Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Definitia si insusirile sistemului de agricultura


Definitia si insusirile sistemului de agricultura


Definitia si insusirile sistemului de agricultura

Diversele perioade de evolutie a omenirii au fost caracterizate de un anumit mod de agricultura prin care se obtinea hrana indispensabila. Caracteristicile fiecarui mod de productie alcatuiesc un sistem de agricultura prin care se intelege un complex de masuri organizatorice, pedo-ameliorative, agrofitotehnice, zootehnice si economice de utilizare a resurselor naturale si umane in vederea desfasurarii procesului de productie in agricultura. Complexitatea sistemului este determinata de conditiile naturale si socio-economice, de nivelul de dezvoltare a stiintei si tehnicii din epoca respectiva si se mareste odata cu evolutia societatii.

In mod obisnuit, denumirea sistemelor de agricultura se face dupa una din masurile (lucrarile) specifice pe care le include si, ca urmare, literatura de specialitate cuprinde un numar mai mare de astfel de sisteme. Dintre sistemele utilizate pe scara larga si care au dominat in anumite perioade, amintim sistemele de agricultura cu telina, cu parloaga, cu ogor altern, conventional, cu lucrari minime, sistemul de agricultura biologica si sistemul de agricultura durabila.Particularitatile sistemului de agricultura sunt: complexitatea, structura polimorfa, caracterul tridimensional, deschis si dinamic.

Complexitatea, asa cum am aratat mai sus, este legata de gradul de dezvoltare a tehnicii si stiintei precum si de conditiile socio-naturale.

Structura polimorfa a unui sistem de agricultura inseamna ca el cuprinde resursele minerale, organice (solul) si energetice, plantele si animalele folosite in procesul de productie si factorul uman.

Caraterul tridimensional al sistemelor de agricultura se refera la faptul ca actiunea sa se desfasoara dupa trei coordonate: economica, sociala si ecologica.

Faptul ca sistemul de agricultura este deschis inseamna ca face schimb de energie si informatie atat in interiorul lui cat si cu exteriorul iar faptul ca este dinamic se observa prin modificarea sistemelor de agricultura in timp.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate