Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
» Mediul de afaceri sub influenta paradisurilor fiscale. Perspectiva companiilor de asigurari.


Mediul de afaceri sub influenta paradisurilor fiscale. Perspectiva companiilor de asigurari.
Mediul de afaceri sub influenta paradisurilor fiscale. Perspectiva companiilor de asigurari.

Referitor la industria asigurarilor, societatile de asigurare-reasigurare sunt de cele mai multe ori captive (adica sunt detinute sau controlate de o alta societate, avand drept scop principal acoperirea riscurilor pentru anumiti agenti economici si, in al doilea rand, efectuarea de operatii pe piata – practic, societati de autoasigurare oficializate). Serviciile oferite de acestea sunt diverse, la baza extinderii companiilor captive de asigurari stand motive cum ar fi: controlul direct al pragului de asigurare, extinderea productiei prin asigurare, imbunatatirea miscarii fondurilor si eficientei investitiilor, posibilitatea cresterii investitiilor, evitarea restrictiilor monetare, dar, inainte de toate evitarea impozitelor.

Companiile captive de asigurari constituie o categorie aparte a cumparatorilor de reasigurari care au cunoscut o dezvoltare deosebita in perioada postbelica, strans legata de formarea marilor companii industriale si comerciale.
Acestea reprezinta conform Dictionarului de asigurari[1] „companii create de o corporatie, pentru a acoperi toate sau parte dintre nevoile de asigurare ale companiei-mama; este cea mai sofisticata forma de autoasigurare. Compania captiva are proprii sai angajati si propriul management si este o companie subsidiara a unei companii sau a unui grup de companii indepedente, sau a unui grup de persoane specializate cu probleme de asigurare comune (captive cu mai multi „parinti”)”. De obicei, dar nu obligatoriu, captiva este inmatriculata si are sediul in aceste paradisuri fiscale.

Crearea de captive produce avantaje fiscale care nu pot fi obtinute in nici o alta forma de autoasigurare. De asemenea, primele sunt retinute pentru a acoperi daunele mici, fiind in acelasi timp disponibile pentru a fi investite pana cand sunt necesare pentru acoperirea daunelor. Unele captive au devenit asiguratori substantiali de riscuri ale tertilor, adica de riscuri pentru alti asigurati decat compania-mama (captiva de piata). Oricum majoritatea captivelor opereaza in pietele de reasigurare (accepta si cedeaza). Captivele care opereaza in afara tarii sunt si ele conduse de asiguratori, intermediari sau companii specializate de management in underwriting pentru a oferi facilitati de reasigurare.

Exista in prezent o varietate de captive, fiecare tip avand o denumire specifica:

Captiva pura;

Captiva senior;

Captiva de grup;

Captiva de credit si viata ;

Captiva detinuta de agenti;

Captiva cu mai multi parinti.

Dictionarul Webster le defineste drept 'companie detinuta sau controlata de o alta intreprindere al carei obiect de activitate este, in primul rand, acoperirea necesarului de asigurari si, in al doilea rand, efectuarea de operatiuni pe piata'. Alti autori le considera ca o forma de 'autoasigurare oficializata' sau 'companii de asigurari sau reasigurari detinute sau controlate de o societate, cu alta activitate decat de asigurari, create in principal pentru a asigura sau reasigura riscurile societatii­ mama sau ale filialelor acesteia.'Companii­le de asigurari, care dupa cum am precizat sunt de tip captiv, adica deservesc numai adevaratii proprietari ai acestora sau un grup restrans de persoane, pot fi clasificate si in felul urmator:

  • companii pur captive - isi asuma riscul provenit doar de la compania inrudita;
  • companii captive de asociatie sau reciproce - sunt posedate de un grup de companii comerciale sau industriale, in scopul de a furniza asigurari pentru toate companiile inrudite, care de obicei apartin aceluiasi domeniu de activitate;
  • companiile captive superioare - nu ofera numai asigurari pentru riscurile medicale sau polite de asigurari auto ale compa­niei inrudite, ci ofera asigurari si angajatilor;
  • companii active centrale de profituri - nu asigura numai afa­cerile companiei inrudite, ci accepta si alte tipuri de afaceri, pre­cum reasigurarea unor entitati neinrudite. O astfel de companie nu depinde doar de volumul de asigurari al companiei, ci cauta activ afacerile cu alte societati.

În ceea ce priveste cumparatorii de reasigurari, in aceasta categorie sunt cuprinse societatile de asigurare care cedeaza riscuri in reasigurare in schimbul platii primelor de reasigurare, devenind reasigurati. Concret, tipurile de companii pe care le intalnim pe piata reasigurarilor in aceasta calitate sunt: companiile de asigurari, companiile captive de asigurari, reasiguratori, companii de stat de asigurari si reasigurari, pool-uri de subscriptori.C. Bennett, Dictionar de asigurari, Editura Trei, Bucuresti, 2002

Gheorghe Caraiani, Zonele libere si paradisurile fiscale, Editura Lumina Lex, 1999, pag. 65.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate