Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
Descrierea mediului electronic de afaceri


Descrierea mediului electronic de afaceri


Descrierea mediului electronic de afaceri

E-business se traduce in limba romana prin 'afacere electronica' si se refera la organizarea tranzactiilor, comunicatiilor si informatiilor, precum si la planificarea si controlul unei afaceri, folosind intregul potential al tehnologiei informatiei.

Termenul de 'e-business' a fost utilizat pentru prima data de IBM pentru a defini utilizarea tehnologiilor Internet pentru imbunatatirea si transformarea proceselor cheie dintr-o afacere. In definisia data de IBM, e-business reprezinta o modalitate de 'acces securizat, flexibil si integrat pentru desfasurarea diferitelor afaceri prin combinarea proceselor si sistemelor care executa operatii de baza ale afacerilor cu cele ce fac posibila gasirea informatiilor pe Internet'.E-business reprezinta un nou mod de a face afaceri, un nou mod de a folosi tehnologia si un nou mod de creea companii. Nu mai este niciun secret pentru nimeni ca internetul a revolutionat lumea afacerilor, care este in permanenta schimbare incercand sa se adapteze la nevoile pietei digitale.

In conditiile in care Internetul a devenit parte integranta din societatea statelor dezvoltate, acest mediu nou nu putea sa scape atentiei comerciantilor. Creat initial pentru schimbul de informatii si pentru posta electronica, el a devenit cel mai dinamic mediu de afaceri.

Cele mai importante avantaje ale dezvoltarii unei afaceri electronice sunt:

1. Oportunitatea de a vinde si de a face cunoscute propriile produse la nivel global.

2. Comunicarea cu furnizorii si clientii firmei implica un nivel redus al costurilor si este mult mai eficienta.

3. Pentru a incepe o afacere online de succes, comparativ cu o afacere traditionala, ai nevoie de o investitie minima.

E-business reprezinta mai degraba o strategie in ceea ce priveste modul de a face afaceri, cea mai importanta componenta a sa fiind e-commerce (comertul electronic).

Comertul online (e-commerce) reprezinta vanzarea de produse si/sau servicii prin intermediul internetului. Nu trebuie inteles ca afacerile online se limiteaza doar la vanzarea diverselor produse si/sau servicii cu ajutorul internetului. O afacere electronica inseamna mult mai mult. Presupune mentinerea contactelor cu furnizorii, cu posibilii parteneri de afaceri, dar si cu clientii, promovarea produselor si/sau serviciilor oferite etc., toate folosind mijloacele electronice, cel mai raspandit fiind posta electronica (e-mailul).

Comertul online reprezinta o noua metoda de a face afaceri, fie ca este vorba despre extinderea, pe internet, a unei afaceri existente sau de incepere a unei afaceri doar in mediul virtual. Acest tip de afacere atrage din ce in ce mai multi adepti, foarte multi constientizand faptul ca acesta este comertul viitorului.

Desi comertul online ca si cel offline are la baza productivitatea si profesionalismul de care trebuie sa dea dovada echipa care conduce afacerea, pe langa acestea dezvoltarea unei afaceri prin intermediul Internetului (un e-business) presupune familiarizarea cu cateva particularitati. Astfel in cazul comertului electronic competitia este mult mai dura, punandu-se accentul foarte mult pe inovare.

In tara noastra, desi se fac progrese de la an la an, internetul nu este la fel de dezvoltat ca in alte tari, acest lucru reprezentand un mare dezavantaj (schimbarea conceptiei posibililor clienti despre achizitionarea produselor sau serviciilor cu ajutorul calculatorului). Pe de alta parte, acest lucru poate fi un mare avantaj.

Multe dintre afacerile online nu reusesc sa-si asigure succesul. Principala cauza o reprezinta tratarea superficiala a afacerilor online de catre cei care le dezvolta. Multi cred ca simpla prezenta online, cateva bannere publicate pe diverse site-uri, urmate apoi de o perioada de asteptare a clientilor, le asigura profitul. Realitatea demonstreaza ca o afacere online trebuie tratata cu toata seriozitatea, la fel ca orice alta afacere.

La fel ca in cazul afacerilor traditionale, trebuie sa existe un plan de afaceri foarte bine pus la punct si nu in ultimul rand trebuie sa fie si foarte realist si sa tina cont de caracteristicile comertului electronic.

Datorita ritmului continuu de crestere a utilizatorilor de internet, precum si datorita cresterii valorii tranzactiilor efectuate online, afacerile electronice sunt prezente in diverse domenii si se impart in diverse categorii, cele mai importante fiind:

e-commerce - comert electronic prin intermediul magazinelor online (www.amazon.com, www.dell.com, www.wallmart.com, www.emag.ro, www.dol.ro). Solutii de plata online (www.paypall.com, www.epayment.ro)

e-auctions - licitatii online (www.ebay.com, www.okazii.ro

e-banking - tranzactii bancare online (conturi, transferuri de bani, cecuri, plati, consultanta)

e-learning - invatamant online (www.brainbench.com, www.online-learning.com, www.cursurionline.ro)

e-directories - cataloage virtuale (www.yahoo.com, www.dmoz.org, www.paginiaurii.ro)

e-brokering - vanzarea si cumpararea de actiuni online

e-leasing - leasing online (www.leasing.ro)

e-gambling - jocuri de noroc online (www.gamebookers.com, www.partypoker.com)

e-working - firme virtual

e-mailing - posta electronica

e-marketing - promovarea online a produselor si/sau serviciilor

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate