Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Analiza diagnostic a activelor circulante de exploatare ca resursa materiala (stocuri)


Analiza diagnostic a activelor circulante de exploatare ca resursa materiala (stocuri)


Analiza diagnostic a activelor circulante de exploatare ca resursa materiala (stocuri)

Problema stocurilor are multiple laturi care in general sunt pe larg tratate in literatura de specialitate. Ele privesc procesul de formare cu referire la partida optima, intervalul optim intre doua aprovizionari si corespunzator costul stocarii.

Avand in vedere cele mentionate mai sus se releva modalitatile de caracterizare si respectiv diagnosticare sintetica a stocurilor ca active circulante de exploatare. În acest sens indicatorii sunt identici ca si in cazul mijloacelor fixe fiind vorba tot de o parte a capitalului economic, respectiv:

unde:  - stoc mediu.

În afara modelelor de corelatie diagnosticarea de tip factorial se realizeaza si prin modele multiplicative. De exemplu, se poate explica pe baza modelului . În ceea ce priveste profitul la 1 leu sau 1000 lei stocuri diagnosticul factorial s-ar prezenta astfel: .Efectele economico-financiare generate de utilizarea stocurilor,se formeaza sub incidenta:

constituirii ca intervale;

marimii optime;

consumurilor fizice pe unitatea de produs

Neintrarea la timp a tuturor materialelor repercuteaza asupra productiei, corespunzator cifrei de afaceri si prin aceasta afecteaza practic intreaga activitate economico-financiara a societatii.

Marimea stocurilor se reflecta in costurile stocarii care se preiau de costurile productiei si in ultima instanta afecteaza profitul cu toate consecintele legate de aceasta (dobanzile pentru credite greveaza direct profitul).

În ceea ce priveste consumurile pe unitatea de produs expresie a randamentului utilizarii materialelor acestea constituie nu numai o referinta de baza a cresterii profitabilitati, dar si o confirmare a capacitatii tehnologice a societatii,in general calitatii factorilor productiei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate