Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Dovlecelul Patison (Cucurbita pepo, var. radiate Nois Fam. Cucurbitaceae)


Dovlecelul Patison (Cucurbita pepo, var. radiate Nois Fam. Cucurbitaceae)
Dovlecelul Patison (Cucurbita pepo, var. radiate Nois Fam. Cucurbitaceae)

Importanta culturii Patisonul se cultiva pentru fructele avand aceleasi intrebuinte cu dovlecelul comun, avand insa o caloare alimentara superioara.

Originea si raspandirea culturii. Provine din zona Americii tropicale ca dovlecelul comun si cultura este raspandita pe suprafete mai reduse, in majoritatea zonelor. La oi se cultiva de catre producatorii particulari datorita formei deosebite a fructului.

Particularitati biologie. Este o planta anuala, cu radacina pivotanta, ramificata. Tulpina are o lungime de 40-90cm. pana la 1 -1,5m, in functiede soi. Frunze sunt mari, petiolate, trilobite sau pentalobate. Flori asemanatoare cu cel de dovlecel. Fructele au forma caracteristica, discoidala, cu marginea ondulata.Primele fructe ajung la maturitatea de consum, dupa 3-5 zile de la deschiderea florii, respective 45-50 zile de vegetatie. Au culoare alb-verzuie iar la maturitatea fiziologica, alb-cenusie.

Relatiile cu factorii de vegetatie. Fata de temperautura, are cerinte asemanatoare cu dovlecelul. Plantele de patison suporta mai greu temperaturile ridicate, care determina stagnarea vegetatieisi reducerea productiei. Cerinte mari fata de lumina si umiditate si din aceasta cauza necesita udari repetate.

Tehnologia culturii. Pregatirea terenului se face ca pentru dovlecel. Cultura se infinteza prin semanat direct sau pe suprafete mici prin rasad. Pentru semanat direct sunt necesare 4-5 kg samanta/ha. Se seamana la distante de 70-80cm intre randuri si 50cm intre plante pe rand. Culturile se pot infinta din 15-20aprilie, in sudul si vestul tarii si din prima decada a lunii mai, in celelalte zone. Lucrarile de intretinere sunt asemanatoare cu cele de la dovlecel. Recoltarea fructelor incepe din luna iunie so poate continua pana in septembrie. Fructele se rec cand au 4-5cm diametru pentru conserve, pana la 8-12cm , pentru consum. Producerea semintelor se face dupa tehnologia prezentata la dovlecel.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate