Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
SERVICII ADMINISTRATIVE ELECTRONICE


SERVICII ADMINISTRATIVE ELECTRONICE


SERVICII ADMINISTRATIVE ELECTRONICE

E-Government

Sectorul public si relatiile sale cu societatea au generat numeroase analize si discutii in ultimii ani. Cresterea cererii de servicii publice, restrictiile bugetare, costurile de personal si noile facilitati oferite de tehnologia informatiei au constituit provocari generatoare de noi concepte: "guvernare on-line", "e-government", "democratie electronica ".Elementul cheie al conceptului de "e-government" este imbunatirea relatiei si fluidizarea schimbului de informatii dintre sectorul public - pe de o parte si cetateni si mediul de afaceri, pe de alta parte. E-Government inseamna oferirea de servicii publice in format electronic pentru cetateni si mediul de afaceri, o alternativa mai eficienta si mai ieftina, care ar permite Guvernului sa fie mai aproape de cetateni si sa-si adapteze serviciile conform cerintelor acestora.

O solutie e-Government completa ar raspunde unor cerinte precum:

Punct unic de contact pentru furnizarea serviciilor electronice 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana

Punte de trecere la societatea digitala

Reconstructia increderii cetateanului in guvern

Accelerarea cresterii economice

Stabilirea unor politici si reglementari guvernamentale

Crearea unei forme de guvernare mult mai participative

Promovarea solutiilor de invatare la distanta

Pentru implementarea conceptului de 'e-government', o tara trebuie sa dispuna de infrastructuri adecvate de sisteme de date, institutionale si tehnologice, de un cadru legislativ compatibil, resurse umane pregatite corespunzator si, nu in ultimul rand, gandire strategica si coordonare. Functionand ca un sistem de comunicare multi-canal intre guvern, cetateni, mediile de afaceri si furnizorii de servicii, solutiile de e-Government ar permite organismelor administrative sa asigure cresterea accesului la informatii, centralizarea si integrarea datelor si aplicatiilor, eficientizarea procesului de decizie in activitatea publica, cresterea veniturilor, reducerea costurilor.

Pentru implementarea cu succes a 'e-government' este necesara definirea unei arhitecturi coerente de aplicatii si a unui set predefinit de servicii generice si instrumente pentru dezvoltarea, implementarea si administrarea ulterioara a aplicatiilor. Aceasta arhitectura trebuie actualizata pentru a asigura corespondenta cu cerintele utilizatorilor si cu noile tehnologii care apar.

Aplicatiile informatice specifice se pot incadra in urmatoarea lista de servicii publice destinate cetatenilor si mediului de afaceri (lista este minimala):

taxe pe venit

cautarea unui loc de munca

securitate/protectie sociala

documente personale

inregistrarea unei masini

autorizatii de constructie

declaratii la politie

librarii publice

certificate de nastere, casatorie, deces

inscrierea in invatamantul secundar si tertiar

schimbarea adresei

servicii din domeniul sanatatii

contributii sociale

taxe de corporatie

TVA

inmatricularea unei noi companii

transmiterea de date catre oficiile de statistica

declaratii vamale

achizitii publice

Efectele benefice ale utilizarii pe scara larga a tehnologiei informatiei si comunicatiilor la locul de munca, in relatia cu autoritatile si institutiile publice, in viata de zi cu zi (pentru a face cumparaturi, a se instrui, a se distra sau a-s i rezolva diverse treburi gospodaresti, etc.) sunt de necontestat. Aceste efecte insa nu trebuie idealizate, atata timp cat practica actuala a dovedit si existenta a numeroase obstacole care pot diminua sau anula aceste efecte: imposibilitatea unor categorii sociale de a avea acces la noile servicii specifice societatii informationale (din lipsa infrastructurii de comunicatii adecvate sau a terminalelor de acces, din lipsa culturii necesare pentru a le utiliza sau datorita tarifelor prea ridicate in raport cu veniturile individuale), distorsiunile produse in piata muncii, inadecvarea serviciilor/informatiilor oferite in raport cu interesele individuale sau de grup, lipsa de securitate si confidentialitate a informatiei cu efecte nedorite asupra intimitatii vietii personale sau cu producerea de pierderi materiale importante, continuturi informationale periculoase la adresa moralei publice , eticii sociale sau a securitatii individuale.

Componentele e-government

'E-government' este alcatuit din patru mari componente principale:

Interactiunea dintre Guvern si cetatean (G2C)

Interactiunea dintre Guvern si mediul de afaceri (G2B)

Interactiunea dintre guvern si functionarii publici (G2E)

Interactiunea dintre institutii guvernamentale (G2G)

Componenta G2C presupune modernizarea generalizata a serviciilor publice, care trebuie sa se concentreze pe necesitatile cetatenilor. Pentru a fi cu adevarat eficiente serviciile publice trebuie sa fie disponibile 24 ore din 24, 7 zile pe saptamana din 7. Cetatenii vor putea interactiona cu Guvernul de acasa, de la servici sau chiar in timpul deplasarilor lor. Furnizarea serviciilor guvernamentale se face pe mai multe canale, atat in mod traditional, cat si prin mijloace electronice, pentru a permite cetatenilor sa opteze intre acestea.

Serviciile oferite cetatenilor sub eticheta de e-government G2C sunt, in principal, de trei tipuri, dupa functiile oferite:

Servicii de informare, care permit regasirea de informatii sortate si clasificate la cerere, care la randul lor pot fi:

pentru viata zilnica - informatii despre munca, protectie sociala, locuinte, educatie, sanatate, cultura, transport, mediu, etc.,

pentru tele-administrare - lista serviciilor publice, ghid de proceduri administrative, registre si baze de date publice,

pentru participare la viata politica - legi, documente parlamentare, programe politice, consultare de documente.

  • Servicii de comunicare interactiva, care permit interactiunea cu indivizi sau grupuri de persoane (ex. e-mail, liste de discutii, etc.), care la randul lor pot fi :

pentru viata zilnica - discutii, raspunsuri la intrebari privind munca, protectia sociala, locuintele, etc.,

pentru tele-administrare - contacte e-mail cu functionarii publici,

pentru participare la viata politica- discutii pe teme politice, contacte prin e-mail cu oamenii politici.

  • Servicii tranzactionale - care permit transmiterea de catre cetateni a unor formulare (administrative, de vot) si /sau achizitia de produse si servicii on‑line. Si acestea la randul lor pot fi:

pentru viata zilnica - rezervare de tichete la diverse actiuni, inscrieri la cursuri,

pentru tele-administrare - completarea si prezentarea de formulare electronice ( ex. declaratii fiscale )

pentru participarea la viata politica - referendum, alegeri, exprimarea de opinii.

Serviciile tranzactionale sunt considerate ca cele mai reprezentative in viitor pentru e-government, atata timp cat completarea si prezentarea de formulare de catre populatie va continua sa aiba un rol preponderent in relatia sa cu administratia publica. Realizarea acestor servicii, deschise catre cetatean si mediul de afaceri, necesita insa investitii importante, mai ales ceea ce numim frecvent reingineria proceselor administrative si o noua cultura a functionarului public.

Componenta G2G presupune comunicarea prin mijloace electronice intre institutiile publice. Aceasta comunicare, este de cele mai multe ori nedetectabila de catre cetatean, si presupune schimbul de date la diferite nivele de securitate intre sistemele informatice ale celor doua institutii.

Comunicarea intre institutiile publice are loc datorita faptului ca rezolvarea unor probleme presupune solutii complexe, care necesita prelucrarea unor date detinute de catre institutii diferite. Astfel, tehnologia informatiei trebuie sa serveasca la unificarea logica a structurilor organizatiilor guvernamentale. Aceasta implica dezvoltarea si publicarea unui plan de e-government cuprinzator, care sa adopte standarde Internet deschise. In acelasi timp trebuie sa fie definita o strategie de implementare care trebuie sa fie sustinuta intr-o abordare de sus in jos, de la ministri si de la nivelul de varf al conducerii pana la functionarii publici.

Marea problema care apare in implementarea unor solutii G2G este nu atat integrarea tehnologica, cat cea a managementului proceselor, intrucat acesta presupune sa determini oameni, si nu computere, sa lucreze impreuna

Guvernul isi va putea imbunatati eficienta managementului intern, va putea reduce costurile administrative si va putea determina aparitia unei noi culturi 'e-government' prin utilizarea mijloacelor electronice in comunicarea si tranzactiile pe care le are cu angajatii sai, functionarii publici - componenta G2E. Aplicatiile care pot fi folosite pentru managementul acestor relatii sunt:

Aplicatii care usureaza indeplinirea unor responsabilitati de serviciu. In aceasta categorie putem da ca exemplu, folosirea de catre angajatii unei primarii a bazelor de date cu hotarari si decizii, mai ales in domeniul retrocedarilor imobiliare. Astfel, se reduc eventualele pierderi de timp generate de deplasarea fizica la alt departament si cautarea in arhive fizice. In acest mod, atat limitarile de spatiu (aglomerarea unor persoane care cauta diverse informatii) cat si cele de timp (pierderile determinate de deplasare, etc.) sunt eliminate.

Aplicatii pentru managementul situatiei de salariat a angajatului guvernamental. In acest caz, salariatul poate sa isi acceseze fisa personala, poate modifica informatiile pe masura ce ele se schimba, poate sa ceara concediu in anumite perioade, astfel distribuindu-se echilibrat cererile de concediu, sau poate sa completeze numarul de ore lucrate suplimentar peste program etc.

Relatiile dintre guvern si mediul de afaceri - componenta G2B - sunt unele dintre cele mai disputate relatii din sfera guvernarii electronice. Principala cauza a acestei atentii speciale este pe de o parte faptul ca firmele private reprezinta motorul cresterii economice a unei tari, iar serviciile furnizate de stat pe Internet in favoarea acestui sector ar trebui sa fie pe masura importantei sale. Pe de alta parte, achizitiile guvernamentale si licitatiile de tot felul se muta din ce in ce mai mult pe Internet, acest lucru insemnand mai multa transparenta si costuri mai scazute, bineinteles daca aceste avantaje sunt dorite de guvern.

Exista doua mari tipuri de aplicatii G2B:

sistemele de achizitii publice realizate prin Internet. In esenta aceste sisteme aduc cu sine multiple avantaje legate in primul rand de transparentizarea procesului de ofertare si acceptare a ofertelor si reducerea costurilor generale implicate.

serviciile oferite de stat sectorului privat prin Internet. Dintre toate aceste aplicatii cele mai utile sunt cele care presupun economisirea de timp si bani atat pentru guvern cat si pentru companii, adica efectuarea unor servicii precum inmatricularea unei societati comerciale, plata taxelor, completarea unor cereri si adeverinte doar pe Internet.

E-Government in Romania

Pana in prezent in Romania s-au dezvoltat numeroase site-uri web la nivelul administratiei publice centrale si locale, care ofera informatii utile pentru cetateni si agenti economici, referitoare la legislatie, proceduri administrative si documente de larga utilizare, program de audiente. In acest sens, sunt deja in curs de realizare o serie de proiecte, prezentate in subcapitolul Proiecte romanesti. Obiectivul principal al acestora este crearea si asigurarea unei infrastructuri informationale si de comunicatii capabile sa asigure realizarea si executarea sub forma electronica a 80% din serviciile publice. Astfel, se va asigura o mai buna si mai transparenta functionare a administratiei publice, o crestere si diversificare a calitatii serviciilor publice, precum si imbunatatirea mijloacelor de comunicare dintre institutii si cetateni.

Pentru trecerea la oferirea serviciilor publice in format electronic, Romania urmeaza cadrul pe patru nivele propus de Comunitatea Europeana:

Nivelul I: diseminarea informatiei publice prin mijloace electronice;

Nivelul II: interactiune unidirectionala;

Nivelul III: interactiune bidirectionala;

Nivelul IV: tranzactii on-line.

In prima etapa se ofera informatii de interes public, on-line. A doua etapa presupune posibilitatea de a descarca formulare, care vor fi completate off-line si trimise pe cai traditionale catre institutiile responsabile. Cea de-a treia etapa este una bidirectionala, in care are loc atat descarcarea formularelor, cat si completarea si transmiterea acestora on-line, aceasta etapa presupunand autentificarea. Ultima etapa are in vedere integrarea unor procese mai complexe on-line, printre care se numara livrarea de bunuri si produse, efectuarea platilor in format electronic etc.

Coordonarea la nivel strategic si integrarea sistemelor informatice nationale este asigurata prin intermediul Guvernului, Grupului pentru promovarea tehnologiei informatiei si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei informatiei. Romania a intreprins demersuri pentru a crea un Portal Guvernamental (www.e‑guvernare.ro), care ofera cetatenilor un mod simplu, sigur si rapid de a accesa prin Internet o intreaga gama de servicii publice. Acesta nu inlocuieste insa contactul direct cu furnizorii de servicii publice. El ofera cetatenilor optiuni pentru modalitatea de a accesa serviciile guvernamentale.

Strategia de trecere la e-government include o combinatie a urmatoarelor elemente: incurajarea competitiei pe piata de telecomunicatii, transformarea guvernului prin intermediul tehnologiei informatiei si a 'e-business', realizarea achizitiilor publice in format electronic, atragerea investitiilor in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Proiectele lansate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei se incadreaza in lista serviciilor publice de baza propuse de Comunitatea Europeana si considerate absolut necesare pentru implementarea conceptului de 'e‑government'. 'E-government' va contribui la modernizarea administratiei publice locale si centrale. Pentru modernizarea Administratiei Publice locale, Guvernul Romaniei a aprobat in luna septembrie 2001, strategia 'e-Administratie' care este parte integranta a componentei G2C din 'e-government'.

Trecerea la 'e-government' este masurata pe baza a doua categorii de indicatori: procentajul serviciilor publice de baza furnizate prin mijloace electronice si utilizarea de catre public a serviciilor publice prin mijloace electronice in scopul informarii sau a completarii de formulare. Intr-un studiu realizat de World Markets Research Center in luna octombrie 2001, cu privire la stadiul de implementare a conceptului de 'e-government', Romania a obtinut un procent de 30.7%, fata de SUA cu 57.2%, Franta cu 40.1%, Germania cu 40.6%, Anglia cu 47.1% si Suedia cu 29.4%. Criteriile dupa care a fost realizata aceasta evaluare sunt: servicii on-line, publicatii, baze de date on-line, politici de protectie a datelor cu caracter personal, politici de securitate, accesibilitatea pentru persoanele cu handicap.

Pana in prezent in Romania au fost demarate urmatoarele proiecte, unele din ele find chiar finalizate:

Centre Multimedia pentru cetateni

Extinderea sistemului informatic pentru urmarirea bilantului si a obligatiilor fiscale ale agentilor economici cu capabilitati de preluare pe web a documentelor

Identificarea unica a functionarilor publici prin semnatura electronica si smart-carduri

Managementul cashflow-ului

Managementul documentelor in cadrul MCTI

Plata taxelor si impozitelor prin mijloace electronice - e-Tax-payment

Servicii de informare electronica pentru cetateni - Infochiosc

Sistem de preluare pe web a facturilor furnizorilor

Sistem electronic de licitatii pentru achizitii publice - e-Procurement

Sistem electronic de sondare a opiniei publice

Sistem electronic pentru achizitii de bunuri si servicii eMarket

Sistem informatic de audit al securitatii sistemelor si al retelelor de comunicatii

Sistem informatic e-Job pentru cautarea de locuri de munca

Sistem informatic pentru notificarea schimbarii adresei de domiciliu

Sistem integrat ca instrument de management pentru conducerea MCTI

Video conferinta organizata pe web

Aceste proiecte prezinta noi oportunitati in domeniul serviciilor publice, create prin utilizarea mijloacelor electronice, si au ca scop principal imbunatatirea accesului cetatenilor la informatie si servicii de calitate.

Incepand cu ianuarie 2002, proiectele-pilot care au fi extinse cu prioritate la nivel national sunt: e-Procurement (Sistem electronic de licitatii pentru achizitii publice), e-Market (Sistem electronic pentru achizitii de bunuri si servicii), e-Tax-payment (Plata taxelor si a impozitelor prin mijloace electronice).

Proiecte romanesti

Managementul documentelor in cadrul MCTI

Proiectul realizeaza un managementul integrat al documentelor pentru Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. In acest proiect sunt utilizate tehnologii care rezolva probleme de workflow si managementul documentelor.     Sistemul aduce ca noutate tehnologia workflow, care realizeaza automatizarea proceselor de lucru, ceea ce permite reducerea timpului de prelucrare a documentelor si a timpului de raspuns, precum si acces 100% bazat pe browser, ceea ce inseamna ca poate fi folosita intr-un mediu intranet, internet sau extranet. Utilizatorul de oriunde din lume poate accesa sistemul si poate interveni in procesul decizional al lunii respective.     

Sistem informatic de audit al securitatii sistemelor informatice si al retelelor de comunicatii

Acest proiect suplineste efortul unei echipe de analiza in domeniul securitatii sistemelor informatice, cu performante mult superioare. In primul rand, rezultatele se ofera instantaneu dupa ce se completeaza o serie de formulare de catre specialistii din cadrul organizatiei, referitoare la modul in care conducerea abordeaza problemele de securitate, cum realizeaza aceste aspecte, cum le implementeaza si in ce stadiu exista un sistem de securitate in cadrul organizatiei. In urma raspunsurilor la chestionare, sistemul expert prezinta doua tipuri de rapoarte, unul fiind o evaluare globala privind stadiul de securitate in care se gaseste organizatia si al doilea continand recomandari pentru echipa manageriala.  

Sistem informatic e-Job

Proiectul ofera un spatiu virtual (www.Itpro.ro) in care se intalnesc cei care cauta locuri de munca in zona guvernamentala si ministerele care au nevoie sa angajeze personal nou, procesul devenind eficient, transparent si la costuri mult mai reduse. Alegerea se face pe baza unui profil al candidatului care trebuie sa se potriveasca cu cerintele ofertei institutiei.     

Managementul cashflow-ului

La nivelul administratiei locale, la fel ca si in companiile private, cashflow‑ul reprezinta un instrument foarte important pentru verificarea lichiditatilor, a disponibilitatilor existente, pentru urmarirea intregului flux de numerar. Fiind vorba despre o intreprindere bugetara, de o importanta deosebita este urmarirea surselor de finantare si urmarirea destinatiei platilor, sistemul avand posibilitatea de a prezenta datele in forma consolidata sau in forma detaliata, in functie de cerintele utilizatorilor. Analize importante sunt la nivelul deschiderilor bugetare vizavi de realizarile bugetare. Alte tipuri de analize urmaresc evolutia cashflow-ului pe diverse perioade de timp si pe diverse surse de finantare si de cheltuieli.

Sistem financiar integrat

Proiectul este un instrument pentru managementul din MCTI, cuprinde mai multe componente modularizate si parametrizate, adaptate exact la specificul ministerului, urmand ca in momentul in care isi va demonstra eficienta, sa poata fi utilizat si in alte locuri din cadrul administratiei publice locale.

Info-chiosc

Info-chiosc este un proiect ambitios, un portal destinat sa fie accesibil cetatenilor prin terminale publice de tip info-chiosc sau prin Internet cu ajutorul calculatoarelor de acasa sau de la birou. Sistemul isi propune sa ofere informatii publice integrate din mai multe surse (administratia locala, administratia centrala) si informatii personalizate pentru fiecare cetatean. Cu acest sistem fiecare cetatean va putea sa gaseasca informatiile despre taxe, va putea chiar sa le plateasca.

e-Referendum    

e-Referendum este un sistem de votare electronica. Cu acest sistem se poate publica o tema fata de care cetatenii sa isi exprime opinia. Aceasta este autentificata de un smart card. Astfel, fiecare cetatean poate vota pentru tema propusa de guvern, iar rezultatele se vad on-line de catre administratorul votului.

AEL - Asistentul educational pentru licee

AEL este un sistem integrat pentru invatamantul preuniversitar, care urmeaza sa fie dezvoltat pe parcursul mai multor ani si sa fie raspandit in scolile si liceele din Romania ca ajutor pentru elevi in procesul de invatare si pentru profesori in procesul de predare. Sistemul are functii complexe, cum ar fi afisarea de manuale electronice, gestiunea cataloagelor, gestiunea informatiilor la nivel judetean si central pentru managerii din invatamant.

Centre multimedia pentru cetateni

Proiectul urmareste realizarea unui sistem care sa permita accesul la informatie a tuturor cetatenilor. Elementele utilizate sunt de tip touch screen. Orice cetatean poate sa acceseze informatiile sau, printr-un modul special, sa isi exprime opinia. De asemenea, se pot trimite de sugestii, reclamatii, propuneri sau simple sesizari catre forurile cu responsabilitati. Sistemul are in spate o baza de date care contine atat informatii valabile la nivel national, legislative, administrative, legaturi catre publicatii, carti in format electronic, cat si informatii locale, mergand de la nivelul camerei din care se ridica formularul pana la nivelul camerei in care se preda formularul referitor la diferite proceduri care tin de administratia locala.

Sistemul informatic pentru notificarea schimbarii adresei de domiciliu

Sistemul este destinat sa reduca timpul pierdut de cetatean prin deplasarea la diverse oficii de stat, sa reduca din formularele si dosarele folosite. Toata evidenta este mentinuta in sisteme informatice in baze de date, iar cetateanul, o data ce primeste o parola proprie, o va folosi impreuna cu codul numeric personal. Va deveni utilizator al sistemului si va putea sa isi gestioneze toate adresele din trecut, iar pe cea actuala sa o schimbe dupa dorinta.

e-Market - sistem electronic de achizitii de bunuri si servicii

Este un proiect bazat pe tehnologii web care permite achizitionarea de bunuri sau servicii intr-o maniera mult mai eficienta, reduce costurile de achizitie si ofera un cadru egal pentru toti agentii economici participanti la competitie. Fiecare utilizator ce se inregistreaza pe site poate sa isi ofere produsele spre vanzare, poate organiza licitatii pentru aceste produse sau poate cauta produse care exista deja pe site sau care nu exista, astfel incat ceilalti parteneri vor observa ca exista cerere si vor veni sa completeze oferta. Dupa ce se termina licitatia, se stabileste un castigator, pretul licitatiei este cel optim pentru ca este calculat dupa reguli clare de catre un sistem automat, pe baza optiunilor initiale ale fiecarui participant. In final se stabileste contractul care este semnat electronic, garantandu-se astfel valabilitatea lui si faptul ca este autentic.

Plata taxelor si impozitelor prin mijloace electronice

Proiectul are ca obiectiv realizarea unui sistem de plata, prin intermediul unui portal, a taxelor si impozitelor care fac parte din impozitul pe venitul global cu mijloace electronice, direct din contul curent, accesibil prin internet banking sau cu diversele carduri bancare, de credit sau de debit.

Sistem electronic de licitatii pentru achizitii publice - e-procurement

Sistemul este functional si lucreaza numai bazandu-se pe Internet, oferind toate facilitatile de securizare, protejand ofertantii si agentiile care fac achizitii fata de eventualele fraude. De asemenea, elimina total coruptia existenta in sistemele de acest gen. Ceea ce face in principal acest sistem este sa faciliteze toate procesele legate de achizitiile publice pentru orice fel de organizatie guvernamentala sau organism public interesat si ofera posibilitatea companiilor interesate sa isi faca publice ofertele de afaceri.

Identificarea unica a functionarilor publici prin semnatura electronica si smart card    

Este vorba despre identificarea functionarilor, in speta a celor din MCTI, in lumea Internet, acolo unde participantii la un schimb de documente sau la o conversatie electronica nu se pot vedea intre ei si nu se pot identifica. Aceasta este o mare problema a sistemelor de mesagerie electronica si, in general, a vehicularii documentelor electronice prin Internet sau prin alte mijloace de comunicare.    

Metodele folosite constau in acordarea unei carti de identitate electronica, un certificat digital, pentru fiecare utilizator, care respecta cele mai inalte standarde de securitate si este stocat pe smart card-uri. Aceste buletine de identitate electronice permit ca participantii la o conversatie in lumea Internet-ului sa se autentifice intre ei si sa semneze documentele pe care si le trimit, chiar mai sigur de identificat decat in lumea hartiilor. Aceasta este aplicatia de semnatura digitala.

Dupa ce se redacteaza documente in Word, Excel sau PowerPoint, utilizatorul poate sa cripteze documentul, sa il salveze local, sa il semneze electronic sau sa il trimita unui destinatar. In acest fel se asigura confidentialitatea mesajelor, ele putand circula foarte bine prin Internet si putand tranzita diverse servere de Web, de mail, fara ca un ochi indiscret sa le poata intercepta, ele fiind criptate. In al doilea rand, destinatarul poate sti in mod sigur carui emitator ii apartin aceste mesaje si cine le-a semnat.    Un alt aspect este cel de preluare a mail-urilor de acei lucratori mobili, care pot calatori in lume, pot fi la seminarii, simpozioane, dar pot sa isi citeasca mail-urile intr-un mod securizat. Astfel, de la un internet cafe sau cu un laptop conectat cu un telefon mobil, un functionar se poate conecta pe serverul de Web al MCTI pentru a-si vedea mail-urile prin conexiuni criptate si eventual le poate descarca pe cele care sunt de interes in laptopul respectiv.

E-Facturi

E-Facturi are ca obiect plasarea facturilor in sistemul de contabilitate al agentiei guvernamentale cu care furnizorul are incheiat un contract si urmarirea starii acestei facturi in timp: daca a fost platita, daca a fost platita partial, cand a fost platita. Avantajele sistemului constau in primul rand in usurinta de transmitere a documentelor intre un furnizor de servicii sau bunuri si agentia guvernamentala, precum si in urmarirea in timp real a starii platii facturilor. Un alt avantaj este faptul ca factura, o data introdusa in agentia guvernamentala, este exportata electronic in sistemul contabil al acesteia, eliminandu-se orice operare manuala de date. In plus, schimburile de comunicatii intre cei doi parteneri, agentia si furnizorul, se fac folosind sisteme si protocoale de securitate.

DECWEB

DECWEB se refera la depunerea bilantului contabil pe Web. Toate datele sunt introduse automat si verificate in site-ul de pe serverul Ministerului Finantelor. Instantaneu, se cunoaste situatia la un anumit moment, a firmelor care si-au depus bilantul, se pot face rapoarte, existand toate avantajele prelucrarii pe calculator a unor informatii economice de asemenea complexitate si volum.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate