Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
» PREZENTAREA IPOTEZELOR CE STAU LA BAZA PREVIZIUNILOR UNUI PLAN FINANCIAR


PREZENTAREA IPOTEZELOR CE STAU LA BAZA PREVIZIUNILOR UNUI PLAN FINANCIAR
PREZENTAREA IPOTEZELOR CE STAU LA BAZA PREVIZIUNILOR UNUI PLAN FINANCIAR

Ipotezele ce fundamenteaza previziunile activitatii companiei trebuie sa fie prezente clar si concis. Fara ele cifrele din situatiile financiare prognozate nu au nici o valoare, ele demonstrand de fapt modul in care se ajunge la rezultatele anticipate. Numai analizand cu atentie aceste ipoteze examinatorul va putea cantari validitatea proiectiilor financiare. Prin urmare, daca aceste ipoteze se clatina, planul financiar – ce este doar o dezvoltare a acestor ipoteze – se clatina si el.

In general, examinatorul nu va avea in privinta afacerii analizate aceeasi pregatire profesionala ca si autorul planului. De aceea, cifrele ce sunt pline de inteles pentru intrepinzator pot necesita explicatii suplimentare in aceasta sectiune de prezentare a ipotezelor de baza.

Un aspect principal al previziunilor il reprezinta consistenta interna a acestora. Proiectiile bilantului, contului de rezultat si a cash-flow-ului trebuie sa se raporteze la aceleasi ipoteze. Proiectiile financiare nu pot fi mai bune decat ipotezele pe care se fundamenteaza.
1 Modul de abordare a ipotezelor ce stau la baza previziunilor

In practica elaborarii planului de afaceri exista doua tipuri de abordare a problemei ipotezelor:

a) Abordarea directa presupune extrapolarea tendintelor din trecut in viitor. Spre exemplu, daca in trecut vanzarile au crescut (in cifre comparabile) cu 5% pe an se poate considera ca aceasta crestere va continua si in viitor. In aceasta situatie procentul respectiv va fi aplicat si:

- costului bunurilor vandute;

- cheltuielilor de vanzare;

- posturilor din bilant ce tin de activitatea efectiva si care permit acest lucru.

b) Abordarea sintetica va tine seama de modificarile anticipate in cadrul societatii, in cadrul industriei si in mediul macroeconomic. Abordarea sintetica este preferabila:

in cazul in care compania activeaza pe mai multe piete;

atunci cand compania sufera schimbari sau se extinde in mod constant.

2. Preturile de previzionare a situatiilor financiare

Cel mai important element ce caracterizeaza previziunile financiare e reprezentat de alegerea preturilor in care se vor estima elementele componente ale situatiilor financiare. Din acest punct de vedee in practica sunt utilizate doua tipuri de previziuni:

previziunea in termeni nominali (preturi curente)

previziunea in termeni reali (preturi constante)

Intocmirea previziunilor financiare are la baza evolutiile estimate ale costurilor de investitie, cheltuielilor de exploatare, si veniturilor, in termen constanti sau curenti. Deoarece pe parcursul derularii proiectului de investitii intervin modificari de preturi, acestea trebuie avute in vedere in efectuarea previziunilor, din cel putin trei motive:

pentru a se asigura acoperirea costurilor totale de investitii prin planul de finantare;

pentru a se anticipa corect evolutia finaciara a companiei finantate si viabilitatea proiectului de investitii ales;

pentru a demonstra examiantorului planului ca s-a abordat cu atentie aspectele importante ce caracterizeaza previziunile, inclusiv riscul de modificare a preturilor.

Initial, costurile si veniturile antrenate de investitie se estimeaza in preturi constante, preturile existente pe piata la momentul intocmirii previziunilor. Aplicand acestor preturi constante ratele estimate ale inflatiei, acestea se vor transforma in preturi curente. In urma acestei proceduri toate costurile de investitie vor fi exprimate in preturi curente deoarece in acest caz planul de finantare va fi intocmit astfel incat sa acopere valoarea investitiei exprimate in termeni curenti. Rata interna de rentabilitate financiara se poate calcula in termeni curenti sau reali.

In situatia unor relatii de afaceri cu firme din strainatate debitorul trebuie sa abordeze cu maxima atentie problema inflatiei in tara sa si in tarile principalilor parteneri externi. Daca diferentele sunt mici si se pot presupune cursuri de schimb constante in timp, atunci sarcina acestuia este simpla. In situatia Romaniei, unde rata inflatiei este mare si diferentele fata de alte state sunt consistente, evolutia cursului de schimb este imporanta si trebuie abordata ca atare[1].

3. Previziunea volumului vanzarilor

Vanzarea produselor sau serviciilor este singura activitatea a afacerii ce contribuie la profit, restul – la cheltuieli. Aceasta este prima ipoteza de previziune, deoarece previziunile asupra volumului vanzarilor constituie partea cea mai importanta a previziunii generale, ele stabilind volumul activitatii. Credibilitatea acestei prognoze este atat de importanta incat intreaga sectiune a planului de marketing poate fi dedicata argumentarii sale.

Estimarea vanzarilor se va face lunar in primul an si apoi in valori anuale pentru perioada urmatoare. Acest exercitiu e mai complex pentru afacerile noi decat pentru cele deja existente – care au deja date istorice pe care sa-si bazeze previziunile.

Pentru usurinta procesului de elaborare a previziunilr e recomandabil sa se raperteze la urmatoarele repere:

evolutia vanzarilor;

tendintele industriei respective;

cota de piata a companiei;

strategia de marketing urmarita.

Odata identificata aceasta ipoteza a palnificarii, cifra de afaceri anticipata va fi utilizata in:

analiza evolutiei activitatii;

determinarea necesarului de resurse suplimentare;planificarea necesarului de achizitii;

anticiparea unor surse de finantare complementare.

In mod concret, volumul vanzarilor influenteaza o serie de alte elemente, cum ar fi:

o      costurile variabile – ce evolueaza in proportionalitate directa cu vanzarile;

o      costurile fixe – desi aceasta categorie de costuri nu evolueaza direct proportional cu vanzarile, totusi o crestere substantiala a cifrei de afaceri poate forta cresterea multor costuri fixe;

o      evolutia resurselor prezente, necesara secondarii sporului de activitate;

o      nevoia de a finanta cresterea stocurilor si creantelor ca urmare a cresterii vanzarilor;

o      capacitatea numerarului disponibil de a satisface necesitatile operationale curente, expansiunea activitatii, plata datoriilor etc.

Asadar, planificarea rezultatelor se bazeaza pe estimari. Inevitabil, o parte a ipotezelor pe care le luam in calcul la momentul planificarii se vor schimba. Ipotezele prezentate trebuie sa fie realiste. Previziunile nerealiste vor antrena angajarea de personal excesiv, cheltuieli promotionale crescute, achizitii de utilaje suplimentare – ceea ce inseamna bani pierduti.

In scopul identificarii unor ipoteze veridice in situatia unei afaceri deja existente, se recomanda fractionarea procesului analitic si parcurgerea urmatorilor pasi:

identificarea vanzarilor curente si a marjei brute, aceasta din urma in valoare nominala si procentuala din vanzari;

departajarea pe categorii de vanzari;

identificarea factorilor ce afecteaza vanzarile, si care pot fi de doua feluri:

interni

externi.

anticparea cifrei de afaceri pentru fiecare categorie, tinand cont de situatia curenta si influentele asteptate.

Schema 2. Procesul de previzionare analitica a vanzarilor

Prognoza vanzarilor se poate face in doua variante: fie in valori absolute, fie ca procentaj din vanzarile totale ale pietei respective.

In valori absolute – se prezinta vanzarile in unitati materiale, cresterile preconizate, preturile de vanzare, modificarile ce ar interveni in nivelul pretului.

Ca procentaj din vanzarile totale ale pietei respective – dupa estimarea valorii initiale, vanzarile se determina pe baza unui procent anume de crestere a cotei de piata de la o luna la alta, de la un an la altul, procent ce trebuie argumentat cu motive pertinete.

Pentru a vedea potentialul investitor unde se duc baniide initiere a afacerii se intocmeste un scurt tablou de alocari. Acest tablou este destul de general, categoriile de cheltuieli fiind largi, astfel incat categoria „Utilaje” poate include de la masini de forta pana la copiatoare de birou[2].Metodologia elaborarii studiului de fezabilitate, Serviciul Analiza, strategie, marketing, BRCE SA, Bucuresti, 1993

L. Joseph, R. Richard, A. Schmoke, Vital Business Secrets for New and Growing Companies, Dow Jones Irwin, Illinois, 1989, p. 118.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate