Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Functiile E-Marketingului, mixul de E-marketing si strategiile de e-marketing


Functiile E-Marketingului, mixul de E-marketing si strategiile de e-marketing


Functiile E-Marketingului, mixul de E-marketing si strategiile de e-marketing

Mixul de E-marketing este in mod normal bazat si construitape principiile care guverneaza marketingul traditional sau, in acest context, marketingul off -line, adica cei patru P (Product-Price-Promotion-Positioning) si care formeaza marketingul mix clasic.

Adaugand alti 3 P (people -process -proof ) avem un mix extins de marketing, cu care se lucreaza in marketingul tranzactional, componentele suplimentare adaugate indeplinind functii definite de procesul schimbului.

Functii specifice eMarketingului:

Ceea ce este specific insa pentru emarketing, ceea ce-l face unic, este seria de functii specifice, functii relationale , care pot fi sintetizate in formula 2P+2C+3S : personalization,confidentialitate( privacy)

serviciul pentru client (customer service)

comunitate( community)

site,

securitate( security)

promovarea vanzarilor( sales promotion)

Personalizare

Conceptul fundamental al personalizarii ca parte a mixului de emarketing se bazeza pe nevoia recunoasterii ,identificarii unui anumit client pentru a stabili relatii cu acesta(stabilirea relatiilor este un obiectiv fundamental in marketing).

Este fundamental sa ai capacitatea de a identifica clientii la nivel de individ si sa aduni toate informatiile despre ei, in scopul de a cunoaste piata si sa ai capacitatea de a dezvolta produse si servicii adaptate si personalizate.

De exemplu: fisiere cookie(fisiere care recunosc utilizatorii reveniti pe un site) plasate strategic pe un site ne vor aduce informatii vitale privind viteza de acces disponibila, in consecinta , daca aflam ca vizitatorul utilizeaza o conectare cu viteza mica(de ex.dial-up) ii vom oferi un volum redus de variatii pe site-ul nostru, cu continut grafic redus si fara aplicatii flash sau multimedia.Aceasta va facilita experienta clientului pe site-ul nostru si el nu va fi confruntat cu situatia neplacuta de a parasi site-ul datorita timpului indelungat necesar pentru download.

Personalizarea poate fi aplicata la orice componenta a mixului de marketing, de aceea este o functie moderatoare.

Confidentialitate (privacy)

Este un element al mixului in stransa legatura cu cel de dinainte, personalizarea.Adunand si stocand informatii despre clienti actuali si potentiali(deci atunci cand practica functia personalizarii ) o problema importanta se creeaza :modul in care aceste informatii sunt utilizate si de catre cine.O sarcina majora a implementarii strategiei de eMarketing este aceea a conceperii si dezvoltarii unei politici a procedurilor de acces la informatiile colectate.

Este o responsabilitate si o obligatie pentru orice marketer constiincios sa ia in considerare toate aspectele de confidentialitate, atata vreme cat datele privind persoane individuale sunt colectate si stocate.

Confidentialitatea este chiar mai importanta decat stabilirea mixului de eMarketimg intrucat exista atat de multe reglementari si aspecte legale ce trebuie luate in considerare in privinta colectarii si utilizarii acestor informatii.

Serviciul pentru clienti (customer service)

Reprezinta una din activitatile necesare si impuse printre functiile suport necesitate de situatiile tranzactionale.

Aparitia proceselelor serviciului pentru clienti este legata de includerea parametrului "timp" in cadrul tranzactiilor.Daca trecem insa la o perspectiva relationala (iar eMarketingul este bazat pe o perspectiva relationala) marketerul s-a vazut , intr-un fel fortat sa ia in considerare sprijinul si asistenta(support and assistance) pentru clienti la un nivel non-temporal, permanent, atemporal.

Pentru aceste motive consideram functia Serviciul pentru clienti ca una esentiala in cadrul mixului de eMarketing.

Asa cum ne putem da seama, serviciul poate functiona prin intermediul oricarui element din cele patru, clasice , ale mixului de marketing, avand in vedere caracterul sau moderator.

Comunitate(community)

EMarketingul este conditionat de existenta acestein impresionante retele care este Internet-ul.Existenta lui implica faptul ca indivizii si grupurile pot interactiona.Un grup de entitati care interactioneaza pentru un scop comun este ceea ce numim o comunitate, si vom vedea in curind de ce este important sa participi, sa fii parte a unei comunitati.

Legea Metcalf(dupa numele lui Robert Metcalf) statueaza faptul ca o retea este data de numarul de componenti, mai exact valoarea unei retele este egala cu patratul numarului de membri.Aplicand comunitatilor aceasta lege , putem concluziona ca valoarea unei comunitati creste odata cu numarul membrilor ei.Aceasta este puterea comunitatii, de aceea trebuie sa facem parte din ea, sa fim membrii ei.

Clientii unei afaceri pot fi considerati ca parti ai comunitatii in care ei interactioneaza(ori independent ori influentati de marketer), de aceea dezvoltarea unei comunitati este o sarcina de realizat a oricarei afaceri , chiar daca nu totdeauna este vazuta ca fiind esentiala.

