Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Continutul functiei de organizare a procesului de management


Continutul functiei de organizare a procesului de management


Continutul functiei de organizare a procesului de management

Organizarea este atributul procesului de management care asigura coerenta actionala, disciplina, ordine functionala si capacitate de adaptare a intreprinderii la schimbarile generate de mediul ambiant.

Spre deosebire de previziune, care vizeaza punerea in opera a deciziei adoptate, organizarea urmareste sa grupeze salariatii, sa angajeze sarcinile si activitatile si sa stabileasca legaturile necesare in scopul dirijarii tuturor eforturilor in directia realizarii obiectivelor fixate de manager. Organizarea creeaza cadrul care faciliteaza utilizarea eficienta a resurselor materiale, financiare si umane, antreneaza si valorifica experienta si competenta profesionala a managerilor si salariatilor.

Organizarea, ca functie manageriala, stabileste parametrii constructivi si functionali ai structurii manageriale, precum si modalitatile de realizare a proceselor manageriale. Prin organizare managerul contureaza structura productiei, analizeaza domeniul inzestrarii tehnice si al proceselor tehnologice. Prin organizare se urmareste formarea sistemului conducator, capabil sa influenteze in mod corespunzator sistemul condus in vederea realizarii obiectivelor si sarcinilor stabilite de catre manager cu ajutorul unor metode si mijloace eficace. Abordarea organizarii ca functie manageriala permite sa se constate ca, in cadrul organizarii, locul central il ocupa factorul uman.

Cele mai raspandite forme de organizare sunt: organizarea pe produs, organizarea pe procese, organizarea dupa clienti, organizarea geografica si organizarea dupa criteriul timp.Dupa continut sau, organizarea intreprinderii poate fi organizare procesuala si structurala.

Organizarea procesuala consta in descompunerea proceselor de munca fizica si intelectuala in elementele lor componente, adica in timpi, operatii, miscari, insotite de analiza acestora in scopul regruparilor in functie de nivelul obiectivelor la realizarea carora participa. Prin intermediul organizarii procesuale se contureaza, ordoneaza si antreneaza ansamblul proceselor de munca fizica si intelectuala ce se desfasoara in cadrul intreprinderii. Rezultatele organizarii procesuale se concretizeaza in delimitarea si definirea functiunilor intreprinderii.

Organizarea structurala se concretizeaza in gruparea functiunilor, activitatilor si sarcinilor in raport de anumite criterii si repartizarea acestora pe grupuri de munca si salariati, in vederea asigurarii conditiilor care sa permita indeplinirea obiectivelor intreprinderii. Rezultatul organizarii structurale il reprezinta sectiile, atelierele, serviciile, birourile (structura organizatorica).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate