Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Levantica - bioterapie


Levantica - bioterapie


LEVANTICA

-Lavandula angustifolia-

Semiarbust cu aspect globulos, peren, cultivat. Se mai numeste: aspic, levand, livant.Origine mediteraneana.

Raspandire: Europa.

Radacina lignificata, lunga pana la 2 m, groasa pana la 2-3cm. Tulpina puternic ramificata incepand de la baza, ramificatii care la randul lor se ramifica din nou, inalta de 30-70(100)cm. Ramurile tinere patrunghiulare cu perisori desi, cenusii, cele batrane lignificate cu scoarta exfoliata.



Frunze opuse liniare, intregi, sesile, acute, lungi de 2-3cm, late de 3-5mm, cele inferioare cenusii, paroase, cele superioare cenusii-verzui mai putin paroase. Flori albastru-violet, grupate in varful ramurilor in mai multe verticele, distantate, false, cate 3-7 intr-un ventricul

Inflorire: Iunie-august.

Fructe: Nucule ovoidale, lucioase, brune grupate cate 4.

Recoltare: Influorescentele se recolteaza in prima jumatate a zilei cand contin cea mai mare cantitate de ulei si respectiv de principii active. Nu se indeasa in cosuri ci se transporta imediat la locul de extragere a uleiului sau cel de uscare.

Compozitia chimica: Florile contin ulei eteric(0.7-0.14%) compus din: acetate de linalil(30-40%), acetat de linaliol,geraniol, nerol, lavandulol, borneol, citronelol, terpinen, hidrocarburi terpenice, cumarina s. a, tannin si substante minerale. Miros placut aromat, gust usor amarui. Frunzele si tulpinile contin cantitati mici de ulei eteric. Substantele anorganice evidentiate contin:N, P ,K ,Ca, Mg, B, Fe, Mn, Cu.

Bioterapie: Florile plantei si uleiul extras din flori au importanta terapeutica in medicina umana si veterinara. Principiile active din flori actioneaza intern, antiseptic, usor antiseptic, carminativ, calmant, diuretic si colagog, iar extern analgezic si calmant Recomandat intern in: migrene, cefalee, afectiuni cardiace cu substrat nervos, boli de rinichi si ficat, tulburari digestive, balonari, abdominale, reumatism, anxietate, afectiuni ale cailor respiratorii, tuse convulsive, laringita. Extern sunt indicate in raceala , gripa si stari febrile.

Uleiul de lavanda determina normalizarea functiilor cardiace, prin reglarea starii de excitabilitate a unor receptori interni. Sub forma de emulsie concentrata se adauga in bai terapeutice. Asigura reconfortarea si calmarea dupa surmenaj si iritabilitate nervoasa.

Intra in compozitia preparatelor farmaceutice: Acetum aromaticum Spirtus Lavandulae si a tigarilor antiasmatice.

Industrie: Se utilizeaza pentru extragerea uleiului eteric sau esenta de lavanda care contine cca 60% linalool, folosit in parfumerie si cosmetica, pentru obtinerea unei game largi de creme necesare intretinerii fetei si mainilor, sapunuri, ape de colonie si detergenti. Uleiul de lavanda este folosit in industria farmaceutica pentru corectarea mirosului unguientelor si cremelor medicamentoase





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate