Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Politica de produs


Politica de produs
Politica de produs

Continutul politicii de produs

Politica de produs reprezinta conduita pe care trebuie sa si-o adopte firma in ceea ce priveste dimensiunile , structura si evolutia gamei de produse ce fac obiectul activitatii sale , atitudine ce trebuie insa adaptata permanent la cerintele pietei si mai ales la actiunile concurentilor .

Obiectivele politicii de produs privesc modul concret de alocare a resurselor de care dispune firma pentru dimensionarea adecvata a structurii de fabricatie in timp ce strategia de produs semnifica principalele directii in care firma poate sa-si mobilizeze resursele pentru realizarea indicatorilor economico-financiari propusi . In cadrul unei asemenea strategii produsul reprezinta obiectivul central asupra caruia actioneaza toate fortele firmei .

In functie de continutul ei tematic , activitatile politicii de produs se pot grupa astfel :
Cercetarea produsului are in vedere analiza atenta a produselor aflate in vanzare si/sau comercializare , modul de comportare al acestora in consum sau utilizare . Cercetarea produsului are semnificatia unei analize diagnostic ce trebuie sa scoata in evidenta atat punctele tari ale produsului , cat si pe cele slabe pentru a permite firmei o fundamentare cat mai adecvata a strategiei intreprinderii

Avand o asemenea importanta , studiile asupra produsului ocupa un loc important in cadrul cercetarilor de piata , consumand cca. 30% din resursele alocate unor asemenea cercetari

Activitatea de inovatie ramane principala orientare ofensiva a politicii de produs si are in vedere nu numai produsul ca atare ci si stimularea capacitatii creative de cercetare , descoperirea de noi materii prime si tehnologii .

Activitatea de modelare a productiei are in vedere conceperea si realizarea sub forma de prototip sau macheta a tuturor componentelor de dau conturul viitorului produs

Asigurarea legala a viitorului produs semnifica ansamblul de actiuni juridice prin care acesta este protejat impotriva contrafacerilor . Se remarca brevetele de inventie , marcile de fabrica , etc.

Atitudinea fata de produsele vechi priveste preocuparea firmei fata de produsele sale care inregistraza o anumita uzura morala si fata de cele a caror rentabilitate e in scadere .

Alternative strategice in politica de produs[2]

Optiunile firmei referitoare la dimensiunile , structura si dinamica ofertei sale pe piata se reflecta in strategia de produs. Aceasta nu reprezinta un scop in sine , ci este subordonata strategiei de piata si este corelata , totodata , cu strategiile de pret , de distributie si promovare .

Strategia de produs are rolul de a integra deciziile referitoare la gama de produse , la liniile de produse pe care firma doreste sa le mentina sau sa le introduca pe piata , precum si la modul lor de prezentare , prin intermediul ambalajelor si etichetei .

Compartimentul de marketing dintr-o firma trebuie sa se implice si la deciziilor referitoare la produs , desi , de cele mai multe ori , acestea se lasa pe seama celorlalte compartimente ( tehnice si de productie ) ale firmei . Apreciem ca alegerea variantei optime din gama optiunilor privind produsul nu se poate realiza decat prin efortul conjugat al tuturor acestor compartimente .

Optiunile care pot avute in vedere sunt :

Mentinerea produselor actuale ( a gamei de produse sau a liniilor de produse ) va urmari canalizarea eforturilor firmei spre : cresterea consumului clientilor actuali , atragerea unor noi consumatori si gasirea de noi utilizari pentru fiecre produs , nemodificand dimensiunile gamei de produse si adoptand , astfel , strategia stabilitatii .

Strategia stabilitatii urmareste mentinerea si consolidarea pozitiei castigate de firma . Este abordata de firmele care realizeaza produse performante , intr-o gama restransa, usor de recunoscut si care isi asigura prestigiul pe piata prin fidelitatea consumatorilor . Ciclul de piata al acestor produse este mai putin influentat de elementele conjuncturale ale pietei .

Cresterea consumului clientilor actuali se poate realiza relativ usor . Fiecare consumator trebuie sa utilizeze o cantitate din produsul vizat . Aceasta schimbare se poate realiza prin modificarea unuia sau mai multor elemente ale mixului de marketing : pret , promovare , distributie .

Cresterea consumului prin atragerea de noi consumatori se realizeaza prin acapararea de pe piata actuala a aceluiasi tip de consumatori ca si cei care utilizeaza deja produsul si prin atragerea de noi consumatori de la alte piete , ceea ce presupune patrunderea firmei pe noi segmente de piata .

Gasirea de noi utilizari ale produsului firmei este dificila , presupunand eforturi de cercetare si de promovare pentur a descoperii si a imprima consumatorilor ideea unor noi utilizari ale unui produs cunoscut si achizitionat pentru a satisface o anumita nevoie .

  1. Modificarea produsului se realizeaza in sensul restrangerii gamei printr-o strategie de selectie sau in sensul cresterii dimensiunilor gamei de produse printr-o strategie de diversificare .

Strategiea de selectie presupune eliminarea din gama de produse a tuturor acelor linii de produse sau produse imbatranite , cu multe puncte slabe si mentinerea acelora aflate in faza de introducere si crestere pe curba ciclului de viata , oferind astfel posibilitati de rentabilizare si dinamizare a activitatii firmei .Strategia de diversificare presupune cresterea dimensiunilor game de produse . Diversificare este de mai multe tipuri :

Diversificare pe orizontala , ce presupune cresterea numarului liniilor de produse .

Diversificare pe verticala , ce presupune prelungirea in “amonte” sau in “aval” a unei linii de produse . De exemplu , o firma de constructii isi poate construi o fabrica de coment.

Deversificarea laterala constituie o dezvoltare a gamei de produse in directii conexe structurii de baza . Exemple de firme care adopta aceasta varianta strategica sunt numeroase , cel mai cunoscut fiind cazul companiei General Electric , cea mai mare companie din lume , care produce masini de spalat , calculatoare si asigura servicii financiare .

  1. Eliminarea produsului reprezinta o varianta strategica care presupune scoaterea din fabricatie si automat de pe piata a unui produs important sau chiar a unei linii de produs . La nivelul gamei de produse , aceasta nu constituie o optiune , echivaland cu falimentul , cu incetarea activitatii firmei

Aceasta decizie se ia doar in conditiile in care produsul a devenit nerentabil si nu se justifica prelungirea duratei sale de viata . Optiunea abandonarii sau eliminarii unui produs trebuie avuta in vedere de firma inca din prima faza a ciclului de viata al produsului . Concurenta oe segmentul de piata vizat , aparitia unor noi tehnologii , cheltuielile de promovare pentru prelungirea duratei de viata a unui produs pot determina situarea produsului sub pragul de rentabilitate .Balan, Carmen. Logistica : functie integratoare si factor de competitivitate. Ed. a 2-a rev. si ad. Bucuresti: Uranus, 2004.

Balan, Carmen. Logistica. Bucuresti : Uranus, 2001;

Basanu, Gheorghe ; Pricop, Mihai. Managementul aprovizionarii si desfacerii. Ed. a 3-a rev. si ad. Bucuresti : Editura Economica, 2004;

Carstea, Gheorghe. Asigurarea si gestiunea resurselor materiale : marketingul aprovizionarii. Bucuresti : Editura Economica;

Dima, Ioan Constantin. Sistemul logisticii firmei. Bucuresti : Editura Tehnica, 1997;

Dima, Ioan Constantin, coord. ; Georgescu, T. Management logistic. Bucuresti : Editura Didactica si Pedagogica, 1996;

El-Soueidi, Elie. Logistica si importanta integrarii ei in afaceri. In :Tribuna economica, v. 17, nr. 20, 2006;Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate