Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Managementul, definitie si activitate


Managementul, definitie si activitate


Managementul, definitie si activitate - qdictionar.com

Managementul reprezinta arta de a conduce, de a organiza si directiona diferitele sectoare ale unui agent economic pentru ca acestea, luate impreuna, sa conduca la obtinerea produselor finite sau a serviciilor pe care acel agent economic si le-a propus, si implicit, pentru a fi eficient pe piata.

Managerul reprezinta acea persoana care se afla in fruntea unei echipe ce trebuie sa faca ca un agent economic sa functioneze intr-o economie de piata.

Conducerea manageriala presupune atat activitati de sintetizare si generalizare a experientei de conducere, de cautare de formule si idei noi, cat si gasirea celor mai bune cai si metode de conducere a agentilor economici.

Pentru a sustine cele prezentate anterior vom aminti ceea ce spunea Fr. Taylor, considerat unul dintre parintii managementului stiintific, si anume ca acele cunostinte exacte formeaza stiinta iar aplicarea lor, in practica, pentru atingerea anumitor scopuri, reprezinta o arta.In cadrul managementului stiintific exista patru directii de activitate, si anume: creativa; aplicativa; tehnico - materiala si socio - umana . Aceste directii de activitate ale managementului stiintific se afla in interdependenta unele cu altele.

1.1.Procesul de management

Pentru ca procesele de munca sa fie executate cu eficienta maxima este necesar, ca activitatile de conducere sa se desfasoare in conditii optime, aceasta implicand si un proces informational adecvat.

Procesele de munca se impart in raport de continutul lor si de efectele produse in trei categorii, si anume:

Procese de executie

Procese manageriale (de conducere)

Procese informationale

Procesele de executie, din cadrul unui agent economic,

se concretizeaza prin aparitia de produse finite si servicii, datorate combinarii factorilor de productie pamant si capital, asupra carora actioneaza cel de al treilea, acesta fiind si cel fara de care nu se poate realiza productia, si anume munca.

Spre deosebire de procesul de executie, procesul de management este realizat de catre manager, adica acea persoana special imputernicita care cu ajutorul celor cinci functii ale managementului reuseste sa orienteze activitatea salariatilor catre indeplinirea obiectivelor propuse.

Procesul informational este reprezentat de totalitatea datelor, a informatiilor, a fluxurilor informationale, a procedurilor, metodelor si tehnicilor de combinare a informatiei necesare pentru a lua decizii favorabile agentului economic.

Procesul de management are un caracter ciclic. Acesta incepe in momentul in care se stabilesc obiectivele, continua cu trasarea sarcinilor ce revin celor angrenati in procesul de executie si se incheie cu realizarea obiectivelor.

1.2.Functiile managementului

Dupa cum am vazut anterior, in procesul de conducere, managerul se foloseste de functiile managementului.

Majoritatea celor ce au tratat acest domeniu al conducerii manageriale au stabilit ca managementul se bazeaza pe cinci functii, si anume:

Functia de previziune - in cadrul careia activitatile de management sunt orientate in sensul aprecierii activitatii viitoare a agentului economic;

Functia de organizare - in cadrul careia este cuprins ansamblul tuturor activitatilor ce stabilesc procesele de munca, gruparea lor pe compartimente;

Functia de comanda sau decizie - in realizarea acestei functii managerul avand un rol foarte important in a sa face inteles prin diferite metode de catre subalterni;

Functia de coordonare - are menirea de a asigura adaptarea agentului economic la conditiile existente pe piata in orice moment al existentei acestuia;

Functia de control - consta in ansamblul actiunilor prin care se verifica performantele agentului economic, sau ale diferitelor compartimente ale acestuia in orice moment, in comparatie cu ceea ce a fost prevazut a se tealiza.

In ultimul timp tot mai multi specialisti tind spre a introduce o a sasea functie si anume functia ecologica.

In ceea ce ne priveste consideram ca integrarea acestei functii in cadrul conducerii manageriale este oportuna.

Aceste cinci functii pot fi grupate in cadrul a trei faze ale procesului managerial.

Faza previzionala - in cadrul acestei faze fiind luate decizii de strategie si tactica, se realizeaza prognozele si planurile.

Faza de operationalizare a proceselor - cuprinde activitatile care dau continut functiilor de organizare si coordonare.

Faza de elaborare si interpretare a rezultatelor - in cadrul acestei faze se regasesc functiile de analiza si control.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate