Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Structuri ale economiei contemporane


Structuri ale economiei contemporane


Structuri ale economiei contemporane

Din totdeauna omenirea s-a prezentat intr-o mare diversitate, iar in ultima perioada asistam la o tendinta contradictorie; pe de-o parte, in procesul globalizarii economice exista o tendinta de generalizare a economiei de piata la nivel global, paralel cu accentuarea diversitatii economice intre statele lumii in ceea ce priveste potentialul, nivelul de dezvoltare, structura economica, capacitatea concurentiala, etc. Majoritatea covarsitoare a statelor lumii au optat pentru evolutia economica pe principiile economiei de piata. In prezent, in functionarea economiilor de piata se observa o tendinta cvasigeneralizata spre liberalizarea economica, germenii modelului de tip neoamerican capatand importanta inclusiv in functionalitatea economiilor care de-a lungul timpului au optat pentru tipul de economie de piata de tip renan sau asimilate acestuia.

Din aceste elemente ale diversitatii vom puncta unele elemente relevante, si vom incepe cu diversitatea sub aspectul nivelului de dezvoltare.1.1 NIVELUL DEZVOLTARII ECONOMICE

Nivelul dezvoltarii economice al unei tari se poate aprecia cu ajutorul a numerosi indicatori partiali, fiecare dintre acestia urmarind sa surprinda cat mai sugestiv nivelul eficientei economice, care este sinteza activitatii economice private in corelatie cu calitatea mediului concurential economic, cu structura si calitatea factorilor de productie disponibili, cu modul de functionare a relatiilor economice internationale.

Nivelul prezent de dezvoltare realizat de o tara este rezultatul conditiilor istorice in care s-a format si a evoluat, cat si al modului concret in care agentii economici din respectiva tara - atat generatia prezenta, cat si generatiile anterioare - au utilizat resursele disponibile, au alocat rezultatele obtinute pentru consumul curent si pentru investitii ( pentru acumulare, dupa expresia lui Adam Smith).

1.2 INDICATORUL DEZVOLTARII UMANE

Indicatorul dezvoltarii umane (IDU), atat economic, cat si social, se calculeaza prin luarea in considerare a trei indicatori partiali.

Pentru masurarea gradului de dezvoltare economica a tarilor si plasarea lor pe treptele scarii ierarhice mondiale, multa vreme s-a folosit un singur indicator, si anume, venitul pe locuitor, exprimat uneori in PNB, iar alteori in PIB. Asa cum se poate observa si din tabelul urmator, la nivel mondial, decalajele economice dintre state sunt foarte ridicate.

Venitul national brut pe cap de locuitor ( $ SUA)

Tara

2001

2002

2003

Bulgaria

1,680

1,780

2,130

Germania

23,670

22,860

25,270

Japonia

35,780

33.660

34,180

Romania

1,740

1,910

2,260

SUA

34,760

35,430

37,870

1.3 POTENTIALUL ECONOMIC

Se observa ca, datorita unei structuri productive care poate genera valoare adaugata doar cu un consum mare sau foarte mare de resurse, de regula resurse primare, asa cum este cazul agriculturii sau industriei extractive, un ritm de crestere substantial este foarte greu de realizat. In aceste conditii, posibilitatile de a se apropia economiile catre nivelul superior al venitului pe locuitor devin din ce in ce mai utopice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate