Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Aria cercetarilor de marketing


Aria cercetarilor de marketing


Aria cercetarilor de marketing

Cercetarea de marketing are o sfera de cuprindere extrem de larga. Practic, nu exista zona a activitatii de marketing care sa nu constituie obiect de investigare. Un studiu de referinta, la cererea Asociatiei Americane de Marketing, pe un esantion de 599 firme americane, a identificat 33 de categorii de activitati care se inscriu in cercetarile de marketing si care figurau in preocuparile acestora, bineinteles cu ponderi diferite in functie de domeniul de activitate si de alte caracteristici.

Un prim domeniu al cercetarii de marketing il constituie intreprinderea insasi, incepand cu obiectivele, strategiile si politicile de dezvoltare. Resursele umane, materiale si financiare ale intreprinderii (volumul, structura, calitatea si disponibilitatea lor) capacitatea de mobilizare si de adaptare a acestora la obiectivele urmarite, calitatea activitatii de conducere - toate acestea trebuie corect evaluate, astfel ca ele intra cu o pondere semnificativa in programul cercetarilor de marketing, in fundamentarea deciziilor.Domeniul cel mai important al cercetarii de marketing il constituie, fara indoiala, studierea pietei. Fenomenele si procesele din cadrul pietei sunt foarte numeroase si dinamice. Astfel, pot fi supuse investigatiei, pe de o parte, aspecte generale ale pietei, intre care: caracteristicile, structura, capacitatea si conjunctura pietei, dinamica fenomenelor de piata, dimensiunile spatiale ale pietei, etc; pe de alta parte, obiectul investigatiei il pot constitui diferitele fenomene si categorii ale pietei, in mod deosebit, cererea si oferta (considerate atat separat, cat si in relatiile de influentare reciproca), preturile, si tarifele, exporturile si importurile, cotele de piata, pietele-test si altele.

Cercetarea de marketing nu se limiteaza la sfera pietei, ci urmareste sa evidentieze si incidentele altor componente ale mediului, asupra activitatii de piata a intreprinderii, cum sunt: evolutia generala a economiei si ramurii respective, evolutia concurentei si a politicii de marketing a acesteia, cadrul legislativ si institutional, mediul tehnologic, ecologic, social-politic, demografic, cultural, etc.

Un domeniu important al cercetarii de marketing il reprezinta si investigarea nevoilor de consum, atat din punct de vedere al modului in care iau nastere, al dimensionarii si ierarhizarii lor, al raporturilor dintre ele, cat si, mai ales, al modalitatilor de materializare a lor in consum, prin intermediul cererii, pe piata.

Pentru intelegerea mecanismului complet de transformare a nevoii in cerere de marfuri sau servicii, un loc cu totul aparte in cercetarea de marketing il detine studierea comportamentului de cumparare si de consum al cumparatorilor. Printre obiectivele cercetarii, in acest domeniu se inscriu: drepturile consumatorilor si utilizatorilor, consumul si caracteristicile sale, procesul decizional de cumparare, factorii determinanti ai comportamentului de cumparare si de consum, comportamentul manifest de cumparare si de consum.
Cercetarea de marketing presupune investigarea tuturor activitatilor desfasurate pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor si utilizatorilor, in acest scop, ea va fundamenta strategia de piata, intreaga politica de marketing a intreprinderii. De aceea, in sfera cercetarii de marketing intra si investigatiile menite sa directioneze politica de marketing-mix in intregul ei si pe fiecare componenta considerata separat (produs, pret, distributie, promovare). Cercetarea de marketing privind produsul are in vedere atributele produsului, componenta liniei de produse, modificarea produsului, gradul de acceptare si potentialul noului produs, produsele competitive, testarea produselor existente, analiza valorii, marca, ambalajul, instructiunile de utilizare, etc. In domeniul pretului, cercetarea de marketing ofera informatii pentru a fundamenta nivelul preturilor produselor noi, diferentierea preturilor pe linii de produse, strategiile de preturi, reducerile sezoniere sau speciale, rabaturile acordate, etc. Cercetarea procesului' distributiei vizeaza tipologia canalelor de distributie si caracteristicile acestora, structura sistemelor logistice, strategiile de distributie si costurile acestora, serviciile oferite cumparatorilor etc. Activitatea promotionala beneficia/a, din plin de aportul cercetarii de marketing pentru luarea de decizii in domenii ca: structura pe forme a acestei activitati, selectia mediilor si suporturilor publicitare, elaborarea mesajelor publicitare, programarea campaniilor promotionale, evaluarea eficientei activitatii promotionale si altele.

Nu in ultimul rand ca importanta, cercetarea de marketing presupune si o ampla activitate de analize, precum si de previziuni pe termen scurt, mediu sau lung pentru fundamentarea probantelor si tuturor activitatilor de marketing, pentru evaluarea performantelor in acest domeniu.

Se poate afirma, ca nu exista sfera a marketingului care sa nu poata beneficia de contributia valoroasa a cercetarii de marketing. Aceasta trebuie astfel organizata incat, la un cost rezonabil sa asigure cu maxima rapiditate o informatie de cea mai mare acuratete, care sa fie disponibila, relevanta si suficienta pentru luarea, unor decizii corecte.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate