi - iata doar citeva dintre cele mai frecvente atitudini negative intilnite in rindul consumatorilor. Se pare ca, in 80% din cazuri, avem de a face cu o perseverenta rezistenta in asimilarea noutatilor. Puterea de cumparare reprezinta o explicatie plauzibila, dar insuficienta.

Lipsa educatiei i domeniul prevenirii imbatrinirii tenului, de exemplu, este un alt factor important in comportamentul consumatorului roman. De aceea, in Rominia, spre deosebire de alte piete, focalizarea este pe farduri si pe parfumuri sau ape de toaleta si mai putin pe produse destinate ingrijirii fetei si corpului.

Surprinzator este faptul ca, pentru produsele Oriflame de intretinere, numarul de unitati vindute pe consumator este mai mare in zonele rurale fata de cele urbane, iar consumul iregistrat in Transilvania este mai scazut decit cel din Moldova.

Este de mentionat aici si importanta mass-media in explicarea beneficiilor utilizarii anumitor produse de intretinere si infrumusetare. Astfel, in presa scrisa, mai ales in revistele de specialitate, pe linga reclamele platite de distribuitori, spatii considerabile sunt acordate articolelor explicative sau de prezentare a noutatilor.

Principalii producatori din domeniu, pe plan mondial sunt grupati in tabelul 1.1

Piata cosmeticelor din Romania

Piata produselor cosmetice se regaseste in toate regiunile tarii avand o pondere ridicata in mediul urban.,unde cererea este mult mai ridicata. Cunoasterea relatiei piata-spatiu prezinta o importanta deosebita pentru intreprinderile producatoare dar si pentru cele comerciale ; structurarea ofertei, logistica marfurilor,amploarea si dispersarea spatiilor de depozitare si a punctelor de desfacere ,organizarea vanzarilor,etc sunt direct legate de teritorialitatea pietei,de spatiul economico-geografic unde urmeaza a se intalni cererea si oferta.

Structura vanzarilor pe regiuni administrativ-teritoriale

Structura vanzarilor pe regiuni de dezvoltare

Regiunea Sud-Est

Prahova, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Calarasi, Giurgiu, Dambovita, Ialomita, Bucuresti.

Regiunea Nord-Est

Covasna, Vrancea, Galati, Bacau, Vaslui, Harghita, Neamt, Iasi, Botosani, Suceava.

Regiunea Centru-Vest

Timis, Hunedoara, Sibiu, Arad, Alba, Mures, Bihor, Cluj, Bistrita-Nasaud, Salaj, Satu-Mare, Maramures.

Regiunea Sud

Caras-Severin, Gorj, Valcea, Arges, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman

Cea mai mare vanzare o au produsele publice, deoarece sunt destinate unei game mai largi de posibili clienti, apoi sunt urmate de catre produsele profesionale si apoi de produsele de lux, produse pe care nu si le poate permite oricine, ci numai anumite persoane pentru care numai imaginea lor conteaza.

Piata cosmeticelor din SUA

Sector de cosmetice de pe piata Americana este unul dintre cele mai relevante sectoare. Acesta aduce 5.100 milioane pentru economia Americana si genereaza aproximativ 8.000 de locuri de munca directe si 212.750 indirecte. In anul 2007, SUA a exportat produse cosmetice in mai  mult de 50 de tari.

Zonele cu cea mai mare crestere privind vanzarea de cosmetice au fost New York, Los Angeles, Chicago, Atlanta.

Principalii concurenti de pe piata Americana:

Procter & Gamble este un trust multinational cu sediul in Statele Unite ale Americii. Numele firmei vine de la cei doi fondatori ai sai, William Procter si James Gamble.

Sediul central este in orasul american Cincinnati, Ohio. Acest oras este si locul unde s-a infiintat firma, in anul 1837.

De-a lungul timpului productia firmei s-a diversificat, actualmente sub egida 'Procter & Gamble' se produc: detergenti, cosmetice, mancare, produse de igiena.

Produse:

Detergenti: Ariel, Tide, Bonux

Cosmetice: Head and Shoulders, Camay, Pantene

Produse de hirtie: Pampers, Allways

Mincare: Folgers (cafea), Pringles (cipsuri de cartofi)

Altele: Duracell (baterii)

Avon Avon este o firma americana de cosmetice, parfumuri, bijuterii si jucarii care vinde in peste 135 de tari, cu vanzari de peste 8 miliarde $. Presedintele si CEO al Avon Products, Inc. este, din 1999, Andrea Jung. Avon foloseste promovarea directa prin reprezentanti si prin brosuri, oferind posibilitatea unui castig suplimentar. Liniile de productie Avon includ produse de make-up, de ingrijire a tenului, a pielii si a parului, parfumuri, precum si bijuterii. Initial compania se adresa publicului feminin insa produsele pentru barbati sau pentru copii se bucura de un mare succes.