Interactiunile dintre membrii unei asemenea comunitati pot utiliza alte functii ale eMarketingului, deci pot fi plasati catre alte functii moderatoare.

Site

Interactiunile in eMarketing au loc in mediul digital-Internetul.Dar asemenea interactiuni si relatii au nevoie de o locatie adecvata, care sa fie disponibila in orice moment si din orice loc -o locatie digitala pentru interactiuni digitale.

O asemenea locatie este ceea ce numim site , care este cea mai larga definitie posibila pentru ea.Termenul website este mai potrivit, dar nu este sinonim.

Aceasta locatie speciala, accesibila prin intermendiul tuturor tipurilor de tehnologii digitale, modereaza toate celelalte functii ale eMarketingului, este si ea o functie moderatoare.

Securitate

Este o functie care isi manifesta prezenta in momentul in care o tranzactie se desfasoara prin intermediul canalelor Internet.

Doua aspecte sunt importante:

-securitate pe durata tranzactiilor executate pe website , adica toate precautiile ca o terta parte sa nu poata accesa tranzactia in desfasurare

-securitatea datelor colectate si stocate, privind vizitatorii si clientii

Un marketer onestva lua in considerare toate aceste posibile cauze ale unor viitoare probleme si trebuie sa coopereze cu departamentul de IT al firmei pentru a putea sa formuleze mesaje convingatoare catre clienti privind protectia detaliilor personale fata de ochi neautorizati.

Promovarea vanzarilor (sales promotions)

Sunt lar utilizate si in marketingul traditional si un mijloc de a atinge obiective imediate legate de volumul vanzarilor.

Aceasta functie se bazeaza pe abilitatea marketerului de a gandi creativ: un volum mare de munca si inspiratie este necesar pentru a gasi noi posibilitati si abordari pentru a dezvolta un plan eficient de promovare.

Pe de alta parte, marketerul trebuie sa fie continuu in contact cu ultimele tehnologii si aplicatii internet, pentru a le putea exploata pe deplin.


Deci eMk implica noi dimensiuni ce trebuie luate in considerare alaturi de cele incetatenite in mk traditional.Aceste dimensiuni se invart in jurul conceptului de functii relationale si deci trebuie incluse in orice strategie de eMk pentru ca ea sa fie eficienta si aduca rezultate.

Obiectivele strategiei de eMk:

Au la baza urmatorii factori :

ce  - doresti sa realizezi

cum   -prin ce modalitati

cand -doresti, orizont temporal

cine  -este responsabil pentru diferitele sarcini
cat -volumul mijloacelor financiare

Obiectivele trebuie sa fie SMART

S-specifice: formulate specific, clar, exact si nu vag; sa defineasca clientela, nevoile ei, satisfacerea lor

M-masurabile : sa poat fi masurate prin indicatori, care vor fi monitorizati si urmariti.Datorita internetului , care este un mediu de auto-documentare acest lucru este posbil.

A-accesibile :posibil a se atinge, a se realiza

R-realiste ; realism in privinta resurselor si posibilitatilor firmei: buget, resurse umane, experienta, know how.

T-timetable, planificabil temporal: stabilirea datelor de finalizare a activitatilor(calendar), de tinut cont ca lumea e-business-ului se misca mai repede decat mediul traditional de afaceri.

Instrumentele utilizate in strategiile de eMk:

-website-ul

-e-mail-ul

-newslettere

-grupuri de discutii

Doua motive pentru care oamenii aleg internetul :

- informatia -oamenii cauta informatia, in consecinta trebuie sa furnizati informatia de care sunt interesati cumparatorii si culegerea de informatii despre piata in care va aflati

-interactivitatea-se poate asigura prin e-mail, camere de discutie, grupuri de discutie, site-uri Web

Clientului trebuie sa i se ofere informatii valoroase si interactiune.

In eMarketing vorbim de o noua relatie cu consumatorul .

Consumatorul actual este definit de unii practicieni ca fiind un centaur:un hibrid care stapaneste ultimele tehnologii, dar care este condus de dorinte si motivatii specifice varstnicului.Modelele cyberconsumatorilor trebuie sa tina cont de aceasta realitate, in care consumatorii au noi asteptari iar afacerile de eMK au la dispozitie instrumente pentru a le satisface.

Jerry Wind si Vijay Mahajan (2000) in Digital Marketing( in Digital Marketing eds.,Eds.Wind and Mahajan, p.337-371, New York: John Wiley &Sons)

identifica cei 5 C aflati in centrul noii relatii cu consumatorul :

-costumerization

-community -de la comunitate fizica la cea virtuala si inapoi

-chanels-canale : call, click and visit

-competitive value propositions : propuneri de valoare competitiva: regandirea ecuatiei valorii , adica strategii de influentare a surselor de valoare, de la distractie, prin preturi inovatoare pana la "pacea mintii".

-choice tools: alegerea instrumentelor: motoare de cautare si instrumente pentru decizii mai bune: cum sa cooperezi cu consumatorul informat, avizat; re-centrarea tehnologiei pe centaur si transformarea organizatiei necesitata de aceasta orientare;procese, structuri, oameni, tehnologii: alinierea organizatiei pentru a servi consumatorii de maine.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate