Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
ETAPELE PROCEDURII DE LEASING


ETAPELE PROCEDURII DE LEASING


ETAPELE PROCEDURII DE LEASING

In general, in derularea unui contract de leasing, sunt implicate, in diverse etape ale procesului de finantare, cel putin cinci parti: societatea de leasing, clientul sau utilizatorul final, furnizorul bunului achizitionat, banca finantatoare si, nu in ultimul rand, societate de asigurare.

Alegerea bunului si a furnizorului. In functie de necesitatile clientului, acesta decide atat asupra caracteristicilor bunului cat si asupra furnizorului.Toate detaliile legate de natura bunului (pret, caracteristici tehnice, amanunte privind livrarea, conditii de instalare si punere in functiune, in cazul echipamentelor) vor fi negociate de utilizator direct cu furnizorul ales, urmand a respecta in contractul de vanzare cumparare si in contractul de leasing, toate aspectele negociate.

Obtinerea ofertei si solicitarea de leasing Pe baza preturilor negociate cu furnizorul intocmeste o oferta generala de finantare, in care vor fi calculate, avansul, rata de leasing, valoarea asigurarii, etc. In urma transmiterii solicitarii de leasing, oferta transmisa initial poate suferi modificari in functie de clasa de risc in care se va incadra clientul. Analiza riscului are la baza atat documentele financiare puse la dispozitie de catre client (bilant, balanta, cont de profit si pierderi) cat si alte documente solicitate (chestionar de leasing, prezentarea activitatii companiei, business-plan, etc.).

Analiza si aprobarea solicitarii de leasing. Evaluarea solicitarii de leasing se realizeaza de catre specialisti intr-un interval de timp ce nu depaseste 48 ore. In functie de complexitatea proiectului supus finantarii, societatea de leasing poate solicita clientului informatii suplimentare referitoare la unele aspecte analizate, raspunsul final al evaluarii urmand a fi prelungit in functie de furnizarea informatiilor solicitate.

Incheierea contractului. In cazul unui raspuns afirmativ, se va incheia un contract de leasing, financiar sau operational, ce va include atat clauzele negociate de utilizator cu furnizorul bunului, cat si clauze specifice politicii societatii de leasing privitoare la modalitatea de plata a ratelor, asigurarea efectuarii platilor, etc.

Asigurarea generala a bunului.Bunul ce urmeaza a fi achizitionat urmeaza a fi asigurat de catre societatea de leasing, pe toata derularea contractului de leasing, in optiunea pentru toate riscurile, in conditiile stabilite cu societatea de asigurari si banca finantatoare, iar prima de asigurare va fi achitata de catre utilizator.

In cazul produselor provenite din import, prima de asigurare se va calcula la valoarea DDP a bunului.

Livrarea bunurilor. Obligatia livrarii bunurilor revine in intregime furnizorului, operatiunea fiind asistata de specialistii societatii de leasing

Conditiile si costurile finantarii. Pot obtine finantare pentru achizitionarea de bunuri in leasing atat persoane juridice, infiintate in baza Legii 31/1990 republicata, cat si persoane fizice sau persoane fizice autorizate.

Bunurile finantate pot fi noi, din import sau achizitionate de pe piata romaneasca, sau second-hand, caz in care se va efectua o evaluare suplimentara de catre specialistii societatii de leasing.

Pot fi finantate atat vehicule diverse (autoturisme, autoutilitare, microbuze) cat si echipamente medicale, telecomunicatii, tehnica de calcul, etc. Valoare bunurilor achizitionate va fi cuprinsa intre 3.000 euro si 100.000 euro.

Durata contractului de leasing poate varia intre 12 si 48 luni, in functie de necesitatile clientului si rezultatul analizei financiare.

Documentele necesare analizei. In functie de personalitatea juridica a solicitantului (persoana juridica, persoana fizica autorizata, persoana fizica) sunt necesare diferite tipuri de documente menite sa reliefeze bonitatea si capacitatea de plata a acestuia.

In principal, documentele solicitate sunt:

Cererea de Finantare sau Formularul de Comanda, documente tipizate;

Documente financiar-contabile (balante de verificare, bilantul contabiletc., care sa prezinte situatia financiara din ultimii doi ani de activitate;

Documentele juridice ale societatii care doreste sa achizisioneze un bun in sisitem de leasing (certificat de inregistrare, cod de identificare fiscala, certificat constatator, act constitutiv si acte aditionale daca este cazul, etc.)

Declaratie angajament a utilizatorului;

Factura proforma , cu o descriere detaliata a bunului si a caracteristicilor tehnice, a modalitatilor de plata si livrare, pretul si moneda de plata;

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate