Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Fondul monetar international


Fondul monetar international


CAPITOLUL I

FONDUL MONETAR INTERNATIONAL

1.1 Aparitia Fondului Monetar International

Situatia dificila cu care se confruntau toate statele lumii dupa al doilea razboi mondial a impus organizarea de reuniuni internationale care sa gaseasca solutii in vederea relansarii economiei mondiale. Conferinta de la Bretton Woods sa desfasurat intre 1 si 22 iulie 1944 in statul New Hampshire din SUA la ea participand cateva mii de specialisti in probleme economice , politice si financiare reprezentanti ai 44 de tari.Aceasta conferinta a avut ca scop cautarea si prezentarea unor solutii pentru combaterea instabilitatii monetare , solutii de inlaturare a barierelor vamale excesive si a restrictiilor din comertul international; solutionarea acestor probleme viza un nou stil de viata economica internationala , care sa aiba la baza dezvoltarea schimburilor , a tranzactiilor si miscarea capitalului international in context multilateral.

Una dintre cele mai convenabile solutii a venit din partea lui Harry B. White , ministrul de finante al SUA, care propunea infiintarea unui "Fond Monetar International" constituit din aur si monede nationale care sa furnizeze tarilor membre , in schimbul monedei lor nationale , valuta straina necesara pentru realizarea tranzactiilor comerciale externe si pentru stabilirea echilibrului balantelor de plati. Astfel , prin acordurile incheiate Conferinta Monetara din iulie 1944 a prevazut infiintarea a 2 institutii: Fondul Monetar International (F.M.I) dupa solutia propusa de Harry B. White si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.I.R.D). In conformitate cu acordurile de la Bretton Woods , F.M.I urma sa detina rolul principal in cadrul noului sistem monetar international. Totodata sa facut precizarea ca o tara nu poate devenii membra a B.I.R.D atata timp cat nu este membra a F.M.I.

La 15 noiembrie 1947 , F.M.I a obtinut statutul de institutie specializata a O.N.U dupa ce Adunarea Generala a O.N.U a aprobat acordul incheiat de ECOSOC cu F.M.I , in conformitate cu Articolele 57 si 63 din Cartea Natiunilor Unite. Ca institutie specializata a sa O.N.U coordoneaza actiunile F.M.I prin consultari si recomandari , insa nu poate

3

intervenii direct in activitatea acesteia. Statutul initial al F.M.I cuprins in acordurile de la

Bretton Woods a fost modificat de doua ori: in 1969 prin adaugarea prevederilor referitoare la Drepturile Speciale de Tragere (primul amendament al statutului F.M.I) si in 1978 prin ratificarea Acordurilor de la Kingston (Jamaica) care au adus statutul initial importante modificari de fond (al doilea amendament). Numarul tarilor membre ale F.M.I a crescut rapid , de la 29 de tari in 1945 la 125 de tari in 1973 , la 151 de tari in 1989 , 181 tari membre in 1996 pentru ca in prezent sa numere 184 de tari.

F.M.I - o institutie globala

Pe masura ce puterea celor mai puternic industrializate state scadea acestea au incercat sa-si apere economiile prin cresterea restrictiilor asupra importurilor , prin restrictii in ceea ce priveste achizitia bunurilor de peste hotare si detinerea de moneda straina impusa cetatenilor. Dar aceste masuri nu au fost potrivite situatiei deoarece ele nu au facut decat sa ingreuneze comertul extern , sa micsoreze veniturile si sa creasca rata somajului. Astfel nivelul de trai in aceste state a intrat intr-un declin acut.

La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial statele aliate au inceput sa contureze planuri pentru a restaura ordinea in relatiile monetare internationale , astfel a luat nastere F.M.I. Obiectivele acestei institutii au fost aceleasi atunci cand a fost infiintata cu cele din perioada actuala. Din aceasta perioada sau constatat cresteri ale veniturilor fara precedent si cu toate ca beneficiile cresterii economice nu sau manifestat in mod egal pentru toate statele , majoritatea au cunoscut prosperitate care contrasteaza in mod special cu perioada in care au avut loc marile conflagratii. Obiectivele si rolul Fondului Monetar International au devenit din ce in ce mai importante si din simpla cauza a cresterii numarului de membrii. Acest numar de state membre a crescut de peste patru ori fata de initialul de 45 de state implicate in crearea lui , fapt ce reflecta obtinerea independentei politice a mai multor state in curs de dezvoltare si mai recent a colapsului blocului sovietic. Expansiunea numarul de state membre impreuna cu schimbarile petrecute in economia mondiala a obligat Fondul Monetar International sa se adapteze intr-o mare varietate de moduri pentru a continua sa serbeasca aceleasi scopuri in mod eficient.

4

Alaturi de F.M.I in 1944 a fost create (B.I.R.D) Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare cunoscuta si sub numele de Banca Mondiala , care a fost creata pentru dezvoltarea economic ape termen lung , incluzand finantarea proiectelor de infrastructura. In timp ce F.M.I este preocupata cu performanta si politicile financiare macroeconomice , B.I.R.D se ocupa cu dezvoltarea pe termen lung si solutii pentru eliminarea saraciei la nivel mondial.

Cand F.M.I si B.I.R.D au fost create se avea in vedere aparitia unei noi organizatii pentru a promova liberalizarea comertului international , desi a trebuit sa treaca mai bine de 50 de ani pana cand World Trade Organization sa fie infiintata (1995) , in anii precedenti problemele in materie de comert fiind rezolvate prin Acordul General cu privire la Tarife si Comert (A.G.T.T) . Astfel Fondul Monetar International este o organizatie a Natiunilor Unite infiintata prin tratatul din 1945 pentru a ajuta si imbunatatii sistemul economic mondial. Sediul F.M.I este localizat in Washington D.C si este condus de cele 184 de tari membre.

F.M.I este institutia centrala a sistemului monetar international - sistem de plata si rate de schimb intre monedele internationale ce permit desfasurarea afacerilor intre state diferite.

Obiectivele FMI sunt:

- Promovarea cooperarii pe plan financiar printr-o institutie care asigura baza mecanismului pentru consultatie si colaborare in priviinta problemelor monetare internationale.

- Facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international,si contributia la mentinerea unui nivel cat mai scazut al ratei somajului, cresterea venitului net si dezvoltarea resurselor productive ca obiectiv principal al politicii economice aplicate in tarile membre.

Promovarea stabilitatii ratelor de schimb si evitarea deprecierii

5

monedelor datorata schimbului de natura concurentiala.

-Asistenta in stabilirea unui sistem multilateral de plata,care ar elimina anumite restrictii care incetinesc intensificarea comertului international.

- De a da incredere tarilor membre prin accesul temporar la resursele proprii, deci asigurandu-le sansa de a corecta neajunsurile existente in balanta de plati, fara ca fara ca statele acestea sa fie nevoite sa recurga la masuri disructive fata de proprietatea nationala si internationala.

- In concordanta cu cele mentionate mai sus sa micsoreze durata si gradul de dezechilibru in balanta de plati a statelor membre.

Pentru realizarea acestor obiective FMI:

Monitorizeaza schimbarile si politicile economice si financiare in tarile membre si la nivel global,si asigura consultanta in acest domeniu tarilor membre, avand ca baza cei 50 de ani de experienta.Spre exemplu: anuala a economiei japoneze pentru anul 2000,FMI sfatuieste guvernul japonez sa sa stimuleze cresterea economica prin pastrarea nivelului scazut al ratei dobanzii, incurajand restructurarea corporatiilor si bancilor si promovand concurenta.

Acorda imprumuturi tarilor membre care au probleme in ajustarea balantei de plati,nu doar pentru a acorda ajutor financiar temporar, dar pentru a sustine ajustarea si reformare politicii economice , actiune indreptata spre eliminarea defectelor si problemelor existente.Spre exemplu: In timpul crizei financiare din Asia(1997-1998) FMI actioneaza rapid pentru a ajuta Koreea sa-si reformeze economia printr-un imprumut de 21 miliarde $. FMI isi concentreaza atentia in mod deosebit asupra politicilor macroeconomice - ceea

ce inseamna strategii referitoare la bugetul guvernului,managementul banilor si creditului, si rata de schimb - si a politicilor de sector financiar, incluzand supravegherea

bancilor si a altor institutii financiare. In plus FMI acorda atentie binemeritata politicilor structurale care sunt capabile sa afecteze in masura destul de mare performantele la nivel macroeconomic - ceea ce include politica statala fata de piata muncii, care afecteaza rata somajului si cresterea sau scaderea nivelului salariului de baza.

6

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate