Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Criza economica și situatia IMM-urile in 2010


Criza economica și situatia IMM-urile in 2010


Criza economica și situatia IMM-urile in 2010

"Situatia economica a IMM-urilor va continua sa se deterioreze si in 2010, manifestandu-se prin restructurari de personal si o contractie a pietei care va avea ca efect falimentul multor intreprinderi", a declarat Marian Petre Milut, prsedinte al Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR) in cadrul unei conferinte de presa. 

Potrivit unui sondaj realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman in perioada 19-23 octombrie 2009, intreprinzatorii romani sunt pesimisti in ceea ce priveste revenirea economiei romanesti in anul 2010. Astfel, peste 62% dintre cei 2.000 de manageri de IMM-uri, care au raspuns la intrebarile sondajului, sustin ca anul 2009 a insemnat o scadere a cifrei de afaceri fata de anul precedent. Dintre acestia, 37% spun ca cifra de afaceri a scazut cu peste 20% fata de 2008. Procentele dramatice de scadere a cifrei de afaceri au fost pentru cei mai multi manageri neanticipate in 2008, fapt care a dus si la o contractie foarte rapida a costurilor de personal si de productie. Lipsa unei previziuni asupra acestei contractii a profitabilitatii a dus la imposibilitatea multor firme de a-si onora angajamentele financiare stabilite prin bugetele din 2008. Astfel, 33% din managerii chestionati recunosc faptul ca inregistreaza restante la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat. Desi achitarea obligatiilor catre stat sau banci reprezinta o prioritate a antreprenorilor, 16% recunosc faptul ca sunt in imposibilitatea de a face fata acestor angajamente. In ceea ce priveste previziunile antreprenorilor pentru finalul anului trecut, acestea au fost impartite aproape egal intre optimism si pesimism. 35% dintre cei chestionati asteptau o crestere, acestia fiind cei care activeaza cu preponderenta in comert. Sarbatorilor de iarna erau asteptate de multi comercianti pentru a-si recupera pierderile acumulate pe parcursul anului. In tabara opusa sunt cei 30% dintre manageri de companii care activeaza in domeniul serviciilor si al constructiilor.Vicepresedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii crede ca exista suficiente masuri prin care guvernul poate sa ajute sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

Renuntarea la impozitul de 3% pentru micro-intreprinderi va aduce un val de falimente, estimeaza Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Vicepresedintele organizatiei, Florea Parvu a declarat ca nu multe IMM-uri vor putea sa plateasca impozit pe profit. Iar statul va avea de pierdut, pentru ca va scadea numarul contribuabililor.

Una dintre masurile anticriza la care s-a lucrat anul trecut, dar care nu a putut fi inca pusa in practica, este acordarea unui ajutor de minimis, in valoare de 500.000 de euro, firmelor care in 2009 au avut dificultati mari, dar care in octombrie 2008 nu aveau probleme financiare.

Banii ar fi folositi pentru achitarea de materii prime, relansarea productiei, iar 40% din ei pentru crearea de locuri de munca si investitii.
In afara acestui ajutor de minimis, autoritatile anuntau la finalul anului trecut ca un fond de 100 de milioane de euro a fost alocat pentru acordarea de ajutoare de minimis in valoare de maximum 200.000 de euro pentru IMM-uri care se confrunta cu dificultati. Pentru 2009, plafonul a fost de 20 de milioane de euro.
Ajutorul de minimis are si acordul Comisiei Europene si poate fi acordat de statul roman incepand cu anul in curs.

Schema de minimis trebuie aplicata in acest an

"Este absolut necesar sa se introduca in 2010 cu schema de minimis 500.000 de euro pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, pentru accesarea fondurilor structurale", spune presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), Maria Grapini[1].

In urma cu cateva zile, ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a intalnit cu reprezentantii mediului de afaceri pe mai multe teme, inclusiv cea legata de ajutorul de minimis.

La intalnire a participat si secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Maria Parcalabescu.
Cu aceasta ocazie ministrul Videanu i-a asigurat pe reprezentantii mediului de afaceri de intreaga sa disponibilitate si a echipei MECMA pentru un dialog permanent si eficient. Acest lucru va permite crearea unei strategii pe termen mediu si lung ce va urmari stabilirea de noi contacte comerciale, patrunderea pe noi piete, cresterea exporturilor si implicit a economiei romanesti. Maria Parcalabescu, secretar de stat in cadrul MECMA, a prezentat proiectul programului de actiuni avute in vedere de MECMA pentru promovarea exporturilor si a brandurilor romanesti in 2010[2].

Organizarea a trei misiuni economice in Shanghai (in timpul expozitiei mondiale de la Shanghai), precum si a unor conferinte in cele 8 regiuni ale tarii pentru eficientizarea comunicarii intre MECMA si mediul de afaceri se numara printre actiunile preconizate pentru 2010.

Unul dintre subiectele abordate in cadrul intalnirii a fost cooptarea si sprijinirea participarii firmelor romanesti la targurile si expozitiile internationale, precum si la misiunile economice ce urmeaza a fi organizate in anul 2010.
Reprezentantii mediului de afaceri au prezentat, in cadrul intalnirii, opinii privind participarea mai activa a firmelor romanesti la targuri, expozitii si misiuni economice in spatiul comunitar, dar si extracomunitar, cresterea ajutorului de minimis acordat IMM-urilor, participarea Romaniei la expozitia mondiala Shanghai 2010.

La inceputul acestui an s-a lansat si proiectul guvernamental "Strategia guvernamentala pentru dezvoltarea sectorului IMM, in perioada 2009-2013".

Proiectul elaborarii strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM, in perioada 2009-2013, costa 3.489.040 lei si urmeaza sa fie lansat in sase luni, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Maria Parcalabescu.

Proiectul trebuia initial sa fie lansat in urma cu un an, aprobarea acestuia intarziind din cauza ca nu fusesera parcurse toate etapele necesare.

'In cadrul proiectului, vor fi analizate modele de bune practici din state membre UE, vor fi elaborate studii si microstudii privind analizarea celor mai noi tendinte in domeniul planificarii strategice pentru sprijinirea IMM-urilor, in UE, situatia actuala a IMM-urilor din Romania, accesul intreprinderilor mici si mijlocii la finantare, precum si o analiza a sistemului educatiei antreprenoriale din Romania si a activitatilor de inovare in IMM', a declarat Maria Parcalabescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Proiectul in valoare de 3.489.040 lei este cofinantat 85% (2.965.684 lei) din Fondul Social European, iar restul de 15% (532.356 lei) este contributia beneficiarului.

Obiectivul general al proiectului este de a imbunatati capacitatea institutionala a ministerului, prin structurile cu responsabilitate in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, de a dezvolta proiecte strategice pentu evolutia sectorului IMM din Romania in directii prioritare pentru actualul stadiu de dezvoltare, a mai spus Parcalabesc.

Bibliografie

1. Balaceanu Cristina, Bentoiu Caludia, Margineanu Dragos - Economie, Ed. CH Beck, Bucuresti 2006

2. Badulescu Alina - Microeconomie, Ed. Expert, Bucuresti 2005

3. Balaceanu Cristina, Bentoiu Claudia, Margineanu Dragos - Microeconomie, Ed. ALL Beck, Bucuresti, 2006

4. Dinu Marin - Economia Romaniei. Intreprinderile mici si mijlocii, Ed. Economica, Bucuresti, 2006

5. Dutu Mihaela, Niculcea Silviu - Microeconomie, Ed. Independenta economica, Pitesti, 2007

6. Farrell C. Larry - Cum sa devii antreprenor, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2008

7.Gogoanta Constantin, Gogoanta Basarab - Microeconomie vol. I, Ed. Economica, Bucuresti 2004

8. Huidumac Catalin - Economie, Ed. Libertas Publishing, Bucuresti, 2008

9. Iovitu Mariana - Economie - microeconomie si macroeconomie (editia a-2-a), Ed. ASE, Bucuresti, 2006

10. Niculescu Cristian - Introducere in economie, Ed. Niculescu, Bucuresti, 2007

11. Oprescu Gheorghe - Microeconomie, Ed. Economica, Bucuresti, 2005

12. Popescu Constantin, Gavrila Ilie, Cicur Dumitru - Teorie economica generala Vol. I Microeconomie, Ed. ASE, Bucuresti 2008

Samuelson A. Paul, William D. Nordhaus - Economie, editia a XV-a , Ed. Teora, Bucuresti 2000

14. Stancu Stelian - Microeconomie, comportamentul agentilor economici, Ed. Economica, Bucuresti, 2006

15. Vranceanu Radu, Marc Guyot - Bazele microeconomiei intreprinderii, Ed. Polirom, Bucuresti, 2004

16. Walter S. Jamie - Marea putere a micii afaceri, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2008

17. *** Dictionar Macmillan de economie moderna , Ed. Codecs, Bucuresti 1999

18. *** Dictionar economic, Ed. Economica, Bucuresti, 2001

19. *** www.newschanel.ro

20.*** www.money.ro

21. *** www.informatiazilei.rowww.informatiazilei.ro

www.newschanel.ro

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate