Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» TITlURI DE FONDURI MUTUALE LA PRET NECUNOSCUT


TITlURI DE FONDURI MUTUALE LA PRET NECUNOSCUT


TITlURI DE FONDURI MUTUALE LA PRET NECUNOSCUT

Titlurile fondurilor mutuale de investitii vor putea fi vandute sau rascumparate la pretul corespunzator activelor nete ale acestora din ziua achizitiei, ca urmare a intrarii in vigoare a dispunerii de masuri a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind modificarea modului de calcul al activelor nete ale fondurilor.

Prin aceste masuri, CNVM elimina posibilitatea de speculare a titlurilor fondurilor prin anticiparea variatiei activelor. In prezent, investitorii cumpara titlurile la un pret care corespunde activelor nete din urma cu doua zile. Investitorii stiu deja care sunt cotatiile bursiere in functie de care se calculeaza activul net si pot anticipa daca pretul titlurilor fondurilor va scadea sau va creste, pentru ca stiu care sunt cele mai importante pachete de actiuni sau de obligatiuni din portofoliul unui fond si stiu si cum au evoluat acestea in cele doua zile.“Societatile de administrare vor putea stabili ca reper un moment din zi in functie de care se va face calculul activelor nete si, in functie de rezultatul acestui calcul, investitorii vor sti, dupa doua sau trei zile, cate unitati de fond corespund sumei investite”, a explicat Razvan Rusu, manager de fond la Aviva Investors Romania. Potrivit actului emis de CNVM, daca investitorul vireaza banii (sau cere rascumpararea titlurilor de catre fond) inainte de reperul stabilit, pretul titlurilor va corespunde activelor din ziua viramentului (sau cererii), adica din ziua in care depozitarul certifica valoarea activului. Intre ziua cererii si ziua certificarii trec, de obicei, alte doua zile. In cazul solicitarilor inregistrate dupa momentul-reper, se mai adauga o zi. Administratorii de fonduri nu cred ca achizitia la pret necunoscut va descuraja subscrierea de titluri noi, ci dimpotriva. “Achizitia de titluri la pret necunoscut reflecta corect valoarea unitatilor de fond la momentul achizitiei. Descurajandu-se investitiile speculative pe termen scurt, se pune accentul pe investitorii pe termen lung. Modalitatea de calcul implica alocarea de unitati de fond la o data ulterioara, determinandu-se o valoare corecta a valorii unitare a activului net, pentru ca alocarea de unitati de fond sa fie una in conformitate cu suma depusa”, a adaugat Razvan Rusu. Din cauza marilor intarzieri in adoptarea noului regulament de functionare a fondurilor de investitii, CNVM a acceptat sa preia din acesta cele mai fierbinti modificari ale actualului regulament in “dispuneri de masuri”. Acestea sunt aplicabile inainte de intrarea in vigoare a noului regulament, la un moment pe care nici oficialii CNVM nu il pot preciza.

Cele 52 de fonduri mutuale romanesti existente pe piata administrau active nete de 951 milioane de lei (222,4 mil. €), la sfarsitul lunii trecute, ajungand aproape de nivelul din decembrie 2007.

Potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), investitorii in fonduri au adus in luna ianuarie 28,2 milioane de lei (6,7 mil. euro). Cea mai mare parte a banilor noi in piata a mers spre fondurile monetare si de obligatiuni. Activele fondurilor monetare, dar si de obligatiuni au crescut de 2,9, respectiv de 4,6 ori fata de decembrie 2007.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate