Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
INGRASAMINTELE CHIMICE - ACTIVITATEA PRIVIND EDUCATIA ECOLOGICA


INGRASAMINTELE CHIMICE - ACTIVITATEA PRIVIND EDUCATIA ECOLOGICAREFERAT LA CHIMIE PENTRU ACTIVITATEA PRIVIND EDUCATIA ECOLOGICA

INGRASAMINTELE CHIMICE FOLOSITOARE SAU NU?Plantele au nevoie pentru cresterea si dezvoltarea lor - pe langa caldura, lumina, apa si dioxid de carbon - de unele substante chimice care contin azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu etc. Aceste substante sunt absorbite de plante din pamant sub forma de solutii. Este deci necesar ca pamantul sa primeasca inapoi, intr-un fel sau altul, aceste substante, pentru ca el sa poata continua a hrani plantele. In caz contrar, productia ar scadea din ce in ce mai mult.

Reintoarcerea in sol a substantelor nutritive necesare cresterii si dezvoltarii plantelor se face cu ajutorul ingrasamintelor chimice naturale sau artificiale.

Sarurile naturale intrebuitate ca ingrasaminte agricole sunt: azotatul de sodiu NaNO (salpetru), azotatul de potasiu KNO (silitra), fosfatul de calciu Ca3(PO etc.

Datorita necesitatilor mari de ingrasaminte chimice, in agricultura se folosesc ingrasaminte chimice artificiale, obtinute in fabrica de produse chimice.

INGRASAMINTELE CHIMICE contin N, P, K, Ca

Azotul este necesar in perioada de crestere a planetelor; fosforul este necesar pentru formarea fructelor si semintelor; potasiul este necesar cresterii si dezvoltarii radacinilor, tulpinolor si frunzelor.

Ingrasamintele chimice artificiale sunt saruri de tip: azotat de amoniu NH NO , fosfat de amoniu (NH PO , clorura de potasiu KCl si altele.

Majoritatea ingrasamintelor se obtin prin reactii de neutralizare. De exemplu, azotatul de amoniu se obtine prin neutralizarea acidului azotic cu hidroxid de amoniu:

NH OH + HNO NH NO + H O

Alegerea ingrasamantului care urmeaza sa fie folosit depinde de natura solului si a plantelor care urmeaza sa fie cultivate. Daca solul are nevoie numai de azot, se utilizeaza ca ingrasamint azotatul de amoniu. Pe un astfel de sol se cultiva iarba utilizata pentru hrana animalelor erbivore. Frecvent se utilizeaza un ingrasamant format dintr-un amestec de azotat de amoniu, fosfat de amoniu si clorura de potasiu.

Utilizarea ingrasamintelor chimice artificiale prezinta si unele neajunsuri, mai ales in cazul in care acestea sunt utilizate in exces.

Dat. ploilor, ingrasamintele sunt antrenante in lacuri, rauri si chiar in mare, producand poluarea acestora. Prezenta acestor saruri conduce a dezvoltarea rapida a algelor, care formeaza un strat la suprafata apei si consuma tot oxigenul dezvoltat in apa, urmarea fiind moartea pestilor si a altor vietuitoare. In consecinta, este deosebit de important controlul calitatii apei, pentru a semnala si inlatura urmele de ingrasaminte aparute in ape.

BIBLIOGRAFIE:

Manual de chimie clasa a VIII-a,

autori: Sanda Fatu, Felicia si Cristina Stroe;

ED. CORINT


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate