Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Afaceri


Index » business » Afaceri
» ADMINISTRAREA AFACERILOR - PREZENTAREA COMPANIEI FLAMINGO COMPUTERS


ADMINISTRAREA AFACERILOR - PREZENTAREA COMPANIEI FLAMINGO COMPUTERS


ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI

FACULTATEA COMERTPREZENTAREA COMPANIEI

FLAMINGO COMPUTERS

PREZENTAREA COMPANIEI

A) Date generale

Firma s-a infiintat in anul 1994. Grupul Flamingo are 2000 de nagajati.

Sediul central se afla amplasat la intrarea in Bucuresti, in apropierea aeroportului International Bucuresti-Otopeni, avand 2,800mp.

Dispune de un parc auto de 70 autovehicule ale companiei, dintre care 40% pentru transportul de marfa. Are un depozit la granita: spatiu pentru depozitare si birouri de 1,000mp si o excelenta logistica in Zona Libera Giurgiu, pentru a facilita comunicarea pe plan extern. Alte depozite sunt: Depozitul central in Bucuresti-Otopeni de 2000 mp si depozite mai mici in fiecare filiala.

Compania are 9 filiale in Romania, 15 dealeri autorizati si 20 de magazine in Romania. Pe plan extern e compusa din 7 subsidiare in afara tarii: Bulgaria, Croatia, Olanda, Ungaria, Moldova, Macedonia si Yugoslavia.

Internet: pagini web pentru Romania, Bulgaria, Croatia, Olanda, Ungaria, Macedonia, Moldova si Yugoslavia

B) Din istoria companiei

Primii pasi

Activitate antreprenoriala

Dezvoltare rapida

Prima prezenta la IFABO Bucuresti

O mica retea de reselleri in Romania

Primul magazin in Bucuresti

Moment de rascruce

Crearea profilului de distribuitor

Extinderea retelei retail

45 de angajati

Dezvoltarea continua

Rol marcant pe piata romaneasca

Acorduri importante de distributie, cum ar fi cel cu Microsoft

Gama larga de produse distribuite

3 filiale in afara Bucurestiului

Noi Dimensiuni

Venit de 15.8milioane $

Noi filiale si o importanta retea de dealeri

'Top Romanian IT Retail Chain' conform IDG

Extinderea regionala

Venit de 23.5milioane $

Transformarea in societate pe actiuni si incorporarea Flamingo International

Depozit in Zona Libera Giurgiu

Subsidiare in Moldova si Bulgaria

Cucerirea Balcanilor

Venit de 30milioane $

Noi subsidiare in Croatia, Ungaria si Macedonia

Nou sediu central la intrarea in Bucuresti

Certificarea ISO 9001 a companiei

Noul model de distributie regionala

Venit estimat la 52milioane $

Prezenta importanta in majoritatea tarilor din regiune

Noi subsidiare in Olanda si Yugoslavia

Consolidarea pozitiei de leader in Romania

Continuarea extinderii retelei retail in Romania

Prima participare ca expozant la CeBIT

C) Departamentele companiei (organigrama)

Compania este structurata pe o serie completa de departamente:

Sales, Marketing, Product Management, Human Resources, Operations, Import-Export, Purchase, Finance, Accounting, Retail, OEM, Technical, RMA, Service, Admin, Legal, MIS, ISP

Sefii acestor departamente se subordoneaza direct unuia dintre cei doi Top Manageri, realizindu-se astfel un scurt si eficient lant decizional.

Echipe noi si puternice au fost organizate incepand cu anul trecut: Divizia Disti este echipa care coordoneaza intreaga activitate de distributie a companiei in Romania.

Divizia Retail este echipa ce coordoneaza toate activitatile retelei de retail din Romania. Din totalul angajatilor, un procent important il reprezinta cei din Divizia Retail, datorita necesarului mare de resurse umane din acest domeniu.

Divizia Intl este echipa de coordonare a activitatilor companiei din afara tarii, incluzand toate subsidiarele, noile subsidiare in dezvoltare si orice alta activitate referitoare la vanzarile internationale.

Divizia Purchase este formata dintr-o echipa omogena, avand un suport important din partea departamentelor de marketing, product management si RMA. Prin prisma modelului business-ului complex al companiei, aceste noi departamente ale companiei reprezinta o cale optima de a asigura atingerea scopurilor si obiectivelor companiei.

Compania 'se muta pe web' treptat, pe masura ce proiectul portalului intern al companiei progreseaza, avand deja cateva pagini tip B2E active

Elementele cheie ale succesului companiei sunt:

☻ Abilitatea de a genera o ampla strategie de marketing

☻ Politica financiara stricta, bazata pe reinvestirea profitului si cresterea numarului de angajati

☻ O atentie deosebita acordata resurselor umane, ca fiind cel mai important bun al companiei

C)   Prezentarea pietelor de desfacere

Distributia in Romania

PIB (Produsul Intern Brut): 39,6 miliarde $

Populatie: 22,4 milioane

PIB pe cap de locuitor: 1,770 $

Cresterea PIB: 3%

Inflatia: 30%

Media venitului lunar: 125$

PC-uri instalate: 500 000

PC-uri livrate anual: 100 000

Acces Internet: 175 000

Totalul cheltuielilor IT anuale: 250 000$

Anul infiintarii: Decembrie 1994

Personal: 300 oameni incluzand si alte activitati

Spatiu birouri: 2,800 mp.

Spatiu depozit: 2000mp.

Adresa: Calea Bucurestilor, nr.44-48, Otopeni, 71900, Romania

Tel.: +40-1-236.20.00

Fax: +40-1-236.20.04

E-mail: office@flamingo.ro

www.flamingo.ro

Unul dintre avantajele Flamingo fata de alti distribuitori din zona il reprezinta atentia deosebita pe care compania o acorda dezvoltarii regionale. In acest moment, in Romania, compania este prezenta, prin magazine proprii, in 10 judete ale tarii, incluzand Bucurestiul si, prin dealeri autorizati, in alte 15 judete.In tara are lant de 20 de magazine.

In celelalte judete ale tarii, Flamingo este prezenta fie prin parteneri puternici precum resellerii autorizati, fie isi propune sa-si imbunatateasca prezenta prin semnarea de noi acorduri cu firme de distributie din zona sau direct, prin deschiderea de filiale proprii.

Pe ansamblu, Flamingo acopera astazi fie direct, fie indirect, toate pietele regionale IT importante, din toata tara. Exista mai multe grade de acoperire, acestea depinzand in principal de piata locala si de tipul parteneriatului stabilit. In ceea ce priveste planurile pentru anul 2002, cel putin 6 noi judete ar trebui sa-si mareasca volumul vanzarilor.

Dealeri si alti parteneri Flamingo autorizati au avantaje competitive semnificative, acordate de Flamingo pentru pietele lor locale, cum ar fi: suportul de marketing, aparitia in toate cataloagele si materialele publicitare Flamingo sau participarea la promotiile special organizate si finantate de Flamingo. De asemenea, relatiile cu Flamingo ofera adevarate parghii pentru dealerii locali.

Distributia in Europa

Flamingo Computers si-a inceput activitatea in Romania, cea mai mare tara din Balcani. Cand afacerea a devenit suficient de solida pe piata nationala, a devenit evident faptul ca oportunitati suplimentare puteau fi exploatate pe pietele IT vecine.

Flamingo adunase experienta in relatia cu vendorii, dezvoltand un concept logistic si gestionand o retea eficienta de distributie pentru aceasta regiune specifica a Europei, astfel incat era timpul sa se extinda.

Printr-o abordare consecventa, compania a pregatit conditiile pentru o expansiune de success a afacerilor in afara Romaniei:

Ianuarie 1999 Flamingo Computers isi schimba structura si devine o societate pe actiuni sub numele de Flamingo Computers SA, obtinand astfel acces potential catre noi oportunitati de dezvoltare:

Iulie 1999, Flamingo International SA este instituita ca o companie geamana pentru Flamingo Computers SA, in ceea ce priveste structura actionariatului si a aparatului administrativ; aceasta companie nou infiintata are rolul de a asigura o legatura unica a grupului Flamingo cu vendorii si de a dirija intreaga activitate comerciala de distributie Flamingo in toata regiunea din afara Romaniei;

Octombrie 1999, centrul logistic din Zona Libera Giurgiu este finalizat iar Flamingo International incepe sa opereze numai din aceasta zona libera.

Incepand din 1999 si pana in 2000, compania a inaugurat un numar important de subsidiare in regiune: Bulgaria, Croatia, Ungaria, Macedonia, Moldova.

CeBIT 2000, colectivul de conducere a prezentat vendorilor Flamingo planurile de extindere, si a primit un suport semnificativ pentru acorduri regionale cu majoritatea dintre ei.

In prima jumatate a anului 2001, compania a inceput procedurile de incorporare a noilor subsidiare din Olanda si Yugoslavia, precum si studiul de piata pentru urmatorul subsidiar din Bosnia-Herzegovina.

CeBIT 2001, primul an in care Flamingo are propriul stand la acest mare eveniment IT, o excelenta ocazie de a stabili noi contacte cu toti potentialii clienti din tarile unde opereaza.

Iulie 2001, Flamingo Computers Holland B.V. a devenit operational, incluzand activitatile proprii Flamingo de logistica si depozitare in Olanda.

Q3 2001, proiectul pentru a doua etapa a centrului logistic Giurgiu va fi terminat, dubland capacitatea acestui depozit, situat in zona libera si, mai mult, spijinind actiunea de extindere a retelei de distributie a companiei in Europa de Est.

E) Prezentarea produselor comercializate

Astazi, principala activitate a companiei este distributia de produse IT.

Ca si celelalte activitati IT similare din regiune, Flamingo a inceput cu un model eterogen: combinarea distributiei cu asamblarile de PC-uri si activitatea de retail. Privind in urma la piata emergenta romaneasca, aceasta a fost o abordare eficienta si dezvaluie foarte bine succesul actual al firmei pe piata din Romania.

La momentul extinderii firmei, reteaua de distributie a reprezentat mijlocul si modelul pentru penetrarea noilor piete in Europa de Est si a celor alese in Vest. Se estimeaza deci ca de la raportul de 67% distributie versus 33% pentru celelalte activitati, criza va mari raportul in favoarea distributiei. Pronosticul pentru anul 2004 este ca mai mult de 80% din profitul total va proveni din activitatea de distributie, in Romania si in intreaga regiune.

Ramura de vanzare cu amanuntul (retail)

Acum cativa ani, IDG Romania a acordat companiei Flamingo un Premiu de Excelenta pentru lantul sau de magazine. Astazi, cu o retea de peste 20 de magazine, compania continua sa detina cea mai importanta retea de magazine IT din Romania.

Vanzarile retail ale companiei Flamingo raman o parte importanta a operatiunilor companiei in Romania, fiind prevazuta creasterea acestora cu pasi mari in anii urmatori. In jur de opt noi magazine sunt planificate a fi deschise in cursul acestui an, o parte dintre ele in Bucuresti si o alta parte in piete din Romania neacoperite inca de Flamingo, fiind posibil ca acest numar de noi magazine sa fie chiar depasit pana la sfarsitul anului.

Prin vanzarile retail se obtine o mai buna sensibilizare a clientului de IT atat fata de imaginea Flamingo cat si fata de cea a categoriilor de produse si brand-uri comercializate. In plus, vanzarile retail aduc un feedback constant si important cu privire la necesitatile reale ale clientilor.

Cel mai important magazin Flamingo Computers si cu siguranta cel mai mare magazin IT din Romania este supermarketul si magazinul Flamingo din Bucuresti Mall, cu un spatiu de vanzare de 250 m2. Bucuresti Mall a fost inaugurat in septembrie 1999 si a fost primul magazin de acest fel deschis in Romania. Urmand aceeasi strategie, Flamingo si-a extins operatiunile retail in Iasi, in anul 2000, cu o a doua prezenta de acest gen in magazinul de tip Mall din Iasi. Compania are de asemenea Internet Café-uri in fiecare dintre aceste centre Mall, ca parte a planului de diversificare a serviciilor oferite pietei cu amanuntul, marind astfel gradul de satisfacere a clientilor.

Producator de sisteme, marci inregistrate

Calitatea produselor, procesul de asamblare eficient, design-ul si gandirea inteligenta, au avut ca rezultat sisteme de inalta performanta si aprecierea deosebita a pietei locale pentru aceste sisteme, marci inregistrate Flamingo. Flamingo apare in majoritatea aprecierilor internationale privind piata PC romaneasca ca una dintre cele 3 firme locale OEM. In octombrie 2000, Flamingo Computers a primit certificatul ISO 9001 pentru intreaga activitate a companiei, inclusiv in design si asamblarea sistemelor PC.

De asemenea, compania a inceput recent o linie de asamblare pentru notebook-uri, intrand astfel in cea mai dinamica sectiune a pietei OEM de astazi.

F) Cifre si statistici

Veniturile totale

Compania continua sa-si mareasca veniturile intr-un ritm alert, an dupa an, mult mai rapid decat media industriei IT din Balcani. Marile investitii facute de catre companie in anul 2000, cum ar fi extinderea prin noi subsidiare in zona si inaugurarea noului sediu central, au ponderat cresterea profitului insa, venitul total estimat pentru anul 2001 este de 52$M, mentinand rata de crestere anuala compusa, pe termen mediu, pentru Flamingo, la aproximativ 50%.

Prin rata de crestere estimata pentru acest an, prin cifrele deja deja realizate si prin potentialul de crestere existent pentru urmatorii 3 ani, Flamingo se situeaza in top-ul companiilor IT din Balcani.

Repartitia veniturilor

In acest moment, distributia produselor IT este principala afacere a companiei si reprezinta 66% din totalul veniturilor. Cum distributia este singura activitate derulata in afara tarii, iar cresterile semnificative sunt asteptate din aceasta afacere internationala emergenta, ponderea procentului de distributie in totalul activitatilor este estimata sa creasca la 80% in urmatorii trei ani.

Gama de produse

Flamingo Computers este leader-ul de piata in distributia componentelor de baza si a perifericelor IT, oferind in acelasi timp o gama larga de produse si servicii IT. Flamingo este apreciat ca o solutie one-stop-shopping de catre un insemnat segment de reselleri din Romania si din regiune.

DEPARTAMENTUL DE MARKETING

A) Organizarea activitatii de marketing

Organizarea activitatii de marketing presupune constituirea in cadrul sistemului de organizare a intreprinderii a unui compartiment de marketing specializat, ale carui atributii si relatii sa fie clar delimitate de celelalte componente organizatorice ale companiei. Acest compartiment de marketing creat trebuie sa ocupe pozitia de "stat major" in cadrul firme. In acest caz este plasat in subordinea directa a managerului general.

Departamentul are rolul de a culege informatii de pe piata, de a face cercetari, de a stabili programele si de a stabili relatii de colaborare cu celelalte componente.

Exista cateva conditii esentiale care trebuie indeplinite de o companie pentru a incorpora compartimentul de marketing:

- organizarea activitatii de marketing

- proiectarea unui sistem informational corespunzator

- adaptarea sistemului decizional la structura pietei

- adoptarea programului de marketing din partea sistemului de conducere

Structura organizatorica a companiei depinde de: dimensiunea acesteia, de tehnologiile utilizate si de natura mediului in care-si desfasoara activitatea. Astfel, structurile de marketing constituite impun o organizare interna riguroasa si un personal de specialitate

Tipul de organizare interna cel mai potrivit si mai avantajos in cazul companiei "Flamingo Computers" este Criteriul functiilor.

Organizarea functionala arborescenta

a departamentului de marketing

SEF DEPARTAMENT

 

 

SEF SECTOR FUNCTIONAL

 


CERCETARI DE MARKETING

 


- Publicitate

- Studii si cercetari - Promovare

-Previziuni si modelare - Relatii publice

(PR)

PLANIFICARE STRATEGICA SI PROGRAMARE DE MARKETING

 

DISTRIBUTIE

 

- Distributia fizica

- Administrarea - Strategie vanzarilor

- Planificare si control - Gestiunea fortei de

vanzare

SERVICI DE MARKETING

 


B) Strategia de marketing

Scopuri si obiective referitoare la Marketing

Coordonarea prezentei Flamingo la majoritatea evenimentelor IT din Europa Centrala si de Est, si, in special, prima prezenta directa la CeBIT Hanovra 2001; pregatirea celei de-a doua prezente Flamingo la CeBIT in 2002;

Armonizarea eforturilor de marketing in fiecare tara cu strategia regionala Falmingo.

Pentru a asigura realizarea planurilor si programelor de marketing, Departamentul de Marketing din cadrul Companiei are urmatoarele responsabilitati:

Cercetarea extinsa a pietei pentru a determina target-urile si zonele de interes;

Organizarea unor evenimente importante cum ar fi Targuri, Dealer Conventions;

Realizarea de evenimente de marketing si PR;

Realizarea campaniilor promotionale;

Monitorizarea competitiei;

Publicarea unor materiale cum ar fi: newsletter, articole, cataloage de produse;

Coordonarea activitatilor de web marketing;

Strategia de marketing se bazeaza pe specificul pietei IT din sud-estul Europei si pe particularitatile unei afaceri regionale extinse, incluzand anumite piete IT din Vest. Pietele din sud-estul Europei sunt destul de diferite de cele din Vest si chiar de pietele mai mature din centrul Europei, care inca se straduiesc sa treaca de faza de inceput. Regula de aur in acest mediu de afaceri instabil este sa ramai flexibil, sa faci imbunatatirile necesare in timp ce inaintezi si sa realizezi parteneriate solide atat cu vendorii cat si cu dealerii.

O atentie deosebita este acordata evenimetelor importante IT unde Flamingo isi poate imbunatati semnificativ imaginea si unde exista oportunitatea de a intalni noi parteneri, cum ar fi marile targuri IT:

CERF Bucuresti, Romania (5 ani la rand)

IFABO Bucuresti, Romania (6 ani la rand).

Deja de cativa ani, Flamingo este recunoscut ca fiind cel mai important expozant la evenimentele IT din Romania, nu numai datorita spatiului mare inchiriat, ci mai ales datorita prezentei proactive a marketing-ului in cadrul acestor targuri si expozitii. Dupa o participare de succes la doua dintre cele mai importante evenimente IT din Romania, CERF si IFABO, mai multi ani la rand, Flamingo a inceput din 1999 sa participe la targurile nationale IT din alte tari din Europa de Est unde are subsidiare:

BaitExpo Sofia (doi ani la rand)

InfoCom Kishinev, Moldova (doi ani la rand)

KomInfo Skopje, Macedonia (doi ani la rand)

CompFair Budapesta,Ungaria (toamna 2000)

Info Budapesta, Ungaria (primavara 2001)

Info Zagreb, Croatia (toamna 2000)

In mai 2001, Flamingo a organizat in Bucuresti propriul eveniment IT de mare succes. Evenimentul a avut loc la World Trade Center Bucuresti in perioada 8-12 mai 2001, si a constat intr-o mare arie de expunere in foaierul World Trade Plaza si un bogat program de conferinte sustinute la Centrul de Conferinte din WTC, Bucuresti. FCS sau Flamingo Computers Show s-a bucurat de prezenta a peste 32000 vizitatori in timpul celor 5 zile de show si se prevede ca evenimentul sa fie organizat in viitor, de Flamingo, anual.

In sfarsit dar nu in cele din urma, Flamingo a participat la CeBIT in primavara 2001 cu un stand propriu in Hala 10 si pentru prima data cu un stand de primire la ultimul etaj din Hala 1. Flamingo este primul distribuitor romanesc cu o asemenea prezenta la CeBIT Hanovra, aratand inca o data noul model regional si modalitatea diferita, a companiei, de abordare a marketing-ului.

Alte activitati

Flamingo a inceput sa scoata cataloage lunare cu produse inca din mai 1998. Numarul exemplarelor este astazi in medie de 50.000 pentru un numar lunar. Foarte multe informatii sunt oferite in aproximativ 100 de pagini color. Cataloagele ajung la public prin reteaua de magazine, dealeri, direct mailing, insertii in reviste. Revistele de calculatoare si cele din domeniu sunt o modalitate buna de reclama pentru Flamingo, generand astfel o mai completa cunoastere a companiei si a marcilor prezentate.

Flamingo Road Show, care a avut loc in a treia saptamana a lunii august, in acest an a fost un turneu prin toate sucursalele Flamingo romanesti, 'noua evenimente in unul singur', avand menirea sa aduca pe distribuitori si chiar si pe clienti mai aproape de produsele si serviciile oferite de companie, si nu in ultimul rand, sa-i aduca pe acesti clienti mai aproape de echipa Flamingo.

Din 1999, campaniile promotionale au inceput in toate tarile din regiune care sunt servite de sucursalele Flamingo: Bulgaria, Croatia, Ungaria, Macedonia, Moldova. De asemenea compania a intrat in reviste europene si internationale cu articole, reclame si alte materiale de acest gen, adresandu-se unei audiente mai mari de reselleri din Europa de Est.

Flamingo Dealer Convention, organizat anual, s-a dovedit deja a fi un succes al strategiei de marketing, aducand laolalta vendori si dealeri, uniti prin Flamingo ca distribuitor. Organizat la sfarsitul verii, la Holiday Inn din Sinaia, bucurandu-se de avantajele facilitatilor oferite de hotel pentru conferinte, cea de-a patra editie a FDC va fi organizata intr-un format mai mare, ajungand acum la o perioada de o saptamana de forum IT. Evenimente locale de acest gen sunt planificate sa aiba loc anual, incepand cu anul 2001, in toate tarile unde Flamingo are sucursale.

Capacitatea de a genera o strategie consistenta de marketing a fost unul dintre elementele cheie ale succesului companiei.

C)   Functii ale departamentului de marketing

O campanie de promovare are toate sansele sa-si atinga obiectivele daca e facuta de un departament de marketing. Fara serviciile unui astfel de compartiment, creste riscul de a irosi bugetele de publicitate.

Departamentul de marketing ofera o solutie creativa care va fi transpusa intr-o campanie de comunicare (publicitara), a carei eficienta se va reflecta in profiturile clientului.

Departamentul este un adevarat consilier pentru activitatea firmei. Ofera mai multe servicii: arata cum poate fi imbunatatit produsul, identifica un pret al produsului capabil sa aduca cele mai mari venituri, proiecteaza strategia de marketing, precum si creaza si distribuie mesajele publicitare.

Inima unui departament de marketing este este departamentul de creatie. Aici lucreaza creativii, cei care cauta si vin cu idei, transpuse mai apoi in cuvinte si imagini. Aici se naste sloganul, personalitatea marcii, scenariile spoturilor radio - TV, machetele de presa, brosurile, afisele bannerele si altele

D) Relatiile din cadrul departamentului de marketing

Relatiile compartimentului de marketing sunt complexe, atat cu conducerea intreprinderii cat si cu celelalte componente ale departamentului. Se intalnesc urmatoarele tipuri de relatii:

- ierarhice: de subordonare fata de conducerea intreprinderii, compartimentul de marketing primeste si indeplineste sarcini numai de la conducerea intreprinderii. Dar acesta nu impiedica acordarea de asistenta celorlalte departamente;

- functionale: determinate de specificul activitatii desfasurate in cadrul compartimentului. Se manifesta in raportul cu celelalte componente ale departamentului;

- de stat major: delegarea de catre conducerea intreprinderii a unor atributii prin care sunt solutionate unele probleme ce afecteaza celelalte compartimente. In cadrul departamentului de marketing se realizeaza transformarea informatiilor culese in decizii, programe, supuse apoi spre aprobare centrului de decizie.

- de cooperare: cu celelalte componente ale structurii organizatorice a intreprinderii in procesul de fundamentare a deciziilor. Aceste relatii presupun un contact permanent intre compartimentele din cadrul departamentului de marketing prin acordarea de asistenta de specialitate si obtinerea de informatii necesare realizarii programelor de marketing.

In privinta personalului care isi desfasoara activitatea in cadrul departamentului de marketing, acesta trebuie sa aiba cunostiinte de specialitate, dublate de calitati ca: inteligenta, intuitie, creativitate, imaginatie, simt practic, adaptibilitate la situatii neprevazute, dinamism si nu in ultimul rand experienta de viata.

Atributiile fiecarui post trebuie formulate concret, precizandu-se criteriile care vor servi la evaluarea performantelor fiecarui titular de post . In continuare sunt prezentate doua fise de post, considerate a fi cel mai interesante, in care unt prezentate detailat atributiile titularului de post din cadrul departamentului de marketing:

Inginer analiza diagnoza marketing

Relatii: - ierarhice: este subordonat sefului de compartiment

- functionale: cu personalul din cadrul compartimentului

de colaborare: cu celelalte sectii din cadrul companiei

Atributii, lucrari si sarcini:

a) Studiaza permanent coordonatele pietei externe si interne dpdv al continutului, structurii, dimensiunii, al factorilor de conjunctura, studiaza concurenta existenta si potentiala. Gaseste, cauta segmente favorabile pentru gama de produse specifice atat pentru iesirile cat si pentru intrarile sistemului de productie al combinatului. Furnizeaza informatiile necesare actualizate in vederea alimentarii bazei de date specifice activitatii de marketing;

b) Efectueaza studii si programe de elaborare a unor politici de marketing ;

c) Studiaza, selecteaza, distribuie si prelucreaza informatiile culese din publicatiile de limba engleza sau de pe internet;

d) Urmareste zilnic semnarea condici de prezenta si predarea ei sefului biroului de marketing la intrarea si iesirea din program;

e) Face propuneri de perfectionare continua a activitatii de marketing sau a elementelor cu care opereaza sau cu care se confrunta;

f) Informeaza permanent seful compartimentului de marketing asupra problemelor si elementelor specifice activitatii de marketing

g) Executa orice alte lucrari dispuse de seful biroului de marketing

Raspunderi:

- raspunde de rezolvarea operativa a sarcinilor de indeplinit la termenele impuse

- raspunde de exactitatea informatiilor prelucrate si transmise

- raspunde de informarea operativa, la timp a directorului de marketing asupra elementelor,observatiilor si problemelor mai aparte, mai deosebie

- raspunde de pastrarea secretului de serviciu privind datele la care are acces si cu care lucreaza

Inginer marketing, referent pe probleme

de promovare,publicitate si reclama

Relatii:

- ierarhice: este subordonat sefului biroului de marketing

- functionale: cu personalul din cadrul biroului de marketing

- de colaborare: cu celelalte compartimente din cadrul societatii

Atributii, lucrari si sarcini:

a) pregateste, redacteaza si asigura transmiterea tuturor articolelor publicitare, de reclama pentru orice tip de publicitate, inclusiv media (ziare, reviste, anuare, radio, televiziune)

b) pregateste si organizeaza participarea societatii la orice tip de targ, expozitie, simpozion

c) pregateste si se ocupa de realizarea fiselor tehnice ale produselor, a altor materiale de prezentare a firmei, ocupandu-se si de distributia acestora

d) se ocupa de aprovizionarea cu alte mijloace de promovare, protocol (agende, calendare si altele), inclusiv distributia acestora

e) propune planul de publicitate lunar si annual , in concordanta cu strategia stabilita in programul de marketing

f) urmareste si evalueaza rezultatele actiunilor de publicitate, reclama acompaniei

g) face propuneri de perfectionare continua a activitatii de marketing si a elementelor aferente acesteia

h) informeaza permanent seful de birou asupra elementelor si problemelor pe care le intampina, specifice activitatii de marketing

i) executa orice alte lucrari dispuse de seful de compartiment

CHESTIONAR

Ati cunparat in ultima luna produse electronice?

 a) da (se include in esantion si se continua cu celelalte intrebari)

 b) nu (STOP)

Cat de des vizitati magazinele (standurile) de electronice?

 a) foarte des

 b) regulat

 c) ocazional

 d) nu vizitez

Cat de multumit sunteti de raportul calitate-pret al produselor electronice de pe piata?

 a) foarte multumit

 b) le apreciez

 c) imi este indiferent

 d) nu sunt multumit

Ce marci de produse electronice va atrag atentia?

 a) Acer

 b) Dell

 c) Sony

 d) Panasonic

 e) HP

 f) Fujitu Siemens

 g) Toshiba

 h) Compaq

 i) Genius

 j) Altele (.)

Care este marca pe care o cumparati ? ...........

De cate ori achizitionati anual produse electronice?

 a) o date pe an

 b) de doua ori pe an

 c) ocazional

 d) frecvent

 e) mai mult de un an

Care este motivul pentru care cumparati anumite marci ?

 a) pentru calitate-pret

 b) pentru pretul redus

 c) pentru design-ul produsului

 d) pentru calitatile sale

In ce masura considerati ca produsele sunt prezentate detaliat de asistentiide vanzari din magazine ?

 a) foarte bine

 b) bine

 c) se pate si mai bine

 d) prost

 e) imi este indiferent

Prin ce credeti ca se diferentiaza 2 produse de aceelasi fel, de la firme diferite ?

Ce ati dori sa se schimbe la actualele produse electronice ?

 a) calitatea

 b) pretul

 c) raportul calitate-pret

 d) design-ul

 e) nimic

In ce categorie de varsta va incadrati?

 a) sub 18 ani

 b) intre 18-25 ani

 c) intre 26-35 ani

 d) intre 35-45 ani

 e) intre 45-60 ani

 d) peste 60 ani

13. In ce categorie va incadrati?

 a) fara studii

 b) studii gimnaziale

 c) studii liceale

 d) studii superioare

 e) studii post-universitare

14. In ce categorie de venit va incadrati?

 a) sub 5 milion lei

 b) intre 5-10 milione lei

 c) intre 10-15 milioane lei

 d) intre 15-20 milioane lei

 e) peste 20 milioane lei

15. Sex ?

 a) Feminin

 b) Masculin

16. Unde se afla domiciliul dumneavoastra stabil?

 a) in Bucuresti

 b) in alt orasi

 c) in comuna (sat)

17. Care este cetatenia dumneavoastra?

 a) romana

 b) straina.

Bibliografie: www.flamingo.ro

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Afaceri


Asigurari
Birotica
Confectii
Industria lemnului
Turism


Piramida ierarhica a unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni
LA ADMINISTRAREA AFACERILOR - PREZENTAREA COMPANIEI FLAMINGO COMPUTERS
DREPTUL AFACERILOR
Veniturile si cheltuielile
Derularea procesului de negociere comerciala internationala
TESTE COMUNICARE IN AFACERI
Strategii, tactici si tehnici in negociere
Finantarea strategica a firmei
Proiectarea si simularea afacerilor economice
PLATFOMA INTEGRATA LOCALA PENTRU PROCESAREA DURABILA A RESURSELOR REGENERABILE DIN FERME AGRICOLE
termeni
contact

adauga