Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
ECHILIBRUL PIETEI MUNCII


ECHILIBRUL PIETEI MUNCII


ECHILIBRUL PIETEI MUNCII

Piata muncii se afla in echilibru atunci cand Cde munca = O de munca , respectiv Ode locuri de munca = Cde locuri de munca.


S OL

S

E

Se

CL

O L Le L LPunctul E este punct de echilbru si este concomitent un punct de pe curba C de munca, reprezentand curba VmgL, si un punct pe curba O de munca, reprezentand nivelul de ocupare la diferite niveluri ale salariului. In concluzie, in echilibru S = valoarea WmgL = VmgL.

Daca Sr atinge un nivel superior celui de echilibru, C de munca va fi L1 in timp ce O de munca va fi L2. Drept urmare apare pe piata un exces de oferta de munca egal cu (L2-L1) ce da nastere somajului voluntar si reducerii salariilor spre nivelul de echilibru. Daca salariile scad la un nivel inferior celui de echilibru, pe piata apare un excedent de Cde munca, sub presiunea caruia salariile vor creste la nivelul salriului de echilibru.

In cadrul economiei insa nu exista un nivel unic al salariilorci, din contra, exista diferente salariale intre o munca si alta si chiar in cadrul aceluiasi gen de munca. Aceste diferente se datoreaza faputului ca pietele de munca nu sunt perfect concurentiale precum si existentei unor diferente intre WmgL ale diversilor salariati.

Diferenta intre salariul cel mai scazut si cel mai ridicat se numeste evantai salarial.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate