Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR PE TERMEN SCURT


ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR PE TERMEN SCURT


ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR PE TERMEN SCURT

Analiza echilibrului financiar pe termen scurt se realizeaza cu ajutorul necesarului de fond de rulment. Necesarul de fond de rulment(Nfr) reprezinta partea din activele ciclice ce trebuie finantate din surse stabile respectiv activele circulante care urmeaza sa fie finantate din surse stabile

Nfr= Active ciclice- Pasive ciclice

 
Daca necesarul de fond de rulment este pozitiv, el semnifica un surplus de nevoi temporale fata de resursele temporare posibil de mobilizat. Este o situatie benefica pentru firma daca este rezultatul politicii de investitii, cresterii vanzarilor, sau marirea duratei ciclului de fabricatie. Este o situatie nefavorabila pentru intreprindere un fond de rulment pozitiv daca este rezultatul unui decalaj nefavorabil intre incasarea creantelor si plata obligatiilor, sau a existentei unor stocuri fara miscare sau cu miscare lenta.

Daca necesarul de fond de rulment este negativ, el semnifica un surplus al resurselor temporare fata de nevoile temporare, in acest caz nevoia de fond de rulment negativa constituie o sursa temporara care nu trebuie finantata ci ea finanteaza fondul de rulment si trezoreria. Este o situatie favorabila pentru intreprindere existenta unui fond de rulment pozitiv daca este rezultatul accelerarii vitezei de rotatie a stocurilor si creantelo sau angajarea unor datorii cu termene de plata mai relaxate. Un necesar de fond de rulment negativ se considera ca fiind o situatie nefavorabila cand nu se datoreaza unor intreruperi temporare in aprovizionare si reinnoirea stocurilor sau in activitatea de exploatare

Evolutia necesarului de fond de rulment este influentata de cifra de afaceri, de durata ciclului de fabricatie, de modul de gestionare al creantelor si stocurilor, de modificarea preturilor la materii prime, materiale, combustibil, energie, etc., de modificarea nivelului datoriilor. Nivelul optim al necesarului de fond de rulment este de 15% din cifra de afaceri.

1 Analiza statica a necesarului de fond de rulment

Analiza statica a fondului de rulment se realizeaza cu ajutorul datelor din bilantul financiar (vezi anexa 2)

ANALIZA STATICA A NECESARULUI DE FOND DE RULMENT

Tabelul 1

Nr.

crt

Denumire

Formula

u.m

Perioada de analiza

Active circulante

Ac

mii lei

Disponibilitati banesti

Db

mii lei

Active ciclice

AC= Ac-Db

mii lei

Datorii pe termen scurt

Dts

mii lei

Credite pe termen scurt

Cts

mii lei

Pasive ciclice

PC=Dts-Cts

mii lei

Necesar de fond de rulment

Nfr=AC-PC

mii lei

Indice de crestere AC

Indice de crestere PC

Necesarul de fond de rulment inregistreaza in primul an o valoare pozitiva (3.873.175) ceea ce inseamna ca intreprinderea dispune de active circulante ce trebuie finantate din resurse permanente. In anul urmator indicatorul se depreciaza inregistrand o valoare negativa (-619.509) datorita cresterii mai rapide a pasivelor ciclice fata de activele ciclice (in special a datoriilor pe termen scurt care au crescut de aproape 2,5 ori fata de anul de baza) ceea ce inseamna ca pasivele curente finanteaza integral activele curente. In ultimul an de analiza Nfr inregistreaza o valoare pozitiva (219.305) aceasta insemnand ca intreprinderea dispune de active curente ce trebuie finantate din surse permanente (vezi tabelul 1). Cresterea Nfr se datoreaza cresterii mai rapide a activelor curente fata de pasivele curente.


Evolutia necesarului de fond de rulment


  3.873.175

Nfr

 
3.000.000


2.000.000

1.000.000

  219.305

  0

-619.509

-1.000.000


Fig. 1

2 Analiza dinamica a necesarului de fond de rulment

Analiza dinamica a necesarului de fond de rulment se realizeaza cu ajutorul datelor din bilantul functional (vezi anexa 2)

ANALIZA DINAMICA A NECESARULUI DE FOND DE RULMENT

Tabelul 2

Nr crt

Denumire

Formula

u.m

Perioada de analiza

Active circulante

Ac

mii lei

Disponibilitati banesti

Db

mii lei

Active ciclice

AC= Ac-Db

mii lei

Datorii pe termen scurt

Dts

mii lei

Credite pe termen scurt

Cts

mii lei

Pasive ciclice

PC=Dts-Cts

mii lei

Necesar de fond de rulment

Nfr=AC-PC

mii lei

Indice de crestere AC

Indice de crestere PC

Indice de crestere Nfr

Necesarul de fond de rulment calculat in varianta dinamica inregistreaza valori pozitive de-a lungul intregii perioade analizate (vezi tabelul 2) ceea ce inseamna ca intreprinderea dispune de active circulante ce trebuie finantate din surse permanente. In anul 1999, necesarul de fond de rulment a fost de 3.926.034 , in anul 2000 indicatorul a inregistrat o scadere (82.114) datorita cresterii mai rapide a pasivelor ciclice fata de activele ciclice ( in special datoriile pe termen scurt) iar in ultimul an indicatorul creste ajungand la valoarea de 2.960.791. (crestere datorata evolutiei mai rapide a activelor circulante fata de datoriile pe termen scurt)

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Economie


Comert
Finante banci
Merceologie


PREZENTAREA GENERALA A CATEGORIILOR ECONOMICE DE VENITURI, CHELTUIELI SI REZULATE
Cererea pietei pentru produsul A
DATORIA PUBLICA
Atitudinea individuala fata de risc; asigurarea riscului banesc
Renta funciara si pretul pamantului
INVESTITIILE IMOBILIARE
FIABILITATE. DEFINITII, RELATII DE BAZA
FUNDAMENTELE COMUNICARII ECONOMICE
INDUSTRIE
Fondul de rulment (capitalul de lucru)
termeni
contact

adauga