Corporatia Avon este implicata in actiuni filantropice, centrate in general pe violenta domestica, imputernicirea femeilor si lupta impotriva unor boli grave, cum ar fi cancerul la san. Inca din 1992 Avon s-a implicat, initiind un program de combatere si prevenire a cancerului la san si afirmandu-se ca lider lider in acest domeniu. Pentru aceasta cauza s-au colectat si s-au donat pana in prezent 400 de milioane de dolari cu care s-au finantat programe specializate in prevenirea si tratarea bolii in peste 50 de tari. In Romania, Avon, alaturi de sutele de mii de femei care au sprijinit campania prin cumpararea produselor dedicate strangerii de fonduri, a donat pana acum aparatura in valoare de peste 550.000 de dolari catre importante institute oncologice din Romania.

Johnson & Johnson este o companie americana farmaceutica, care produce, de asemenea bunuri de larg consum si aparate medicale. Compania a fost fondata in anul .

In anul 2007, un procent de 41% din cifra de afaceri a fost generat de vanzarile de produse farmaceutice, 35% de vanzarile de aparatura medicala si de diagnoza, iar restul de 24% de vanzarile de produse de larg consum. In acelasi an, 47% din vanzari au fost in afara SUA.

Numar de angajati in anul 2008: 119.000

Rezultate financiare (miliarde USD)

An

Cifra de afaceri

Venit net

Cheltuieli cu cercetareaColgate-Palmolive este o companie americana care detine in portofoliu numeroase produse de igiena orala, sapunuri, detergenti si produse de ingrijire personala.

Profilul consumatorului

Cumparatorii intra in competitie cu sectorul fortand reducerea preturilor, solicitarea unei calitati mai mari sau a mai multor servicii si schimbarea concurentilor -toate in dauna profitabilitatii pietei. Puterea fiecarui grup important de consumatori depinde de un numar de caracteristici cu privire la situatia lor de piata si la importanta relativa a achizitiilor de la sector in comparatie cu vanzarile globale ale sectorului.

Prin cumpararea repetitiva a aceluiasi produs consumatorii acumuleaza cunostinte despre produs, utilizarea acestuia si caracteristicile produselor concurente. Cu timpul, in sectoarele caracterizate prin diferentieri ale produselor, ofertele concurentilor devin asemanatore ( deci, mai putin diferentiabile), iar consumatorii devin mult mai constienti de alegerile pe care trebuie sa le faca. Deciziile de cumparare propriu-zise se fac pe baza mai multor criterii. Cunoasterea produselor de catre consumatori conduce la solicitarea unor cerinte mai mari din partea consumatorilor cu privire la termenele de garantie, service, caracteristici de performanta s.a.m.d.

Diversele categorii de consumatori acumuleaza cantitati diferite de cunostinte vis-a-vis de produsele consumate.Aceste diferente apar deoarece produsele propriu-zise au o importanta diferita pentru fiecare categorie de consumatori,iar experientele si cunostintele tehnice detinute de fiecare difera si ele.Pentru a face fata acestei forte, companiile trebuie sa opereze schimbari frecvente in produsul propriu-zis si a modului in care acesta este utilizat (adaugarea de caracteristici noi, schimbari de stil, noi teme de publicitate si altele).

Aceste miscari anuleaza cunostintele acumulate de consumatori si creaza contextul pentru practicarea unei strategii de diferentiere continue.

PROFILUL CUMPARATORILOR

6 segmente* de cumparatori

*Segmentarea a fost realizata pe baza atitudinilor adultilor din mediul urban  fata de o serie de 41 de afirmatii referitoare la obiceiurile si motivatiile de cumparare

Sursa: TGI Romania 2002, valul 1

Portofelele decise
11,6% din totalul cumparatorilor
adulti din mediul urban
1,115 mil. cumparatori

Ø      sunt oameni care stiu foarte bine ce vor, destul de rezervati, nu cumpara din impuls si nu sunt influentati de publicitate atunci cand iau deciziile de cumparare.

Ø      tineri - 52% au mai putin de 35 ani

Ø      mai probabil de cat media sa fie barbati sau sa fie persoane necasatorite

Ø      mai probabil decat media sa aiba peste 100$ venit lunar personal sau peste 200$ venit lunar pe gospodarie

Ø      25% sunt fie patroni, manageri sau personal angajat cu studii superioare

Ø      mai probabil decat media sa detina carduri bancare, asigurare de viata, automobil, telefon mobil sau PC

Ø      23% acceseaza Internetul

Ø      au o viata activa - merg in baruri (76%), fast-fooduri (36%) sau restaurante (32%)

Portofelele influentabile
13,4% din totalul cumparatorilor
adulti din mediul urban
1,282 mil. cumparatori

Ø      curiozitatea le influenteaza orice actiune de cumparare

Ø      fie datorita ambalajelor fie datorita publicitatii cumparaturile sunt pentru ei motiv de experiente noi

Ø      atrasi de marcile cunoscute si de ce e la moda

Ø      63% au mai putin de 45 ani

Ø      mai probabil decat media sa fie casatoriti

Ø      76% traiesc in gospodarii in care mai exista inca una sau doua persoane

Ø      29% traiesc in Bucuresti

Ø      46% sunt personal angajat fara studii superioare

Ø      mai probabil decat media sa detina telefon mobil

Ø      mai putin probabil decat media sa detina carduri bancare sau PC, sa acceseze Internetul sau sa frecventeze barurile

Portofelele cheltuitoare
13,6% din totalul cumparatorilor
adulti din mediul urban
1,300 mil. cumparatori

Ø      absolut dependenti de cumparaturi

Ø      viziteaza magazinele de marca si cumpara fara sa se uite la pret; importanta calitatea si marca si nu pretul

Ø      le place ideea de a detine lucruri scumpe doar pentru ca sunt scumpe.

Ø      63% au sub 35 de ani

Ø      42% sunt necasatoriti

Ø      mai probabil decat media sa aiba peste 100$ venit lunar personal sau peste 200$ venit lunar pe gospodarie

Ø      28% sunt patroni, manageri sau angajati cu studii superioare

Ø      18% sunt studenti

Ø      mai probabil decat media sa fi mers in vacanta in strainatate, sa detina card bancar, cont bancar sau asigurare de viata

Ø      58% detin masina, 44% detin telefon mobil, 30% detin PC

Ø      30% acceseaza Internetul

Ø      de 2 ori mai probabil decat media sa mearga la cinema sau in restaurante

Portofelele binevoitoare
27,8% din totalul cumparatorilor
adulti din mediul urban
2,666 mil. cumparatori

Ø      acorda sanse egale tuturor marcilor de pe piata

Ø      le plac reducerile dar nu isi fac un scop din a cumpara cele mai ieftine produse

Ø      nu sunt foarte preocupati de cumparaturi

Ø      sunt influentati de publicitate, dar nu sunt impulsivi in deciziile de cumparare

Ø      mai probabil decat media sa fie barbati

Ø      uniform distribuiti in toate grupele de varsta

Ø      mai probabil sa locuiasca in gospodarii de 4-5 persoane

Ø      27% traiesc in Bucuresti

Ø      mai putin probabil decat media sa aiba studii superioare

Ø      mai putin probabil decat media sa fi mers undeva in vacanta in ultimele 12 luni

Ø      mai putin probabil decat media sa detina conturi bancare, carduri bancare, masina, telefon mobil, PC

Ø      mai putin probabil decat media sa acceseze Internetul sau sa frecventeze baruri, fast-food-uri sau restaurante

Portofelele traditionaliste
22,3% din totalul cumparatorilor
adulti din mediul urban
2,135 mil. cumparatori

Ø      sunt destul de economi, dar le plac cumparaturile

Ø      cauta marcile de traditie, cunoscute, care le confera siguranta care este vitala pentru ei atunci cand decid ce sa cumpere.

Ø      mai probabil decat media sa fie femei

Ø      75% au peste 35 de ani

Ø      mai probabil decat media sa fie casatoriti

Ø      mai probabil decat media sa locuiasca in orase mici (sub 50.000 loc.)

Ø      mai probabil decat media sa nu lucreze (30% sunt pensionari, 4% sunt casnice)

Ø      mai putin probabil decat media sa fi mers in vacante sau sa detina carduri bancare, telefon mobil sau PC

Ø      mai probabil decat media sa detina cont bancar, asigurare de viata sau masina

Ø      mai putin probabil decat media sa acceseze Internetul sau sa iasa la cinema, in baruri, fast-food-uri sau restaurante

Portofelele constranse
11,3% din totalul cumparatorilor
adulti din mediul urban
1,083 mil. cumparatori

Ø      deciziile de cumparare le iau in cele mai multe cazuri pe baza pretului

Ø      nu le plac cumparaturile, nu sunt influentati de publicitate si cheltuie cea mai mare parte a propriilor venituri pe alimente

Ø      sunt atasati de produsele traditionale si de marcile romanestiØ      72% au peste 45 ani

Ø      de 2 ori mai probabil decat media sa aiba peste 65 ani

Ø      27% sunt divortati sau vaduvi

Ø      mai probabil decat media sa traiasca singuri in gospodarie

Ø      85% au sub 100$ venit lunar personal

Ø      49% nu au studii liceale

Ø      51% sunt pensionari (de 2 ori mai probabil decat media)

Ø      mai putin probabil decat media sa fi mers in vacante, sa detina cont bancar, asigurare de viata, masina, carduri bancare, telefon mobil sau PC

Planul de marketing

Ipotezele planului de marketing reprezinta estimari referitoare la factorii cheie de care depinde succesul intreprinderii. In cazul gamei Aslavital acestea ar putea fi:

Ipoteza 1: produsele cosmetice antirid si naturale sunt in cautare permanent ai ales in SUA

Ipoteza 2: datorita pretului redus fata de produsele din SUA ar putea sa fie un avantaj pentru ajutarea vanzarilor

Ipoteza 3: Marca, traditionala in Romania, va atrage numerosii romani stabiliti in SUA, acestia numarandu-se printre consumatorii finali;

Descrierea obiectivelor programului

Obiective programului de marketing se impart in:

Ø      Cantitative

cota de piata in functie de vanzari pe care dorim sa o atingem va fi cuprinsa intre 0,7% ajungand la sfarsitul anului la aproximativ 1,4%

dorim ca notorietatea produselor noastre sa fie in primul trimestru de 15%, urmand ca pana la sfarsitul anului sa ajunga pana la 55%

numarul de produse ce vor fi vandute in decursul acestui an va fi de aproximativ 40 milioane,

gradul de acoperire a pietei va insemna pentru primul an zonele: New York, Los Angeles, Atlanta

cresterea numarului de angajati cu 7 persoane in decursul urmatorelor 12 luni;

O crestere a loialitatii consumatorilor la 30% in primul an, ce va fi masurata prin rata de revenire si cumparari suplimentare

Cifra de Afaceri va fi de 4 milioane de euro la sfarsitul anului

Ø      Calitative

formarea unei imagini favorabile in randul a 70% din publicului tinta in urmatoarele 24 luni

In decursul acestui an dorim sa ne pozitionam in topul primelor 4 cele mai consumate firme de cosmetice din SUA

dezvoltarea si mentinerea unei atitudini pozitive a consumatorilor fata de marca, cu ajutorul elementelor de promovare a produselor si, implicit, a marcii in randul a 70% din publicul tina in urmatoarele 12 luni

Strategia de marketing

  • Politica de produs

Strategia de produs adoptata vine in sustinerea obiectivelor de marketing ale firmei. In acest caz se urmareste extinderea marcii. Am ales ca strategie ,strategia dezvoltarii produselor urmand ca in urmatorii ani, in functie de rezultatele obtinute, sa producem noi tipuri de cosmetice sub aceeasi marca.

  • Politica de pret

Luand in cosiderare obiectivele companiei,in prima faza se va adopta o politica de pret pe termen scurt orientata dupa costuri; in urmatoarele luni se va adopta o politica de pret de patrundere pe piata, tinand insa seama si de concurenta.

  • Politica de distributie

Fiind vorba de un produs nou, iar riscurile financiare mari, dupa o analiza atenta a pietei am hotarat sa comercializam produsul in zona estica a Americii vizand in special marile orase: New York, LA, Chicago. Printre factorii care au determinat decizia noastra in legatura cu zonele de comercializare ale produselor noastre au fost: puterea de cumparare, obiceiurile de cumparare.

  • Politica de promovare

Obiectivele comunicarii:

Ø      Obiective cognitive

o      Cresterea notorietatii gamei de produse la 50% in randul clientilor potentiali in urmatoarele 12 luni

o      Atragerea atentiei consumatorului de pe piata cu potential asupra marcii Aslovital in urmatoarele 12 luni

o      Informarea a circa 60% din clientii potentiali cu privire la caracteristicile marci Aslovital in urmatoarele 12 luni

Ø      Obiective afective

o      Definirea marcii Aslovital si crearea unei imagini care sa puna in valoare pozitionarea sa in urmatoarele 12 luni

o      Amplificarea ponderii consumatorilor care prefera marca Aslavital concurentei la 35%

Ø      Obiective conative

o      Cresterea gradului de fidelitate a consumatorilor pentru marca Aslavital la 27% in urmatoarele 12 luni

o      Cresterea traficului de pe site cu 34% in urmatoarele 12 luni

o      Determinarea a cel putin 15% din consumatori sa povesteasca rudelor sau prietenilor despre aceasta marca in urmatorul an

Politica de promovare va fi adaptata dupa specificul local. Pentru lansarea produsului se vor folosi aproape toate mijloacele de comunicare.

Publicitate:

Offline

Ziarele si revistele au fost alese dupa criterii clar stabilite si anume: raportul cititorilor barbati/femei, pozitie sociala a cititorilor, varsta, audienta, CPM.

Ø      Publicitate outdoor

Se vor utiliza panourile publicitare prin marile orase in zonele cu trafic intens si asezate astfel incat sa poata fi vazute de oamenii ce trec prin zona. Panourile vor fi pop-out existand obiecte moderne ce vor iesi in relief din cadrul panoului.

Online

Inainte de lansare, se va apela la o firma de design web pentru a crea site-ul companiei la adresa www farmec com . Pe site va exista si un forum pe care oricine se va putea inscrie.

Se va cumpara spatiu pe diferite site-uri ale ziarelor si revistelor, sau site-uri de specialitate unde se vor afisa bannere.

Promovarea vanzarilor

In cadrul acestei tehnici de promovare vom utiliza:

Primele promotionale

Jocul cu rezultat imediat

Relatii Publice

Relatiile cu mass-media

Se va realiza o baza de date cu jurnalisti din presa cotidiana, glossy, business si specializata. Acestia vor fi jurnalistii cu care vom tine legatura, in functie de informatiile ce trebuie communicate.

Analiza SWOT

PUNCTE TARI

experienta si renumele firmei Farmec la nivel mondial;

existenta unei mari capacitati de productie reprezentata de fabricile de cosmetice din Europa;

experienta personalului grupului in industrie;

strategia de marketing coerenta;

calitatea si pretul produsului

OPORTUNITATI

lansarea unei game de produse cosmetice foarte vandute in toata lumea;

o piata de desfacere foarte vasta

cererea foarte mare a acestor produse

PUNCTE SLABE

lipsa capacitatii de productie din SUA;

lipsa de pe piata Americana a firmei Farmec.

AMENINTARI

reticenta consumatorilor locali pentru un brand provenita din Europa

concurenta realizata de catre branduri de traditie autohtone

Bugetul estimativ al campaniei

Stabilirea bugetului destinat activitatii de promovare are la baza metoda obiectivelor. Prin aceasta metoda specialistii in marketing isi stabilesc bugetul promotional, pornind de la obiectivele specifice, determinand sarcinile ce trebuie indeplinite in vederea atingerii acestor obiective si estimand costurile aferente ducerii la bun sfarsit a acestor sarcini.

Bugetul alocat promovarii se cifreaza la suma de 1.300.000 . Campania de promovare se va desfasura in prima faza intre 1 Ianuarie - 1 Iunie 2009. Fiind o marca care se adreseaza preponderent segmentului de consumator cu varsta cuprinsa intre 18-50 ani, promovarea se va realiza prin machete care vor aparea pe parcursul campaniei in cele mai citite doua reviste si trei ziare pentru tineri. Revistele alese sunt publicatii lunare. Cele 8 aparitii ale machetelor vor costa 32.000 $, estimand la 4.000 $ o macheta de ½  pagina. In schimb ziarele alese sunt zilnice. Cele 360 de apartii ale unor machete de ¼ pagina vor costa 108.000 $, estimand la 300 $ macheta. Se va achizitiona spatiu de expunere a reclamelor outdoor pentru perioada campaniei in valoare de 400.000 $. Pentru creearea websiteului si pentru mentenanta in primul an se va aloca suma de 25.000 $. Estimam costurile colaborarii cu o agentie care sa ofere servicii de creatie, de planning, de media, de cercetare a pietei si de servicii online la suma de 600.000 $. Costurile de productie ale materialelor promotionale vor fi de aproximativ 100.000 $.

Controlul si evaluarea programului

Verificarea obiectivelor programului de promovare a marcii "Aslavital" se va realiza de catre managementul local in colaborare cu managementul central. Se vor urmari dezvoltarea noi marci, cresterea notorietatii si volumul de vanzari. Se va stabili un plan de dezvoltare structurat pe perioade de timp. Cu ajutorul unei firme de cercetare de piata se vor efectua periodic studii care sa releve daca "Aslavital" este un brand care se poate impune pe piata americana.

Academia de Studii Economice

Bucuresti

Marketing International

Aslavital"Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate