Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
ANALGEZICE ANTIPIRETICE, ANTIINFLAMATOARE STEROIDIENE SI NESTEROIDIENE - TEST GRILA


ANALGEZICE ANTIPIRETICE, ANTIINFLAMATOARE STEROIDIENE SI NESTEROIDIENE - TEST GRILA




ANALGEZICE ANTIPIRETICE, ANTIINFLAMATOARE STEROIDIENE SI NESTEROIDIENE - TEST GRILA

1. Actiunile farmacodinamice ale acidului acetilsalicilic sunt :

a). analgezic puternic

b). antipiretic

c). antiinflamator, antireumatic puternic

d). antiagregant plachetar

e). uricozuric



Raspuns : b, c, d, e - pag. 193, 194

2. Dintre reactiile adverse ale acidului acetilsalicilic nu fac parte :

a). efectul ulcerigen

b). efectul bronhodilatator

c). cresterea filtrarii glomerulare

d). eruptiile cutanate

e). sindromul Reye

Raspuns : b, c - pag. 194

3. Acidul acetilsalicilic este indicat in :

a). nevralgii

b). artralgii

c). hemoragii

d). profilaxia infarctului miocardic

e). infectiile virale la copii < 4 ani, ca antipiretic

Raspuns : a, b, d - pag. 195

4. Care dintre afirmatiile de mai jos sunt adevarate :

a). acidul acetilsalicilic este contraindicat in astmul bronsic

b). acidul acetilsalicilic este contraindicat in afectiunile reumatismale inflamatorii

c). metamizolul poate produce agranulocitoza

d). propifenazona este un antiinflamator puternic

e). paracetamolul este metabolitul activ al fenacetinei

Raspuns : a, c, e - pag. 194, 197, 198

5. Metamizolul este :

a). analgesic si antispastic mai intens decat acidul acetilsalicilic

b). indicat in dureri moderate

c). indicat in dismenoree

d). incriminat in producerea cancerului gastric

e). administrat oral, intramuscular si intrarectal

Raspuns : a, b, c, e - pag. 197, 198

6. Paracetamolul este metabolizat hepatic prin :

a). N - dezacetilare

b). N - acetilare

c). conjugare la gruparea fenolica

d). oxidare la N - acetil - benzochinonimina

e). hidroliza la gruparea fenolica

Raspuns : a, c, d - pag. 198

7. Care aspecte nu caracterizeaza paracetamolul :

a). are o puternica legare de proteinele plasmatice

b). traverseaza bariera hematoencefalica

c). se elimina prin laptele matern

d). are T scurt

e). este un bun antiinflamator

Raspuns : a, c, e - pag. 198, 199

8. Paracetamolul da urmatoarele reactii adverse 

a). toxicitate cardiaca

b). methemoglobinemie

c). trombocitopenie

d). toxicitate hepatica

e). toxicitate pulmonara

Raspuns : b, c, d - pag. 199

9. Care dintre afirmatiile de mai jos sunt adevarate :

a). propifenazona este un antiinflamator slab

b). paracetamolul produce rabdomioliza

c). aminofanazona se foloseste pe scara larga

d). antidotul intoxicatiei cu paracetamol este acetazolamida

e). antidotul intoxicatiei cu paracetamol este acetilcisteina

Raspuns : a, b, e - pag. 197, 198, 200

10. Intoxicatia acuta cu paracetamol se caracterizeaza prin :

a). dureri in hipocondrul stang

b). dureri in hipocondrul drept

c). absenta icterului

d). prezenta icterului

e). are o latenta de 1 - 2 zile de instalare a semnelor clinice

Raspuns : b, d, e - pag. 200

11. Care dintre afirmatiile de mai jos este falsa

a). barbituricele cresc biotransformarea paracetamolului

b). acetilcisteina se administreaza in primele 12ore ale intoxicatiei cu paracetamol

c). acetilcisteina se administreaza in primele 6 ore ale intoxicatiei cu paracetamol d). tratamentul de lunga durata cu paracetamol necesita monitorizarea functiei hepatice




e). alcoolul potenteaza hepatotoxicitatea paracetamolului

Raspuns : c - pag. 200

12. Citoliza hepatica indusa de dozele mari de paracetamol se datoreaza :

a). legarii directe a paracetamolului de proteinele hepatice

b). metabolitului sau toxic care se leaga de gruparile -SH ale proteinelor hepatice

c). N - dezaminarii hepatice

d). timpului lung de stationare hepatica

e). conjugarii hepatice la gruparea alcool

Raspuns : b - pag. 198

13. Actiunea antipiretica a antiinflamatoarelor nesteroidiene consta in :

a). reducerea febrei

b). reducerea temperaturii corpului

c). inhibarea biosintezei de PG E2

d). vasoconstrictie periferica

e). stimularea mecanismelor de termoliza

Raspuns : a, c, e - pag. 190

14. Care dintre urmatoarele medicamente sunt antiinflamatoare :

a). acidul acetilsalicilic

b). metamizolul

c). paracetamolul

d). diflunisal

e). aminofenazona

Raspuns : a, d, e - pag. 189, 196

15. Actiunea analgezica a antiinflamatoarelor nesteroidiene se realizeaza prin urmatoarele mecanisme :

a). ridicarea pragului de percepere a durerii la nivel talamic

b). coborarea pragului de percepere a durerii la nivel talamic

c). ridicarea pragului de percepere a durerii la nivelul bulbului

d). inhibarea periferica a biosintezei de prostaglandine

e). inhibarea periferica a biosintezei de prostacicline

Raspuns : a, d - pag. 190

16. Ce asocieri ale antiinflamatoarelor nesteroidiene se folosesc in practica pentru potentarea actiunii lor analgezice :

a). analgezice neopioide + cimetidina

b). analgezice neopioide + codeina

c). analgezice neopioide + fenobarbital

d). analgezice neopioide + cafeina

e). analgezice neopioide + analgezice opioide

Raspuns : b, c, d - pag. 191

17. Salicilatul rezultat din hidroliza acidului acetilsalicilic in sange este metabolizat hepatic prin urmatoarele mecanisme :

a). oxidare

b). sulfoconjugare

c). glucuronoconjugare

d). glicinoconjugare

e). hidroxilare

Raspuns : c, d, e - pag. 192

18. Legarea salicilatului (metabolitul acidului acetilsalicilic ) de proteinele plasmatice scade in urmatoarele situatii :

a). concentratia de salicilat > 600 mcg / ml

b). concentratia de salicilat > 400 mcg / ml

c). hipoalbuminemie

d). hiperbilirubinemie

e). hiperalbuminemie

Raspuns : b, c, d - pag. 193

19. Acidul acetilsalicilic se elimina din organism prin urmatoarele mecanisme :

a). metabolizare pulmonara

b). metabolizare hepatica

c). filtrare glomerulara

d). secretie tubulara activa

e). reabsorbtie tubulara

Raspuns : c, d - pag. 193

20. Metabolitii acidului acetilsalicilic sunt :

a). acidul saliciluric

b). glucuronizii

c). un metabolit uricozuric

d). acidul vanilmandelic

e). salicilatul

Raspuns : a, b, e - pag. 192






Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Medicina




Atrofia si involutia
MALADIILE RENALE INFLAMATORII
SULPHUR IODATUM
Modelul conceptual al Virginiei Henderson
SECURITATEA LOCULUI DE INTERVENTIE SI A PERSONALULUI DE PRIM-AJUTOR
RISCUL CARIOS, PREVALENTA SI FRECVENTA CARIEI LA DINTII TEMPORARI
AMINOCHILETERI
CANCERUL DE FICAT
Ingrijire si pregatire preoperatorie
ANGIOCOLITA