Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Piete eficiente de capital


Piete eficiente de capital


Piete eficiente de capital

Adesea oamenii sunt surprinsi cat de mult conteaza o informatie economica pentru activitatea pietei de capital. Sunt surprinsi ca piata reactioneaza la informatia ca directorul marii intreprinderi X este de fapt fostul portar al intreprinderii, ca Fondul Proprietatii de Stat amana cu inca un an cotarea la bursa a principalelor companii ale tarii s.a.m.d.

In economie persista doua imagini simbolice ale pietei de capital. Una este cea a unui cazino unde speculatiile nu au nici o baza rationala, totul fiind o chestiune do noroc. Cealalta imagine este argumentata de teoria pietelor eficiente, potrivii careia pietele de valori mobiliare sunt un procesor sensibil de informatii care reactioneaza rapid la noile informatii pentru a ajusta corect preturile activelor financiare. Cea de a doua imagine recunoaste, ca si prima imagine, ca pretul actiunilor fluctueaza foarte mult, dar argumenteaza ca aceste fluctuatii constituie un raspuns corespunzator noilor informatii aparute.Actiunile sunt niste drepturi asupra dividendelor viitoare ale companiilor. Persoanele individuale si societatea omeneasca pretuiesc mai mult o firma:

a) cu cat mai mare este profitul ei si deci mai mari sunt dividendele pe care le plateste actionarilor;

b) cu cat mai redusa este valoarea factorului ei beta.

Companiile care merg bine cand toate celelalte sunt in depresiune economica, nu numai ca reduc riscul portofoliului in care sunt incluse actiunile lor, dar ele contribuie si la stabilizarea economiei; ele dau o productie mai mare, ofera noi locuri de munca si realizeaza profituri mai mari cand celelalte firme merg foarte prost. Daca actiunile companiilor cu un beta scazut inregistreaza un pret ridicat de vanzare, este usor pentru astfel de companii sa se extinda prin emiterea de noi actiuni de capital. Cu cat pretul actiunilor este mai mare, cu atat mai mari sume de bani poate colecta compania prin cotarea la bursa a unei noi emisiuni de actiuni de capital si cu atat mai probabil este ca ea sa investeasca in noi capacitati de productie finantate cu acesti bani. Pretul actiunilor ghideaza firmele cu adevarat bune sa-si investeas­ca fondurile atrase de pe piata financiara in proiectele lor de capital fizic. Companiile cu un venit mediu scazut pe actiune si cu un indice beta ridicat nu sunt pretuite nici de investitorii financiari de portofoliu si nici de catre societatea umana. Pretul scazut al actiunilor lor de capital le ingreuneaza incercarile de a lua bani de pe piata prin lansarea de noi actiuni de capital pentru a-si finanta extinderea activitatii si, in consecinta, vor tinde sa-si restranga activitatea.

De aceea, este foarte important care dintre cele doua imagini ale pietelor de capital este cea corecta sau cat este corect dintr-o imagine si cat din alta. Daca pretul actiunilor de capital reflecta corect perspectivele asupra marimii dividendelor si caracteristicilor de risc - imaginea pietei eficiente - o piata de capital liberalizata pentru cotarea intreprinderilor este esentiala in orientarea societatii umane cand aloca resursele disponibile desigur, limitate - catre firmele cu adevarat bune. Dar daca pretul actiunilor de capital la bursa este rezultatul unui joc de noroc, ca la ruleta unui cazino, firmele proaste pot fi orientate catre extinderea capacitatii doar pentru ca pretul actiunilor lor este ridicat. Mult depinde de felul in care este organizata piata de capital, daca "regulile de joc" dupa care functioneaza bursa nu sunt cumva ca cele de la ruleta" in loc sa aiba ca scop alocarea eficienta a resurselor in societatea umana.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate