Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Certificarea si acreditarea in domeniul calitatii


Certificarea si acreditarea in domeniul calitatii


Certificarea si acreditarea in domeniul calitatii

Certificarea reprezinta o modalitate de atestare a conformitatii produselor, serviciilor, proceselor, sistemului calitatii unei intreprinderi, cu un referential prestabilit, atestare pe care o realizeaza un organism neutru, independent de producator si beneficiar, denumit organism de certificare.

Recunoasterea oficiala a competentei unui organism de certificare se realizeaza prin acreditare. Scopul principal al acreditarii este de a tine sub control organismele de certificare. Acest control poate fi exercitat direct de catre stat, sau de un organism care se ocupa de toate aspectele tehnice ale acreditarii.

Certificarea produselor ofera un avantaj comercial, contribuind la promovarea produselor. Ea reprezinta o dovada obiectiva ca sunt respectate caracteristicile de calitate mentionate in standardul (documentul normativ) de referinta, facilitand orientarea consumatorilor in alegerea produselor.Dovada conformitatii produselor poate fi sub forma unui certificat de conformitate, aunei marci de conformitate sau a unei licente acordate furnizorului produselor respective.

Certificatul de conformitate reprezinta un document ce indica existenta increderii adecvate ca un produs este in conformitate cu un anumit standard sau cu un alt document normativ.

Marca de conformitate este o marca protejata, aplicata sau emisa pe baza regulilor unui sistem de certificare, ce indica existenta increderii adecvate ca produsul in cauza este in conformitate cu un anumit standard, sau cu un alt document normativ.

Licenta este un document prin care organismul de certificare acorda unei persoane, sau unui organism dreptul de autiliza certificate sau marci de conformitate pentru produsele sale, in conformitate cu regulile schemei aferente de certificare.

Certificarea produselor presupune parcurgerea urmatoarelor etape: solicitarea certificarii pe baza unei cereri insotite de dosarul tehnic si de angajamentul intreprinderii privind respectarea cerintelor din reglementarea tehnica de referinta; instrumentarea dosarului de catre organismul de certificare si efectuarea unor incercari asupra produsului; efectuarea unui audit la intreprindere de catre organismul de certificare sau in numele acestuia; acordarea certificatului de conformitate si a dreptului de utilizare a marcii de conformitate; mentinerea dreptului de a detine certificatul sau marca de conformitate, pe baza autocontrolului fabricantului si a verificarilor periodice efectuate de organismul de certificare.

Certificarea sistemului calitatii unei intreprinderi se realizeaza atat in scopuri externe (publicitar, aliniere la diferite reglementari etc.) cat si in scopuri interne (realizarea obiectivelor stabilite, potrivit politicii intreprinderii in domeniul calitatii, motivarea personalului pentru imbunatatirea calitatii etc.). Dovada conformitatii cu standardul (documentul normativ) stabilit este certificatul sistemului calitatii.

Certificarea sistemelor calitatii presupune, de regula, parcurgerea urmatoarelor etape principale: pregatirea auditului de certificare; examinarea documentelor sistemului calitatii; efectuarea auditului de certificare; acordarea certificatului si supravegherea respectarii conditiilor certificarii.

Potrivit practicilor intalnite in multe tari, a fost instituit si in Romania sistemul certificarii conformitatii produselor si serviciilor cu standardele nationale de referinta. Certificarea conformitatii cu standardele romane este de doua tipuri: voluntara si obligatorie.Certificarea voluntara se efectueaza pentru produsele si serviciile realizate in conformitate cu standardele romane neobligatorii.

Certificarea obligatorie se efectueaza pentru produsele si serviciile realizate in conformitate cu standardele romane obligatorii, care se refera la protectia vietii si sanatatii, securitatea muncii si la protectia mediului inconjurator. Lista standardelor obligatorii este stabilita de Institutul Roman de Standardizare.

Certificarea conformitatii cu standardele romane de referinta presupune desfasurarea a trei categorii de activitati:

  • efectuarea incercarilor de laborator asupra produsului;
  • auditul procesului de fabricatie;
  • supravegherea mentinerii conformitatii cu standardele romane.

In vederea realizarii certificarii conformitatii, Institutul Roman de Standardizare a inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, marca "SR"  (pentru certificarea conformitatii cu standardele romane de referinta) si marca "SR - S" (o marca de securitate, utilizata pentru certificarea conformitatii cu standardele romane de securitate).

Titularii dreptului de utilizare a marcilor de conformitate cu standardele romane pot sa aplice aceste marci pe produse, pe ambalajele acestora, sau pe documentele referitoare la produsele si serviciile respective. De asemenea, au dreptul sa faca referiri la marcile de conformitate in contracte sau alte documente privind produsele sau serviciile certificate. Aceste marci pot fi utilizate in cadrul unor actiuni de publicitate, de promovare sau de informare in relatiile comerciale.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate