Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» STRUCTURI CONCURENTIALE SI ALIANTE STRATEGICE


STRUCTURI CONCURENTIALE SI ALIANTE STRATEGICE
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu

Facultatea de Stiinte Economice

Specializarea: Strategii si politici de management si marketing ale firmei

Cod: M 4

STRUCTURI CONCURENTIALE SI ALIANTE STRATEGICE
In marketing, piata reprezinta totalul clientilor potentiali care au aceeasi nevoie sau dorinta si care sunt dispusi si au capacitatea de a se angaja intr-o relatie de schimb pentru satisfacerea acelei nevoi sau dorinte. Piata, indiferent din care punct de vedere am privi-o, implica un alt concept, acela de concureta, prin care se intelege situatia in care cumparatorii-consumatori si vanzatorii-producatori urmaresc obtinerea unor conditii cat mai avantajoase de productie si comercializare a bunurilor si serviciilor.

Piata si concurenta se oglindesc in realitate in forma a ceea ce numim structuri de piata, care sunt situatii concrete mai mult sau mai putin favorabile in care se pot regasi firmele in raporturile lor ca agenti economici care actioneaza in calitate de vanzatori si cumparatori pe pietele respective.

Incepand cu anul 1990, dupa o perioada de aproape 50 de ani de economie socialista in care prima sectorul industrial, economia tarii noastre, in perspectivele integrarii in Uniunea Europeana, a suferit mari schimbari. S-au inmultit considerabil sectoarele secundare de activitate, au fost adoptate o serie de tactici economice, specifice economiei de piata, s-a incercat schimbarea mentalitatii economice, s-a inceput crearea unei zone de liber schimb, cooperarea economica si financiara, in sprijinul restructurarii si au fost adoptate o serie de legi juridice, perfect adaptate noilor conditii economice.

Aderarea Romaniei la U.E. necesita un cadru economic care sa fie compatibil cu functionarea U.E. si cu mecanismele comunitare. Ca urmare, s-a impus grabirea descentralizarii sectorului de stat si crearea unui puternic nucleu de intreprinderi mici si mijlocii, alinierea tuturor standardelor romanesti la normele comunitare, legarea cursului leului de EURO, precum si realizarea unei modificari de structura a populatiei ocupate in economie, pentru a ne apropia de nivelul tarilor din U.E. % in agricultura, 30% in industrie si peste 60% in servicii ).

Astfel, se poate vorbi in Romania ultimilor ani de noi legi ale contabilitatii, de noi profesii adaptate cerintelor de piata, de aliante strategice intre firme, carteluri, etc.

Obiectul studiului il constituie alianta strategica dintre doua societati comerciale: SC.PROTOTIP.SRL si SC FEUERLAND SRL- ALBA-IULIA. Domeniul de activitate al celor doua este importul, producerea si comercializarea produselor mecanice - obiectul principal de activitate fiind operatiuni de mecanica generala.

SC PROTOTIP SRL s-a infiintat in luna mai a anului 2004 avand la acea data un numar de 29 angajati. Activitatea se desfasoara intr-o hala de productie de aproximativ 2.000 metri patrati.

Din structura de atunci a personalului, 4 erau personal TESA si 25 personal direct productiv. In prezent societatea are 106 angajati din care 17 personal TESA si 89 personal direct productiv.

Cifra de afaceri a societatii a crescut de la finele anului 2004 pana la finele anului 2007 de aproximativ 25 ori.

Dotarea sectiei consta in:

strunguri normale;

strunguri cu comanda numerica (SL320/600-MC, EEN 320, Mori Seiki SL 3, Gildemaister-NEF 600);

freze;

centre de prelucrare cu comanda numerica (Chiron Magnum FZ 18 W, Deckel Maho-DMC 635 V- Gildemeister);

masini de gaurit;

masini de rectificat interior, exterior si plan;

masini de debitat.

Societatea ofera o gama larga de prelucrari mecanice respectiv:

strunjire de la ø80 la ø300, L max 600mm;

strunjire: 0 ÷ø250, L max 1000mm;

frezari diverse: max. 300×300×300 mm;

rectificari interioare, exterioare, plane;

prelucrari de precizie (frezat, gaurit, alezat, rectificat) max. 300×300×300 mm;

prelucrari combinate: frezare, strunjire, gaurire, alezare, dimensiuni maxime 600x600x1000 mm;

subansamble: executie+prelucrari mecanice;

toate dimensiunile inscrise mai sus se refera la gabaritul maxim al pieselor de prelucrat;

tablouri electrice, orice marime, dupa documentatia partenerului;

executie constructii metalice;

Societatea executa piese prelucrate, conform documentatiei clientilor.

SC PROTOTIP SRL a beneficiat de fonduri nerambursabile in urma aprobarii proiectului: “Dotarea laboratorului de control al calitatii produselor” care s-a derulat in cadrul “Programul de Crestere al Competitivitatii produselor industriale”.

In urma accesarii acestui program au fost achizitionate mijloace de masura si control, de ultima generatie:

Coloane de masura TESA MICRO-HITE 350 mm si TESA MICRO-HITE 600 mm;

Aparat de masura in coordonate 3 D;

Durometru digital pentru metale;

Rugozimetru digital;

Mese de granit, etc.

Prin urmare, in cadrul laboratorul de control se pot executa verificari si masuratori de precizie, pentru piese diverse, de complexitate ridicata, pentru clientii societatii.

Accesarea „Programului national multianual pe perioada 2002-2009 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/ retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii” a permis societatii, datorita ajutorului nerambursabil primit, achizitia de masini cu comanda numerica.

Clientii carora li se adreseaza sunt societatile comerciale care cumpara produsele pentru uzul intern, precum si clienti nationali si internationali.

SC TEHNOMAT SRL- CLUJ-NAPOCA

SC INDUCTRO SRL- BUCURESTI

SC HOLZINDUSTRIE SRL- SEBES

SC KRONOSPAN SRL- SEBES

SC METAL PRODUCTION SRL- CURTEA DE ARGES

SC REMAT ALBA SA

SC FABRICA DE ARME CUGIR SA

SC ASTRA VAGOANE CALATORI SA- ARAD

KINKELE GMBH- GERMANIA

AWS FERTIGUNGSTECHNIK GMBH- GERMANIA

GIEFFE SISTEMI SRL- ITALIA

SC FINACO INDUSTRIES SRL- TARGOVISTE

- SC COMAT ALBA SA

- SC BYSLAND SRL- TARGOVISTE

- SC AMARI ROMANIA SRL- BORS

- SC CEPROINV SRL- FOCSANI

- SC GUHRING SRL- SIBIU

- SC LINDE GAZ SRL- ALBA-IULIA

- SC METAL STAR SRL- ALBA-IULIA

- SC HNP TOOLS SRL- TIMISOARA

- SC WEST TECH SRL- TIMISOARA

- SC BOHLER UDDELHOLM SRL- MAGURELE

- SC SCHMOLZ+BICKENBACH SRL- BUCURESTI

Infiintata in 1999, SC FEUERLAND SRL- ALBA-IULIA produce o gama larga de: roboti industriali. Produsele si serviciile au ca piata principala de desfacere Europa de Vest.

Aprovzionare si comert cu ridicata a produselor industriale: echipament de lucru si protectie,rulmenti.

Ideea unei aliante strategice in cazul celor doua firme prezinta avantaje si dezavantaje de ambele parti. Pe de o parte, Sc.Prototip.Srl ar face parte dintr-o companie nationala aflata in plin proces de ascensiune. Faptul in sine reprezinta un avantaj in conditiile in care aliantele de acest gen sunt caracteristice si se aliniaza tendintelor economiei mondiale. Fuziunea cu o companie mai mare ar duce insa, pentru Prototip, la pierderea puterii acesteia de decizie. Autoritatea s-ar centraliza iar posibilitatea detinerii controlului deplin la nivel organizational s-ar diminua substantial. Odata cu introducerea sistemului de reguli, regulamente si reglementari proprii companiei Sc.Feuerland.Srl, este inevitabila impersonalizarea relatiilor interumane insa cu siguranta ar creste eficienta in activitate. Angajatii Prototip ar dobandi profesionalism dar ar pierde la capitolul satisfactii morale in munca.

Date administrative FEUERLAND SRL

Nr. Administratori

Nr. Asociati

Nr. Sucursale

Nr. Filiale

Evolutia Numarului de angajati a FEUERLAND SRL

Date financiare FEUERLAND SRL

An bilant

Cifra de afaceri (RON)

Venituri (RON)

Cheltuieli (RON)

Profit net / pierdere neta (RON)

Numar angajati

An bilant

Stocuri (RON)

Casa si Conturi la banci (RON)

Creante (RON)

Total capitaluri (RON)

Capital social (RON)

Provizioane pentru riscuri si cheltuieli (RON)

Nedisponbil
Nedisponbil

Nedisponbil

Nedisponbil

Nedisponbil

Nedisponbil

Nedisponbil

Nedisponbil

Nedisponbil

Evolutia Profitabilitatii FEUERLAND SRL

Ponderea Profitului in Venituri pe anul 2006 a FEUERLAND SRLDate administrative SC.PROTOTIP.SRL

Date financiare SC.PROTOTIP.SRL

O solutie provizorie pentru a preintampina sau macar a diminua efectele negative ale aliantei ar fi fuziunea dintre cele doua companii. Astfel ar fi permisa pentru o oarecare perioada de timp desfasurarea in paralel a activitatii in cadrul Prototip si Feuerland conform regulilor proprii fiecareia, urmand ca implementarea sa se produca treptat iar autoritatea sa fie partial si provizoriu descentralizata.

Concurenta o reprezinta pentru fiecare dintre cele doua societati in primul rand fiecare dintre ele. Pe o parte, principalii concurenti la ora actuala pe piata sunt firme care presteaza acelasi tip de servicii si comercializeaza acelasi tip de produse. Pe de alta parte, marimea firmei a adus dupa sine organizarea de tip birocratic, care din punctul de vedere al eficientei este de preferat, insa sub aspectul relatiilor interumane lasa de dorit. Organizatiile birocratice nu avantajeaza dezvoltarea intre angajati a unor astfel de relatii, acestea fiind mai degraba rigide si obtuze. Pe scurt, organizarea de tip birocratic din interiorul companiei este impersonala, dar eficienta si echitabila. Desi tipul de organizare tinde, ca si in cazul companiei Feuerland, spre birocratizare – cu tot ceea ce tine de aceasta – ceea ce le deosebeste este un mai mare grad de personalizare a relatiilor dintre angajati. Acest fapt este specific dealtfel tuturor organizatiilor de marime mica si, pana la un anume nivel, este mobilul eficientizarii activitatii. Cerintele dar mai ales tendintele economiei actuale face insa insuficienta aceasta caracteristica, iar lipsa regulilor stricte, a planificarii riguroase si a clarei determinari a rolurilor indivizilor in organizatie, inclina balanta eficientei spre punctul negativ al acesteia.

Economia Romaniei este o economie de piata, conform Constitutiei din 1991. Conform acesteia, statul este obligat sa asigure libertatea comertului si protectia concurentei loiale. In economia Romaniei actioneaza asadar legea cererii si a ofertei. La baza acesteia se afla proprietatea privata care trebuie protejata si garantata. Principalele industrii ale Romaniei sunt cea textila si de incaltaminte, industria metalurgica, de masini usoare si de ansamblare de masini, miniera, de prelucrare a lemnului, a materialelor de constructii, chimica, alimentara si cea de rafinare a petrolului. O importanta mai scazuta reprezinta industriile farmaceutica, a masinilor grele si a aparatelor electrocasnice. Puterea economica a Romaniei este concentrata in primul rand pe producerea de bunuri de catre intreprinderile mici si mijlocii in industrii precum cea a masinilor de precizie, vehiculelor cu motor, industria chimica, farmaceutica, a aparatelor electrocasnice si a imbracamintei.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate