Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Circuite de distributie


Circuite de distributie


Circuite de distributie

Circuitul de distributie reprezinta drumul parcurs de un produs sau serviciu pentru a ajunge din stadiul productiei in stadi­ul consumului. Acest itinerar este alcatuit dintr-un ansamblu de persoane sau intreprinderi pe care le numim intermediari.

Un canal de distributie este constituit dintr-o categorie de intermediari de acelasi tip. Astfel, angrosistii formeaza un canal Detailistii independenti constituie un alt canal.

Cu cat un circuit de distributie este mai lung, cu atat va apela mai mult la numerosi intermediari, care apartin unor canale diferite. Prin urmare, un cir­cuit de distributie comporta mai multe canale. In virtutea obisnuintei, termenii de circuit si de canal au devenit sinonimi.

Complexitatea circuitului depinde de numarul intermediari­lor, altfel spus, depinde de lungimea sa, care constituie una din principalele caracteristici ale circuitului. Se disting trei mari categorii de circuite: circuitul ultrascurt, circuitul scurt si circuitul lung,

Circuitul ultrascurt corespunde absentei oricarui interme­diar independent intre producator si consumator, deci core­spunde vanzarii directe.

Circuitul scurt are trei etape si comporta un singur inter-mediar intre fabricant si consumator: 
Circuitul lung este un circuit ce comporta cel putin patru niveluri autonome si poate fi:

. circuit lung cu patru etape:


. circuit lung cu cinci etape:

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate