Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Agricultura


Index » business » Agricultura
Bolile si daunatorii frecvent intalniti pe rasaduri si frunze de flori si legume


Bolile si daunatorii frecvent intalniti pe rasaduri si frunze de flori si legume


Bolile si daunatorii frecvent intalniti pe rasaduri si frunze de flori si legume


1. Caderea rasadurilor are ca simptome brunificarea si subtierea coletului plantutelor (plante nedezvoltate, abia iesite din samanta). Portiunea de deasupra radacinilor putrezeste si plantele mor. Ciuperca ataca aproape toate rasadurile atunci cand nu sunt corelate temperatura, umiditatea si aerisirea semanaturilor din spatiile inchise.


Pentru combatere folositi substante fungicide specifice (Captan, Captadin, Zineb, Ziram etc.) sau pe baza de Cu (zeama bordeleza, Turdacupral etc.).


Masurile de prevenire sunt: aerisirea periodica, temperatura constanta nu prea ridicata, umiditate moderata strict necesara, prafuirea solului la semanat cu cenusa sau carbune de lemn pisat, tratamente repetate cu fungicide.
2. Rugina este o ciuperca parazita cu aspect prafos sau fin - granulat, de culoare galben-oranj, ce se observa pe lujerii unor arbusti neingrijiti, cum ar fi trandafirii urcatori netaiati mai multi ani. Uneori apare si pe partea dorsala a frunzelor trecand neobservata (menta). Pentru combatere folositi fungicide ca Saprol, Trimidal, Bayleton, Derosal etc.


3. Fainarea se manifesta prin aparitia unui miceliu sub forma unui praf alb sau alb-galbui pe frunze sau varfuri tinere de ramuri, pe bobocii florali (aspect fainos). Ciuperca ataca o mare varietate de specii: trandafiri, begonii, regina-noptii, arbusti fructiferi, vita-de-vie, castraveti, ardei, vinete etc. Unele specii sunt mai rezistente la aceasta boala.


O combateti eficient cu substante fungicide, de exemplu: Tilt, Saprol, Fundazol, Sulf muiabil.


4. Fumagina este o alta ciuperca parazita cu aspect negru-prafos - carbonizat ce se instaleaza pe frunzele si pe lastarii atacati de insecte (paduchi, musculita alba etc.) si care se hraneste cu substantele zaharoase eliminate de acestea. Substanta lipicioasa aparuta pe frunze (excrementele insectelor) se acopera cu pudra carbonizata, iar tesuturile debilizate deja mor prin asfixiere.


Pentru combatere aplicati tratamente cu fungicide si spalati repetat cu apa.

Musculita alba de sera este o insecta minuscula cu zbor rapid intalnita in spatiile protejate (sere si solarii) neglijate, de unde se extinde vara si in exterior. Coloniile masive de oua, larve si adulti sunt devastatoare. Pe cat sunt de mici exemplarele, pe atat de mari sunt pagubele. Pe partea dorsala a frunzelor produc intepaturi numeroase hranindu-se cu seva acestora, care in timp se usuca. Sunt preferate speciile din familia Solanaceae-tomate, Datura, Solanum capsicorum, petunia, dar si trandafirul chinezesc, cala, muscatele cu flori mari, Alstroemeria, Coleus etc.


Scapati foarte greu de ele prin masuri combinate de reducere a temperaturii pana la limita suportabila de plante (stagneaza reproducerea musculitelor), aplicand totodata insecticide puternice si alternative, de exemplu: Regent, Actara, Karate.


5. Paduchele testos este o insecta periculoasa acoperita de un scut protector asemenea unei cruste. Se fixeaza pe ramuri in colonii masive, fiind totusi greu vizibila datorita culorii si formei confundabile cu scoarta lemnificata. Deseori ataca si frunzele pe partea dorsala de-a lungul nervurilor.


Furnicile, care se hranesc cu substante zaharoase eliminate, dar si cu larvele si ouale acestora, ne pot indica usor zona invadata prin frecventa cu care circula in numar mare spre sursa.


Paduchele testos il combateti cu insecticide puternice aplicate repetat, chiar si iarna in gradina daca invazia a fost considerabila in timpul verii. Folositi Regent, Karate, respectiv Ulei horticol, Oleo-ecalux, Carbetox etc.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate