Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Parteneriat local intre producatori si consumatori pentru o viata sanatoasa si o dezvoltare durabila


Parteneriat local intre producatori si consumatori pentru o viata sanatoasa si o dezvoltare durabila


Parteneriat local intre producatori si consumatori pentru o viata sanatoasa si o dezvoltare durabila

Ce presupune dezvoltarea unei structuri ASAT?

ASAT este un sistem de economie alternativa care are la baza o relatie de colaborare si incredere intre producatori si consumatori. Astfel cele doua parti, care pe o piata libera de cele mai multe ori nu se intalnesc, nu se cunosc si se ignora reciproc, au posibilitatea prin acest proiect sa se intalneasca - de fapt sunt provocati sa faca acest lucru. Producatorul nu va mai produce pentru niste fete necunoscute (de care ajunge sa nici nu-i mai pese), ci produce pentru Alina, care doreste sa aiba o sarcina sanatoasa, sau pentru Maria, care isi doreste produse sanatoase pentru cele doua fiice ale ei, cu care vine la ridicarea cosului s.a.m.d.Consumatorii care aleg acest sistem sunt interesati sa consume sanatos, si au disponibilitatea sa inteleaga in ce conditii putem avea pe masa produse sanatoase, cultivate in apropierea locului in care traim si nu la mii de kilometri. Astfel, acestia incheie un contract ferm cu producatorul pe perioada unui sezon agricol, contract care ii obliga ca in fiecare saptamana sa isi ridice produsele.

Este important sa avem in vedere ca produsele realizate in ferma nu sunt neaparat certificate bio, de catre organisme de specialitate. In cazul colaborarii noastre, consumatorii sunt cei care certifica nivelul de calitate al produselor. Astfel ca pe perioada contractului acestia pot realiza mai multe vizite la producator, vad in ce conditii se cultiva, care sunt substantele folosite. Transparenta totala de care producatorul trebuie sa dea dovada a convins pe multi consumatori si le-a crescut increderea in sistem.

De ce proiectul ASAT este un demers diferit, inovativ?

Proiectul ASAT este unul inovativ pentru ca aduce o data cu el problema responsabilitatii consumatorului. Si in Romania, tot mai multe persoane declara ca vor sa consume sanatos, vor un mediu mai curat, vor o viata mai sanatoasa, dar cred ca putini dintre noi ne punem problema ca toate acestea nu se pot obtine oricum. Este nevoie de un efort personal si de decizia de a-ti orienta propriile alegeri de consum spre aceste obiective.

Vreau sa consum responsabil..ce trebuie sa fac pentru a intra in sistemul ASAT?

Orice consumator care doreste sa devina partener in sistemul ASAT trebuie sa isi asume o serie de valori, in conformitate cu Charta ASAT:

 • imi asum in avans un angajament pentru o parte din productia consumatorului. Acest lucru inseamna ca voi incheia un contract cu producatorul, pe baza caruia acesta imi va furniza saptamanal cosul cu legume;
 • decid sa impart cu producatorul riscurile determinate de accidente naturale. In caz de calamitate naturala voi fi solidar cu agricultorul care imi produce hrana, si voi accepta ca produsele afectate de anumite calamitati sa imi fie inlocuite cu alte produse;
 • ma voi implica in distributia produselor alaturi de alti consumatori si voi promova proiectul in randul altor persoane, pentru a contribui la cresterea numarului de "consumatori responsabili".

Vreau sa produc responsabil..ce trebuie sa fac pentru a intra in sistemul ASAT?Orice producator care doreste sa devina partener in sistemul ASAT trebuie sa isi asume o serie de valori, in conformitate cu Charta ASAT:

 • ma angajez sa produc intr-un mod natural si sa asigur biodiversitatea legumelor, in vederea formarii unui cos cat mai diversificat si hranitor;
 • ma angajez sa realizez intr-un mod transparent calculul pentru cosul saptamanal si sa explic consumatorilor mei cum am obtinut pretul pentru un cos;
 • ma angajez ca nu voi folosi intermediari, astfel toate produsele pe care le veti gasi in cos sunt obtinute in gospodaria noastra (nu sunt achizitionate din alta parte);
 • ma angajez sa informez periodic consumatorii cu privire la situatia gospadariei mele, in ceea ce priveste variatia de cultura si alte modifoicari care apar.

De ce e importanta dezvoltarea acestui tip de proiect?

Principalele elemente care fac importanta si relevanta participarea consumatorilor la acest tip de demers sunt:

 • te ajuta sa iti procuri produse sanatoase, proaspet, de proximitate;
 • pretul de achizitie este unul care sa acopere costurile reale de productie (pentru a permite o dezvoltare sustenabila a gospodariei) iar pretul nu se modifica pe perioada intregului contract. Sistemul doreste sa iasa de sub aspectul speculativ al preturilor, asigurand o retributie echitabila pentru munca depusa de producator; creandu-se astfel premizele pentru mentinerea micilor producatori;
 • te ajuta sa obtii o disciplina alimentara si sa ai o alimentatie sanatoasa;
 • iti da un sentiment de bine atunci cand stii ca alegerea ta de consum este in beneficul unor persoane si nu este daunatoare mediului (adica esti un consumator mai responsabil).

Cine sunt producatorii? De unde vin ei?Primul contract a fost inceput cu un producator de legume si un producator de branza de oaie, ambii provin din Comuna Belint, aflata la o distanta de 50 de kilometri de Timisoara. Alegerea acestor producatori s-a facut pe baza unei evaluari realizate de catre colaboratorul francez al acestui proiect (Denise Vuillon, reprezentant al Retelei Internationale URGENCI). Aspectele avute in vederea evaluarii s-au referit la: capacitatea productiva, experienta si nu in ultimul rand transparenta producatorului si atasamentul acestuia de a trece la o cultura in totalitate naturala. De asemenea, producatorul de legume (Domnul Ioan Jivu) a avut posibiliatea de a face o vizita in Franta, unde a vazut personal cum functioneaza acest sistem.

Care au fost principalele rezultate ale primei editii?

Un rezultat important se refera la cresterea numarului de consumatori deserviti. In prima etapa a proiectului, am fost 3 familii care am avut incredere in sistem si am dorit sa devenim parte a acestuia. Pe parcursul celor 5 luni de contract din anul 2007 s-a ajuns la deservirea unui numar de 30 de familii (cosuri), deci aproximativ a unui numar de 100 de persoane din Timisoara. De asemenea, amintim cresterea constientizarii in randul consumatorilor cu privire la un consum natural si sanatos. "Acum, dupa ce am consumat aceste produse si mi-am adus aminte de gustul copilariei mele; organismul meu va refuza produse ameliorate.trebuie neaparat sa continuam" (Adi, consumator ASAT).Ca impact al dezvoltarii acestui proiect amintim decizia producatorului de a trece la o cultura in totalitate naturala, de a face noi investitii pentru a asigura diversitatea productiei sale, de a angaja 2 oameni permanent care sa il ajute in cadrul fermei (contribuind astfel la crearea unor noi locuri de munca). Toate aceste decizii au un impact covarsitor asupra activitatii producatorului, si implicit asupra intregii sale vieti. Este vorba de decizii foarte importante, investitii financiare semnificative. Este important ca si consumatorii sa cunoasca si sa inteleaga aceste aspecte, pentru ca este vorba despre o responsabilitate comuna pe care trebuie sa ne-o asumam. Daca acest mic producator agricol realizeaza o serie de investitii financiare si ulterior va intampina dificultati in ceea ce priveste comercializarea produselor naturale, supravietuirea lui este pusa sub semnul intrebarii iar consumatorii il vor pierde ca si producator de proximitate.. Si implicit accesul consumatorilor la produse naturale, proaspete va fi limitat.

Continutul cosului saptamanal pentru sezonul martie-octombrie 2009

Pentru sezonul 2009 a fost stabilita compozitia a doua tipuri de cosuri saptamanale: cosul mare (calculat pentru 3 adulti sau 2 adulti si 2 copii) si cosul mic (calculat pentru 2 adulti).

In anul 2009, preconizam ca prima distribuitie de legume sa se realizeze in perioada aprilie-mai. Costul cosului sapatamanal va fi calculat folosindu-se aceste preturi de referinta si va varia in functie de continutul cosului (numarul de produse care se vor gasi in cosul saptamanal).
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate