Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Modalitati de influentare a cantitatii de moneda centrala detinuta de banci prin: operatiunile de "open-market", modificari in nivelul rezervei minime obligatorii si modificari in rata scontului


Modalitati de influentare a cantitatii de moneda centrala detinuta de banci prin: operatiunile de "open-market", modificari in nivelul rezervei minime obligatorii si modificari in rata scontului


Modalitati de influentare a cantitatii de moneda centrala detinuta de banci prin: operatiunile de "open-market", modificari in nivelul rezervei minime obligatorii si modificari in rata scontului.

Din analizele efectuate asupra instrumentelor politicii monetare rezulta ca, la indemana bancii centrale se afla urmatoarele modalitati de influentare a cantitatii de moneda centrala detinuta de banci:

a) operatiunile de "open-market";

b) modificari in nivelul rezervei;

c) modificari in rata scontului.a) Operatiunile de "open-market" constau in operatiuni de vanzare si cumparare a titlurilor publice de catre banca centrala pe piata libera, respectiv de la sau catre bancile comerciale si populatie.

Cumpararea de titluri de catre banca centrala de la bancile comerciale antreneaza urmatoarele efecte:

- bancile comerciale cedeaza o parte din titlurile detinute bancii centrale;

- banca centrala plateste aceste titluri prin cresterea rezervelor detinute de bancile comerciale, cu suma care reprezinta contravaloarea titlurilor cumparate.

Daca se reprezinta grafic aceste efecte antrenate rezulta urmatoarele scheme:

Schema fluxurilor antrenate de cumpararea titlurilor

de la bancile comerciale

Banca centrala

Active

Resurse

+ Titluri (a)

(a) Titluri

+ Rezerve ale bancilor comerciale (b)

Rezerve (b)

Banci comerciale

Active

Resurse

- Titluri (a)

+ Rezerve (b)

In aceasta figura, semnificatia sagetilor este urmatoarea:

- atunci cand sageata este orientata in sus, se evidentiaza faptul ca titlurile se deplaseaza de la bancile comerciale catre banca centrala. Astfel se explica semnul minus din coloana active a bancilor comerciale si semnul plus din coloana active a bancii centrale.

- sageata orientata in jos, din coloana resurse arata ca banca centrala majoreaza rezervele bancilor comerciale. Semnul plus din coloana resurse a bancii centrale indica faptul ca au sporit rezervele bancilor comerciale care se constituie ca disponibilitati la banca centrala.

Aspectul cel mai important al acestei tranzactii este urmatorul: atunci cand banca centrala cumpara titluri de la bancile comerciale, rezervele bancilor comerciale sporesc.

Daca banca centrala achizitioneaza titluri de la populatie sau agenti economici, efectul asupra rezervelor bancilor comerciale este acelasi ca in situatia precedenta.

Figura urmatoare evidentiaza efectele antrenate :

Banca centrala

Active

Resurse

+ Titluri (a)

(a) Titluri

+ Rezerve ale bancilor comerciale (c)

(a) Cecuri

Agentui economic

Active

Resurse

+ Cerere de depozite (b)

- Titluri (a)

(c) + Rezerve   

(b) + Depozite

(c)Instrumente de

plata (CEC)

(b) Cecuri

Basnca comerciala

Active

Resurse

+ Rezerve (c)

+ Cerere de depozite (b)

-Agentul economic "X" vinde bancii centrale titluri si primeste de la banca centrala un cec emis de aceasta pentru efectuarea platii.

-Cecul primit este transmis bancii comerciale la care agentul economic are contul deschis.

-Banca comerciala colecteaza aceste cecuri care obliga banca centrala pentru efectuarea unor plati. Rezultatul se concretizeaza in cresterea rezervelor bancii comerciale respective. Intre aceste doua tipuri de tranzactii exista o serie de diferente astfel:

-Prin cumpararea de catre banca centrala a titlurilor direct de la bancile comerciale, rezervele bancilor comerciale inregistreaza o crestere.

-Oferta de moneda inregistreaza o crestere directa - atunci cand banca centrala cumpara titluri guvernamentale.

Prin cumpararea de titluri de la bancile comerciale se majoreaza rezervele actuale si excesul de rezerve al bancilor comerciale cu intreaga valoare a titlurilor achizitionate.

Pe de alta parte, daca titlurile se achizitioneaza de la agentii economici si populatie, cresterea rezervelor este insotita si de sporirea cererii de depozite.

Vanzarea titlurilor de catre banca centrala poate fi analizata, de asemenea, in functie de destinatie: catre bancile comerciale si catre agentii economici si populatie.

Prin vanzarea titlurilor catre bancile comerciale sunt antrenate urmatoarele efecte:

- banca centrala transfera titlurile catre bancile comerciale care le achizitioneaza;

- bancile comerciale platesc aceste titluri prin emiterea de cecuri asupra depozitelor lor de la banca centrala, care le colecteaza si reduce nivelul rezervelor bancilor comerciale cu suma corespunzatoare.

Bilantul bancilor implicate se modifica dupa cum rezulta din figura urmatoare

Banca centrala vinde titluri bancilor comerciale

Banca centrala

Active

Resurse

- Titluri (a)

(a) Titluri

- Rezerve ale bancilor comerciale (b)

(b) Rezerve

Banci comerciale

Active

Resurse

- Rezerve (b)

+ Titluri (a)

Reducerea nivelului rezervelor bancilor comerciale este indicata prin semnul minus.

- Daca vanzarea titlurilor se realizeaza catre public/populatie sau agenti economici, rezultatul final va fi acelasi prin parcurgerea urmatoarelor etape:

. Banca centrala vinde titluri guvernamentale agentului economic X care plateste prin emiterea de cecuri asupra bancii la care are contul deschis..

. Banca centrala opereaza cecul emis asupra bancii "X" prin reducerea rezervelor acesteia;

. Banca X returneaza cecul agentului economic prin reducerea cereri de depozite la nivelul acestuia.

Modificarile bilantiere se prezinta astfel:

Banca centrala

Active

Resurse

- Titluri (a)

(a) Titluri

- Rezerve ale bancilor comerciale

(a) Cecuri

Societatea comerciala X

Active

+ Titluri (a)

(b )Rezerve - Cerere de depozite (c)

(c) - Depozite

(b)cecuri

(c) Cecuri

Banca comerciala X

Active

- Rezerve (b)

- Cerere pentru depozite (c)

b)Utilizarea ratei rezervei obligatorii

Utilizarea ratei de rezerva obligatorie poate influenta capacitatea bancilor comerciale de a acorda credite, dupa cum rezulta din urmatoarele explicatii:

In tabelul de mai jos sunt prezentate efectele modificarilor in rata rezervei obligatorii asupra potentialului de creditare al bancilor.

Rata

rezervei

obligatorii

Nivelul

depozitelor

Rezervele

existente

Rezervele

legale

Diferente

Creatia

monetara a

unei banci

400.000 u.m

400.000 u.m

400.000 u.m

400.000 u.m

80.000 um

80.000 um

80.000 um

80.000 um

40.000 u.m.

80.000 u.m.

100.000 u.m.

120.000 u.m.

40.000 u.m.

- 20.000 u.m.

- 40.000 u.m.

Dupa cum rezulta din tabel, cresterea ratei rezervei obligatorii antreneaza cresterea sumelor pe care bancile trebuie sa le constituie ca rezerva la banca centrala. Diferenta dintre nivelul rezervelor existente si nivelul legal rezultat din aplicarea ratei procentuale, afecteaza capacitatea bancilor de a acorda credite in economie, respectiv potentialul de creatie monetara. Atunci cand nivelul legal al rezervelor este egal cu nivelul corespunzator cererii de depozite, rezulta ca potentialul de creatie monetara este egal cu zero. Orice crestere a ratei rezervei obligatorii conduce la declinul creatiei monetare la nivelul fiecarei banci si al intregului sistem bancar.

In cazul in care nivelul ratei rezervei se diminueaza, de exemplu, de la 20% la 10%, atunci capacitatea bancilor de a crea moneda scripturala se majoreaza cu 40.000 u.m.

Rezulta, astfel, ca utilizarea ratei rezervei obligatorii influenteaza capacitatea bancilor de a crea moneda in doua modalitati:

- prin afectarea nivelului excesului de rezerva obligatorie;

- prin modificarea nivelului multiplicatorului monetar.

c)Utilizarea ratei scontului

Una dintre functiile bancii centrale fiind aceea de imprumutator de ultim rang, rezulta ca bancile comerciale sunt finantate de catre banca centrala atunci cand apar necesitati neprevazute.

Obtinerea de imprumuturi de catre bancile comerciale se realizeaza in schimbul titlurilor prezentate de catre acestea spre rescontare. Rata practicata de banca centrala in relatiile cu bancile comerciale constituie rata oficiala a scontului sau rata de rescontare. Modificarile in nivelul acestei rate incurajeaza sau descurajeaza bancile comerciale in a se imprumuta de la banca centrala prin rescontarea portofoliului de titluri, ceea ce influenteaza nivelul rezervelor bancilor comerciale si respectiv capacitatea acestora de a acorda credite.

Banca centrala detine monopolul in stabilirea si manipularea ratei oficiale a scontului la care bancile comerciale se pot imprumuta. Din punctul de vedere al bancilor, aceasta rata reprezinta costul imprumutului:

- cand rata se diminueaza, bancile comerciale sunt incurajate sa obtina sume suplimentare de la banca centrala, pe baza carora sporeste oferta de moneda prin operatiunea de creditare;

- sporirea nivelului ratei scontului descurajeaza bancile comerciale in obtinerea de reserve suplimentare, ceea ce impune o serie de restrictii referitoare la oferta de moneda.

Efectele acestor modificari asupra bilantului bancilor comerciale si al bancii centrale pot fi redate schematic astfel:

Bancile comerciale se imprumuta de la banca centrala

Banca centrala

Active

Resurse

+ Imprumuturi acordate bancilor

comerciale

Efecte (titluri) prezentate la

rescontare

+ Rezerve ale bancilor comerciale

+ Rezerve

Banci comerciale

Active

Resurse

+ Rezerve (b)

+ Imprumuturi de la

banca centralaAcademia de Studii    Curs moneda si credit (internet).2007

Economice-Bucuresti

A.S.E. Bucuresti ''Scoala doctorala de finante banci.''

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate