Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» CONTRIBUTIA INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE LA DEZVOLTAREA SUSTENABILA (DURABILA) A ECONOMIEI ROMANESTI


CONTRIBUTIA INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE LA DEZVOLTAREA SUSTENABILA (DURABILA) A ECONOMIEI ROMANESTI


CONTRIBUTIA INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE LA DEZVOLTAREA SUSTENABILA (DURABILA) A ECONOMIEI ROMANESTI

1. Beneficiile potetiale ale tarii receptoare de investitii straine directe

Din perspectiva tarii gazda, se pot enumera urmatoarele beneficii potentiale de bazainvestitiile straine directe promoveaza cresterea economica si productivitatea ridicata;

investitiile straine directe sunt o sursa de moneda forte pentru tarile in curs de dezvoltare (acestea pot fi forme diferite de aranjamente financiare, care pot fi contributii in bani, materiale sau proprietate). Cel mai mare avantaj este faptul ca datoria externa a tarii nu creste prin acest tip de contributii;

investitiile straine directe contribuie la transferul noilor tehnologii, de know-how, aptitudini manageriale, impreuna cu aptitudinile de marketing a investitorului strain;

investitiile straine directe promoveaza comertul international prin legaturi orizontale cu sucursalele firmelor mama, ceea ce duce la cresterea competitiei pe piata tarii gazda si exista si un potential de se stabili relatii in domeniul cercetari si dezvoltari cu universitati locale si centre de cercetare;

capitalul sub forma de investitii straine directe de capital este forma cea mai benefica pentru economia tarii receptoare, datorita efectelor pozitive de durata asupra economiei domestice (nu sunt volatile ca alte forme de capital);

crearea de locuri de munca bune si aportul prin asta la cresterea cereri solvabile;

se creaza competitie pentru firmele locale si le forteaza sa se restructureze, sa devina competitive sau sa dispara;

formarea veniturilor statului;

beneficii rezultate din cresterea productivitatii pentru consumatorii locali sub forma preturilor mai scazute si a calitate a produselor si a serviciilor

Topul investitorilor straini

Clasamentul investitorilor straini in Romania dupa capitalul social subscris, conform datelor statistice raportate de Oficiul National al Registrului Comertului, la nivelul semestrului intai al anului 2006:

Nr. crt.

Compania

Compania investitoare

Tara

Activitatea

Automobile-Dacia SA

Renault SA

Franta

Automotive

Mittal Steel Galati SA

Mittal Steel Holding AG

Elvetia

Productie de otel

A&D Pharma Holdings SRL

A&D Pharma Holdings NV

Olanda

Farmacie

Rompetrol Rafinare SA

Grupul Rompetrol SA

Olanda

Productie de ulei

Telemobil SA

Inquam SA

I. Virgine

Telecomunicatii

Cosmote Romanian Mobile Telecommunicatins SA

Cosmote Mobile Telecommunicatins SA

Grecia

Telecomunicatii

Hiproma SA

Bearbull SAS

Franta

Retail

Kaufland Romania

SC Kaufland Rumanien Warenhandel GMBH

Germania

Retail

Raiffeisen Bank SA

Raiffeisen International Bank-Holding AG

Austria

Bancar

Mechel Campia Turzii SA

Mechel International Holdings AG

Elvetia

Metalurgie

Colgate - Palmolive (Romania) SA

Colgate - Palmolive (America) INC

SUA

Produse de uz personal

Mol Romania Petroleum Products SRL

Mol Hungarian Oil & Gas Company RT

Ungaria

Distributie de benzina

Romtelecom SA

Ote International Investment's Limited

Cipru

Telecomunicatii

UPC Romania SA

UPC Romania Holding B.V.

Olanda

Telecomunicatii

Rompetrol Financial Group SRL

The Rompetrol Group N.V.

Olanda

Activitati manageriale

Alro SA

Marco Industries BV

Olanda

Productie de aluminiu

Petrotel - Lukoil SA

Lukoil Europe Holding B.V. prin absorbtia Petrotel - Lukoil Holdings BV

Olanda

Productie de ulei si distributie de benzina

EON Moldova SA

EON Energie AG

Germania

Energie

Unicredit Romania SA

Unicredito Italiano SPA

Italia

Bancar

Carpatcement Holding SA

Heidelberg Cement Central Europe East Holding BV

Olanda

Materiale de constructie

Tabel nr. 1 Clasamentul in functie de capitalul social subscris

2.1. Povesti de succes

Yazaki

Proiectul de investitii Yazaki, in valoare de 14 milioane de euro, implica construirea unei fabrici producatoare de cablaje electrice, generand un efect pozitiv in economie prin crearea de noi locuri de munca, aporturi de tehnologie noua, si atragerea de subcontractori locali si straini.

Yazaki reprezinta unul din liderii mondiali in domeniu, fiind unul dintre cei mai mari producatori japonezi de cablaje electrice din lume printre ai carui clienti se numara Toyota, Nissan, Suzuki, Isuzu, Mazda, Mitzubishi, Honda, DaimlerCrysler, Ford, General Motors, Volvo, Renault.

Pozitia de top pe care Yazaki o ocupa, detinand 20% din piata internationala, se datoreaza si celor 74 de ani de experienta in domeniul productiei de cablaje electrice.

Investitor

Yazaki

Tara de Origine
Domeniu de activitate
Valoare investitiei
Impactul social
Localizare

Japonia 
cablaje electrice
14 milioane Euro 
1900 locuri de munca
Parcul Industrial Ploiesti

In ceea ce priveste impactul social al investitiei Japoneze, vor fi create aproximativ 1900 de locuri de munca compania implicandu-se in specializarea personalului prin asigurarea de stagii in strainatate.

Alegerea Romaniei ca destinatie pentru extinderea strategica a activitatii companiei Yazaki, reprezinta o dovada certa a atractivitatii climatului investitional din tara noastra, si a modului pozitiv in care acesta este perceput de investitorii straini.

Johnson Controls

Johnson Controls reprezinta unul dintre cei mai mari producatori din lume in domeniului sistemelor auto. Pe piata industriei constructoare de masini, Johnson Controls este un furnizor important de sisteme de interioare si scaune si baterii.

Cel mai mare furnizor independent in domeniul interioarelor de automobile, aparatura de bord, console, sisteme de usi, si sisteme de portbagaje detine in portofoliul sau clienti precum : BMW, DaimlerChrysler, Ford, General Motors, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Renault, Rover, Toyota and Volkswagen.

Investitor

Johnson Controls

Tara de Origine
Domeniu de activitate
Valoare investitiei
Impactul social
Localizare

Statele Unite ale Americii 
Industria constructoare de masini
16,5 milioane Euro 
1000 locuri de munca
Parcul Industrial Ploiesti

Investitia Johnson Controls este de 16,5 milioane euro si se va concretiza in construiurea unei fabrici producatoare de tapiterie in domeniul auto, in cadrul Parcului Industrial Ploiesti, jud. Prahova creindu-se 800 de noi locuri de munca pana la sfarsitul anului 2005 si inca 1000 pana la sfarsitul anului 2008, generand un impact semnificativ pozitiv asupra economiei judetului Prahova si a zonelor invecinate.

Johnson Controls Romania apartine Johnson Controls Europe si produce tapiterie in domeniul auto destinate pietelor in domeniu din Europa. Domeniul industriei constructoare de masini este competitiv si reprezinta un adevarat succes pentru tara noastra.Tapiterie in domeniul auto va fi adusa direct, special pentru fabrica din Romania, sau colectata de catre producatorii de automobile ca parte din strategia proprie.

Wienerberger

Wienerberger reprezinta cel mai mare producator de caramizi la nivel mondial, situindu-se pe locul doi in Europa in domeniul producerii sistemelor pentru acoperisuri. Grupul detine de asemenea o pozitie de top si in domeniul pavajului activitatea sa desfasurandu-se in cadrul a 218 fabrici in 23 de tari.

Wienerberger a patruns pe piata romaneasca incepand cu anul 1998, activand ca importator si distribuitor a produselor sale importate din situ-rile proprii de productie din Ungaria.

Wienerberger opereaza in unitatea de productie situata la Gura Ocnitei unde s-a efectuat o investitie de 18 milioane de euro, si se preconizeaza efectuarea unei a doua investitii in cadrul Parcului industrial Sibiu. Proiectul localizat la Sibiu a fost achizitionat de la compania Cema, producator de caramizi si blocuri ceramice, obiecte decorative, sobe de teracota si tigla ceramica. Fabrica amplasata la Gura Ocnitei a inceput productia in toamna anului 200

"Grupul nostru a investit pana in acest moment, 38 de milioane de euro si intentioneaza sa investeasca inca 60 de milioane de Euro in proiecte privind producerea de caramizi, pavaje si tigle" a declarat domnul Wolfgang Reithofer director executiv Wienerberger.

Investitor

Wienerberger

Tara de Origine
Domeniu de activitate
Valoare investitiei
Impactul social
Localizare

Austria
Productia de caramizi
38 milioane Euro 
100 locuri de munca
Dambovita, fabrica noua achizitionata la Sibiu

Proiectul constituie doar o prima faza a extinderii in tara noastra unuia dintre cei mai importanti producatori in domeniu, reprezentand un adevarat semnal pozitiv pentru alti potentiali investitori.

Prezenta Wienerberger in Romania in sectorul producerii caramizilor, aduce prestigiu si inalte standarde mondiale acestui sector, devenind un garant al calitatii. De asemenea  companiile nationale in domeniu vor beneficia de cunostintele manageriale si "know-how"-ul de care dispune marele concern.Brian Aitken, Anne Harrison, "Do Domestic Owned Form Benefit from Foreign Direct Investment:

https://www.arisinvest.ro/level1.asp?id=248&LID=1

https://www.arisinvest.ro/level2.asp?id=285&LID=1

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate