Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Diversificarea riscului portofoliului in conditiile corelarii venitului activelor de capital


Diversificarea riscului portofoliului in conditiile corelarii venitului activelor de capital


Diversificarea riscului portofoliului in conditiile corelarii venitului activelor de capital

Cand exista mai multe active riscante, investitorul poate sa reduca riscul intregului portofoliu fara a fi nevoit sa accepte un venit mai scazut. Ilustram aceasta posibilitate in tabelul nr. 8 a carui structura reface problema albinarului si a modistei studiata mai inainte. Avem aici doua active riscante: actiuni in chimie si actiuni in turism. Fiecare are cate doua posibilitati de venit pe actiune, 50.000 lei daca firma merge bine si 10.000 lei venit pe actiune daca firma merge prost. Fiecare dintre cele doua industrii are 50% sanse de conjunctura buna si 50% sanse de conjunctura proasta. In fine, presupunem ca venitul de pe urma actiunilor celor doua firme este complet independent unul de altul. Conjunctura buna pentru firma de chimie nu are nici o legatura cu conjunctura buna sau proasta din turism.

Un investitor are 2 milioane lei de investit, iar o actiune in chimie, respectiv una in turism, costa fiecare cate 10.000 lei. Care portofoliu i-ar da investitorului cea mai buna combinatie risc-venit? Mai intai, sa observam ca ambele tipuri de actiuni au aceleasi caracteristici definitorii: aceeasi dispersie a venitului si aceleasi sanse de risc, adica investitorului ii este indiferent daca va cumpara numai actiuni in chimie sau numai actiuni in turism. Dar investitorul are nevoie sa-si reduca riscul si o poate face prin diversificarea portofoliului.Diversificarea portofoliului este strategia de reducere a riscului prin unificarea riscului mai multor active al caror venit individual este independent unul de altul.

Diversificarea portofoliului inseamna "sa nu punem toate ouale intr-un singur cos" . Sa presupunem ca investitorul cumpara numai un singur fel de actiuni. Cumparand actiuni de cele 2 milioane lei, el va avea 50% sanse de a castiga 10 milioane lei si 50% sanse de a castiga 2 milioane lei. Totul depinde de felul in care va merge compania in care va investi toti banii. Venitul mediu este de 6 milioane lei, dar venitul efectiv poate fi ori 2 milioane lei, ori 10 milioane lei. Tabelul nr. 8 ne arata rezultatul venitului dintr-un portofoliu diversificat cu fractiuni egale din cele doua tipuri de actiuni. Daca ambele firme merg bine, investitorul va face un venit de 10 milioane lei, dar aceasta inseamna doar 25% din sansele totale.

Tabelul nr.

Venitul rezultat dintr-un portofoliu diversificat

(in milioane lei)

Turism

Conjunctura buna

Conjunctura proasta

Chimie

Conjunctura buna

Conjunctura proasta

Exista 50% sanse ca firma de chimie sa mearga bine, dar deoarece veniturile de pe urma actiunilor celor doua firme sunt independente unul de altul, exista numai jumatate din aceste sanse ca, in acelasi timp sa mearga bine si firma din turism si firma din chimie. In mod similar, exista doar 25% sanse ca ambele firme sa mearga prost in acelasi timp. De asemenea, exista 25% sanse ca numai o firma sa mearga bine, iar cealalta sa mearga prost. Venitul adus de cele 4 variante de portofoliu are, in fiecare caz, cate 25% sanse de realizare.

Venitul mediu la portofoliu este acelasi, de 6 milioane lei, exact ca atunci cand investitorul ar tine banii intr-un portofoliu nediversificat format dintr-un singur tip de actiune de capital, dar cumparand in mod egal actiuni din cele doua tipuri, variabilitatea riscului portofoliului s-a redus foarte mult. In locul unor sanse de 50%-50% de a obtine 2 milioane lei sau 10 milioane lei, investitorul are sanse de numai 25% de a obtine unul din veniturile extreme (2 milioane lei sau 10 milioane lei) si 50% sanse de a obtine un venit mediu de 6 milioane lei. Sintetizand, in loc de un risc cu 50% sanse de a obtine 10 milioane lei si 50% sanse de a obtine 2 milioane lei, riscul s-a redus la 50% sanse de a obtine 6 milioane lei, 25% sanse de a obtine 10 milioane lei si 25% sanse de a obtine 2 milioane lei.

Am vazut mai inainte, in cazul societatilor de asigurari, ca marind numarul tipurilor, de active unificate in alcatuirea portofoliului scade riscul total al portofoliului. Figura nr. 3 ne arata legatura tipica dintre riscul total al portofoliului si numarul activelor independente unificate in portofoliu. Figura ne arata nu numai ca riscul portofoliului scade o data cu cresterea numarului activelor, dar si ca cea mai mare parte a reducerii riscului are loc la inceputul diversificarii. Cu cat diversificarea avanseaza, reducerea marginala a riscului este mai mica, pana inceteaza aproape complet. Chiar si cateva tipuri de active reduc foarte mult riscul. La fel se intampla si in alte domenii. Soferii isi reduc foarte mult riscul pe acest principiu. Ei cara in masina doar o anvelopa de rezerva si nu 5 sau 6. Daca ar cara 2 roti de rezerva, ar fi aproape siguri ca vor face fata oricarei pene de cauciuc.

Figura nr.

Reducerea riscului prin diversificarea portofoliului


Nota Gradul total de risc al portofoliului, respectiv variabilitatca venitului sau total poate fi redusa prin diversificare, dar re­ducerea riscului se incetineste pe masura cresterii diversifi­carii.

Deoarece pe pietele de capital este mult mai scump sa cumperi pachete de peste 100 sau 1.000 actiuni, investitorii mici, care nu-si pot permite achizitii de pachete de actiuni in cantitati mari, isi alcatuiesc portofolii diversificate din cate 10 actiuni dife­rite. Ei vor obtine avantaje mari din diversificarea portofoliului, nefiind nevoiti sa cumpere prea multe tipuri de actiuni in acelasi timp.

Oamenii cu aversiune mare la risc si care vor totusi sa-si plaseze sume mai mari de bani in actiuni, cumpara mai degraba actiuni de participare la un fond mutual (mutual fund, in engl.) sau la un fond comun de investitii (unit trust, in engl.) care sunt fonduri de investitii de portofoliu conduse profesional si care cumpara mari cantitati de actiuni diferite si apoi vand cu amanuntul micilor investitori propriile actiuni reprezentand cote parti din portofoliul lor total de active financiare.

Unificarea riscului mai multor active riscante este posibila deoarece venitul lor este independent unul de altul. Cand venitul diferitelor active se modifica in acelasi timp, economistii spun ca venitul acelor active este corelat. Cand venitul a doua active se misca in aceeasi directie, spunem ca ele au o corelare pozitiva. De exemplu, o expansiune generala a economiei va insemna o con­junctura buna pentru actiunile de capital la companiile turistice si la companiile de alimente, deopotriva. Daca venitul tinde sa se miste in directie contrara, spunem ca activele au o corelare negativa. De exemplu, daca oamenii cumpara actiuni la minele de aur in timpul crizelor financiare, actiunile la companiile aurifere vor tinde sa creasca atunci cand actiunile la celelalte companii vor scadea si viceversa. Actiunile companiilor aurifere au o corelare negativa cu majoritatea celorlalte actiuni de capital.

Corelatiile pozitive si negative au implicatii diferite asupra efectului diversificarii portofoliului in scopul reducerii riscului. Sa presupunem ca actiunile din turism au o conjunctura buna atunci cand si actiunile companiilor de alimente au conjunctura buna si viceversa. A cumpara cate un pachet de actiuni de la fiecare este ca si cand ne-am plasa banii intr-un singur fel de actiune. O astfel de diversificare nu duce la nimic. Cand venitul este perfect corelat pozitiv, unificarea riscului nu functioneaza, tot asa cum nu functioneaza la societatile de asigurari in cazurile pe care ele le denumesc "acte ale Domnului".

Din contra, diversificarea are un succes spectaculos cand venitul are corelare negativa. Sa presupunem ca actiunile turistice merg bine numai cand actiunile bancare merg prost si viceversa, ele fiind perfect corelate negativ. Cumparand cate o actiune din fiecare tip, un investitor ar castiga fie 40.000 lei din actiunile turis­tice si 20.000 lei din actiunile bancare, fie 20.000 lei din actiunile turistice si 40.000 lei din cele bancare. La un portofoliu diversificat in mod egal cu cele doua tipuri de actiuni, el ar castiga 60.000 lei pe actiune, cu certitudine. El si-a inlaturat complet riscul prin diversificare, desi fiecare actiune pe care o detine este riscanta.

In practica insa, venitul la diferite actiuni de capital nu este niciodata perfect corelat, nici pozitiv, nici negativ. Unele actiuni tind sa se miste impreuna in aceeasi directie, iar altele tind sa varieze in directie opusa una alteia, dar venitul efectiv dat de doua tipuri de actiuni nu-si va pastra corelatia obisnuita de-a lungul timpului. De aceea, este imposibil sa alcatuim un portofoliu com­plet diversificat pentru a inlatura tot riscul. Dar directorii intelepti ai fondurilor de investitii cauta cu grija active care tind sa aiba o corelare negativa cu activele deja existente in portofoliul lor. Extinderea portofoliului pentru a include astfel de active va imbu­natati, in medie, caracteristicile de risc pe ansamblul portofoliului.James Tobin de la Universitatea Yale (laureat in 1981 al premiului Nobel) caruia ii apartine conceptul de diversificare a portofoliului, caracterizand esenta conceptului, a spus ca nu este intelept sa-ti tii toate ouale in acelasi cos.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate