Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
MARIMEA SI DINAMICA PROFITULUI


MARIMEA SI DINAMICA PROFITULUI


MARIMEA SI DINAMICA PROFITULUI

Marimea prf este variabila in timp si spatiu, putand fi determinata cu ajutorul a 2 indicatori:

masa profitului;

rata profitului.

Masa profitului reprezinta suma totala dobandita sub forma de profit de catre un agent economic, ramura sau economie nationala si se calculeaza ca diferenta intre pretul de vanzare si CTM sau, la nivelul intregii productii, ca diferenta intre incasarile totale si CT.Rata profitului se poate calcula in mai multe feluri :

a)      ca raport procentual intre masa prf si CA : = 100

b)      ca raport procentual intre masa prf si CT: = 100

c)      in functie de capitalul utilizat : = 100

d)      in functie de activele firmei : = 100

Rata prf este un indicator important pt evidentierea gradului de rentabilitate la nivel de produs, firma, ramura sau economie nationala. In functie de Rprf firmele se orienteaza in activitatile lor catre acele activitati economice in care pot realiza cea mai mare Rprf, fenomenul fiind cunoscut sub denumirea de migratie a capitalului, adica deplasarea capitalului spre acele activitati unde Rprf este cea mai mare.

Migratia capitalului prezinta anumite limite determinate de :

dificultatea de a migra dintr-o ramura in alta;

limitele capitalurilor disponibile care pot migra;

monopolul tehnologic si natural de care dispun anumite firme.

Marimea masei profitului depinde de urmatorii factori :

productivitatea fdp, care influenteaza rezultatele obtinute;

nivelul pretului de vanzare si al CTM

volumul, structura si calitatea productiei

viteza de rotatie a capitalului, care se poate exprima fie prin nr de rotatii pe care le realizeaza capitalul intr-o anumita perioada de timp, fie prin durata unei rotatii;

Circuitul capitalului reprezinta parcurgerea de catre capital a celor 3 stadii : aprovizionare, producere, desfacere. Rotatia capitalului este circuitul capitalului vazut in ciclul neintrerupt al derularii sale. Timpul necesar parcurgerii unui circuit complet reprezinta timpul de rotatie sau durata de rotatie a capitalului. Cu cat acest timp este mai mic, cu atat viteza de rotatie este mai mare. Viteza de rotatie a capitalului este influentata de structura capitalului, adica de ponderea capitalului fix si cea a capitalului circulant , de economisirea mijloacelor de munca, de folosirea unor inlocuitori mai ieftini sau cu randament mai mare, a si de timpul de productie si de timpul de circulatie.

modul cum se imparte valoarea bunurilor realizate intre posesorii de fdp. Cu cat celelalte venituri fundamentale din economie sunt mai mari, cu atat prf va fi mai mic, si invers.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate