Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» ANALIZA MACROMEDIULUI DE MARKETING


ANALIZA MACROMEDIULUI DE MARKETING
ANALIZA MACROMEDIULUI DE MARKETING

Macromediul cuprinde ansamblul de variabile, factori si forte, necontrolabile de catre firma si care impreuna constituie climatul general in care isi desfasoara activitatea aceasta. O firma poate face foarte putin, aproape nimic, pentru a influenta factorii cu actiune generala referitori la macromediu. Ce trebuie sa faca este sa monitorizeze evolutia acestora si sa intuiasca caracterul si dimensiunea eventualelor modificari pentru a se pregati in scopul mentinerii si dezvoltarii partii sale de piata.

Orice firma trebuie sa urmareasca evolutia a sase forte majore:

v    Demografice
v    Economice

v    Naturale

v    Tehnologice

v    Politici-legale

v    Socio-culturale

Firma desfasoara activitati in principalele orase ale Frantei: Lyon, Paris, Marseille, Lille, Bordeaux. Pentru a determina si a analiza locul ocupat in mediul sau extern societatea trebuie sa identifice si sa anticipeze principalele tendinte si sa determine impactul pe care l-ar avea aceste tendinte asupra activitatii sale.

Analiza mediului de marketing este punctul forte al firmei. Deoarece scimbarile de mediu pot afecta capacitatea firmei de a crea si mentine clientii ei profitabili are nevoie de resurse materiale, umane, informationale si financiare, trebuind sa se adapteze la dinamicitatea si flexibilitatea mediului extern.

1.1. Mediul demografic

Cresterea demografica inregistrata de Franta este una dintre cele mai dinamice din Europa si este datorata unui nivel al natalitatii superior mediei europene si unui sold migrator pozitiv (aproximativ 100.000 persoane anua)l. Natalitatea este de 13,3 ‰, mortalitatea este de 9,2 ‰. In plus, datorita cresterii sperantei de viata, se inregistreaza o crestere a proportiei de persoane in varsta, fenomen cunoscut sub numele de pappy boom si este datorat ajungerii la varsta a treia a generatiei baby boom din anii 1950.

Franta avea o populatie de 62.998.773 locuitori la data de 1 ianuarie 2006, din care 61.166.822 erau in Franta metropolitana, ceea ce corespunde la aproximativ 1% din populatia mondiala. Francezii reprezinta 93.7% din populatia tarii iar imigrantii 6,3% dintre care 22% portughezi, 20% algerieni, 14% spanioli, 13% italieni, 8% marocani, tunisieni, iugoslavi, turci, senegalezi si malieni.

Populatia urbana reprezinta 74% iar populatia rurala 26%.

Limba franceza este singura limba oficiala din 1992, astfel ca Franta este singura tara din Vestul Europei (cu exceptia microstatelor) care are o singura limba recunoscuta oficial.

1.2. Mediul economic

Situata printre primele cinci puteri ale economiei mondiale, Franta dispune de variate resurse minerale, dar cu o productie modesta si in scadere, apeland in masura din ce in ce mai mare la importul de materii prme si semifabricate. Industria are un ridicat nivel tehnologic, competitiv mai ales in aeronautica, material rulant, energia nucleara, industria alimentara. In ansamblul economiei mondiale, pozitia Frantei s-a erodat in ultimele doua decenii (in 1970 reprezenta 8,2% din productia industriala a OECD iar in 1990 doar 5,7%).Politica de reconversiune energetica (reducerea dependentei de importul de hidrocarburi) a condus la sporirea la 70% a ponderii centralelor nucleare in productia de energie electrica (locul intai pe glob). Marile concentrari industriale sunt: regiunea pariziana, valea Rhônului, Sena inferioara, zona Lyon. Productia industriala este extrem de diversificata, pondere mai mare in cadrul exportului avand industria autovehiculelor, utilajelor industriale, aeronautica, chimia de sinteza si industria alimentara (unt, branzeturi si vinuri).

Agricultura antreneaza 7% din populatia activa desi are o contributie redusa in PNB (3,3%), Franta situandu-se pe locul intai in Europa si cinci in lume la productia de cereale.Ca valoare a exporturilor agricole, Franta ocupa locurile doi-trei pe glob. Viticultura este si ea larg reprezentata (locul al doilea pe glob la productia de struguri si de vinuri). Cea mai mare cantitate de vin se produce in zona Languedoc, dar majoritatea vinurilor de calitate sunt originare din zona Bordeaux, din Cote d’Or de langa Dijon si din Champagne. Cresterea animalelor asigura 53% din valoarea porductiei agricole. Se cresc bovine, porcine si ovine.

Reteaua cailor de comunicatii este bine dezvoltata si polarizata de capitala

PIB-ul per locuitor in Franta este semnificativ mai mic decat cele din alte state din OECD, fiind comparabil cu cel al tarilor dezvoltate din UE, situat la aporximativ 30% din cel al Statelor Unite. Motivul este faptul ca procentajul populatiei franceze in activitate este mai mic decat cel din alte tari, astfel incat PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic, in ciuda productivitatii ridicate. Dintre tarile OECD Franta are unul dintre cele mai mici procente de populatie lucratoare cu vartsta intre 15 si 64 de ani, de doar 68.8% in 2004, fata de 80% in Japonia, 78,9% in Regatul Unit, 77,2% in SUA si 71% in Germania. Acest fenomen se datoreaza somajului relativ important: 9% din populatia activa, posibilitatea facila de a prelungii studiile si ajutoarele din partea guvernului, din ce in ce mai rare in ultima vreme, pentru ca angajatii din anumite domenii sa poata iesi la pensie mai repede.

Cu peste 75 milioane de turisti straini in anul 2003, Franta este clasata ca prima destinatie turistica din lume. La aceasta se adauga procentul important de francezi ce isi petrec vacantele in diferite regiuni ale tarii. Atractivitatea turistica se explica prin marea varietate de puncte de interes si prin numarul lor foarte mare la care se adauga diversitatea peisajelor, bogatia patrimoniului si climatul temperat precum si facilitatilor de acces si a infrastructurii turistice si de transport foarte bine dezvoltate. Parisul si imprejurimile sunt destinatia cea mai importante urmate de Castelele de pe Valea Loarei, Mont Saint-Michel, Coasta de Azur si statiunile montane din Alpi, pentru a enumera doar cele mai prestigioase destinatii. In anul 2003 turismul a reprezentat 6,6% din PIB si a angajat aproximativ 700.000 persoane in activitati direct legate de acesta.

Multi economisti considera ca principala problema a economiei franceze nu este productivitatea, ci lipsa reformelor economice care sa permita unui procentaj mai important din populatia activa sa lucreze

1.3. Mediul natural

Desi marea parte a teritoriului francez (Franta metropolitana; in franceza: la Métropole, sau France métropolitaine) se afla in vestul Europei, Franta este constituita si din teritorii aflate in America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul si sudul Oceanului Indian, nordul si sudul Oceanului Pacific, si Antarctica, aici insa suveranitatea este exercitata in cadrul Tratatului Antarcticii.

Franta poseda o larga varietate de relief, de la campiile din nordul si vestul tarii pana la lanturile muntoase din sud (Muntii Pirinei) si sud-est (Muntii Alpi), acestia din urma avand cel mai inalt punct din vestul Europei, Mont Blanc (4.810 de metri). Mai exista regiuni muntoase cum ar fi Masivul Central sau Muntii Vosgi, precum si largi bazine ale unor rauri cum ar fi Loara, Ronul, Garonne si Sena.

Suprafata totala a Frantei metropolitane este de 551.659 de km², Franta fiind clasata astfel ca al 47-lea stat dupa suprafata. Suprafata totala, ce cuprinde toate regiunile, colectivitatile si teritoriile de peste mari, este de 674.843 de km², ceea ce reprezinta 0,45% din suprafata totala a uscatului de pe Pamant.In nord –estul tarii se extrage si azi carbune si minereu de fier. Exista rezerve de bauxita, uraniu si sare. Langa Les Baux se extragea candva bauxita, minereu care a luat numele localitatii respective. Langa Muntii Pirinei sunt zacaminte mai mici de titei si gaze naturale. Majoritatea energiei electrice este produsa in centrale atomo-electrice. Proportia energiei nucleare (70%) din totalul energiei electrice produse este cea mai mare din lume.

1.4. Mediul tehnologic

Franta este singura putere europeana care are propria sa baza de lansare de rachete spatiale. Are o importanta industrie aerospatiala reprezentata de A irbus, este cea mai independenta tara din punct de vedere energetic datorita investitiilor in domeniul energiei nucleare, este un mare exportator in domeniul agricol datorita terenurilor fertile si tehnologiilor moderne folosite.

Principalele produse de export sunt: masini si utilaje, utilaje de transport, fona si otel, produse textile, grau, produse petroliere, produse chimice, metale neferoase, fructe, vin.

Infrastructura de transport este foarte bine dezvoltata astfel: lungimea cailor ferate franceze este de 32.727 km, din care 12.986 sunt electrificate. Superexpresurile franceze denumite TGV (train de grand vitese) sunt cele mai rapide din Europa. Centrul cailor de transport este Parisul, care este si port fluvial si are trei aeroporturi (Chaurles de Gaulle si Orly, fiind cele mai mari din lume)In tara exista 1504940 km autostrazi cu plata. Pe caile fluviale interne-avand o lungime de cca. 8500 km-se desfasoara o importanta activitate de transport de marfuri.

1.5. Mediul politico-legal

Franta este Republica Prezidentiala, potrivit Constitutiei din 6.10.1958. Activitatea legislativa este exercitata de presedinte si de catre Parlament, compus din Senat si Adunarea Nationala. Puterea executiva apartine atat presedintelui cat si Consiliului de Ministri (numit de presedinte in urma alegerilor legislative). Exista 22 de partide politice, printre care: Adunarea pentru Republica (1976), Uniunea pentru Democratia Franceza (1978, alianta de patru partide), Partidul Socialist Francez (1901), Miscarea Radicalilor de Stanga (1973), Partidul Socialist Unificat (1960), Partidul Comunist Francez (1920), Partidul Ecologist (1984).

Puterea judiciara este un sistem de drept civil organizat sub forma de coduri bazate pe Codul Napoleonian si respectand principiile Declaratiei Drepturilor Omului si ale Cetateanului. Sistemul juridic este divizat in doua mari domenii: Drept public si Drept privat, dreptul privat incluzand Dreptul civil si Dreptul penal, iar dreptul public incluzand Dreptul administrativ si Dreptul constitutional. In cadrul fiecarui jurisdictii, cu exceptia dreptului constitutional unde exista doar Curtea Constitutionala, exista o serie de tribunale si curti organizate ierarhic.

1.6. Mediul socio-cultural

Cultura franceza este reprezentata de: sculptura, pictura, arhitectura, muzica, literatura, cinema, bucatarie, toate acestea reflectand culturile sale regionale si influenta numeroaselor valuri de imigratie de-a lungul timpului.

Parisul, capitala sa, este numit si Orasul Luminilor (franceza la Ville lumière), a fost de-a lungul timpului un important centru cultural gazduind artisti de toate originile, fiind actualmente orasul care aduna cel mai mare numar de situri cu un caracter cultural din lume (muzee, plate, cladiri si altele).

Cultura franceza este unul dintre principalele liante ale Organizatiei Internationale a Francofoniei care reuneste diversele tari care au afinitati culturale si care au fost puternic influentate, de-a lungul timpului, de cultura franceza

Culte prezente in Franta: catolicism 90%, protestantism, islamism si iudaism.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate