Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
ANALIZA FINANCIARA - definire, scopuri si utilizatori


ANALIZA FINANCIARA - definire, scopuri si utilizatori


ANALIZA FINANCIARA - definire, scopuri si utilizatori

Necesitatea si utilitatea analizei financiare ca instrument de supraveghere a activitatii si performantelor intreprinderii se concretizeaza prin impactul complex si permanent asupra deciziilor privind optiunile in alocarea resurselor, dimensiunea alocarii, respectiv investirii si eficienta utilizarii lor in vederea asigurarii marjei concurentiale si a viabilitatii.

Analiza financiara este activitatea de diagnosticare a starii de performanta financiara a intreprinderii la incheierea exercitiului. Ea isi propune sa stabileasca punctele tari si punctele slabe ale gestiunii financiare, in vederea fundamentarii unei noi strategii de mentinere si dezvoltare intr-un mediu concurential22.

La inceput aceste informatii se refereau la o analiza sumara a solvabilitatii si la verificarea anumitor echilibre financiare, odata cu dezvoltarea si diversificarea agentilor economici precum si ca urmare a cresterii rolului bancilor si institutiilor financiare in economie, complexitatea analizei financiare creste23 .Analiza financiara reprezinta un ansamblu de concepte, tehnici si instrumente care asigura tratarea informatiilor interne si externe, in vederea formularii unor aprecieri pertinente referitoare la situatia unui agent economic, la nivelul si calitatea performantelor sale, la gradul de risc intr-un mediu concurential extrem de dinamic24.

Intr-o acceptie sintetica, analiza presupune reperarea simptomelor, a disfunctionalitatilor unei firme, cercetarea si analiza faptelor si responsabilitatilor, identificarea cauzelor disfunctionalitatilor, elaborarea unor programe de actiune prin a caror aplicare practica se asigura redresarea sau ameliorarea performantelor25.

Evolutia analizei financiare vizeaza adaptarea obiectivelor sale cerintelor diversilor utilizatori, in functie de aspectele specifice domeniului de interes. Principalii utilizatori ai analizei situatiilor financiare sunt: gestionarii, actionarii actuali si potentiali, creditorii, personalul intreprinderii, organele fiscale, analistii financiari. Aceste categorii de utilizatori pot adopta decizii privind: gestiunea intreprinderii, cumpararea sau vanzarea de titluri, acordarea sau refuzul unui credit, achizitia totala sau partiala a intreprinderii.

Finalitatea analizei financiare se concretizeaza in diagnosticuli financiar, parte a diagnosticului economico-financiar, orientata in special spre functiunea financiar-contabila a intreprinderii. Efectuata in interiorul intreprinderii - analiza interna - sau din exterior de catre organisme specializate, financiar-bancare, sau de specialisti independenti (analisti financiari) - analiza externa - conduce la diagnosticul financiar intern sau extern, cu obiective specifice diversilor utilizatori interni sau externi .

1. Analiza financiara si investitorii

Actionarii si consultantii acestora sunt interesati de performantele curente ale investitiei realizate si rezultatele privind rentabilitatea si performantele viitoare. De asemenea se intereseaza cum managementul controleaza si orienteaza resursele firmei in interesul lor.

Investitorii in obligatiuni au tinte diferite fata de cei care participa la capitalul social al firmei. Principalele aspecte urmarite de investitori sunt capacitatea de plata, adecvarea fluxului de lichiditati la nivelul indatorarii iar profilul financiar al ramurii reprezinta un indiciu important pentru estimarea riscului investitiei in obligatiuni emise de companii.

2. Analiza financiara si creditorii

Bancile si alti investitori sunt o categorie interesata in principal de monitorizarea capacitatii de plata si de gradul de indatorare al firmei. In momentul in care o banca finanteaza cu o mare parte din capital o anumita firma, este normal ca aceasta sa urmareasca si sa se implice in performantele managementului firmei astfel incat sa poata monitoriza si aprecia performantele obtinute de firma.

3. Analiza financiara si partenerii de afaceri

Furnizorii sunt interesati atat in dezvoltarea viitoare a afacerilor cu partenerii comerciali, cat si de securitatea financiara a clientilor lor. In anumite cazuri relatia dintre ofertant si client poate fi de natura speciala, de exemplu atunci cand cea mai mare parte din oferta companiei este directionata catre un singur client, analiza financiara a acestui client devine deosebit de importanta.

Clientii au cea mai relaxanta atitudine fata de parteneri desi ei nu scapa din vedere eventualele efecte negative ale problemelor financiare ale furnizorilor (scaderea calitatii, discontinuitatea in aprovizionare ca urmare a problemelor financiare etc.).

4. Analiza financiara si personalul intreprinderii

Angajatii si organizatiile sindicale se bazeaza in special pe siguranta locurilor de munca si negocierea salariilor. Ambele categorii au nevoie de informatii financiare la nivelul firmei dar  si la cel al ramurii pentru negocieri sau pentru a previziona niveluri viitoare ale somajului si ale salarizarii. In majoritatea statelor dezvoltate relatiile salariati-organizatii sindicale-patronat sunt deosebit de stranse si eficiente datorita faptului ca se bazeaza pe informatii economico-financiare la nivelul firmei, al ramurii si economiei nationale.

5. Analiza financiara si administratia fiscala

Fiscul asigura o parte importanta din venituri prin impozitarea firmelor (profit, valoare adaugata etc.). Din acest motiv, profilul financiar al industriilor din cadrul economiei nationale este util in stabilirea obiectivelor fiscale, precum si in comensurarea factorilor care influenteaza veniturile bugetare.

Guvernul si organizatiile cvasiguvernamentale trebuie sa formuleze politici economice, sa conduca economia si sa monitorizeze anumite zone economice. Unul dintre elementele care joaca un rol deosebit de important in realizarea obiectivelor sunt ratele financiare medii ale industriilor. Printr-o evaluare si analiza corecta si eficienta a informatiilor economico-financiare de la nivelul microeconomic, guvernul poate evalua corect sanatatea si performantele sectoarelor economice. De asemenea o atentie deosebita trebuie acordata si sectorului bancar, de asigurari precum si operatiilor care au un impact major asupra sanatatii financiare a economiei (privatizarea, nationalizarea, divizarea, fuziunea etc.). Toate acestea au un impact mai mare sau mai mic asupra economiei nationale si deci trebuie sa fie analizate ca atare.

Autoritatile locale au ca interes principal industriile care caracterizeaza zona pe care o administreaza, avand ca obiectiv principal asigurarea unor performante economico-financiare cat mai ridicate.

6. Analiza financiara si gestionarii:

Managementul firmei analizeaza si daca este cazul utilizeaza propriile rezultate si performante financiare raportand totul la situatiile existente in economie si la principalii concurenti, pentru a-si stabili cu precizie pozitia si modalitatile de actiune. Monitorizarea evolutiei si performantelor ramurii influenteaza nivelul, marimea si momentul investitiilor, politica de cercetare-dezvoltare, politica de marketing-promovare etc.

Managementul trebuie sa fie intotdeauna acela care sa asigure expansiunea firmei pe cele mai bune si eficiente cai de dezvoltare si promovare.

Organizatiile profesionale au drept scop sa reduca interferentele statului in activitatile profitabile. Sunt organisme care se autoregleaza si care pot castiga incredere importanta publicului, dar in cele mai multe cazuri beneficiaza de o putere de influenta redusa.

7. Analiza financiara si analistul financiar

Analistii si consultantii se regasesc fie ca firme de consultanta pentru furnizorii de capital, fie ca agenti de rating care produc si furnizeaza informatii economico-financiare. Aceasta categorie este cea care intelege cel mai bine importanta existentei si utilizarii profilului financiar al ramurii.

In lucrarea "Analiza situatiei financiare a agentilor economici", coordonata de profesor universitar doctor Ioan Mihai de la Universitatea de Vest Timisoara, se arata ca "in ultimul timp importanta analizei financiare este amplificata de numeroasele solicitari, de un grad mare de sinteza, generat in special de:

necesitatea informatiilor financiare prelucrate pentru imbunatatirea gestionarii intreprinderii si luarii deciziilor de participare pe piata financiara;

dezvoltarea si diversificarea pietei financiare;

restructurarea intreprinderilor si privatizarea acestora;

posibilitatea achizitionarii de titluri emise de catre alte intreprinderi;

interesul pentru studiul celorlalti parteneri si in special al concurentilor;

necesitatea informarii actualilor si potentialilor actionari despre performantele intreprinderii".

Instrumentele analizei financiare sunt orientate spre viitor, in timp ce instrumentele analizei contabile vizeaza cunoasterea trecutului. Sursa de date pentru analiza financiara o constituie documentele contabile de sinteza: bilantul, contul de profit si pierdere si anexa la bilant.I. Stancu - Finante, Editura Economica, Bucuresti, 1997

I. Mihai - Analiza economico-financiara, Editura Marineasa, Timisoara, 1999

M. Niculescu  - Diagnostic global strategic, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 1999

D. Margulescu, S. Margulescu , C. Caruntu - Analiza economico-financiara a intreprinderii, Editura Hermes, Bucuresti, 1999

I. Batrancea  - Analiza financiara, Editura Dacia, Cluj - Napoca, 2000

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate