Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Sisteme de caracterizare a stilurilor de management


Sisteme de caracterizare a stilurilor de management
Sisteme de caracterizare a stilurilor de management

Stilul de management exprima modalitatile prin care managerii isi exercita atributiile ce le revin in realizarea atributelor procesului de management, precum si atitudinea pe care o au fata de subordonati. Stilul de management reflecta modul in care un manager gandeste si actioneaza.

Stilurile de management pot fi caracterizate pe baza unor sisteme (criterii) unidimensionale si multidimensionale. Criteriile care servesc la caracterizarea unidimensionala a stilurilor de management sunt: atitudinea fata de responsabilitate si autoritatea managerilor.

Atitudinea fata de responsabilitate evidentiaza existenta a trei stiluri de management: stilul repulsiv, stilul dominant si stilul indiferent.
Stilul repulsiv corespunde persoanelor care refuza promovarea in functii de management, manifestand in schimb un respect exagerat fata de independenta celorlalti. In general, acest tip de manager are complexe de inferioritate si incredere redusa in fortele proprii.

Stilul dominant caracterizeaza acele persoane care manifesta un comportament orientat spre ocuparea unor posturi cat mai inalte in ierarhia intreprinderii. Persoanele cu acest stil au in general pareri foarte bune despre ei insisi, o incredere deosebita si convingerea ca numai ei sunt apti si dotati sa ocupe posturile superioare de management. Managerii cu stil dominant sunt dinamici, activi, plaseaza responsabilitatea in sarcina subordonatilor dar genereaza in jurul lor un climat caruia ii sunt specifice tensiunile si conflictele.

Stilul indiferent desemneaza managerii care nu manifesta, in mod direct, un interes deosebit fata de evolutia lor in ierarhia intreprinderii. Persoanele cu acest stil nu sunt preocupate de ocuparea unor functii de management, dar odata promovate au sanse mari sa fie eficiente datorita orientarii lor spre ponderatie si straduinta in indeplinirea atributiilor.

In functie de modul de manifestare a autoritatii manageriale, R. Lippit si R.K. White, apreciaza ca sunt trei stiluri de management: autoritar, democrat si permisiv.

Stilul autoritar corespunde acelor manageri care refuza orice sugestie din partea subordonatilor fiind preocupati de realizarea atributiilor si de controlul modului in care sunt executate sarcinile repartizate. Sub aspectul consecintelor produse, un astfel de stil declanseaza rezistenta neexprimata a subalternilor, formeaza tendintele de exagerare a atitudinii critice de sus in jos, determina aparitia apatiei si limiteaza interesul profesional al subordonatilor.Stilul democrat este propriu managerilor care asigura participarea subordonatilor atat la stabilirea obiectivelor cat si la repartizarea sarcinilor. Stilul democrat determina reducerea tensiunilor interpersonale, participarea activa si cu interes sporit a subalternilor la indeplinirea sarcinilor. In prezenta sau absenta managerului, randamentul grupului nu prezinta oscilatii majore.

Stilul permisiv se caracterizeaza prin evitarea oricaror interventii in organizarea si antrenarea grupului. Managerii cu acest stil pun accentul pe organizarea si antrenarea spontana.

Sistemele multidimensionale permit gruparea stilurilor de management in functie de: aria deciziilor si volumul informatiilor; interesul pentru rezultate, oameni si eficienta; valoarea profesionala si modul de manifestare in relatiile interumane; comportamentul si atitudinea.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate